Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: Η πρώτη επικίνδυνη στροφή της σεζόν

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: Η πρώτη επικίνδυνη στροφή της σεζόν

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τη μέχρι σήμερα ελληνική παρουσία στην Ευρώπη που δεν κρίνεται ικανοποιητική και εξηγεί γιατί η τρέχουσα αγωνιστική σε Europa και Conference League πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα της αντεπίθεσης και της πρώτης ανάσας στο UEFA ranking στα όρια του Top-12.

Kαι αφού ολοκληρώσαμε με τις ανόητες κοκορομαχίες και τη συνήθη διαιτητική κουβέντα μετά τους αγώνες της όγδοης αγωνιστικής της Super League, είναι η ώρα να ασχοληθούμε με τη σημαντική και επικίνδυνη ευρωπαϊκή στροφή για τις ομάδες μας στην τρέχουσα σεζόν.

Τρίτη και τέταρτη αγωνιστική σε Champions και Europa League και δεύτερη με τρίτη αγωνιστική στο Conference των έξι αγωνιστικών θα δώσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές του νέου φορμάτ, μια πρώτη εικόνα για το πως διαμορφώνονται οι τρεις ενιαίες βαθμολογίες των διοργανώσεων με τα περιθώρια να αρχίζουν να στενεύουν για τις ομάδες με κακό ξεκίνημα στη σεζόν.

Δεν θέλει και πολύ για πρόωρο εκτροχιασμό, αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα στις πρώτες αγωνιστικές, κάτι που έχει γίνει ήδη αντιληπτό στους μεγάλους του Champions League, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Σχέδια επί χάρτου για πρωτιές στη βαθμολογία αλλά και για εύκολη κατάταξη στην προνομιούχο οχτάδα δεν φαίνεται να επαληθεύονται και τόσο εύκολα μέχρι σήμερα.

Με την ίδια λογική τα περιθώρια δεν είναι και τόσο άνετα για τις τρεις ομάδες μας σε Europa και Conference League, ούτε το ελληνικό ξεκίνημα στη σεζόν μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδανικό από το καλοκαίρι και μετά. Η μέχρι σήμερα ελληνική συγκομιδή βαθμών υστερεί κατά πολύ από χώρες όπως η Τσεχία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Πολωνία, ενώ πάνω από τη χώρα μας βλέπουμε μέχρι αυτή τη στιγμή και την Αρμενία με την Κύπρο…

 

Ισως να έχει έρθει η ώρα των απαντήσεων μετά από ένα μάλλον μουδιασμένο ξεκίνημα. Ο Ολυμπιακός δείχνει πιο σταθερός με μια εκτός έδρας ήττα από τη Λιόν που δεν θεωρείται καταστροφική και με μία σημαντική εντός έδρας νίκη με τη Μπράγκα. Απεναντίας ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έχασε πολλά από την εκτός έδρας ήττα του από τη Γαλατασαράι, αλλά καλείται πλέον να καλύψει τους τρεις βαθμούς που δεν πήρε στην Τούμπα κόντρα στη Στεάουα στο πιο… must win παιχνίδι του στη διοργάνωση. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό που μπορεί να μην παίζει όλη του τη σεζόν κόντρα στην Τσέλσι στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν παύει να έχει αφήσει δύο επίσης must win βαθμούς στη Βοσνία στην πρεμιέρα του στο Conference.

Καθρέφτης για τη χώρα μας στην εφετινή σεζόν μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει η δοκιμασία του ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν. Ισως το πρώτο σημαντικό κρας τεστ συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο απέναντι σε μία από τις τρεις… ταπεινές εκπροσώπους της Τσεχίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που συνέβαλλε εξίσου μαζί με Σλάβια και Σπάρτα Πράγας ώστε η χώρα να έχει σταθεροποιηθεί στο ευρωπαϊκό top-10 και να έχει μέχρι αυτή τη στιγμή την κορυφαία επίδοση βαθμών στην εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν ανάμεσα σε 55 χώρες!

Mία ομάδα το όνομα της οποίας μπορεί στον μέσο Ελληνα φίλαθλο να παραπέμπει σε ομάδα… γειτονιάς, αλλά κατάφερε να μπει σφήνα στους δυο μεγάλους της Πράγας, μία ομάδα χωρίς το μπάτζετ και τα συμβόλαια του ΠΑΟΚ, που δεν συνηθίζει να κάνει ηχηρές μεταγραφές, που προωθεί στην πρώτη ομάδα ποδοσφαιριστές από τις υποδομές της ή ταλέντα από τις μικρές ομάδες της χώρας, αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί ψηλά στο UEFA ranking τα τελευταία χρόνια και να στέκεται με αξιοπρέπεια σε δύσκολα ματς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η συγκυρία για τον ΠΑΟΚ, ειδικά μετά την γκέλα με τη Στεάουα, είναι ότι στα δυο ματς της Τούμπας με τις δυο τσέχικες ομάδες (αφού περιμένει και την Σλάβια Πράγας για την έβδομη αγωνιστική) θα παίξει τη μισή ευρωπαϊκή του σεζόν μαζί βεβαίως με το εκτός έδρας ματς στη Ρίγα και το τέταρτο εντός έδρας παιχνίδι του με την ουγγρική Φερεντσβάρος.

Αυτές οι δύο ελληνοτσεχικές αναμετρήσεις πάντως θα μας δείξουν αρκετά πράγματα για το κατά πόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να ονειρεύεται ακόμα και το ευρωπαϊκό top-10 στο μέλλον. Αν και κάτι τέτοιο αφορά το μακρινό μέλλον και όχι το σήμερα του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ως προς το σήμερα που επείγει, η τρέχουσα στροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με μια πρόχειρη ματιά στο ταμπλό των σημερινών και αυριανών αγώνων μπορεί και πρέπει υπό προϋποθέσεις με συγκομιδή τεσσάρων ή και πέντε βαθμών να δώσει σημαντική ανάσα στη χώρα μας και να την ανεβάσει στα όρια ανάμεσα στην 13η και τη 12η θέση, κάτι που πρέπει να αποτελεί τη στόχευση της εφετινής σεζόν.

Τρία ιδιαίτερα απαιτητικά ματς για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό που μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα της ελληνικής αντεπίθεσης μετά και τις μεγάλες υποσχέσεις που άφησε η Εθνική μας ομάδα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.