ΠΑΟΚ: Οταν δεν τους «τιμωρείς», θα ηττηθείς χειροκροτούμενος

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
ΠΑΟΚ: Οταν δεν τους «τιμωρείς», θα ηττηθείς χειροκροτούμενος

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αξιοπρεπέστατη, αλλά ανεπαρκή για θετικό αποτέλεσμα, εμφάνιση του ΠΑΟΚ εναντίον της ανώτερης, πλουσιότερης, όχι όμως και... ακαταμάχητης Γαλατάσαραϊ.

Να το πούμε απλά για να το ξεκαθαρίσουμε εξ' αρχής. Οταν μια ομάδα έχει βασικό φορ τον Οσιμέν και η άλλη τον Τσάλοφ, απόλυτο φαβορί είναι η ομάδα του... Οσιμέν. Οταν η μια ομάδα βάζει αλλαγή τον Ικάρντι και ο αντίπαλός της τον Τισουντάλι, μάλλον θα νικήσει η ομάδα του Ικάρντι. Οταν μια ομάδα έχει δίδυμο κεντρικών χαφ Τορέιρα – Σάρα και η άλλη ομάδα Οζντόεφ – Καμαρά, προφανώς το τρίποντο θα γείρει προς την πλευρά της πρώτης. Συνεπώς το «λογικό» αποτέλεσμα στα περισσότερα παιχνίδια της σημερινής Γαλατάσαραϊ εναντίον του σημερινού ΠΑΟΚ είναι η νίκη της τουρκικής ομάδας.

Αυτό που συνέβη χθες ήταν το αναμενόμενο και μάλιστα και με... ακριβή διαφορά γκολ. Δυο γκολ είναι η «σωστή» διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Ομως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο Δικέφαλος θα μπορούσε ακόμα και να νικήσει χθες στην έδρα μιας ομάδας της οποίας ο προπονητής μόλις προχθές είχε θέσει ως στόχο την κατάκτηση του Europa League! Μετά από τον σοκαριστικό για τη Γαλατά και το μπάτζετ της, αποκλεισμό από τους Γιουνγκ Μπόις, στα play offs του Champions League.

Σπουδαίοι Κοτάρσκι - Κόλεϊ, απογοήτευση οι «αλλαγές»

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλός. Πολύ καλός κατά διαστήματα, ειδικά στο α' μέρος, αλλά και για 15 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Ηταν μια αξιοπρεπής «ευρωπαϊκή» ομάδα που κατάφερε να ανταποκριθεί για 80 λεπτά σε «τρελό» τέμπο αγώνα (και ίσως αυτό να το «πληρώσει» την Κυριακή εναντίον του Αρη). Οχι πλήρως έτοιμος ακόμα, ούτε όμως και η Γαλατά είναι απόλυτα μονταρισμένη ακόμα. Σε τέτοιου είδους αγώνες, όμως, το «μια χαρά» που ήταν χθες ο ΠΑΟΚ στην Πόλη, δεν αρκεί για να πάρεις θετικό αποτέλεσμα. Ειδικά όταν δεξιό μπακ έχεις τον επιρρεπή στο σφάλμα, Γιόνι Οτο, όταν ο (εξαιρετικός χθες) Κόλεϊ, τώρα αρχίζει να μπαίνει στην ομάδα, όταν από τις αλλαγές σου (Τισουντάλι – Ντεσπόντοφ κυρίως, Μπακαγιόκο – Σβαμπ δευτερευόντως) παίρνεις πολύ λίγα πράγματα. Δεν αρκεί το «μια χαρά»! Πρέπει να έχεις τον κίπερ σου σε μεγάλη μέρα: τον είχε και πάλι σε καταπληκτική βραδιά τον Κοτάρσκι που έχει «βγάλει» τουλάχιστον τρία γκολ. Και θα πρέπει να είσαι εύστοχος. Στοιχειωδώς εύστοχος!

Οταν, λοιπόν, στις πάμπολλες αξιόλογες κόντρα επιθέσεις που χτίζεις, δεν σκοράρεις ούτε μία φορά, είτε λόγω κακής επιλογής στην τελική προσπάθεια είτε λόγω λανθασμένης απόφασης στην προτελευταία ή την τελευταία πάσα, τότε δεν μπορείς να πάρεις θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας εναντίον ευρωπαϊκής πρωταθλήτριας με υπερπολλαπλάσιο μπάτζετ. Κι ας έχεις καλύτερο τερματοφύλακα, καλύτερο αριστερό μπακ και (χθες) καλύτερο «δεκάρι» από τον αντίπαλο: ναι, ο «Ντέλιας» χθες ήταν ανώτερος του παντελώς αφανούς Ντρις Μέρτενς!

Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε τρία γκολ – θα μπορούσε να δεχθεί και πέντε και έξι! Ομως, όσο αλλόκοτο κι αν φαίνεται, το ματς το διεκδίκησε μέχρι το 95' και σε τελική ανάλυση έφυγε με μηδέν βαθμούς επειδή δεν σκόραρε όσο μπορούσε και όσο «δικαιούταν» στο συγκεκριμένο παιχνίδι! Του κόστισε πανάκριβα ότι στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα που ήταν εξαιρετικός και απειλήθηκε ουσιαστικά από το 41' έως το 45', δεν πήγε με προβάδισμα στα αποδυτήρια. Ηταν το διάστημα στο οποίο η Γαλατά, παρότι είχε πάρει τα μηνύματα από το πρώτο δεκάλεπτο, δεν έδειξε την απαιτούμενη ωριμότητα στο αμυντικό transition της. Ηταν μια ομάδα επιπόλαιη αμυντικά που επηρεαζόταν στη φούρια της κατά διαστήματα από την κάψα της εξέδρας. Μια ομάδα που θα μπορούσε να πετύχει δυο γκολ σ' ένα τετράλεπτο και να σε μπουκώσει μέσα στα καρέ σου, αλλά ταυτόχρονα κι' ένα πολύ ευάλωτο, έως και «τρύπιο» αμυντικά σύνολο, παρότι οι στόπερ και οι κεντρικοί χαφ της είναι παικταράδες!

Ο ΠΑΟΚ έπεσε μαχόμενος. Ο ΠΑΟΚ έδειξε και πάλι, αναλογιζόμενοι το επίπεδο του αντιπάλου του, ότι έχει χτίσει «ευρωπαϊκό» χαρακτήρα. Ομως αυτά δεν αρκούν για να κάνει σπουδαία πορεία – έως τον προημιτελικό όπως στο Conference League – εφέτος στο καινούριο Europa League. Εχει δρόμο πολύ ακόμα μπροστά του και προφανώς η χθεσινή αναμέτρηση δεν ήταν για τον Δικέφαλο ένα must win παιχνίδι. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπολογισμούς, με εννιά βαθμούς μια ομάδα θα εξασφαλίσει θέση στις πρώτες 24 θέσεις και με 15-16 βαθμούς μια θέση στην πρώτη οκτάδα για να «κερδίσει» έναν γύρο και να φτάσει απευθείας στους «16». Συνεπώς, ο ΠΑΟΚ καλείται να πάρει τα εντός έδρας τρίποντα με τη Στεάουα, τη Βικτόρια Πλζεν, τη Φερεντσβάρος και τη Σλάβια: δύσκολο αυτό το 4/4! Κι αν πάρει και τρίποντο στη Λετονία επί της Ρίγα, θα πλησιάσει το μεγάλο στόχο σ' αυτή την πρώτη φάση του Europa League.


Πώς είπατε; Γιατί να μην τα καταφέρει στο «Ολντ Τράφορντ - εκεί που τα κατάφερε... κοτζάμ Τβέντε; Calma, calma, λέω εγώ...

@Photo credits: INTIME, MEHMET SIRIN TOPALOGLU

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...