Μάλμε: Το ποδόσφαιρο ελευθερίας του Ρίντστρεμ και το «στοίχημα» της Ευρώπης

Ιάσονας Θεριός
Μάλμε

bet365

Ποιος είναι, τι πρεσβεύει και τι στόχους έχει ο ξεχωριστός κύριος Χένρικ Ρίντστρεμ, τη Μάλμε του οποίου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην 3η αγωνιστική της League Phase του Europa League.

«Αναπόφευκτα, στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα, ακόμα και ειδικοί που υποστήριζαν ότι δεν θα λειτουργούσε ποτέ. Έτσι είναι όταν κάποιος παρουσιάζει με μια νέα προσέγγιση. Όπως λέει κι ο Μπιέλσα, θεωρούμαστε τρελοί μέχρι οι ιδέες μας να θριαμβεύσουν. Και αυτό υπάρχει στη σκέψη του Χένρικ», είχε δηλώσει πριν κάποιον καιρό στο γαλλικό So Foot ο Τέοντορ Όλσον, ένας από τους βοηθούς του Χένρικ Ρίντστρεμ.

Ο Σουηδός κόουτς βέβαια έζησε για να δει τις ιδέες να του θριαμβεύουν και να... πετάξει την ταμπέλα του «τρελού» από πάνω του. Αντισυμβατικός, πιστός στο δικό του παιχνίδι, ο Ρίντστρεμ έστεψε πρωταθλήτρια τη Μάλμε και πλέον ελπίζει να κάνει το βήμα παραπάνω και στην Ευρώπη, εκεί όπου θα βρει μπροστά τον Ολυμπιακό στην 3η αγωνιστική της League Phase του Europa League (24/10 - 22:00).

Ποδόσφαιρο ελευθερίας και ζωντάνιας

«Τερματίσαμε 7οι το 2022, που ήταν η χειρότερη κατάταξη του συλλόγου από το 2009. Ήρθε ο Χένρικ με μια νέα προσέγγιση, νέες ιδέες και γρήγορα ησύχασε τους πάντες. Πως; Φαντάσου να είσαι ποδοσφαιριστής και να μπαίνεις στο γήπεδο με έναν προπονητή που σου λέει πάνω από όλα να διασκεδάζεις και να είσαι όσο πιο τολμηρός γίνεται. Δεν μπορεί να μην το λατρέψεις». Στα λόγια του πρώην παίκτης της Μάλμε, Μαχαμέ Σιμπί, κρύβεται ένα μεγάλο μέρος του concept του Ρίντστρεμ. Μα όχι όλο.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο So Foot η κεντρική ιδέα του project του βασίστηκε σε αυτό: Στο να επιστρέψουν οι παίκτες του πίσω στην παιδική ανάμνηση του παιχνιδιού με τους φίλους τους στο πάρκο ή στην παραλία. Πάνω από όλα στο ποδόσφαιρο του Ρίντστρεμ «κυριαρχούν η ελευθερία και η ζωντάνια».

 

Για την ακρίβεια, ο Σουηδός είναι ο βασικότερος εκφραστής του relationism στην Ευρώπη. Του ποδοσφαίρου που εισήγαγε ο Φερνάντο Ντινίζ στη Φλουμινένσε. Οι θέσεις, οι συγκεκριμένες δομές δεν έχουν τόση σημασία. Αυτό που μετράει είναι οι σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών, που είναι πλήρως ελεύθεροι στο χορτάρι. Λειτουργούν με το ένστικτό τους, παίζουν κοντά σε πολύ κλειστούς χώρους και πάντα με την μπάλα στα πόδια, με επίκεντρο την κατοχή. Απλώς τη χρησιμοποιούν διαφορετικά από τις positional ομάδες που έχουν εμπνευστεί από τη σχολή του Γκουαρδιόλα.

«Η δική μας δομή είναι απλά πιο ρευστή, πιο ευέλικτη, πιο υγρή, ώστε να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα. Μοιραζόμαστε τους χώρους όλοι μαζί, την μπάλα το ίδιο και ο στόχος είναι στο τέλος ο αντίπαλος να μην μπορεί πια να μετρήσει τους παίκτες μας, να μπερδεύεται και να ασφυκτιά από την πυκνότητα που του επιβάλλουμε.

Αν η επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος είναι προφανώς ο πρωταρχικός μας στόχος, ειδικά σε έναν σύλλογο όπως η Μάλμε όπου η ήττα απαγορεύεται, θέλουμε επίσης να δούμε παίκτες να διασκεδάζουν, θέλουμε να βλέπουμε ένα ενθουσιασμένο κοινό. Όταν πηγαίνουμε στο μουσείο, τον κινηματογράφο ή ένα εστιατόριο, θέλουμε να έχουμε πράγματα να πούμε για αυτά που μόλις είδαμε ή φάγαμε. Όταν οι άνθρωποι έρχονται να δουν τη Μάλμε, στοχεύουμε να συμβαίνει το ίδιο», έχει πει χαρακτηριστικά.

Το ευρωπαϊκό «στοίχημα» και οι μονάδες της Μάλμε

Η πρώτη χρονιά του Ρίντστρεμ στην ομάδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η Μάλμε το 2023 επανέκτησε τα σκήπτρα της στο πρωτάθλημα, απορροφώντας και εκφράζοντας στο χορτάρι κάθε σπιθαμή της φιλοσοφίας της. Και η αλήθεια είναι ότι δείχνει έτοιμη να δείξει ξανά πως είναι η... βασίλισσα της Σουηδίας. Άλλωστε είναι και φέτος η κορυφαία ομάδα στη χώρα και βαδίζει προς το back to back στο πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή, μόλις τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, έχει αέρα οκτώ βαθμών στην κορυφή από τη 2η Χάμαρμπι και αυτό με τρεις ισοπαλίες στα πέντε τελευταία της εγχώρια παιχνίδια.

Είναι φανερό βέβαια πως η Μάλμε... γκάζωσε στην αρχή του πρωταθλήματός της για να μπορέσει στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Ρίντστρεμ αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου πέρυσι επικοίνωνησε το «στοίχημα» της ομάδας του, τη φιλοδοξία του να κάνει τη διαφορά και στην Ευρώπη με τις ιδέες του.

«Θέλουμε να παλέψουμε με τους μεγάλους. Πάντα ήθελα να δείξω ότι μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα με λίγα μέσα. Αυτή η περιπέτεια με τη Μάλμε τώρα ξεκινά. Θα πάμε να παίξουμε στην Ευρώπη, να επιβάλουμε τις ιδέες μας. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τα όρια.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας λένε πως δεν μπορούμε να παίζουμε έτσι; Να τα παρατήσουμε; Όχι. Απλά συνεχίζουμε να προχωράμε με το δικό θράσος και τη δική μας πίστη», είχε πει.

Η αλήθεια είναι πως ακόμα δείχνει να το... ψάχνει, πάντως η Μάλμε εκτός του κόουτς της έχει και παίκτες με ποιότητα. Ο Νανάσι μπορεί να αποτελεί παρελθόν, αλλά o Ταχά Αλί στα «φτερά», ο αρχηγός Κρίστιανσεν με την ξεχωριστή του ιστορία, ο Κισέ-Τελίν των 19 γκολ και ο Μπόταϊμ των τριών τερμάτων στα τρία τελευταία ματς είναι όλοι τους παίκτες που ο Ολυμπιακός οφείλει να προσέξει.

@Photo credits: INTIME, ARGIRIS MAKRIS

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα