Αρης - Κόλος Κοβαλίβκα 1-2

Αρης - Κόλος Κοβαλίβκα 1-2

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αρης - Κόλος Κοβαλίβκα 1-2

bet365

Eυρώπη τέλος και για τον Άρη! Οι κίτρινοι γνώρισαν ήττα-σοκ από την... πρωτάρα Κόλος Κοβαλίβκα (1-2) και μετέτρεψαν σε εφιάλτη τα όνειρα για κάτι καλό στο Europa League. Η γκολάρα του Μπρούνο Γκάμα δεν ήταν αρκετή.
Το ευρωπαϊκό ταξίδι δεν… άρχισε ποτέ για τον Άρη καθώς η άσημη Κόλος Κοβαλίβκα επικράτησε με 1-2 στο «Κλ. Βικελίδης», απέκλεισε την ελληνική ομάδα και παράλληλα έβαλε τέλος στο αήττητο σερί των 42 χρόνων αήττητου που είχαν οι «κίτρινοι».
Αυτό που δεν κατάφεραν σπουδαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το πέτυχε μια ομάδα από ένα ουκρανικό χωριό 1600 κατοίκων! Η Κόλος Κοβαλίβκα. Ο Άρης ήταν άξιος της μοίρας του, είχε τρομακτικά αγωνιστικά προβλήματα και η ήττα-αποκλεισμός από την ουκρανική ομάδα στο «Κλ. Βικελίδης» σήμανε το τέλος ενός ταξιδιού που ονειρευόταν διαφορετικά ο Άρης. Οι «κίτρινοι» είχαν τρομακτικές αγωνιστικές αδυναμίες, κάκιστες αντιδράσεις στο αμυντικό transiton, πλήρωσαν και το τίμημα των πολλών ατομικών λαθών τους.
Αν υπήρξε έκπληξη σε επίπεδο επιλογών των δύο προπονητών αυτή είχε να κάνει με την απόφαση του Μίκαελ Ένινγκ για τον ρόλο του Λούκας Σάσα και την τοποθέτηση στο δεξί άκρο της άμυνας. Βέβαια, ο Βραζιλιάνος είχε δοκιμαστεί σε αντίστοιχο ρόλο και την περσινή χρονιά, είχε ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης κι αυτό έπαιξε τον ρόλο του. Η δε χρησιμοποίηση των Μπερτόγλιο, Λόπεθ στο αρχικό σχήμα ή η επιλογή του 4-2-3-1 ήταν απόρροια του τρόπου λειτουργίας του Άρη στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Λαμία όπου μ’ αυτή τη διάταξη έκανε την ανατροπή. Από την άλλη πλευρά, ο Ρουσλάν Κοστίσιν φάνηκε συνεπής στα όσα είχε πει στις προηγούμενες ημέρες καθώς χρησιμοποίησε τρεις στόπερ, διάταξη 5-4-1 επενδύοντας στην ικανότητα της ομάδας του στις αντεπιθέσεις.
Ο Ουκρανός προπονητής πέτυχε τον στόχο του καθώς το παιχνίδι πήγε στη δύναμη, είχε αρκετές δυνατές μονομαχίες και η Κόλος είχε συνεχώς εννιά παίκτες στα μεταξύ περιοχής και γραμμής του κέντρου. Ο Άρης δεν είχε τρόπος διάσπασης της πολυπρόσωπης άμυνας της Κόλος. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που Μπρούνο Γκάμα και Γιάννης Φετφατζίδης δεν βρήκαν πεδία δράσης καθώς έπεσαν… θύματα της σωστής αλληλοκάλυψης των Ουκρανών. Ό,τι καλό δημιούργησε ο Άρης στο πρώτο ημίχρονο ήταν από τα πόδια του Φακούντο Μπερτόγλιο.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δύο ομάδες έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία του μηδέν, το πρώτο ημίχρονο προσέφερε ελάχιστες στιγμές. Στην πραγματικότητα οι δύο ομάδες είχαν από μία φάση. Στο 33’ ο Χουλιάν Κουέστα έκανε σπουδαία απόκρουσε σε μια φάση όπου οι… πλανήτες ενώθηκαν προς όφελος της Κόλος. Ξεκίνησε από λάθος του Λίντσεϊ Ροζ, συνεχίστηκε με «στραβό» σουτ του Λισένκο και κατέληξε με τον Σμίρνιι να απειλεί με κεφαλιά ψαράκι αλλά ο Ισπανός τερματοφύλακας γλίτωσε την ομάδα του. Στο 36’ ο Χαβιέρ Ματίγια τα έβαλε με την τύχη του καθώς στην εκπληκτική εκτέλεση φάουλ η μπάλα «έγλειψε» το οριζόντιο δοκάρι.

Η «ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ» ΜΕ ΝΟΒΑΚ ΚΑΙ Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΓΚΑΜΑ

Πριν καλά-καλά πατήσουν οι ποδοσφαιριστές το χορτάρι του «Κλ. Βικελίδης» στα πρώτα δευτερόλεπτα του β’ ημιχρόνου, η Κόλος Κοβαλίβκα έβαλε πολύ δύσκολα στον Άρη. Από εκτέλεση φάουλ στο 47ο λεπτό και ολιγωρία της άμυνας ο Νόβακ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1. Το γκολ των Ουκρανών έβαλε τον Άρη στο δωμάτιο του πανικού για 4-5 αγωνιστικά λεπτά. Στη συνέχεια ο Άρης έγινε πιο πιεστικός, είδε τον Φετφατζίδη να αστοχεί από το ύψος της μεγάλης περιοχής για να φθάσουμε στο 55’. Σε φάση που άρχισε από το πείσμα του Μπερόγλιο, ο Μπρούνο Γκάμα βρέθηκε στο ύψος του πέναλτι και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-1).
Έχει αλλάξει το παιχνίδι. Ο Άρης πιέζει πιο πολύ, τρέχει περισσότερο στο γήπεδο, είναι πιο απαιτητικός από τον εαυτό του, αλλά η «γκάφα» του Χουλιάν Κουέστα στο 63ο λεπτό έβαλε και πάλι την ομάδα του στην… ανηφόρα. Σε σέντρα από τη δεξιά πλευρά, ο Άντιουκχ σούταρε από πλάγια θέση κι ενώ φαινόταν εύκολη απόκρουση για τον Ισπανό τερματοφύλακα, ο τελευταίος δεν κατάφερε να διώξει την μπάλα η οποία κατέληξε στα δίχτυα.

ΣΤΟΠΕΡ Ο ΜΑΤΙΓΙΑ!

Το γκολ της Κοβαλίβκα οδήγησε τον Μίκαελ Ένινγκ σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Έριξε στο παιχνίδι τον Δημήτρη Μάνο αντί του Γκανέα και τοποθέτησε στο κέντρο της άμυνας τον Χαβιέρ Ματίγια! Από δύο στημένες φάσεις οι Ουκρανοί αναζήτησαν το τρίτο γκολ, αλλά και με σουτ του Σελέζνιοφ στο 76’ όπου απομάκρυνε ο Κουέστα. Η δεύτερη κίνηση του Γερμανού προπονητή εμπεριείχε ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο καθώς απέσυρε τον Λούκας Σάσα κι έριξε στο παιχνίδι τον Ντάνιελ Μαντσίνι. Στο 79’, από σέντρα του Μπρούνο Γκάμα και κακή εκτίμηση της φάσης από τον τερματοφύλακα της Κόλος ο Άρης άγγιξε την ισοφάριση αλλά δεν την πέτυχε. Μάλιστα στο 84’ η Κόλος θα μπορούσε να είχε «τελειώσει» το παιχνίδι αλλά ο Κουέστα σταμάτησε τον Άντιουκχ σε μοναδικό τετ α τετ.
Το παιχνίδι απέκτησε έντονο ρυθμό στα τελευταία λεπτά με τον Άρη να πιέζει αλλά και να αφήνει χώρους παίζοντας ουσιαστικά με τη φωτιά. Στο 83’ ο Μαντσίνι επιχείρησε το πλασαριστό σουτ αλλά ο Βόλινετς απέκρουσε με δεύτερη προσπάθεια. Ο Άρης αύξησε τα ποσοστά κατοχής της μπάλας αλλά δεν μπορούσε να βρει τελική ευκαιρία πέραν αυρής του Μαντσίνι στις καθυστερήσεις όπου από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα άουτ.
Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Μπρούνο Γκάμα, Ροζ (Άρης), Μπογκντάνοφ, Ζαντόια, Μορόζκο, Γκαβρίς (Κόλος)
MVP: Ο Άντιουκχ έκανε τρομερό παιχνίδι για τους Ουκρανούς το οποίο μετουσίωσε και με το γκολ που σημείωσε.
Στο ύψος του: Ό,τι δημιούργησε ο Άρης ήταν από τα πόδια του Φακούντο Μπερτόγλιο.
Ο «αδύναμος κρίκος»: Σε επίπεδο προσώπων ο Άρης δεν πήρε πράγματα από τους Φετφατζίδη, Γκάνεα αλλά το πρόβλημά του ήταν το αμυντικό transition του.
Η «γκάφα»: Αυτή του Κουέστα στο δεύτερο γκολ της Κοβαλίβκα υπερίσχυσε των λαθών του Ροζ. Ο Ισπανός γλίτωσε βέβαια την ομάδα του σε τουλάχιστον τρεις κλασικές φάσεις των Ουκρανών.
Το «στραγάλι»: Ο Ελβετός Τσχούντι δεν είχε να διαχειριστεί καμία δύσκολη φάση, άφησε το physical παιχνίδι πράγμα το οποίο ουσιαστικά λειτούργησε υπέρ της πιο αθλητικής ομάδας, της Κόλος, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ήταν παράγοντας του αγώνα.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Ο Άρης είχε τρομακτικό πρόβλημα στο αμυντικό transition κι αυτό πλήρωσε απέναντι σε μια πιο αθλητική ομάδα για την οποία ήξερε ότι στηρίζεται στην κόντρα επίθεση. Και πλήρωσε βαρύ τίμημα για την επιπολαιότητά του βγαίνοντας πρόωρα εκτός Ευρώπης. Η δε Κόλος έκανε αυτό που ξέρει. Κλειστή άμυνα και αντεπιθέσεις.
Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ (Ένινγκ): Κουέστα, Λούκας Σάσα (78’ Μαντσίνι), Ροζ, Ντάτκοβιτς, Γκάνεα (69’ Μάνος, Ματίγια, Τζέγκο, Μπερτόγλιο, Μπρούνο Γκάμα, Φετφατζίδης, Λόπεθ.
ΚΟΛΟΣ ΚΟΒΑΛΙΒΚΑ (Κοστίσιν): Βόλινετς, Πετρόφ, Χαβρίς, Νόβακ, Ζοζούλια (50’ Μορόζκο), Γέμετς, Μπογκντάνοφ, Ζαντόια, Σμίρνιι (87’ Κοστίσιν), Άντιουκχ, Λισένκο (63’ Σελέζνιοφ).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα