Το Λυών-Ολυμπιακός κλασικό παιχνίδι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»!

Το Λυών-Ολυμπιακός κλασικό παιχνίδι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο Gazzetta τη δική του προσέγγιση για το πρώτο φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Εφτά παιχνίδια, με το χθεσινό, έχει δώσει η Γαλατασαράι κόντρα σε ελληνικές ομάδες κι έχει έξι νίκες και μία ήττα, από τον Ολυμπιακό, το εκπληκτικό εκείνο 3-0 στη Ριζούπολη.

Επιστροφή λοιπόν του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, με μία πρωτόγνωρη ιστορικά συνθήκη, καθώς μπαίνει στο Γιουρόπα Λιγκ ως κάτοχος ευρωπαϊκού Κυπέλλου, του Κόνφερενς Λιγκ. Μεγάλη ιστορία, αλλά και μεγάλη υποχρέωση, να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντας μία όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία, έστω σε μία ακόμη πιο δυνατή διοργάνωση.

Βάζοντας κάτω διάφορα δεδομένα του αγώνα, το πρώτο στο οποίο καταλήγω είναι η ανάγκη να μπει ο Ολυμπιακός καλά στο παιχνίδι και να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Διότι, το παρελθόν του στη Γαλλία, στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εκδοχή του, μας λέει ότι πολύ συχνά αιφνιδιάζεται, δέχεται γκολ στα πρώτα λεπτά και πάντα στο τέλος χάνει, αφού δεν μπορεί να το «γυρίσει».

Κατ΄αρχάς, και στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στη Λυών, βρέθηκε να χάνει μόλις στο 2ο λεπτό (τελικό σκορ 0-1) και μόλις στο 4ο λεπτό (τελικό σκορ 1-2)…Για να μην πάμε στην πρώτη του επίσκεψη εκεί, στη δεκαετία του 60, όταν έχανε 0-1 στο 18’ με τελικό σκορ 1-4. Βλέπουμε δηλαδή ότι και οι τρεις ήττες από τη Λυών επί γαλλικού εδάφους έχουν ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο. Αλλά και σε άλλες τρεις ήττες του στη Γαλλία, ο Ολυμπιακός έχανε 0-1 από τη Μονακό στο 3’ (τελικό 1-2), από την Μπορντό στο 5’ (τελικό 1-2) κι από την Παρί Σεν Ζερμέν στο 7’ (τελικό πάλι 1-2). Πριν καν δηλαδή συμπληρωθεί το πρώτο οκτάλεπτο, ήταν πίσω στο σκορ σε πέντε παιχνίδια του στη Γαλλία, χάνοντας και στα πέντε.

Γενικά, άλλωστε, οι γαλλικές ομάδες μπαίνουν πολύ δυνατά, με ένταση και ενέργεια, στους εντός έδρας αγώνες τους και με ένα γρήγορο γκολ αποκτούν προβάδισμα. Ας ρωτήσουμε και τον…Παναθηναϊκό, που αυτή τη διετία επισκέφθηκε τρεις φορές τη Γαλλία κι έχανε 0-1 στο 2΄από τη Μαρσέιγ (τελικό 1-2), στο 4’ από τη Λανς (τελικό 1-2) και στο 9’ από τη Ρενς (τελικό 1-3)! Αλλά κι ο ΠΑΟΚ έχανε 0-1 από το 13’ στη Μαρσέιγ (τελικό 1-2).

τζολακης

Η καταγραφή τόσων αγώνων με την ίδια εξέλιξη φανερώνει και το περιμένει απόψε τον Ολυμπιακό: η Λυών θα μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι, θα επιχειρήσει να απειλήσει τον Τζολάκη και οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να είναι 100% έτοιμοι να αμυνθούν σωστά και να μην την πατήσουν, όπως συνέβη σε δύο περσινά παιχνίδια τους, στα οποία βρέθηκαν να χάνουν στα πρώτα λεπτά (στο 3’ από την Φράιμπουργκ και στο 4’ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ), γνωρίζοντας εκ τέλει βαριές ήττες (0-5 και 1-4 αντίστοιχα), καθώς όχι απλά αιφνιδιάστηκαν στο πεντάλεπτο, αλλά κι έπαθαν κλακάζ ψυχολογικό δεχόμενοι και δεύτερο γκολ πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο, και στα δύο παιχνίδια!

Θεωρώ ότι το αποψινό είναι ένα κλασικό παιχνίδι από αυτά που λέμε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να μπει στον αγώνα όπως στο Χαριλάου, όπου με αφέλεια βρέθηκε να χάνει με γκολ μόλις από το 3ο λεπτό από τον Άρη. Πρέπει να μπει και έξυπνα, αλλά και αποφασιστικά, με τσαγανό. Στη Θεσσαλονίκη κάθονταν και τις έτρωγαν τις αγκωνιές στο πρόσωπο από τους αντιπάλους τους σε ολόκληρο το παιχνίδι…

Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ρεαλιστές: ο Ολυμπιακός δεν είναι στα καλύτερα του και έχουμε όλοι κατανοήσει ότι εμφανίζεται υπερβολικά αγχωμένος. Γενικά δε είναι ομάδα που επηρεάζεται πολύ ψυχολογικά από ένα ευχάριστο δεδομένο ενός παιχνιδιού η, από κάτι που του στραβώσει. Δεν είναι καλό, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα: και επί Μεντιλίμπαρ δεν έχει αλλάξει αυτό-άμα φάει πρώτος γκολ σε δύσκολο αγώνα, οι πιθανότητες είναι ξεκάθαρα εις βάρος του (βλέπε ήττες από Μακάμπι 1-4, Φενέρμπαχτσε 0-1, ΠΑΟΚ 0-2, Άρη 1-2, ΑΕΚ 0-1). Έχει σώσει μόλις δύο ισοπαλίες (σε Άρη 1-1 και σε Λεωφόρο 2-2) και έχει γυρίσει ματς μόνο με αντιπάλους όπως ο Αστέρας και ο Παναιτωλικός (2-1 και τους δύο, με τεράστια ζόρια).

τσικινιο

Άρα, εδώ υπάρχουν δύο πράγματα: αφενός μεν ετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο ο Ολυμπιακός ώστε να μπει αυτός πιο καλά στο παιχνίδι και ει δυνατόν να ανοίξει ο ίδιος το σκορ, αφετέρου δε ετοιμάζεται παράλληλα και με τον καλύτερο τρόπο για το πώς πρέπει να αντιδράσει άμα δεχθεί πρώτος γκολ.

Το να κάνεις μία καλή αρχή σε ένα τέτοιο ματς, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα πάρεις και αποτέλεσμα. Είναι τόσο απαιτητικά αυτά τα παιχνίδια που έως το τελευταίο σφύριγμα τα πάντα είναι ρευστά. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει 1-2 στη Λυών με γκολ στο 88’, από την Παρί Σεν Ζερμέν με γκολ στο 90’, από τη Ναντ με γκολ στο 90’ κι από την Μπορντό με γκολ στο 88’! Τουλάχιστον, όμως, με καλό ξεκίνημα καταφέρνεις σε ένα μεγάλο ποσοστό να είσαι μέσα στο παιχνίδι ως το τέλος και τα παίζεις τότε όλα για όλα!

Ο Ολυμπιακός πράγματι έχει πολύ δύσκολο έργο απόψε. Βλέπουμε, άλλωστε, και τα φετινά αποτελέσματα των γαλλικών ομάδων εντός έδρας στην Ευρώπη, έξι νίκες και μία ισοπαλία: Μονακό-Μπαρτσελόνα 2-1, Παρί Σεν Ζερμέν-Τζιρόνα 1-0, Λανς-ΠΑΟ 2-1, Λίλ-Φενέρμπαχτσε 2-1, Λιλ-Σλάβια Πράγας 2-0,Μπρεστ-Στουρμ Γκρατς 2-1 και Νις-Σοσιεδάδ 1-1 με τη Νις να χάνει πέναλτι…

Η δυσκολία, αλλά και η πρόκληση είναι μεγάλη για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, που μας έχει καλομάθει όμως με την παρουσία της στην Ευρώπη!

Κατά τα άλλα…

Ο Βέλγος Βίσερ, που θα σφυρίξει σήμερα, έχει παίξει τον Ολυμπιακό άλλη μία μόνο φορά, στο κακό 1-1 εντός έδρας με την Σλόβαν. Επίσης έχει σφυρίξει από ελληνικές ομάδες ΠΑΟΚ-Μίντιλαντ 2-1 και Λέστερ-ΑΕΚ 2-0 κι από γαλλικές ομάδες Γαλλία-Λουξεμβούργο 3-0 και Νις-Σέριφ 3-1.

Κίτρινη Μασούρας

Ιστορικά ο Ολυμπιακός δεν έχει νίκη με Βέλγους διαιτητές, τουλάχιστον εδώ και 25 χρόνια που το κοίταξα. Έχει δύο ισοπαλίες εκτός έδρας, με την Κορούνια 0-0 και τη Ρόζενμποργκ 1-1 (με εις βάρος του πέναλτι, αλλά και αποβολή) και ήττα εκτός έδρας 1-2 επί γαλλικού εδάφους όπως σήμερα, 1-2 από τη Σεντ Ετιέν. Θα χαρακτήριζα, εν πρώτοις, άστοχη την επιλογή της ΟΥΕΦΑ να ορίσει σε ένα αγώνα γαλλικής ομάδας διαιτητή και VAR από το γειτονικό Βέλγιο.

Άσχετο: Στη Νιόν τη Ελβετίας, κι όχι στη Λυών της Γαλλίας, ήταν προχθές σχεδόν όλη την ημέρα ο Καραπαπάς. Σε συναντήσεις με στελέχη της UEFA και του ECA (ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων)…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Είδα εκτεταμένα στιγμιότυπα από το Λυών-Μαρσέιγ 2-3 της Κυριακής και για να είμαι ειλικρινής δεν μου άρεσε! Το αποτέλεσμα είναι Η μαγική εικόνα, απλά δεν υπάρχει. Ένα 5-1 θα ήταν πολύ δίκαιο! Σίγουρα έπαιξε ρόλο η αποβολή παίκτη της Μαρσέιγ από το πεντάλεπτο, όμως μου έκανε εντύπωση ότι πριν καν κουραστούν παίζοντας με 10 παίκτες οι φιλοξενούμενοι, οι γηπεδούχοι είχαν τρία τετ α τετ και δοκάρι στο πρώτο 20λεπτο! Γενικά μιλάμε για απίστευτη επιθετικότητα, που προκαλεί απορία για το πώς αυτή η ομάδα είναι τόσο πίσω στη βαθμολογία του γαλλικού πρωταθλήματος.

Αν έχω κατανοήσει σωστά, αυτό που λείπει από τη Λυών ακόμη είναι η ισορροπία, και από παιχνίδι σε παιχνίδι (από 0-0 σε 4-3 κλπ) και αναφορικά με την άμυνα και την επίθεση της. Κι εδώ ίσως είναι κάτι που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός, αρκεί να είναι πραγματικά πολύ καλός αμυντικά. Ο Λακαζέτ ακόμη δεν έχει σκοράρει φέτος, αλλά είναι μέσα σε όλες τις φάσεις και πρόκειται για γκολτζή ολκής, που πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς (κι είχε βάλει το μοναδικό γκολ στο Ολυμπιακός-Άρσεναλ 0-1 το 2020).

Ολυμπιακός - Άρσεναλ

Η Λυών, μην γελιόμαστε, δεν είναι μικρό μέγεθος. Και δεν είναι απλά μία ομάδα της Γαλλίας, χώρας Νο 5 στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ, με την Ελλάδα στο Νο 16. Επειδή στην τελευταία πενταετία έπαιξε μόνο δύο χρόνια στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει στο Νο 70 του ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ σε επίπεδο συλλόγων, με τον Ολυμπιακό στο Νο 43, αλλά μιλάμε για κλαμπ με ρόστερ χρηματιστηριακής αξίας 266 εκατομμύρια Ευρώ, τρεις φορές πάνω από τα 92 εκατομμύρια Ευρώ του Ολυμπιακού. Το δε καλοκαίρι έκανε μεταγραφές 148 εκατομμυρίων Ευρώ και πούλησε παίκτες 38 εκατομμυρίων Ευρώ, άρα έβγαλε από τα ταμεία της 110 εκατομμύρια!

Ο Μεντιλίμπαρ και τα παιδιά του καλούνται να επιχειρήσουν να κάνουν άλλο ένα θαύμα! Ο Βάσκος, που έδωσε συνέντευξη στην Equipe, μιλώντας κυρίως για τον τελικό Σεβίλλης-Ρόμα και για τα συγχαρητήρια που του έδωσε ο Μουρίνιο πριν ολοκληρωθεί καν η διαδικασία των πέναλτι (!), έχει μέχρι τώρα το μαγικό ραβδάκι στην Ευρώπη! Δεν ξέρω αν θα είναι το 3-5-2 η, κάτι άλλο, όμως θα του χρειαστεί και απόψε!

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.