Ολυμπιακός: Τι κάνει σε παιχνίδια σαν το αποψινό την τελευταία 5ετία στην Ευρώπη!
Βρισκόμαστε ακριβώς στην στροφή προς τον β’ πλέον γύρο της φάσης του μίνι πρωταθλήματος του Γιουρόπα Λιγκ και ο καθένας καταλαβαίνει τη βαθμολογική σημασία του αγώνα του Ολυμπιακού με την Στεάουα σήμερα στο Βουκουρέστι.
Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ ψάχνει τρεις νίκες στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές (με Στεάουα έξω, Τβέντε μέσα, Πόρτο έξω, Γκαραμπάγκ μέσα), έτσι ώστε να νιώθει σίγουρη για την παρουσία της στην πρώτη 8άδα της διοργάνωσης. Διότι, υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και εφτά βαθμοί στο β΄ γύρο, και συνολικά 14, μπορεί να μην της φτάσουν για την 8άδα…
Πρωτίστως, βέβαια, ψάχνει για την πρόκριση γενικά από τη φάση αυτή προς τουλάχιστον τα πλέϊ οφ και θα ήταν ιδανικό αν την έπαιρνε μέσα από τα δύο επόμενα παιχνίδια, με την Στεάουα απόψε και την Τβέντε στις 12 Δεκέμβρη. Προς αυτή την κατεύθυνση, έξι πόντοι σε αυτά τα δύο ματς θα ήταν «λουκούμι», ενώ ενδεχομένως και τέσσερις, άρα συνολικά 11, να την έφταναν πολύ κοντά στον στόχο.
Θεωρητικά μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Ολυμπιακός «εύκολα η, δύσκολα» πρέπει να την κερδίσει την Στεάουα. Βλέπετε, ο ίδιος είναι Νο 43 στο ranking της ΟΥΕΦΑ, ενώ η πρωταθλήτρια Ρουμανίας Νο 105-ακόμη κι η Ελλάδα στο ranking των χωρών είναι Νο 13, ενώ η Ρουμανία Νο 26. Η δε χρηματιστηριακή αξία των «ερυθρόλευκων» είναι σχεδόν τριπλάσια. Μόνο που τα πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο απλά, όπως είδαμε κι από το ΠΑΟΚ-Στεάουα 0-1 τις προάλλες, με τον ΠΑΟΚ (Νο 50) να παίζει μάλιστα με παίκτη παραπάνω επί 40 λεπτά (από το 55’ λόγω αποβολής του Ολάρου), αλλά να χάνει εντός έδρας…
Τέλος πάντων, μπορώ να σταθώ σε κάτι: ο Ολυμπιακός εδώ και μία πενταετία, από το φθινόπωρο του 2019, εκτός έδρας στην Ευρώπη χάνει μόνο από ομάδες των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στο ranking της ΟΥΕΦΑ. Από Αγγλία (Γουέστ Χαμ, Γουλβς, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ), Γερμανία (Μπάγερν, Φράϊμπουργκ, Αϊντραχτ), Ιταλία (Αταλάντα), Γαλλία (Ναντ, Μαρσέϊγ, Λιόν), Πορτογαλία (Πόρτο), Βέλγιο (Άντβερπ), Ολλανδία (PSV), Τουρκία (Φενέρμπαχτσε). Μάλιστα, οι ήττες του από τις δύο τελευταίες ομάδες (PSV και Φενέρμπαχτσε) δεν τον εμπόδισαν να προκριθεί εις βάρος τους σε νοκ άουτ ζευγάρια, ενώ η ήττα του από την Άντβερπ είχε σημειωθεί τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, έχοντας ήδη προκριθεί βαθμολογικά. Άρα, κατά βάση μιλάμε για ήττες από τα πραγματικά κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Στα υπόλοιπα εκτός έδρας παιχνίδια του, με τις ομάδες από τα λιγότερο σημαντικά πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός είναι μεταξύ νίκης (Μάλμε 1-0, Μακάμπι Τελ Αβιβ 6-1, Φέρεντσβαρος 1-0, Τσουκάριτσκι 3-1, Νέτφσι 1-0) και ισοπαλίας (Ομόνοια 0-0 με πρόκριση, Σλόβαν 2-2 με πρόκριση, Λούντογκορετς 2-2, Μακάμπι Χάϊφα 1-1, Σλόβαν 2-2 ξανά με πρόκριση, Απόλλωνα Λεμεσού 1-1 με πρόκριση, Γκαραμπάγκ 0-0, Τόπολα 2-2 με πρόκριση). Και ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτό το διάστημα έχει μακριά από τον Πειραιά και εντυπωσιακά αποτελέσματα κόντρα σε κλαμπ από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα (βλέπε Άστον Βίλα 4-2, Άρσεναλ 2-1 με πρόκριση, Άρσεναλ πάλι 1-0, Φενέρμπαχτσε 3-0, Γκενκ 1-1 με πρόκριση).
Αυτό είναι το ευχάριστο δεδομένο ενόψει του αποψινού αγώνα. Από την άλλη, δεν μπορώ να διαγράψω ότι ακριβώς πριν από αυτή την πενταετία, ο Ολυμπιακός είχε υποστεί κάποιες άσχημες ήττες σε έδρες ομάδων από τα Βαλκάνια (Σερβία) και την Ανατολή Ευρώπη (Ουκρανία), σε γήπεδα με πολύ κόσμο και δη αυτοκτονώντας: Είχε χάσει 1-3 στο Βελιγράδι τον Οκτώβρη του 2019 από τον Ερυθρό Αστέρα (43.000 κόσμος) ενώ προηγούνταν 1-0, ώσπου έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπενζιά στο 58’, ισοφαρίστηκε πολύ γρήγορα (62΄) και έχασε από δύο κεφαλιές σε κόρνερ στο 87’ και στο 90’! Όπως είχε χάσει 0-1 στο Κίεβο από την Ντινάμο (49.000 κόσμος) με ένα γκολ στο 32’, έχοντας στη συνέχεια μεγάλες ευκαιρίες τουλάχιστον για να ισοφαρίσει, τις οποίες και είχε πετάξει όλες στα σκουπίδια.
Το δε αποψινό παιχνίδι με την Στεάουα, σε ένα γήπεδο που θα έχει μίνιμουμ 43.000 κόσμο, έχει ομοιότητες με εκείνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα και της Ντινάμο Κιέβου, κάτι που σημαίνει ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν πρέπει να χάσουν τη συγκέντρωση τους, επειδή έκαναν τις δύο μεγάλες νίκες στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ κι επειδή στο Γιουρόπα Λιγκ προέρχονται από δύο νίκες και μία ισοπαλία. Ένας Ολυμπιακός με focus, αποφασιστικότητα και ένταση σίγουρα μπορεί να κάνει το διπλό-η, το λιγότερο να μην χάσει.
Χωρίς, όμως, αυτά τα στοιχεία, πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνει…Η παραμικρή χαλαρότητα και υπεροψία σε αυτό το επίπεδο κοστίζει πολύ άσχημα.
Άσχετο:
Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στα μισά της σεζόν και ήδη Ζέλσον Μαρτίνς, κατά κοινή ομολογία ο καλύτερος δημιουργικά παίκτης του Ολυμπιακού, έχει ήδη χάσει πέντε παιχνίδια από τρεις μικροτραυματισμούς. Αρχικά εκείνα με Λιόν (0-2) και Ατρόμητο (2-0), στη συνέχεια με το Λεβαδειακό (2-2) και τώρα με Στεάουα και ΟΦΗ.
Ευτυχώς είναι μικροτραυματισμοί, αλλά αποδεικνύεται ότι παρότι έχει κάνει πάρα πολύ καλή προετοιμασία και γενικά κάνει μία εξαιρετική σεζόν, ο Πορτογάλος εξτρέμ θα χάνει κατά καιρούς παιχνίδια από τέτοιες καταστάσεις. Οπότε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάγκη απόκτησης ενός παρόμοιου καλού ακραίου κυνηγού, όσο τουλάχιστον ο Βέλντε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα ζητούμενα του Μεντιλίμπαρ.
Η φωτογραφία της ημέρας:
Η απουσία του Ζέλσον, παρεμπιπτόντως, χαλάει και δη σε πολύ κακή στιγμή θα έλεγα, δηλαδή σε κρίσιμα εκτός έδρας βαθμολογικά παιχνίδια όπως με την Στεάουα και τον ΟΦΗ, αυτή την τριάδα που έβαλε και τα εφτά γκολ στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ: τέσσερα ο Ελ Κααμπί, ένα ο Κωστούλας και δύο ο Ζέλσον! Με τον Πορτογάλο επιπλέον να έχει φτιάξει κι ένα ακόμη γκολ (του Ελ Κααμπί στην Τούμπα) και γενικά να αποτελεί τον παίκτη-βαρόμετρο στις φετινές μεγάλες νίκες του ολυμπιακού σε όλες τις διοργανώσεις: βλέπε και το 3-0 με την Μπράγκα (ασίστ στο 1-0 του Ελ Κααμπί) και το 1-0 επί της Μάλμε (ασίστ στο μοναδικό γκολ του Ελ Κααμπί).
Θα πρέπει ο Ρόντινεϊ που θα παίξει εξτρέμ σήμερα να βάλει τα δυνατά του για να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι, αφού ας μην κοροϊδευόμαστε κάθε φορά που λείπει ο Ζέλσον, ο Ολυμπιακός χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από την επιθετική του δύναμη. Κι ο Κωστούλας το ίδιο, όπως φυσικά κι ο Ελ Κααμπί, που πρέπει να καταλάβει ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η ασίστ κι όχι μόνο το γκολ. Διότι, τον υμνούμε όλοι, και το αξίζει, για το χατ τρικ με την ΑΕΚ, αλλά αυτό που έκανε στο 45+2’ του ντέρμπι την Κυριακή, να έχει εντελώς μόνο του αριστερά του τον Ζέλσον και να μην του δώσει την μπάλα προτιμώντας ένα πλασεδάκι στα χέρια του Στρακόσια, ήταν απαράδεκτο με το σκορ εκείνη την στιγμή 1-1. Και το χειροτερο είναι ότι δύο λεπτά αργότερα, πάντα δηλαδή στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου, έκανε ξανά το ίδιο και δεν έδωσε πάσα στον Ζέλσον, φετινό βασικό του τροφοδότη για γκολ…
Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο Ελ Κααμπί «σκίζεται» για την ομάδα, όπως φάνηκε στο ίδιο παιχνίδι, με την ΑΕΚ, όταν π.χ. σε μια φάση μετά το 3-1 αν θυμάμαι καλά, γύρισε πίσω σε θέση αριστερού μπακ κι έκοψε μία σέντρα ευρισκόμενος στα όρια της περιοχής του Τζολάκη κι αμέσως μετά βγήκε και έκλεψε την μπάλα από τον Ρότα! Όμως, στο κομμάτι της πάσας στον συμπαίκτη του, γενικά (αφού εξυπακούεται ότι δεν τρέχει κάτι με τον Ζέλσον, το αντίθετο τα πάνε μια χαρά οι δυό τους), σε φάσεις που δεν είναι ο ίδιος στην καλύτερη θέση για να τελειώσει μία φάση, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.
Και για το τέλος ένα ιμότζι 👌
SoutsChoice N°8 👀: Christos Mouzakitis - Olympiacos 💫
— Yanis Caiazzo (@yanisscaiazzo) November 19, 2024
A passing quality at Champions League level! 🔥🤩#NextGen #Wonderkid #FutureStars #ScoutingReport pic.twitter.com/VEc42NVJqo
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.