Βικτόρια Πλζεν: Το μέταλλο στη Φρανκφούρτη και τα δυο προφίλ

Νίκος Κικίδης
Βικτόρια Πλζεν

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Βικτόρια Πλζεν για την 3η αγωνιστική της League Phase του Europa League, με τους Τσέχους των διαφορετικών προφίλ να ψάχνουν τη δική τους επανεκκίνηση στην Τούμπα.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ συνεχίζεται στη League Phase του Europa League, με τον Δικέφαλο του Βορρά να αναζητά τους πρώτους του βαθμούς στην ενιαία βαθμολογία. Στις πρώτες δυο αγωνιστικές άλλωστε οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν ισάριθμες ήττες από Γαλατάσαραϊ και Στεάουα Βουκουρεστίου σε Κωνσταντινούπολη και Τούμπα αντίστοιχα, με το πηλίκο στο μηδέν και τα περιθώρια να αρχίσουν να μειώνονται.

Τρίτο εμπόδιο πλέον στέκεται μια ομάδα με παρελθόν στην Ευρώπη: Η Βικτόρια Πλζεν ταξίδεψε στην Τούμπα για τη μεταξύ τους μονομαχία και το Gazzetta σκιαγραφεί το προφίλ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ, η οποία κατέφτασε στη χώρα μας με στόχο να πλήξει ακόμα περισσότερο τις ελπίδες του Δικέφαλου για πρόκριση στα νοκ-άουτ του θεσμού.

Ο δρόμος που την έφερε εμπόδιο του ΠΑΟΚ

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, ο τίτλος της Βικτόρια Πλζεν δεν είναι τόσο... σπουδαίος. Ο Δικέφαλος του Βορρά άλλωστε θα υποδειχθεί τους Τσέχους ως πρωταθλητής Ελλάδος από την προηγούμενη σεζόν, ενώ οι φιλοξενούμενοι την περσινή περίοδο τερμάτισαν στην τρίτη θέση στο δικό τους πρωτάθλημα. Πολύ μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου που «παίχτηκε» ανάμεσα στις δυο μεγάλες της Πράγας, η Βικτόρια Πλζεν τερμάτισε στο...-17 από την κορυφή και την πρωταθλήτρια Σπάρτα.

Ούτε καν η δεύτερη θέση που θα οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League δεν ήταν ρεαλιστικός στόχος για την Πλζεν, μιας και η Σλάβια την είχε αφήσει μίλια πίσω και τερμάτισε τελικά στο +15. Το ευρωπαϊκό ταξίδι του καλοκαιριού αναγκαστικά ξεκίνησε από αρχές Αυγούστου και από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου οι Τσέχοι έκαναν το 2/2 απέναντι στην ουκρανική Κρίβμπας και πήραν το εισιτήριο για τα play-offs με αντίπαλο αυτή τη φορά τη Χαρτς από τη Σκωτία.

 

Με δυο νίκες μέσα - έξω, οι Τσέχοι απέδειξαν για ακόμα μια σεζόν το ευρωπαϊκό τους μέταλλο και εξασφάλισαν την παρουσία τους στο νέο φορμάτ του Europa League, όμως το ξεκίνημα δεν έχει καταστεί ιδανικό...

Τα δυο διαφορετικά προφίλ και η ματσάρα της Φρανκφούρτης

Η δική της πρεμιέρα βέβαια στην ανανεωμένη διοργάνωση μας χάρισε το πιο χορταστικό και συναρπαστικό ματς στη νέα εποχή του Europa League. Οι Τσέχοι ταξίδεψαν μέχρι τη Φρανκφούρτη για την αναμέτρηση απέναντι στην Άιντραχτ και το τελικό 3-3 δεδομένα άφησε τον κόσμο κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο από άποψη θεάματος. Ήταν παράλληλα και μια ακόμα μεγάλη απόδειξη για το... μέταλλο που κουβαλούν οι Τσέχοι, οι οποίοι μέχρι το 86΄έδειχναν πως θα ξεκινήσουν με το αριστερό τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση.

Οι Αετοί άλλωστε είχαν αποκτήσει ένα σκορ ασφαλείας με 3-1, αλλά η Πλζεν δεν πέταξε λευκή πετσέτα. Με γκολ των Αμπού (86΄) και Γιεμέλκα (90+3΄) η αντίπαλος του ΠΑΟΚ κατάφερε να σώσει τον βαθμό με εντυπωσιακό τρόπο στο ματς της αγωνιστικής, όμως η συνέχεια δεν ήταν παρόμοια. Όταν ήρθε η σειρά να φιλοξενήσει τη Λουντογκόρετς, εκείνο το εξωστρεφές και απειλητικό πρόσωπο που παρουσίασε στη Φρανκφούρτη πήγε... περίπατο.

Η προσοχή ήταν κύριο μέλημα, τα γκολ αντικαταστάθηκαν με στρατηγική και το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε. Δυο αγωνιστικές, δυο διαφορετικά πρόσωπα, με το αποτέλεσμα κοινό παράγοντα για τη Πλζεν, η οποία παραμένει μεν αήττητη, αλλά με μόλις δυο βαθμούς στο «σακούλι». Στα εγχώρια βέβαια είναι... πολλοί περισσότεροι με 24 σε 11 αγωνιστικές, βαθμοί ωστόσο που τη διατηρούν στην 3η θέση και στο -7 από την πρωτοπόρο Σλάβια Πράγας.

Το «διαμάντι» και οι κρίκοι

Παρά τις απανωτές ισοπαλίες ωστόσο η Βικτόρια Πλζεν πολύ δύσκολα θα πειραματιστεί απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μοιάζει άλλωστε μάλλον αδύνατο για τον Μίροσλαβ Κουμπέκ να αποχωριστεί αυτό το «σφικτό» 3-5-2 που καθορίζει τη συνοχή της Βικτόρια Πλζεν στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν αυτό που δεν της έχει επιτρέψει να ηττηθεί ακόμα στο Europa League, με τις αδυναμίες του ωστόσο δημιουργικά να κρατάει το σύνολο πίσω.

Ακόμα κι έτσι βέβαια οι Τσέχοι έχουν τον... τρόπο ή καλύτερα τα πρόσωπα για να κάνουν τη ζημιά. Ο 23χρονος Πάβελ Σουλτς, διεθνής επιτελικός μέσος με τα χρώματα της Τσεχίας, δεδομένα αποτελεί το διαμάντι της Βικτόρια Πλζεν: Τον εγκέφαλο που συνδέει τους κρίκους μέσα στο χορτάρι. Από εκείνον είναι που θα περιμένουν και τη μεγαλύτερη τροφοδοσία οι επιθετικοί της, ιδίως ο 21χρονος Γκανέζος φορ, Αντού, που θα περιμένει κάθε μπαλιά για να τρέξει στον ανοικτό χώρο.

Το επερχόμενο ντέρμπι ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας απέναντι στην Σπάρτα Πράγας ενδεχομένως να αναγκάσει τους Τσέχους - έστω και ασυνείδητα - σε διατήρηση δυνάμενων καθώς αμφότερες οι ομάδες βλέπουν τη μεταξύ τους αναμέτρηση σαν μια ευκαιρία για... δυναμική επανεκκίνηση στο Europa League.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα