Μάντσεστερ Γ. – ΠΑΟΚ: Οι μεγάλες «ασπρόμαυρες» βραδιές στην Αγγλία (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Μάντσεστερ Γ. – ΠΑΟΚ: Οι μεγάλες «ασπρόμαυρες» βραδιές στην Αγγλία (vids)

bet365

Η σχέση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και οτιδήποτε έχει σχέση με την Αγγλία αποδεικνύεται άκρως… ερωτική. Tο Gazzetta και ο απεσταλμένος του στο Μάντσεστερ, Σταύρος Σουντουλίδης, ξεθάβουν παλιές ιστορίες με φόντο τη χώρα όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο.

Στην Ελλάδα οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με το αγγλικό ποδόσφαιρο να συντροφεύει τα Σαββατιάτικα μεσημέρια της μέσα από τις εμβρυϊκές μεταδόσεις της παλιάς ΥΕΝΕΔ, μετέπειτα της ΕΡΤ2 και τη φωνή του Γιάννη Αργυρίου. Τότε, μεσούσης της δεκαετίας του ’70, οι μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις των αγγλικών αγώνων μας καθήλωναν μπροστά στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της εποχής, όπου το κρίσιμο ερώτημα ήταν ένα: Ποια ομάδα έπαιζε με τα λευκά σορτσάκια και ποια με τα σκούρα

Οι αγγλικές ομάδες αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές γινόντουσαν τα ινδάλματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ενώ ο επί δεκαετίες ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο να ξεκινήσει το νταραβέρι του ΠΑΟΚ με τη Μεγάλη Βρετανία.

Η σχέση των «ασπρόμαυρων» με το Νησί αποδείχθηκε στην πορεία των χρόνων άκρως ερωτική. Ένας έρωτας που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 για χάρη του αείμνηστου Λες Σάνον, συνεχίστηκε με τις μεγάλες στιγμές στο «Highbury» και το «White Hart Lane», το πάρε-δώσε παικτών από την εποχή των Μάικ Σμολ, Πολ Άντονι Μπάνον, Μίκι Κουίν, Θόδωρου Ζαγοράκη και πάει λέγοντας, μέχρι να φτάσουμε στο αποψινό μεγάλο ραντεβού στο «Θέατρο των Ονείρων» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Βρύζας που δεν θυμόταν το γκολ στο «Highbury»!

 

Ας ξεκινήσουμε γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο Σεπτέμβριο του 1997 πριν από 27 χρόνια και την επική βραδιά στο βόρειο Λονδίνο με την ιστορική πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της μετέπειτα νταμπλούχου Άρσεναλ.

Είναι από εκείνες τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν βαριέσαι να τις λες, δε βαριέσαι να τις ακούς, και αξίζουν μια αναφορά μια φορά τον χρόνο. Το κλισέ περί της δόξας του νικημένου που δίνει αξία στον νικητή ταιριάζει γάντι στην περίσταση.

Για τους ΠΑΟΚτσήδες ο χρόνος θα σταματάει πάντοτε στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το βράδυ στο βόρειο Λονδίνο καταγράφηκε μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές του «Δικεφάλου»: «Highbury», Αρσεναλ, Βρύζας, πρόκριση!

Νιώθω ευλογημένος, επί προσωπικού, που έζησα από κοντά το «Έπος του Χάιμπουρι», και για να πω την αμαρτία μου δεν πίστευα στα μάτια μου, αντικρίζοντας το επόμενο πρωί το σύνολο των βρετανικών «ταμπλόιντ» να έχουν πρώτο θέμα τον αποκλεισμό της Άρσεναλ από τον ΠΑΟΚ.

Η «Sun» είχε κυκλοφορήσει με έναν τεράστιο τίτλο που θα έμενε στην ιστορία και χαίρομαι που την έχω ακόμα και σήμερα φυλαγμένη στο αρχείο μου: «Zissis the end»!

Τρεις μόλις λέξεις περιέγραφαν τον οδυνηρό αποκλεισμό των «κανονιέρηδων» από την… κανονιά του Έλληνα φορ στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον σκόρερ του χρυσού γκολ να παραμένει στο… δικό του κόσμο!

Με το γνωστό στυλ του, «πέρα βρέχει», ο Ζήσης Βρύζας ομολόγησε στα αποδυτήρια ότι δεν θυμόταν το πως είχε σκοράρει! «Τη φάση δεν τη θυμάμαι καλά, θα πρέπει να τη δω. Εκείνη τη στιγμή είσαι εκτός εαυτού», είχε πει και γνωρίζοντας από κοντά τον μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μπορώ να πω με πάσα βεβαιότητα πως έλεγε αλήθεια…

Ο αστικός μύθος θέλει τον Αγγελο Αναστασιάδη στη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την έναρξη της αναμέτρησης να προειδοποιεί τους παίκτες τους, «κοιμισμένα, προσέξτε, μην εκτεθούμε», αντίθετα στη διάρκεια του ημιχρόνου και με την Άρσεναλ να είναι μπροστά στο σκορ με το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ, «δεν τους είπα τίποτα, βγήκαν και τα κάνανε όλα μόνοι τους τα παιδιά».

Ο Νίκος Μιχόπουλος ήταν από τους πρωταγωνιστές της ιστορικής πρόκρισης. Οι αποκρούσεις του ήταν σωτήριες και μαζί με μια απόκρουση του Ζαγοράκη πάνω στη γραμμή κράτησαν όρθιο τον ΠΑΟΚ.

«Εντάξει, δεν τα έβγαλα και όλα. Τα πιο πολλά», έλεγε με τη γνωστή θεσσαλική προφορά ο γκολκίπερ του «Δικεφάλου», την ίδια ώρα που ο μετέπειτα αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004, Θόδωρος Ζαγοράκης είπε το αμίμητο: «Δεν ήταν ότι εμείς τρέξαμε περισσότερο. Αυτοί μας τρέξανε από το πρώτο λεπτό...» για να του απαντήσει ο Αχιλλέας Ζαφειρίου: «Δεν μας τρέξανε αυτοί. Λάθος κάνεις. Συνηθισμένοι είμαστε. Το μάτι σου τα έβλεπε έτσι. Το χορτάρι ήταν πολύ καλό. Σαν χαλί… Πέρσικα».

Σε μια άκρη των αποδυτηρίων ο Γιώργος Κούδας χαρακτήριζε την πρόκριση επί της μετέπειτα νταμπλούχου Αγγλίας ως «τη μεγαλύτερή μας επιτυχία στην Ευρώπη», παρότι είχε ζήσει από μέσα την πορεία του «Δικεφάλου» στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1974.

Το «διπλό» μέσα στο (παλιό) «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»

Στ’ αυτιά των περισσοτέρων φίλων του ΠΑΟΚ το «London calling» δεν είναι ένας άγνωστος ήχος, ειδικά όσων άκουγαν τις προηγούμενες δεκαετίες τη βρετανική πανκ, ροκ μπάντα των «Clash», άλλωστε το Λονδίνο είχε γίνει για μεγάλο διάστημα η… Γη της Επαγγελίας για τον ΠΑΟΚ, οπότε ούτε καν ταξιδιωτικό απωθημένο δεν μπορείς να το πεις για τους περισσότερους.

Η προηγούμενη γενιά πρόλαβε και έζησε το «έπος του Χάιμπουρι», η επόμενη γεύτηκε το νέκταρ της ευτυχίας στο γειτονικό «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», αφήστε που κάποιοι ήταν παρόντες (και) στο «Λόφτους Ρόουντ», το καλοκαίρι του 2014, όταν ο «Δικέφαλος» κέρδισε και την Κ.Π.Ρ. σε παιχνίδι προετοιμασίας!

Οι «ασπρόμαυροι» είχαν τριγυρίσει αρκετές συνοικίες και γειτονιές της ευρωπαϊκής μητρόπολης, καμαρώνοντας για το αήττητο τους και μέχρι την τελευταία επίσκεψης τους, στα τέλη του Νοέμβρη του 2018, αυτή τη φορά στην πιο στυλάτη γειτονιά του κεντρικού Λονδίνου, εκεί δίπλα στις όχθες του Τάμεση, όπου οι πρώην μποέμ και νυν επιχειρηματίες κάτοικοι του Τσέλσι καθημερινά φροντίζουν και επιβεβαιώνουν τη φήμη του με πομπώδη μεγαλοπρέπεια. Εκεί, γνώρισαν την ήττα με 4-0.

Πάντως, πριν από δεκατρία χρόνια περπατούσες στην περιοχή του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» στο Βόρειο Λονδίνο, έλεγες «Zisis Vryzas» και σε σήκωναν στα χέρια! Οι οπαδοί της Τότεναμ δεν ξεχνούσαν τον αποκλεισμό της μισητής Αρσεναλ, δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα, από τον ΠΑΟΚ και υποδεχόντουσαν «μετ’ Βαϊων και κλάδων» τους περίπου 3.000 Ελληνες.

Το ίδιο και οι Spurs που πίστευαν ότι ακόμη και με τον αναπληρωματικό Χάρι Κέιν θα μπορούσαν να κερδίσουν εύκολα και άνετα, μάλιστα, την ελληνική ομάδα, ωστόσο αν σήκωνες τα μάτια σου στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης και κοιτούσες τους δύο μεγάλους φωτεινούς πίνακες του γηπέδου, θα έβλεπες να γράφουν: «Τότεναμ 0 - ΠΑΟΚ 2»!

Οι «ασπρόμαυροι» πήγαν στο Λονδίνο χωρίς το πιο μεγάλο όνομά τους, τον Αντρέ Βιεϊρίνια, που ένα μήνα μετά πωλήθηκε στη γερμανική Βόλφσμπουργκ, ο Λάζλο Μπόλονι δε δίστασε να εμπιστευτεί στο αρχικό σχήμα έναν 18χρονο, τότε, τον Κώστα Σταφυλίδη και είδε Γκαρσία και Κοντρέρας να παραδίδουν μαθήματα αυταπάρνησης στο χορτάρι.

Στο πρόσωπο του Γιώργου Γεωργιάδη (του Κώστα) ο Ρουμάνος προπονητής βρήκε τον αντικαταστάτη του Βιεϊρίνια. Και τι αντικαταστάτη! Στην καλύτερη ποδοσφαιρική βραδιά του ο Σερραίος ποδοσφαιριστής, που ακόμη και σήμερα έχει να λέει για εκείνο το παιχνίδι, μοίρασε δύο «πάρε βάλε» ασίστ σε Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη.

Η άδικη πέρα για πέρα αποβολή του Σταφυλίδη από τον Ολλανδό ρέφερι Μπας Νιχάουζ στο 37' και το γκολ-πέναλτι από έναν κοντούλη μέσο, που άκουγε στο όνομα, Λούκας Μόντριτς, φάνηκε προς στιγμή να αλλάζουν στις ισορροπίες μέσα στο χορτάρι.

Ο Πάμπλο Κοντρέρας έφυγε με φορείο από το γήπεδο. Θυσιάστηκε για να μη περάσει η μπάλα τη γραμμή. Στο τέλος της βραδιάς είχε σηκωθεί στο ένα πόδι και πανηγύριζε σαν μικρό παιδί τη μεγάλη νίκη και την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, την ίδια στιγμή που Αντεμπαγιόρ αναρωτιόταν «αλήθεια, πως θα περάσουμε τώρα στην επόμενη φάση», καθώς η Τότεναμ περίμενε νίκη του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική στο ματς με τη Ρούμπιν Καζάν. Στην Τούμπα ήρθε το… βολικό 1-1, ο «Δικέφαλος» πέρασε πρώτος και καλύτερος και οι «Spurs» έμειναν με την… όρεξη.

Ποια Τσέλσι; Η… Λαμία!

Το ματς με την Τσέλσι στο φινάλε της φάσης των ομίλων της σεζόν 2018-19 για το Europa League έμοιαζε περισσότερο με (ποδοσφαιρική αγγαρεία) για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

Η ψύχωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια προσμονής είχε αγγίξει τα όρια της παράκρουσης εντός και εκτός του «ασπρόμαυρου» οργανισμού, έτσι μετά από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων (εξαίρεση ένα εντυπωσιακό διπλό επί της Μπάτε Μπορίσοφ με 4-1 στη Λευκορωσία) δεν ήθελε και μεγάλη προσπάθεια για να μαντέψεις ότι άπαντες εντός και εκτός ομάδας τα έδιναν όλα για το πρωτάθλημα. Γι’ αυτό και στο μυαλό του Λουτσέσκου ήταν μόνο το ματς με τη Λαμία. Ποια Τσέλσι…

Τα δύο παιχνίδια διεξήχθησαν σε διάστημα πέντε ημερών. Δεν είναι υπερβολή ότι κόντρα στη φημισμένη αγγλική ομάδα είχαν παίξει οι αναπληρωματικοί και με τη Λαμία οι βασικοί! Οι Βαρέλα, Κάνιας, Πέλκας, Μπίσεσβαρ και Λημνιός (ο Πρίγιοβιτς είχε παίξει μόνο στο πρώτο ημίχρονο) έμειναν εκτός προκειμένου να είναι φρέσκοι για την αναμέτρηση στο πρωτάθλημα.

Στο «Stamford Bridge» ξεκίνησαν παίκτες, όπως ο Εβγέν Χατσερίντι, ο οποίος μόλις στο έβδομο λεπτό αντίκρισε την κόκκινη κάρτα αφήνοντας για όλο σχεδόν το παιχνίδι τους «ασπρόμαυρους» με δέκα παίκτες και παρότιο ΠΑΟΚ είχε σε μεγάλη βραδιά τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη έφυγε με τέσσερα γκολ από το Λονδίνο.

@Photo credits: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.