Οι προκλήσεις που βάζει στον Μαρτίνς η Αϊντχόφεν
Το καταλάβαινε εύκολα κανείς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο ότι το μυαλό του προπονητή και των ποδοσφαιριστών έκανε τη δεύτερη σκέψη για τον πρώτο αγώνα της Πέμπτης απέναντι στην Αϊνχόφεν για την φάση των 32 του Europa League. Δεν χρειαζόταν άλλωστε να έχει κανείς εσωτερική πληροφόρηση ή να ζει εντός των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού για να αντιληφθεί ότι στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, που άρχισε να βεβαιώνεται ότι θα είναι ξανά Πρωταθλητής ή τουλάχιστον ότι μόνο από εκείνον εξαρτάται αυτή η υπόθεση το μυαλό όλων άρχισε να λειτουργεί στην διαδικασία προετοιμασίας για τους ευρωπαϊκούς αγώνες.
Τι θα βρει μπροστά του την ερχόμενη Πέμπτη ο Ολυμπιακός; Μια πολύ φιλόδοξη ομάδα, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση από αυτή που δείχνουν, σε σχέση με την φόρμα της, τα τελευταία τέσσερα αποτελέσματα (1 νίκη 2 ήττες 1 ισοπαλία). Η Αϊντχόφεν του Ρόγκερ Σμιντ είναι μια πολύ φιλόδοξη ομάδα, η οποία κάνει σκέψεις διάκρισης στο Europa League. H τρίτη πιο νεανική ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος (μέσος όρος ηλικίας 24.3 χρόνια, πίσω από Τβέντε και Αλκμααρ) βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη θέση της Eredivisie παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο σε όποια έδρα και σε όποια διοργάνωση κι αν αγωνίζεται.
“Είμαστε βέβαιοι ότι στο Καραϊσκάκη η PSV θα έχει ως στρατηγικό στόχο την ιδέα να παίξει το παιχνίδι της. Ολοι ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, αλλά ο Σμιντ εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του και το αγωνιστικό μοντέλο του. Αυτό σημαίνει ότι η PSV θα επιχειρήσει να επιτεθεί στον Ολυμπιακό όταν αυτός θα έχει την μπάλα, ότι θα μείνει ψηλά στο τερέν για να κάνει επιθετικό πρέσινγκ. Όπως οι περισσότερες ολλανδικές ομάδες, η Αϊντχόφεν δεν θέλει, δεν της αρέσει να παίζει αμυντικό ποδόσφαιρο επειδή ο προπονητής της θεωρεί ότι η ομάδα του δεν αποδίδει καλά με αυτό το μοντέλο παιχνιδιού”, μου είπε ο Guy Habets, ένας Ολλανδός συνάδελφός μου που παρακολουθεί την PSV για το VoetbalPrimeur, μια ολλανδική αθλητική ιστοσελίδα. “Η στρατηγική θα είναι: “να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εκτός έδρας γκολ”. Είχαν προσπαθήσει να το κάνουν αυτό και απέναντι στον ΠΑΟΚ τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά τότε οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν συνηθισμένοι και έτοιμοι για να αποδίδουν σε αυτή την ένταση παιχνιδιού για 90’ λεπτά. Σήμερα είναι πιο έτοιμοι και αντέχουν περισσότερο σε αυτό τον υψηλό ρυθμό”.
Η PSV του Σμιντ είναι μια ομάδα που νοιάζεται περισσότερο για το να επιτίθεται και λιγότερο σχετικά με το αν θα έχει ή όχι το μεγαλύτερο μέρος κατοχής της μπάλας. Τη νοιάζει να επιτίθεται στον αντίπαλο, είτε έχει εκείνη την μπάλα στα πόδια της είτε όχι. Κι αν πράγματι μπει στο Καραϊσκάκη με αυτή την νοοτροπία και επιχειρήσει να πιέσει τον Ολυμπιακό από την αρχή, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θα δοκιμαστεί, όπως δοκιμάστηκε στο αρχικό διάστημα του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε εκείνο το 15’λεπτο που ήταν τόσο επιθετική η στάση της ομάδας του Λάζλο Μπόλονι στο τερέν.
Όταν έχει την μπάλα στα πόδια της, η Αϊντχόφεν χτίζει τις επιθέσεις της από πίσω με δύο κεντρικούς αμυντικούς που έχουν τεχνική ποιότητα, τον Τεζέ και τον Μποσκαλί. Έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη από τον κεντρικό άξονα, όπως προδίδει και ο συνήθης σχηματισμός της (4-2-2-2), δηλαδή ψάχνει ποιοτικές κάθετες και διαγώνιες μεταβιβάσεις που ακυρώνουν τις πρώτες αμυντικές γραμμές του αντιπάλου της και προωθούν το παιχνίδι της, αλλά δεν είναι μονότονη η ανάπτυξή της και γι’ αυτό δεν είναι προβλέψιμη. Οι δύο πλάγιοι μπακ της, ο Ντάμφρις και ο Μαξ έχουν και την ενέργεια και την τεχνική ποιότητα για να συνεισφέρουν στο επιθετικό μέρος του παιχνιδιού, κι έτσι η PSV συχνά εκμεταλλεύεται όλο το πλάτος του τερέν κατά την επιθετική ανάπτυξή της.
Αυτή η ανάπτυξη έχει ως όραμα το να φέρει σε θέση για γκολ κυρίως τον έναν εκ των δυο επιθετικών της, τον Ντόνιελ Μάλεν, έναν χαρισματικό 22χρονο Ολλανδό επιθετικό που έχει ανατραφεί σε Άγιαξ και Άρσεναλ και έχει εκπαιδευτεί από δύο πρυτάνεις του γκολ, τον Ντένις Μπέργκαμπ και τον Τιερί Ανρί, που ήταν και τα ινδάλματά του. Ο Μάλεν είναι ένας γρήγορος και κινητικός επιθετικός με πάρα πολύ καλή τεχνική, ο οποίος στη διάρκεια του τελευταίου έτους έχει μέσο όρο περίπου 1 γκολ (0.91) ανά ματς και αποτελεσματικότητα υψηλότερη από την ποιότητα των ευκαιριών που του παρουσιάζονται. Οι μέσοι όροι του (4.19 σουτ ανά ματς - δημιουργία 2.9 ευκαιριών ανά ματς) αποτυπώνουν την ατομική ποιότητα αλλά και τον βαθμό της προσαρμογής της επιθετικής ανάπτυξης της Αϊντχόφεν στα δικά του στοιχεία. Με άλλα λόγια, ο Σωκράτης και ο Μπα θα χρειαστεί, εκτός από το να είναι καλά διαβασμένοι και πολύ συγκεντρωμένοι, να έχουν πολύ καλή ενδοεπικοινωνία και πολλή στήριξη από τους συμπαίκτες προκειμένου να περιορίσουν τον Μάλεν. Διότι εκτός των άλλων, ο Ολλανδός έχει τη στήριξη του πολύ έμπειρου και ικανού Εραν Ζάχαβι, με τον οποίο έχουν πολύ καλό συγχρονισμό και πολύ καλή επικοινωνία. Ο Ζάχαβι παραμένει πολύ κινητικός, ενοχλεί διαρκώς τους αντίπαλους στόπερ, και ανοίγει διαρκώς χώρους για να κινηθεί ο Μάλεν.
Οι δύο κεντρικοί επιθετικοί υποστηρίζονται από δύο δημιουργικούς μεσοεπιθετικούς που επιδιώκουν την ανάπτυξη από τον κεντρικό άξονα με συνδυαστικό παιχνίδι. Ο Γκακπό, ο Ιχατάρεν, ο Μάουρο Τζούνιορ και ο Γκέτσε, που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις θέσεις έχουν την τεχνική ποιότητα για να προβληματίσουν τους κεντρικούς μέσους του Ολυμπιακού. Τόσο, που η συνθήκη να σε βάζει στη σκέψη ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει μεγάλη ανάγκη τον Γιάν Εμβιλά σε αυτό το ματς.
Η ομάδα του Σμιντ είναι αποτελεσματική και στις στατικές φάσεις· στο πιο αδύναμο σημείο του Ολυμπιακού τον τελευταίο καιρό.
Ποιες είναι οι αδυναμίες της Αϊντχόφεν; Η έλλειψη εμπειρίας των δύο κεντρικών αμυντικών, του 21χρονου Τεζέ και του 23χρονου Μποσκαλί. Χάνουν την συγκέντρωσή τους, και κάνουν λάθη που οδηγούν σε γκολ απέναντι σε ομάδες που ανεβάζουν πολύ τον ρυθμό της επιθετικής ανάπτυξής τους. Δείχνουν αδυναμίες και στην ανάγνωση των καταστάσεων παιχνιδιού και την λήψη αποφάσεων, αλλά και στην γρήγορη αντίληψη των κινήσεων στην πλάτη τους. Ένας Ολυμπιακός του Μαρτίνς που θα ανεβάσει ρυθμό και θα κάνει γρήγορη επιθετική ανάπτυξη θα προκαλέσει προβλήματα σε αυτή την άμυνα. Και λόγω έλλειψης εμπειρίας, συχνά δυσκολεύονται να κατευθύνουν αποτελεσματικά την άμυνα, με συνέπεια η Αϊντχόφεν να αφήνει χώρους επειδή οι ποδοσφαιριστές της παρασύρονται από την κίνηση της μπάλας και χάνουν τους αντιπάλους τους.
Η δεύτερη αδυναμία δείχνει ακόμη έναν δρόμο στον Μαρτίνς για να χτυπήσει την Αϊντχόφεν: οι δύο κεντρικοί μέσοι της ολλανδικής ομάδας, ο 23χρονος Ιμπραχίμ Σανγκαρέ και ο 24χρονος Πάμπλο Ροζάριο είναι πολύ καλοί στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού αλλά όχι τόσο δυνατοί στο κομμάτι της ανάπτυξης. Ένας Ολυμπιακός που θα τους πιέσει στην κατοχή της μπάλας και θα στήσει αποτελεσματικό αμυντικό μπλοκ θα βρει στιγμές για να τους πάρει την μπάλα και να επιχειρήσει να επιτεθεί σε μια άμυνα που δεν θα έχει προλάβει να οργανωθεί.
Όταν πιέζεται, η Αϊντχόφεν αφήνει χώρους μπροστά από την άμυνά της στα μεσοδιαστήματα. Ένας συγκεντρωμένος Ολυμπιακός μπορεί να την πληγώσει. Και το ίδιο θα πετύχει αν είναι γρήγορος στις μεταβάσεις από την φάση της άμυνας στην φάση της επίθεσης όταν επανακτά την κατοχή της μπάλας. Με αυτό τον τρόπο ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία είχε καταφέρει να πληγώσει την PSV τον περασμένο Νοέμβριο στην Τούμπα. Περίπου 15 μέρες πίσω, η Φέγενορντ του Ντικ Αντβοκατ με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Αϊντχόφεν και να την νικήσει 3-1.
Η κύρια πρόκληση για τον Ολυμπιακό είναι σχετική με τον ρυθμό του παιχνιδιού. Προκειμένου να είναι στον ρυθμό της Αϊντχόφεν πρέπει να βρει τον δικό του συνήθη ρυθμό. Για να προβληματίσει έναν αντίπαλο μαθημένο να αντιμετωπίζει ομάδες αντίστοιχου ρυθμού με τον συνηθισμένο δικό του (17 πάσες ανά λεπτό κατοχής της μπάλας), ο Ολυμπιακός πρέπει να ανεβάσει τον δικό του. Κι αυτό πρέπει να το κάνει δίχως να χάσει την συγκέντρωσή του ούτε όταν θα ξεκινά από την άμυνα το χτίσιμο των επιθέσεών του, ούτε όταν θα αμύνεται. Ο ρυθμός που επιτρέπει κατά μέσο όρο ο Ολυμπιακός στους αντιπάλους του της είναι αρκετός της PSV για να βρει ποιοτικές ευκαιρίες, συνεπώς η ομάδα του Μαρτίνς πρέπει να ενοχλήσει την αντιπαλό της πιο έντονα από όσο καταφέρνει τελευταία να ενοχλεί τους αντιπάλους όταν έχουν την κατοχή της μπάλας.
Απέναντί του ο Ολυμπιακός θα έχει μια ομάδα που βάζει συνήθως 2 γκολ και δημιουργεί ευκαιρίες της ποιότητας που να δικαιολογούν την απαίτησή της να βρει 2 γκολ. Δυο γκολ βάζει κατά μέσο όρο και ο Ολυμπιακός. Μόνο που, προκειμένου να χτίσει σκορ που θα του επιτρέπει να ταξιδέψει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στην Ολλανδία, αυτά τα δύο γκολ δεν θα του “φτάνουν” αν επιτρέψει στην Αϊντχόφεν να βάλει κι εκείνη δύο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.