Οι ελληνικές ομάδες στην Τουρκία: Ο Μουσλίμοβιτς, το πρώτο «ερυθρόλευκο» διπλό και το Αιγάλεω!

Γιάννης Σαπουντζάκης
turkey1

bet365

Με αφορμή την κόντρα του ΠΑΟΚ με τη Γαλατασαράι, το Gazzetta ανατρέχει στις εκτός έδρας αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων με τούρκικες και θυμίζει αγώνες που έμειναν στην ιστορία.

Έχουν πάντα κάτι ξεχωριστό οι αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων στην Τουρκία. Πέραν της όποιας ιδιαιτερότητας, λόγω των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο, βγάζουν ένα διαφορετικό συναίσθημα τα παιχνίδια των εκπροσώπων της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης στη γειτονική χώρα. Με ένα τέτοιο ξεχωριστό ματς, ξεκινά και το φετινό ταξίδι του ΠΑΟΚ στη League Phase του Europa League, απέναντι στη Γαλατασαράι.

Δίχως υπερβολή, ένα ματς που σε επίπεδο απαιτήσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «Champions League». Το πανάκριβο ρόστερ της «Τζιμ Μπομ», άλλωστε, περιλαμβάνει αστέρες με σπουδαίες παραστάσεις από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ, θα διεκδικήσει τις πιθανότητές του για ένα καλό ξεκίνημα σε αυτή τη σειρά των οκτώ συνολικά αγώνων.

Ο απολογισμός στα 14 ματς που έχουν προηγηθεί

Η μάχη αυτή του συγκροτήματος του Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι το ματς υπ’ αριθμόν «15» ελληνικής ομάδας στην Τουρκία. Στα προηγούμενα 14, οι ελληνικοί σύλλογοι μετρούν 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες. Μεμονωμένα για τον Δικέφαλο του Βορρά, αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που θα αγωνιστεί ως φιλοξενούμενος ομάδας από την γείτονα χώρα.

Η μοναδική που το είχε πράξει ως τώρα, είναι αυτή κόντρα στην Φενέρμπαχτσε το 2010, με τον αγώνα τότε να λήγει ισόπαλος με σκορ 1-1 και τον ΠΑΟΚ να παίρνει την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League χάρη στη νίκη του με 1-0 στην Τούμπα. Ουδείς φίλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης, άλλωστε, έχει λησμονήσει εκείνο το γκολ του Μουσλίμοβιτς!

Η πρώτη επίσκεψη και η πρώτη νίκη

pao1

Η πρώτη κόντρα ελληνικής ομάδας στην Τουρκία ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2002, όταν ο Παναθηναϊκός φιλοξενήθηκε από την Φενέρμπαχτσε για τον δεύτερο γύρο του τότε Κυπέλλου UEFA. Οι πράσινοι είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι με σκορ 1-1, για να πάρουν μία πανηγυρική πρόκριση με 4-1 στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Πάντως, για να πανηγυρίσει ελληνικός σύλλογος ένα «διπλό» στην Τουρκία, έπρεπε να φτάσουμε στις 23 Φεβρουαρίου του 2017.

osfp1

Τότε ο Ολυμπιακός είχε ταξιδέψει στην Άγκυρα για να κοντραριστεί με την Οσμάνλισπορ στο πλαίσιο της φάσης των «32» του Europa League στη ρεβάνς της «λευκής» ισοπαλίας στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι ερυθρόλευκοι με το επιβλητικό 3-0 πήραν τη νίκη και την πρόκριση για την επόμενη φάση. Εκεί, συνάντησαν και πάλι Τούρκους, όμως, κόντρα στην Μπεσίκτας το έργο τους ήταν σαφώς δυσκολότερο.

Πάντως, οι Πειραιώτες είναι αυτοί που έχουν καταγράψει και τις άλλες δύο από τις συνολικά τέσσερις νίκες που προαναφέραμε. Κόντρα στην Μπασακσεχίρ με 1-0 στα προκριματικά του Champions League την περίοδο 2019/20 και απέναντι στην Φενέρμπαχτσε στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League της περιόδου 2021/22 με το ευρύ 3-0. Μεταξύ των δύο αυτών αναμετρήσεων, είχε μεσολαβήσει η επικράτηση της ΑΕΚ με 2-0 στην Τραπεζούντα επί της Τράμπζονσπορ. Μία νίκη που δεν ήταν αρκετή για να πάρει η Ένωση την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, αφού στο πρώτο ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο είχε ηττηθεί με 3-1.

Οι 7 διαφορετικοί εκπρόσωποι και τα 2 παιχνίδια για το Intertotο

Από εκεί πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως είναι και πολλές οι ελληνικές ομάδες που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, 7 εκπρόσωποι της χώρας μας έχουν δώσει ματς στη γείτονα χώρα και συγκεκριμένα πρόκειται για τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Αιγάλεω, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο και ΑΕΚ. Η σειρά με την οποία αναφέρονται οι σύλλογοι, είναι η χρονολογική με βάση τον πρώτο τους αγώνα.

To «Σίτι», μάλιστα, είχε γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που ταξιδεύει σε τουρκικό έδαφος, όταν την περίοδο 2003/04 αντιμετώπισε την Γκεντσλερμπιρλιγκί στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Κυπέλλου UEFA. Μάλιστα, αυτή ήταν και μόλις η δεύτερη πρόκριση ελληνικής ομάδας απέναντι σε τούρκικη σε σειρά αγώνων νοκ άουτ.

Για χάρη της πληρότητας του συγκεκριμένου κειμένου, πρέπει να σημειώσουμε πως έχουν υπάρξει και δύο ακόμα αναμετρήσεις ελληνικής ομάδας την Τουρκία, στο πλαίσιο του Intertoto. Η πρώτη ανάμεσα στην Μπούρσασπορ και στον ΟΦΗ την περίοδο 1995/96 με τους Κρητικούς να γνωρίζουν την ήττα με 2-1 και να αποκλείονται και η δεύτερη ανάμεσα στην Καϊσέρισπορ και στην ΑΕΛ, με τους Θεσσαλούς να χάνουν με 2-0.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα