Τώρα ο Αρης θα ζήσει με τους δαίμονές του

Τώρα ο Αρης θα ζήσει με τους δαίμονές του

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Τώρα ο Αρης θα ζήσει με τους δαίμονές του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον οδυνηρό αποκλεισμό του Άρη και την απομάκρυνση του Μίκαελ Ένινγκ από την τεχνική ηγεσία…

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης: Δεκάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Αν η οδύνη είχε πρόσωπο, θα σχηματιζόταν στον αγωνιστικό χώρο του «Κλ. Βικελίδης». Η απελπισία, επίσης. Όπως εύστοχα έγραψε κι ένας συνάδελφος, από το χορτάρι που έφυγαν είτε χαμένοι είτε ισόπαλοι παίκτες της εμβέλειας του Μισέλ Πλατινί, του Πάολο Ρόσι, του Σανανά της Μπενφίκα, του Ντιέγκο Φορλάν κι ένα σωρό παικταράδες, έφυγαν θριαμβευτές μια χούφτα πιτσιρίκια, ανακατεμένα με 2-3 λεγεωνάριους της Ουκρανίας οι οποίοι απλώς θέλησαν να γευτούν τη μαγεία ενός ονείρου. Και μπράβο τους. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία αν λέγεσαι Kolos. Τα ονόματα έχουν αξία, αλλά δεν παίζουν ποδόσφαιρο. Δείξε μου το πλάνο σου να σου πω ποιος είσαι; Κι όταν πηγαίνεις ξυπόλητος στ’ αγκάθια θα ματώσεις, θα πληγωθείς κι άντε μετά να βρεις τρόπο να επουλώσεις τις πληγές σου.

Η χθεσινή ντροπή έβγαλε μπόλικες από δαύτες. Είναι ανώτερη απ’ όσες προηγήθηκαν. Ο Άρης ένιωσε αποκλεισμό και πέρυσι, αλλά εκείνο το πικρό ποτήρι το ήπιε με περηφάνια γιατί έδειξε κάτι. Υπερασπίστηκε την τιμή του και πούλησε ακριβά το τομάρι του. Χθες, το απόλυτο μηδέν. Μια ομάδα δίχως αρχή μέση τέλος, μια κακοτεχνία όμοια μ’ αυτή που καταγράψαμε στον αγώνα Πρωταθλήματος με τη Λαμία κι έναν προπονητή βυθισμένο στο δωμάτιο του πανικού. Όπως ένας κακός μαθητής πριν τις κρίσιμες εξετάσεις. Κυριεύεται από ανασφάλεια, προϊόντος του χρόνου αντιλαμβάνεται ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του και αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις. Περάστε από το ταμείο για την αποζημίωσή σας, αλλά η ζημιά έγινε.

Ο Μίκαελ Ένινγκ βυθίστηκε στις εμμονές και τους φόβους του. Εμμονές γιατί επέμεινε στον Χαβιέρ Ματίγια παρότι ο Ισπανός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Σε σημείο μάλιστα να τον τοποθετήσει έως και παρτενέρ του Λίντσεϊ Ροζ στο κέντρο της άμυνας. Κίνηση απελπισίας; Ξεκάθαρα. Φόβο επειδή ακύρωσε ό,τι δούλευε επί ενάμιση μήνα με την τοποθέτηση του Λούκας Σάσα στο δεξί άκρο της άμυνας με τη λογική του περιορισμού ενός παίκτη. Αποτέλεσμα της έμπνευσης του Γερμανού ήταν η αποδυνάμωση του κέντρου. Αχρήστευσε τον πιο γρήγορο και εκρηκτικό παίκτη του. Αντί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση απόκρυψης του δεδομένου προβλήματος στο αμυντικό transition, αυτός το ισχυροποίησε. Αυτοκαταστροφικός.

 

Ο Γερμανός γνώριζε τι έλεγε το ριζικό του, οπότε, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό έριξε ξεκάθαρα την ευθύνη στους παίκτες του. Προφανώς έχουν και μάλιστα μεγάλη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (σ. σ. Φακούντο Μπερτόγλιο, Τζέιμς Τζέγκο, Τόνι Ντάτκοβιτς). Ποιο όμως ήταν το επίπεδο κατεύθυνσής τους; Ποιος φταίει ότι ο Άρης δεν είχε ούτε ένα σοβαρό χτύπημα στημένης φάσης; Γιατί οι ακραίοι μπακ ανέβαιναν ταυτόχρονα απέναντι σε μια ομάδα η οποία ήταν προετοιμασμένη να ζήσει πολιορκία όμοια μ’ αυτή του Μεσολογγίου στοχεύοντας στον ανταρτοπόλεμο; Το πλάνο του Γερμανού έδειξε ότι δεν έμαθε καλά το μάθημά του, δεν μελέτησε τον αντίπαλο με τη λεπτομέρεια που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν ήξερε για τη διπλή άμυνα ζώνης; Δεν γνώριζε ότι η Κοβαλίβκα θα εστιάσει στην εξουδετέρωση των Μπρούνο Γκάμα, Γιάννη Φετφατζίδη που είναι οι βασικοί δημιουργοί της ομάδας; Τους άφησε να χτυπούν τα κεφάλια τους στο ουκρανικό τείχος. Δεν αντιλήφθηκε ότι οι Ουκρανοί επέλεξαν να κλείσουν τους ακραίους επιθετικούς αφήνοντας χώρο στον Μπερτόγλιο; Οι ποδοσφαιριστές έχουν ευθύνη και μάλιστα μεγάλη, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να έχουν κατεύθυνση.

Θόδωρος Καρυπίδης και Άγγελος Χαριστέας ανέλαβαν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε σχέση με αυτό του Γερμανού. Και καλά έκαναν διότι έπραξαν λάθος. Στη ζωή πρέπει να ακολουθείς αυτό που σου λέει η καρδιά σου. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης είχε ενδοιασμούς πριν καλά-καλά τελειώσει το περσινό Πρωτάθλημα αλλά δεν ήθελε να τον αδικήσει για χάριν των επιταγών της ψυχής του. Στο μυαλό του ποδοσφαιρικού διευθυντή της ΠΑΕ αναπτύχθηκαν 1-2 μήνες πριν. Λογάριασαν τι θα πει ο κόσμος; Σιγουρότατα. Δεν ήθελαν τρίτη σερί αλλαγή προπονητή στα ξεκινήματα.

Δεν αναδεικνύει σοβαρό προφίλ οργανισμού η απόφαση απομάκρυνσης ενός προπονητή στη διάρκεια της προετοιμασίας. Ο Καρυπίδης ήταν πιο αποφασισμένος και τώρα παίρνει φόρα και χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο γιατί δεν το έκανε. Θέλετε είδηση; Το σοκαριστικά πράγματα που έγιναν στο «Κλ. Βικελίδης» στον αγώνα με τη Λαμία ήταν αυτά. Ο Θόδωρος Καρυπίδης είχε φτάσει στα όριά του με τον Γερμανό στο ημίχρονο του αγώνα. Ποιος Διαμαντόπουλος και… Αγγελόπουλος. Αδυνατούσε να ερμηνεύσει τις επιλογές του προπονητή και στο ημίχρονο έκανε παράπονα.

Η εμπιστοσύνη είχε χαθεί προ πολλού, περίμενε όμως τα αυτονόητα. Κανονικό σέντερ φορ, δημιουργικό παίκτη στον άξονα, αξιοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παικτών κι εν τέλει ενός ρόστερ. Μάταια. Στην ψυχή του Χαριστέα, επίσης είχε τελειώσει η συνεργασία με τον Ένινγκ. Αποφασίστηκε ότι δεν θα ήταν «σώφρον» για την ομάδα να προχωρήσει στην αντικατάσταση προπονητή μετά από νίκη και λίγες ώρες πριν από έναν κρίσιμο αγώνα. Κι έτσι έδωσαν χρόνο με την προσδοκία της μεταμόρφωσης. Και για τους δύο όμως, το ποτήρι της υπομονής είχε ξεχειλίσει προ πολλού διότι είδαν πράγματα που δεν έγιναν, αξιολόγησαν καταστάσεις που δεν τους άρεσαν, αλλά δίστασαν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Γι’ αυτό χθες τα είχαν (πρωτίστως) με τους εαυτούς τους. Ακόμη κι αν ο Άρης περνούσε την Kolos, η θέση του Ένινγκ ήταν επισφαλής.

Η ειρωνεία είναι ότι ο αποκλεισμός ήρθε λίγες ώρες μετά την υπέρβαση. Αυτή της επιστροφής του Ματέο Γκαρσία στο «Κλ. Βικελίδης». Εκεί σε πιάνει το παράπονο. Λίγες ώρες μετά την ενέργεια η οποία θα ανεβάσει το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας, έρχεται αυτός ο ντροπιαστικός αποκλεισμός. Το όνειρο, όντως, έγινε εφιάλτης. Ο Ματέο ήταν το απωθημένο του Θόδωρου Καρυπίδη αλλά και η καταλυτική κίνηση με τη λογική της διεκδίκησης (με μεγαλύτερες αξιώσεις) μιας θέσης στους ομίλους του Europa League. Που να φανταζόταν…

Κι έτσι ο Άρης βρίσκεται και πάλι στην αγορά αναζητώντας προπονητή. Τον τέταρτο σε διάστημα (σχεδόν) ενός έτους. Λάθος. Δεν ψάχνει προπονητή αλλά ολόκληρο επιτελείο. Δεν υπάρχει περιθώριο λανθασμένης επιλογής. Η περίσταση απαιτεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο γι’ αυτό θα επιλεγεί από την ελληνική αγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της ομάδας όχι το όνομα και το βιογραφικό του. Ποιος μπορεί να σύρει το κάρο από τη λάσπη γιατί αυτή τη στιγμή ο Άρης είναι λερωμένος μέχρι το κεφάλι, εκτεθειμένος στον ίδιο του τον εαυτό έχοντας κάνει ένα απίστευτο πισωγύρισμα, βάσει των όσων πέτυχε στην τελευταία διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.