Τσέφεριν: «Θα πρέπει να ντρεπόμαστε που είμαστε το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στην Ευρώπη;»
Ο πρόεδρος της UEFA ζήτησε αρχικά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ποδοσφαίρου να γίνουν πιο επικριτικοί σε ότι αφορά τα κρούσματα ρατσισμού στο ποδόσφαιρο.
Η UEFA έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο διότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Συχνά οι διαιτητές, αλλά και οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες δείχνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε ενέργειες που επιβάλλονται όταν αναρτώνται ρατσιστικά πανό ή όταν κυρίως Αφρικανοί ποδοσφαιριστές γίνονται αποδέκτες ρατσιστικής συμπεριφοράς.
«Πολλοί από εμάς έχουν νιώσει αηδία με όσα βίωσαν σε ευρωπαϊκά στάδια στην τρέχουσα σεζόν. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο όπου υπάρχει πληθώρα απόψεων κάτι που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο σπορ, ή σε άλλο κομμάτι της κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι στην κοινωνία μας και αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα.
Πρέπει να γίνει η αρχή, εφαρμόζοντας τους κανόνες που έχουμε ήδη θεσπίσει. Αυτό θα ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης και συνιστά εφαρμογή της διαδικασίας σε τρία επίπεδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πράξουμε. Παντού. Χωρίς εξαιρέσεις.
Στις τρεις τελευταίες σεζόν, τα πειθαρχικά όργανα της UEFA επέβαλαν 73 ποινές που αφορούσαν σε αποκλεισμό συγκεκριμένων θυρών, ενώ 39 ματς διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω γεγονότων που αφορούσαν περιστατικά φυλετικών διακρίσεων.
Αυτό δείχνει ότι κάνουμε αυτό που έχουμε την δύναμη να πράξουμε. Αλλά δείχνει επίσης πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα και ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περισσότερα, και ίσως διαφορετικά. Έτσι θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι».
Νωρίτερα, ο Τσέφεριν τόνισε πως δημοτικότητα των διοργανώσεων της UEFA σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις αντίστοιχες διοργανώσεις της FIFA και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ωστόσο, ο Τσέφεριν προειδοποίησε ότι «ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς οργανισμούς στον κόσμο» και οι 55 ομοσπονδίες-μέλη του θα πρέπει να υπερηφανεύονται για μια πληθώρα οικονομικών, οπτικοακουστικών και διαδραστικών στατιστικών μόνο εάν είναι σίγουροι ότι θα βάλουν τα έσοδα για να εξυπηρετούν την ανάπτυξη του αθλήματος και όχι για το δικό τους εγωιστικό συμφέρον.
«Πρέπει να ντρεπόμαστε ότι αυξήσαμε τα έσοδά μας κατά 38% μόλις σε μια σεζόν; Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε να διανέμουμε περισσότερα χρήματα στις ομάδες που συμμετείχαν στους διοργανώσεις μας;
Θα ντρεπόμαστε να θεωρούμε την UEFA ως το σπίτι του καλύτερου ποδοσφαίρου στον κόσμο; Τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες έφτασαν στα ημιτελικά στο τελευταίο Μουντιάλ και επτά ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες στα προημιτελικά του τελευταίου Παγκόσμιου Κύπελλο Γυναικών.
Πρέπει να ντρέπεται ότι διοργανώνουμε 26 εκατομμύρια αγώνες κάθε χρόνο; Έχουμε συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ποδοσφαιριστές, περισσότερους από 160.000 διαιτητές στην Ευρώπη, 144.000 ερασιτεχνικούς συλλόγους και 1.800 επαγγελματικούς συλλόγους;
Με άλλα λόγια, πρέπει να ντρεπόμαστε που είμαστε το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα τουλάχιστον στην Ευρώπη αν όχι στον κόσμο;»
Αξίζει να σημειωθεί πως το τηλεοπτικό κοινό για τους τελικούς του Euro ήταν πάνω από τριάντα φορές μεγαλύτερο από το Super Bowl. Επίσης, ο τελικός του Champions League ήταν το ποδοσφαιρικό γεγονός με την υψηλότερη τηλεθέαση στον κόσμο.
Τούτο συνέβαλε, κατά τον τρέχοντα τετραετή οικονομικό κύκλο, σε έσοδα άνω των 15 δισ. ευρώ - πάνω από το διπλάσιο των 6,6 δισ. ευρώ για τη FIFA κατά την ίδια περίοδο και δύο φορές περισσότερο από ό, τι η ΔΟΕ.
«Η δύναμη είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους για την επίτευξη των στόχων σας και πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία, η προώθηση και η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», κατέληξε ο Τσέφεριν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.