Ολυμπιακός: Η επικράτηση της κλάσης στο ροντέο και η πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα

Ολυμπιακός: Η επικράτηση της κλάσης στο ροντέο και η πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα

Ολυμπιακός: Η επικράτηση της κλάσης στο ροντέο και η πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta την γεύση που του άφησε ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι του στο Γιουρόπα Λιγκ.

Με εκτός έδρας παιχνίδια ξεκινούσαν την παρουσία τους στο νέο Γιουρόπα Λιγκ οι δύο εκπρόσωποι μας στη διοργάνωση, ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ, και εν τέλει έχασαν και οι δύο, και δη με δύο γκολ διαφορά. Ο μεν 0-2 από τη Λιόν, ο δε 1-3 από τη Γαλατασαράι.

Δεν ήταν ακριβώς ίδιες οι ήττες, καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στο δικό του παιχνίδι ως το τέλος, καθώς το σκορ ήταν στο ρευστό 1-2 έως το 95’, όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι και οι δύο ήταν 0-0 στο ημίχρονο, αλλά κυρίως ότι και οι δύο λύγισαν αμυντικά προς το τέλος, δεχόμενοι τέσσερα γκολ μετά το 65ο λεπτό, δύο οι Πειραιώτες, στο 65’ και στο 71’, και δυο οι Θεσσαλονικείς, στο 75’ και στο 95’.

Οι δύο ελληνικές ομάδες έφαγαν πάρα πολλές τελικές και γενικές φάσεις, με τη Γαλατασαράι να έχει 25 (9 εντός εστίας) και τη Λιόν να έχει 17 (7 εντός εστίας), οπότε δεν ήταν ποδοσφαιρικά παράλογο να δεχθούν τρία γκολ ο ΠΑΟΚ και δύο ο Ολυμπιακός, παρά την καλή, έως πολύ καλή απόδοση, των γκολκίπερ Κοτάρσκι και Τζολάκη. Ο ΠΑΟΚ, όμως, μάλλον απείλησε περισσότερο, με 7 τελικές (5 εντός εστίας), έναντι 5 του Ολυμπιακού (αλλά μόνο μία εντός εστίας).

Επικεντρώνοντας στον Ολυμπιακό, είδαμε ότι στο α΄ ημίχρονο, παίζοντας σε πιο χαμηλό τέμπο, ταλαιπωρήθηκε μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο και στο τελευταίο πεντάλεπτο, χωρίς να φάει καθαρή ευκαιρία για γκολ κι έχοντας το φαρμακερό σουτ του Ρόντινεϊ, που έδιωξε ο Γάλλος γκολκίπερ, κάνοντας την απόκρουση του αγώνα. Ήταν καλύτεροι και γενικά πιο επικίνδυνοι οι Γάλλοι στα πρώτα 45 λεπτά, όμως οι «ερυθρόλευκοι» το έλεγχαν ως ένα βαθμό αρκετά καλά το ματς, σε ένα γήπεδο που δεν…έβραζε κιόλας, με άδεια τα πέταλα.

tzolakis_

Στο β΄ ημίχρονο, όμως, το παιχνίδι άλλαξε κι έγινε ροντέο! Οι μεν γηπεδούχοι ανέβασαν ρυθμό, οι δε φιλοξενούμενοι θέλησαν να γίνουν πιο απειλητικοί-ίσως και τα δύο μαζί! Κι εδώ άρχισε να γίνεται χαμός, με τον Ολυμπιακό «μέσα» στο ματς, ειδικά όσο άντεχε ο Τζολάκης.

Στο 48’ δοκάρι με σπόντα ο Λακαζέτ, στο 49’ ευκαιρία από τα τρία μέτρα ο Γιάρεμπτσουκ!

Στο 60’ ο Ελ Κααμπί σε φάση κλασική γκολ γι΄ αυτόν δεν βρίσκει καλά την μπάλα στη σέντρα φαρμάκι του Ρόντινεϊ, στο 64’ ο Τζολάκης κρατάει το 0-0 σε τετ α τετ, αλλά στο 65’ ο Τσέρκι σε στιγμή δεξιοτεχνίας κάνει το 1-0.

Στο 70’ έχει το ψαλιδάκι λίγο άουτ ο Κωστούλας, στο 71’ το 2-0!

Κάθε ένα-δύο λεπτά, άντε στο ίδιο πεντάλεπτο, το παιχνίδι κρίνονταν από μία στιγμή. Θα μπορούσε νωρίτερα να γίνει το 1-0, αλλά και να προηγηθεί ο Ολυμπιακός, οπότε πιθανότατα να βλέπαμε κάτι άλλο. Στο «τέλος της ημέρας», όμως, έμεινε ότι σε αυτό το ροντέο του β΄ημιχρόνου κέρδισε η ατομική ποιότητα. Η κλάση του Τσέρκι στο 1-0, η ποιότητα των Ζαχά και Μπενραμά στο 2-0. Και στο σύνολο ήταν μία δίκαιη νίκη. Η, αλλιώς μία δεύτερη στη σειρά και μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες δίκαιη ήττα, όπως χαρακτήρισε και την χθεσινή ο Μεντιλίμπαρ, μετά από εκείνη από τον Άρη στο Χαριλάου.

mendilibar_intime

Δύο ήττες, σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη, με παθητικό τέσσερα γκολ, από δύο στην κάθε μία, και με ενεργητικό ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου αγώνα, με τελειωμένο το ματς, στο 2-0, δεν συνιστούν το πλέον…αποδεκτό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, όμως όταν τρως τέσσερα γκολ, οι αντίπαλοι έχουν δύο δοκάρια, ο τερματοφύλακας σου είναι καλός κι εσύ απειλείς κατά βάση με τον δεξιό σου μπακ, μάλλον δεν έχεις πολλά να πεις. Έχεις πολλά να κάνεις. Πρωτίστως να δουλέψεις στην προπόνηση, αλλά και στο μυαλό σου.

Η ομάδα δεν βγάζει φέτος προσωπικότητα, αλλά ούτε και χημεία-είναι σαφές ότι χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Το χθεσινό παιχνίδι ήταν ένα βήμα σε σχέση με την εικόνα στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, αλλά πρόκειται για όχι αρκετό βήμα. Ο Μεντιλίμπαρ την βοήθησε αμυντικά με τους τρεις στόπερ, καταφέρνοντας να απορροφήσει την πίεση στο ξεκίνημα και γενικά στο α΄ ημίχρονο, όμως ήταν φανερά αδούλευτη για να παίξει το 3-5-2 όπως θα έπρεπε. Κι όταν οι στροφές στο παιχνίδι ανέβηκαν, στο β΄ ημίχρονο, έκαναν τη διαφορά οι Γάλλοι, αξιοποιώντας την δυνατότητα τους, χάρη στην υψηλή τεχνική τους, να αλλάζουν με ακρίβεια και ταχύτητα την μπάλα στα όρια της περιοχής του Τζολάκη.

Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ ως ένα βαθμό τουλάχιστον λειτούργησε, υπό την έννοια ότι είχε το μηδέν έως το 65’ κι ότι έβγαλε από τους δύο ακραίους μπακ, Ρόντινεϊ και Ορτέγκα, δύο φάσεις για γκολ, που όμως δεν τις εκμεταλλεύθηκαν οι δύο σέντερ φορ.

ortega_intime

Ο Βάσκος μπορεί να είχε επικριθεί γιατί δεν βάζει τα ταλέντα της Κ19, αλλά τον είδαμε να δίνει 35 λεπτά στον Κωστούλα, που μάλιστα έδειξε αρκετά καλή ετοιμότητα, καθότι πάλεψε, κέρδισε φάουλ και κάρτα, προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Ελ Κααμπί και τελείωσε κι εκείνη τη φάση με θεαματικό τρόπο. Νομίζω ότι θα μπορούσε να βάλει νωρίτερα, κι όχι στο 82’, τον Βέλντε, αντί του ντεφορμέ Τσικίνιο, για να πλαγιοκοπήσει με τον Νορβηγό.

Στάθηκε, όμως, άτυχος γιατί έκανε δύο αλλαγές στο 68 και στο 71’ έφαγε το δεύτερο γκολ ο Ολυμπιακός και η Λιόν κλείδωσε το τρίποντο, ενώ η γκίνια φάνηκε και στο ακυρωθέν μέσω του VAR (τυχερό βέβαια) αυτογκόλ. Πέρυσι, οι οριακές φάσεις στην Ευρώπη ήταν υπέρ του!

Άσχετο: Μεταξύ Ουνάς και Γιαζίτσι, ο Μεντιλίμπαρ προτιμούσε τον δεύτερο, γιατί παίζει σε περισσότερες θέσεις και είναι πιο ισορροπημένος ως χαρακτήρας. Γενικότερα δε, ήταν αρνητικός για δύο εξτρά προσθήκες.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Όλοι λέμε ότι για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι κρίθηκε στις τρεις ευκαιρίες του, στις οποίες θα μπορούσε να ανοίξει αυτός το σκορ και στο πρώτο καθοριστικό γκολ. Εγώ είδα κάτι άλλο! Για εμένα όλα τα λεφτά στον χθεσινό αγώνα ήταν η αδυναμία του Τσικίνιο να βγάλει την πάσα στον ολομόναχο στην αντίπαλη περιοχή Γιάρεμτσουκ στο 59’, λίγα λεπτά πριν το 1-0. Δείτε εδώ!

olympiacos_lyon

Από ένα διώξιμο-πάσα του Κάρμο, ο Τσικίνιο βρήκε χώρο και έφυγε από δεξιά. Για έναν παίκτη της εμπειρίας και της αξίας του, κανονικά δεν θα έπρεπε να υπήρχε πιο εύκολο πράγμα από το να γυρίσει σωστά την μπάλα στον αμαρκάριστο Γιάρεμτσουκ, που είχε κάνει τη σωστή κίνηση και είχε βγει στο πέναλτι σε θέση για γκολ. Είναι απορίας άξιον πώς ο Πορτογάλος κατάφερε να στείλει την μπάλα πάνω στον αμυντικό που ήταν ανάμεσα στον ίδιο και στον Ουκρανό…

Γενικά αποτελεί μεγάλο θέμα για τον Ολυμπιακό η φόρμα του Τσικίνιο από την αρχή κιόλας της σεζόν. Για κάποιο λόγο απέχει πολύ από τον καλό εαυτό του που θαυμάσαμε σε πολλά παιχνίδια την άνοιξη. Σε έξι επίσημα φετινά παιχνίδια μπορούμε να τον θυμηθούμε μόνο σε ένα ημίχρονο στη Λαμία.

Όχι, πάντως, ότι είναι ο μόνος «ερυθρόλευκος», που δεν δεν πέρασε τη σωστή πάσα όταν έπρεπε. Ίσα ίσα, όταν ο Ολυμπιακός από το 15΄έως το 40’ πάταγε καλύτερα, αυτό που έλειψε ήταν έστω μία καλή πάσα, την οποία δεν έκανε κανένας!

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.