«Δυνατό σημείο της Ζόρια το πρέσινγκ και ο φορμαρισμένος Κοτσέργκιν, 'μπάζει' στην άμυνα»
Η Ζόρια Λουχάνσκ, από τις πλέον νοικοκυρεμένες ομάδες του ουκρανικού πρωταθλήματος και τρίτη δύναμη στη χώρα πίσω από τις Σαχτάρ και Ντιναμό Κιέβου ψάχνει τους πρώτους της βαθμούς στο Europa League απέναντι στην ΑΕΚ που ταξίδεψε στην Ουκρανία δίχως τον Μάσιμο Καρέρα.
Το σύνολο του Βίκτορ Σκρίπνικ φημίζεται για το εξαντλητικό πρέσινγκ που ασκεί σε κάθε αντίπαλο, το γεγονός πως σουτάρει πολύ, ωστόσο την ίδια στιγμή δείχνει να υποφέρει στα μετόπισθεν κάτι που μαρτυρούν οι επιδόσεις της στα ματς με Λέστερ (3-0) και Μπράγκα (1-2).
Ο Ουκρανός ρεπόρτερ, Βολόντιμιρ Ζβερόφ, ο οποίος εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό 1+1 (έχει εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της Ζόρια) «ακτινογράφησε» στο gazzetta.gr την αντίπαλο της ΑΕΚ (5/11, 22.00).
H Ζόρια και η ΑΕΚ είναι οι δύο ομάδες του ομίλου που παλεύουν για τους πρώτους βαθμούς τους. Τι πήγε στραβά για την Ζόρια κόντρα σε Λέστερ και Μπράγκα;
«Δεν χρειάζεται να διαχωρίζουμε τα δύο πρώτα ματς της Ζόρια με αυτό κόντρα στην ΑΕΚ. Ήταν διαφορετικά. Στην πρώτη περίπτωση σε ότι αφορά την αναμέτρηση κόντρα στη Λέστερ, ήταν ομάδες από διαφορετικούς πλανήτες! Αυτό που περιμένουμε από την Ζόρια τουλάχιστον στο πρωτάθλημα Ουκρανίας είναι πίεση ψηλά και γρήγορες αντεπιθέσεις.
Σε κάποια φάση η Ζόρια είχε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά το PPDA (σ.σ.:οι πάσες δηλαδή που μια ομάδα επιτρέπει στον αντίπαλο πριν παρέμβει με μια αμυντική ενέργεια) κατά μέσο όρο οι αντίπαλοι της κατάφερναν μόλις 6 σωστές πάσες. Τον ίδιο αριθμό δηλαδή που είχε και η Λίβερπουλ στην Premier League. Ασφαλώς μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη, αλλά αυτό δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα της ομάδας.
Το συγκεκριμένο στιλ παγιώθηκε από τον κόουτς Βίκτορ Σκρίπνικ με το που ανέλαβε την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι. Στην τελευταία μεταγραφική περίοδο η Ζόρια έχασε τέσσερις παίκτες-κλειδιά, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν.
Στην τρέχουσα σεζόν έφεραν ισοπαλία με Σαχτάρ και Ντιναμό Κιέβου. Για να είμαι ειλικρινής οι μεγάλες ουκρανικές ομάδες αντιμετώπισαν προβλήματα. Οι παίκτες της Σαχτάρ βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση, ενώ ο Μιρτσέα Λουτσέσκου προσπαθεί να ξαναχτίσει την Ντιναμό Κιέβου.
Ουσιαστικά η Λέστερ ήταν η πρώτη ισχυρή ομάδα που αντιμετώπισαν. Στην Αγγλία η Ζόρια δεν πίεσε όσο θα έπρεπε, ενώ οι αμυντικοί της έχασαν τις περισσότερες μονομαχίες από τους αντιπάλους τους.
Στην Ουκρανία οι παίκτες της Ζόρια έχουν το προσωνύμιο 'οι άνδρες' λόγω του δυνατού χαρακτήρα τους. Στο Λέστερ ωστόσο ήταν παιδιά. Ουσιαστικά είναι ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιούν οι Ultras έχοντας ως σύμβολο τους, τον πρώην προπονητή της ομάδας Γιούρι Βέρνιντουμπ. Υπό την καθοδήγηση του, η Ζόρια έπαιξε δύο φορές στους ομίλους του Europa League, ενώ έφτασε κοντά και σε τρίτη συμμετοχή, χάνοντας όμως από την Λειψία χάνοντας όμως στο τελευταίο λεπτό πριν από δύο χρόνια στη φάση των play-off.
Πριν τον αποκλεισμό από την Λειψία, η Ζόρια ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπράγκα. Περιμέναμε το ίδιο να συμβεί και φέτος θεωρώντας πως μπορούσε να τα καταφέρει, όμως το επίπεδο των αμυντικών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Πέρυσι διέθεταν δύο νέους και πολύ γρήγορους μπακ.
Ο ένας επέστρεψε από δανεισμό στη Ντιναμό Κιέβου και ο άλλος πουλήθηκε στην Άντερλεχτ. Οι παίκτες που τους αντικατέστησαν δεν αποδίδουν τόσο καλά και οι ομάδα υποφέρει από τα άκρα. Ακόμη μια μεγάλη απώλεια σημειώθηκε και στο κέντρο της άμυνας. Η Μπράγκα πέτυχε δύο πολύ γρήγορα γκολ και αυτό αποδείχθηκε αρκετά παρά τα πολλά σουτ και την προσπάθεια που κατέβαλε η Ζόρια για γκολ.
Μετά το ματς ο μέσος Βλάντλεν Γιουρτσένκο δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό που εργάζομαι πως: 'με αυτό το ποδόσφαιρο που παίζουμε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο Europa League'».
Από την μέχρι στιγμής παρουσία της Ζόρια σε πρωτάθλημα και Europa League ποια θεωρείς είναι τα δυνατά της σημεία και που υστερεί;
«'Όπως προανέφερε η πίεση που ασκεί η Ζόρια είναι το δυνατό της σημείο. Η ομάδα είχε τρεις φορ στην περασμένη σεζόν και απέκτησαν άλλους τρεις το καλοκαίρι. Ο Σκρίπνικ δήλωσε πως πάντα χρειάζονται φρέσκους επιθετικούς γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πίεση που ασκεί η ομάδα.
Ένα άλλο δυνατό σημείο της Ζόρια είναι το γεγονός πως είναι μόνιμα επικεντρωμένη στο πως θα σκοράρει επιχειρώντας συνεχώς σουτ ακόμα και έξω από την περιοχή. Στο πρωτάθλημα κάνει συνήθως 20-25 σουτ. Αδύνατο σημείο είναι η άμυνα με την απώλεια 3-4 αμυντικών το καλοκαίρι».
Ποιος είναι ο παίκτης της Ζόρια που θα πρέπει να προσέξει περισσότερο η ΑΕΚ;
«Σε αυτό τη φάση της σεζόν θα έλεγα πως ο κεντρικός μέσος Βλάντισλαβ Κοτσέργκιν είναι ο ποδοσφαιριστής που σουτάρει περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αρέσει στον Σκρίπνικ η ικανότητα που διαθέτει ο Κοτσέργκιν να σουτάρει και του επιτρέπει να δοκιμάζει το πόδι του από διαφορετικές αποστάσεις. Σκόραρε κόντρα σε Ντιναμό Κιέβου και Σαχτάρ έχοντας πετύχει 4 γκολ σε 8 ματς. Είναι on fire με λίγα λόγια».
Αντικειμενικά ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι που έχει θέσει η Ζόρια;
«Η Ζόρια προσπαθεί να γίνει η πρώτη ομάδα στην Ουκρανία που παλεύει για μια θέση ψηλά στη βαθμολογία προσπαθώντας παράλληλα να βγει ωφελημένη από το μπάτζετ που διαθέτει. Είναι δύσκολο ασφαλώς να συμβεί αυτό στο ουκρανικό ποδόσφαιρο όταν συνήθως το 90% των ομάδων βασίζονται στα χρήματα των ιδιοκτητών τους.
Η Ζόρια θέλει να αγωνίζεται σταθερά στο Europa League για να εισπράττει τα χρήματα της UEFA. Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, αλλά οι πηγές μου αναφέρουν πως το μπάτζετ της Ζόρια κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Παίρνοντας την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, και πουλώντας δύο παίκτες είναι κοντά στο να έχουν θετικό πρόσημο στη σεζόν.
Γι' αυτό η ομάδα πρέπει να τερματίσει στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα (δεν υπάρχον υψηλότερες βλέψεις με αντιπάλους Σαχτάρ και Ντιναμό) προκειμένου να πάρουν απευθείας το εισιτήριο για το Europa League».
Δείτε στιγμιότυπα από την αναμέτρηση Ζόρια-Μπράγκα (1-2)...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.