Στεάουα Βουκουρεστίου: Η σκιά του εκκεντρικού Τζίτζι Μπεκάλι και ο διχασμός

Ιάσονας Θεριός
Στεάουα Βουκουρεστίου

bet365

Ένα - επιεικώς - εκκεντρικό αφεντικό που έχει μετατρέψει τον πιο ιστορικό σύλλογο της Ρουμανίας σε καθρέφτη του και μια ομάδα που ψάχνει τον πραγματικό της εαυτό ανάμεσα στα νέφη της ιστορίας της. Ποια είναι η Στεάουα Βουκουρεστία που θα υποδεχθεί ο ΠΑΟΚ για το Europa League

Η κλεψύδρα αδειάζει και ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην ευρωπαϊκή «αρένα» για τη 2η αγωνιστική της League Phase του Europa League εκεί όπου θα υποδεχθεί στην Τούμπα (03/10 - 22:00) τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Ή μάλλον όχι, την... FCSB. Γιατί η πιο ιστορική ομάδα της Ρουμανίας κυκλοφορεί πια με δύο διαφορετικά ονόματα και πώς κατέληξε να είναι είναι καθρέφτης του - ίσως - πιο αμφιλεγόμενου και περιλάλητου ποδοσφαιρικού αφεντικού της Ευρώπης; Το Gazzetta ρίχνει το βλέμμα του στην ευρωπαϊκή αντίπαλο του ΠΑΟΚ, τον εκκεντρικό Τζίτζι Μπεκάλι και τη δικαστική μάχη που ακόμα πλανάται σαν γκρίζο νέφος πάνω από το όνομα, το έμβλημα και την ιστορία της.

Στεάουα Βουκουρεστίου ή FCSB;

Ήταν ανέκαθεν η πιο λαμπερή ομάδα της Ρουμανίας, αυτή με τον περισσότερο κόσμο, τους περισσότερους τίτλους, το δικαίωμα να επιδεικνύει περήφανα το θαύμα του 1986 και το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο που έχει κατακτήσει ποτέ ρουμάνικος σύλλογος.

Μα τα πάντα άλλαξαν για τη Στεάουα Βουκουρεστίου to 1998. Μέχρι τότε το club ανήκε ουσιαστικά στον ρουμάνικο στρατό, όμως λίγο πριν την αλλαγή του αιώνα το ποδοσφαιρικό του τμήμα αποσχίστηκε από τον υπόλοιπο σύλλογο, ιδιωτικοποιήθηκε και κατέληξε αρχικά στα χέρια ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με το όνομα AFC Steaua București και στη συνέχεια στον Τζίτζι Μπεκάλι. Ο Ρουμάνος μεγιστάνας, με τεράστια περιουσία από την ενασχόλησή του με τα κτηματομεσιτικά, το 2003 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας και άρχισε να τον τρέχει κανονικά ως «Στεάουα Βουκουρεστίου».

Μέχρι το 2017, όταν η «βόμβα» έσκασε και ένας πόλεμος ανάμεσα στον Μπεκάλι και το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ξέσπασε. Η εξαγορά της Στεάουα κρίθηκε «άκυρη», αφού ο σύλλογος ήταν κάτι παραπάνω από το ποδοσφαιρικό του τμήμα, και το club του Μπεκάλι κατηγορήθηκε πως καπηλευόταν την ιστορία της «πραγματικής» Στεάουα Βουκουρεστίου. Η δικαστική μάχη παραμένει ανοιχτή μέχρι και σήμερα, όμως για αρχή ο πρώτος σύλλογος που τότε γεννήθηκε και διεκδίκησε τα δικαιώματά του κράτησε το όνομα «Στεάουα Βουκουρεστίο» (ξεκίνησε από την τέταρτη εθνική και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη) και ο δεύτερος, αυτός που πρακτικά θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ, άλλαξε έμβλημα και μετονομάστηκε σε FCSB. Ένα αρκτικόλεξο που όπως - χιουμοριστικά αλλά ταυτόχρονα αρκετά ρεαλιστικά - έχει πει το αφεντικό της, ο Μπεκάλι, αναλύεται στο: «Faci Ce Spune Becali» ή «Κάντε αυτό που σας λέει ο Μπεκάλι». Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Στεάουα Βουκουρεστίου (σ.σ έτσι αναφερόμαστε στην FCSB για λόγους ευκολίας) βρέθηκε μπλεγμένη σε έναν λαβύρινθο.

Το χάος του Τζίτζι Μπεκάλι και ο αντίκτυπός του στη Στεάουα

Το «εκκεντρικός» είναι λίγο. Εμπνευσμένος από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Τζίτζι Μπεκάλι αποφάσισε να γίνει σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μαζί στην αμφιλεγόμενη ταινία της ζωής του. Του αρέσει να φαίνεται, να προβάλλεται, να ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του εαυτού δημόσια. Όλες. Την παθιασμένη, την έντονη, τη ρατσιστική, την ομοφοβική, τη σεξιστική, τη θρησκόληπτη. Πρωταγωνιστεί, συνήθως, για όλους τους λάθος λόγους και διχάζει τον κόσμο. Έχει αντιμετωπίσει κάθε λογής κατηγορίες, από φοροδιαφυγή μέχρι απαγωγές και επιθέσεις. Λεκτικές και σωματικές. Σε πολίτες, σε δημοσιογράφους, σε πολιτικούς. Έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής της Ρουμανίας και μετρά δύο διαφορετικές θητείες στη φυλακή!

Τζίτζι Μπεκάλι

Και κάπου ανάμεσα σε όλο αυτό παρέσυρε μαζί του και τον πιο ιστορικό σύλλογο της Ρουμανίας. «Δεν τον νοιάζει τίποτα σχετικό με το πνεύμα της Στεάουα και αγνοεί εκατομμύρια οπαδούς κάνοντας ό,τι ορίζει η τσέπη του. Αδιαφορεί για την ιστορία, την παράδοση, τα τρόπαια. Η Στεάουα διαλύεται σιγά σιγά. Όλοι υποφέρουμε εκτός από αυτόν. Τι στο δι@ολο θα κάνουμε;», είχε πει πριν μερικά χρόνια ο Γκαβρίλ Μπάλιντ, θρυλικός παλαίμαχος της ομάδας, περικλείοντας έναν γενικότερο προβληματισμό που έχει διχάσει τον σύλλογο και τους οπαδούς του. Άλλοι τον υποστηρίζουν και άλλοι τον απεχθάνονται, το σίγουρο για τον Μπεκάλι είναι πως από όταν πήρε το τιμόνι της Στεάουα, το σαλπάρισμα δεν έχει υπάρξει ήσυχο.

Έχει αλλάξει αρκετές ιδέες για θεωρητικά «μακροχρόνια πρότζεκτ», πότε στηρίζοντας τις επενδύσεις σε ξένους ποδοσφαιριστές, πότε κηρύσσοντας την επικέντρωση στο ρουμάνικο DNA και «μια Στεάουα με 11 Ρουμάνους που θα τρομάζει όλη την Ευρώπη», συνήθως απολύοντας προπονητές κατά τη δική του παρανοϊκή βούληση, δίχως ίχνος σεβασμού στη διαδικασία.

Φυσικά όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο στην ομάδα που ναι μεν είχε τις καλές της στιγμές με τίτλους και συμμετοχές στο Champions League αλλά και πολλές μαύρες σελίδες. Και μια δεκαετία στην οποία βυθίστηκε στην εσωστρέφεια και έμεινε μακριά από τον εγχώριο θρόνο της. Το περυσινό πρωτάθλημα (2023-24) στο οποίο την οδήγησε ο Κύπριος Ηλίας Χαραλάμπους ήταν το πρώτο της από το 2015!

Ο Τζίτζι Μπεκάλι που ακόμα έχει ένα σωρό περιπέτειες με τη δικαιοσύνη στη Ρουμανία έχει... χαρίσει τις μετοχές του σε ανίψια και μακρινούς συγγενείς. Δεν φαίνεται πουθενά στο καταστατικό της FCSB. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ακόμα κάνει κουμάντο με τον δικό του τρόπο. Έναν τρόπο που έχει οδηγήσει τον πιο ιστορικό σύλλογο της χώρας σε θλιβερή - στην πραγματικότητα - κατάσταση. Με απόλυτα διχασμένη οπαδική βάση, να αναζητά την αλήθεια της ιστορίας του και ταυτόχρονα ισορροπία και φως στο τούνελ σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα