Ολυμπιακός: Η περίπτωση Γουίλιαν και οι προεκτάσεις της

Ολυμπιακός: Η περίπτωση Γουίλιαν και οι προεκτάσεις της

Ολυμπιακός: Η περίπτωση Γουίλιαν και οι προεκτάσεις της

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει δέκα πράγματα στο blog του στο Gazzetta με αφορμή την εμφάνιση του Γουίλιαν την Πέμπτη στο Γιουρόπα Λιγκ.

Υποστηρίζουν πολλοί ότι ο Μεντιλίμπαρ ίσως για πρώτη φορά ειδικά σε ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού δεν έκανε καλό διάβασμα του παιχνιδιού, αναφορικά με την ενδεκάδα που κατέβασε.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης μπορεί να πει κανείς ότι τους δικαιώνει, καθώς όντως όταν άλλαξε η ομάδα και έπαιξαν στη δεξιά πλευρά ο Κοστίνια κι ο Ρόντινεϊ και πέρασε αριστερά ο Ζέλσον (με τον Γουίλιαν να πηγαίνει στον πάγκο), είδαμε μεγαλύτερη επιθετικότητα και πίεση στην Τβέντε. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι και τόσο…σίγουρος.

Διότι σκέφτομαι ότι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, το καλύτερο ημίχρονο του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα, το α΄, το είδαμε με τον Ρόντινεϊ στη θέση του, δεξιού μπακ-αλλά με τον Τσικίνιο κι όχι τον Γουίλιαν. Όπως θυμάμαι κι ότι ξεκινώντας ο Ολυμπιακός τα παιχνίδια εναντίον της Ρέϊντζερς και της Στεάουα με Κοστίνιο, Ρόντινεϊ δεξιά, και τότε χωρίς τον Γουίλιαν αλλά με τον Τσικίνιο, δεν είχαμε δει ωραία πράγματα.

 

Κι εκεί που καταλήγω είναι στο ότι ο Μεντιλίμπαρ είχε τους λόγους του που έβαλε βασικό τον Γουίλιαν, όμως βλέποντας τον να ρίχνει στροφές από την αρχή του β΄ ημιχρόνου έπρεπε να τον αλλάξει πιο γρήγορα κι όχι στο 67’. Τώρα, τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην επιλογή του Βραζιλιάνου; Σίγουρα η ικανότητα του παίκτη να μην χάνει μπάλες. Οι πάσες του συνήθως είναι ασφαλείς, όπως και το κράτημα της μπάλας το ίδιο. Επιπλέον είναι τακτικά πειθαρχημένος και τον βλέπεις ότι γυρίζει πίσω να κόβει με μία συνέπεια.

Αρκούν αυτά; Όχι είναι η αλήθεια. Περιμένεις έστω στα 50-55 λεπτά στα οποία μπορεί να παίξει σε ένα καλό επίπεδο από πλευράς αντοχών, κάποιες κινήσεις εξτρά ποιότητας. Όπως για παράδειγμα εκείνη την κάθετη πάσα που έβγαλε στο χώρο προς τον Ελ Κααμπί, αλλά με τον Μαροκινό σε θέση οφσάϊντ-παρεμπιπτόντως, ο φορ του Ολυμπιακού πρέπει να το δουλέψει αυτό το κομμάτι, είναι ο παίκτης με τα περισσότερα οφσάιντ στο Γιουρόπα Λιγκ (12)!

williannn

Βλέπαμε ότι ο Γουίλιαν το πάλευε. Ακόμη και σπριντ έκανε με πολύ νεότερο αντίπαλο του, τον κέρδισε και πήρε ένα κόρνερ. Ήταν μαχητικός, πήρε κεφαλιές, όμως μία σέντρα που πέρασε, μία έξυπνη πάσα και μία καλή προσποίηση δεν ήταν αρκετά από έναν παίκτη από τον οποίο περιμένεις να σου κάνει τη διαφορά, κάτι που δεν το βλέπεις ούτε καν στις στημένες φάσεις. Επιπλέον, η δυνατότητα σου ως ομάδα να πιέσεις ψηλά με τον 36χρονο Βραζιλιάνο μειώνεται, παρότι δεν είναι αδιάφορος ούτε σε αυτό το κομμάτι. Θα είναι άδικο να τον πεις αδιάφορο τον Γουίλιαν, όμως, και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά παιχνίδια στα οποία είχε παίξει, έστω για περίπου 30 λεπτά στο καθένα, με τη Λιόν, την Μπράγκα και την Στεάουα, δεν είδαμε αυτά που περιμέναμε να δούμε. Κι αυτό δεν χωράει αμφιβολία.

Τώρα, είναι κάτι άλλο αν ο Ολυμπιακός πρέπει να τον αλλάξει το Γενάρη και να πάρει άλλον παίκτη στη θέση του-για να το διευκρινίσω, δεν μιλάμε για τη μεταγραφή ενός εξτρέμ, που θα γίνει οπωσδήποτε, μιλάμε για τη μεταγραφή και δεύτερου εξτρέμ, που θα έχει και χαρακτηριστικά 10αριού. Οι περισσότεροι θα πουν «ναι», να φέρει άλλον ο σύλλογος. Εγώ δεν θα διαφωνήσω…θεαματικά, αλλά θα θέσω υπόψιν μία παράμετρο: θα υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο επόμενος θα είναι πράγματι καλύτερος από τον Γουίλιαν; Ότι θα προσαρμοστεί στην ομάδα μεσούσης της σεζόν; Και θα είναι παίκτης ενεργός η, ανενεργός και θα θέλει τον χρόνο του;

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Γενάρη ο Ολυμπιακός όντως πήρε τεράστια ώθηση από τις μεταγραφές των Κάρμο, Τσικίνιο και Όρτα. Αλλά πρώτον πρέπει να θυμηθούμε ότι συνολικά είχαν γίνει εφτά μεταγραφές και έπιασαν οι τρεις (οι άλλοι ήταν ο Ναβάρο, ο Άμπι, ο Καμπράλ κι ο Βέζο) και δεύτερον ότι κι οι τρεις που βοήθησαν ήταν Πορτογάλοι, ερχόμενοι σε μία ομάδα γεμάτη Πορτογάλους, κάτι που τους βοήθησε να προσαρμοστούν.

williannnn

Ο Γουίλιαν έχει το πλεονέκτημα ότι πλέον ξέρει τα δεδομένα της ομάδας. Κι έχει και το μειονέκτημα ότι κοστίζει πολλές φορές παραπάνω απ΄ όσα δίνει. Θεωρητικά λες ότι όσο παίζει θα είναι καλύτερος, αλλά πάντα…θεωρητικά. Και δεν μπορείς να είσαι και σίγουρος για το ταβάνι που θα έχει η προσφορά του.

Για εμένα η απόφαση θα ήταν πολύ δύσκολη, και θα την άφηνα αποκλειστικά στον προπονητή, εκτός κι αν μπορούσα να φέρω έναν άλλο τέτοιου στιλ (δεκαροεξτρέμ, όπως ήταν κι ο Φορτούνης), έχοντας πραγματικά σοβαρές πιθανότητες-ενδείξεις ότι θα μου έπιανε αυτή η μεταγραφή.

Άσχετο:

Παρακολουθούσα συνεχώς εδώ και ημέρες το ρεπορτάζ της Τβέντε, ώστε να καταλάβω αν θα έπαιζε ο βασικός της γκολκίπερ, ο Ούνερσταλ, που ήταν τραυματίας στα τελευταία παιχνίδια. Πολύ απλά γιατί το θεωρούσα κομβικό. Βλέπετε, στα τέσσερα παιχνίδια στα οποία η Τβέντε είχε παίξει φέτος σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη με τον αναπληρωματικό της τερματοφύλακα, τον 37χρονο Πολωνό Τιτόν, είχε φάει συνολικά 12 γκολ…Ο δε Ούνερσταλ είχε παίξει παλιότερα εναντίον του Ολυμπιακού, έχοντας απέναντι του δύο νίκες (2-1 κι 1-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σάλκε, το φθινόπωρο του 2012…

oly twente

Παρεμπιπτόντως, ο Ολλανδός Φόλσφιγκελ που έχασε το πέναλτι και δικαιολογήθηκε ότι επηρεάστηκε από τα λέϊζερ, είχε χάσει άλλα 12 πέναλτι στην καριέρα του. Κι αυτό που του έπιασε ο Τζολάκης ήταν το 13ο που χάνει…

Η φωτογραφία της ημέρας:

100% περίμενε πιο πολλά ο Ολυμπιακός την Πέμπτη κι από τον Ορτέγκα, που ενώ στα πρώτα παιχνίδια μετά την θλάση του είχε γυρίσει σε αρκετά καλή κατάσταση, εσχάτως τον βλέπουμε να κινείται μάλλον στη μετριότητα. Και κόντρα στην Τβέντε δεν ήταν κακός, όμως δεν ήταν και καλός.

Ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, ο ακραίος σου μπακ κάτι πρέπει να σου δώσει κι όχι απλά μία σέντρα (κι αυτή κακή), μία καλούτσικη πάσα και ένα κερδισμένο κόρνερ σε δύο προωθήσεις. Είναι πολύ λίγα. Στο δε αμυντικό κομμάτι ο Αργεντίνος έμεινε πολύ πίσω σε ένα σπριντ που έκανε Ολλανδός στο α΄ ημίχρονο με την Τβέντε να βγάζει φάση και τον Ρόντινεϊ να κόβει σωτήρια. Στη φάση του πέναλτι πήγε δεύτερος στην μπάλα κι έτσι έφτασε ο αντίπαλος φορ να κάνει το γύρισμα στο χέρι του Ρέτσου. Και σε άλλη μία στιγμή ενώ έκανε μία πολύ κρίσιμη επέμβαση στην περιοχή του Τζολάκη, το διώξιμο του ήταν πάνω σε αντίπαλο πάλι μέσα στην περιοχή.

ortega

Γενικά δεν καθάριζε, όπως λέμε ο Ορτέγκα. Θυμάμαι μία χαρακτηριστική φάση, στην οποία κάνει ανάκτηση της μπάλας, αλλά λάθος πάσα, ορμάει και κλέβει την μπάλα και ξανακάνει λάθος. Είχε καλές στιγμές καθαρά ανασταλτικά, βγήκε πρώτος κι έκοψε ωραία, πήρε κεφαλιές, κάλυψε, είχε επεμβάσεις καλές, μία φορά και στο ένας μ΄ ένα, όμως ας είμαστε ειλικρινείς δεν ήταν μία εμφάνιση, ούτε αυτή, που να σε ικανοποιεί.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι παραπάνω στη θέση του αριστερού μπακ, απ΄ όσα του δίνει συνήθως ο Ορτέγκα. Αν κάποια στιγμή σταθεροποιηθεί σε πιο καλά επίπεδα, αυτό είναι κάτι άλλο. Μακάρι, αλλά πλέον τις αμφιβολίες μας τις έχουμε. Δεν ξέρω, ίσως χρειάζεται μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη θέση.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.