Ο Profesor παραδίδει 13 δωρεάν μαθήματα - θα τα χάσεις;
Tην ίδια ημέρα που όλος ο αθλητικός πλανήτης έψαχνε το «Last Dance» για να «κλέψει» από την κλειδαρότρυπα κάθε στιγμή του κορυφαίου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, ένας Ισπανός του οποίου η λάμψη δεν φτάνει ούτε στο νυχάκι του Air Jordan δημοσιοποιούσε το δικό του ντοκιμαντέρ. Το δικό του έργο τέχνης.
Η αφήγηση του Μόντσι, ενός δευτεροκλασάτου τερματοφύλακα της δεκαετίας του ’90 που εξελίχθηκε στον κορυφαίο τεχνικό διευθυντή των τελευταίων 20 ετών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν έχει αεροπλανικά, πάρτι με κόκες, δαχτυλίδια, δόξα και τόνους χρυσόσκονης. Εχει, όμως, πολύ μυαλό και πολλή δουλειά: τα συστατικά που έκαναν το ταλέντο του Μάικλ Τζόρνταν να απογειωθεί.
Σαν άλλος Ακης Πετρετζίκης, σαν άλλος Σωτήρης Κοντιζάς, ή «θείος Λεωνίδας», ο Μaster Chef των τεχνικών διευθυντών, ένας τυπάκος που κατάφερε σε 18 χρόνια (με μικρό διετές διάλειμμα στη Ρόμα πριν από τρία χρόνια) να φέρει στα ταμεία της Σεβίλλης 620 εκατ. ευρώ από πωλήσεις τροφοδοτώντας τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες με παικταράδες που προέρχονταν είτε από την Ακαδημία του συλλόγου είτε από «έξυπνες αγορές» (από τον Σέρχιο Ράμος και τον Ντάνι Αλβες μέχρι Ρέγες, Μπαπτίτσα, Κεϊτά, Αντριάν, Λουίς Φαμπιάνο και Κάσερες, Μεδέλ, Χεσούς Νάβας, Ράκιτιτς, Γκαμεϊρό και Μπεν Γεντέρ) θα προσπαθήσει να μας μυήσει στο management ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.
Τον ήθελε κατά καιρούς η Μπαρτσελόνα. Τον ήθελαν η Αρσεναλ και η Τότεναμ, θα τον είχε πάρει σίγουρα ο Μουρίνιο στις δόξες του αν δεν υπήρχε η αιώνια σχέση δέσμευσης του Ζοζέ με τον Ζόρζε Μέντες. Ο Μόντσι έμεινε στη Σεβίλλη από το 2001 μέχρι το 2017, τόλμησε τη μετανάστευση στη Ρώμη, επέστρεψε πέρυσι και πάλι στην αγαπημένη του Σεβίλλη, με την οποία έχει κατακτήσει τα πάντα εκτός από το ισπανικό πρωτάθλημα (και το Champions League ασφαλώς). Συνεργάστηκε με ορισμένους από τους Τop -20 προπονητές της τελευταίας 20ετίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ουσιαστικά έχτισε έναν σύλλογο – πρότυπο για δεκάδες ευρωπαϊκά κλαμπ που δεν μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο μιας Ρεάλ, μιας Μπάρτσα, των ομάδων του Μάντσεστερ ή της σημερινής Λίβερπουλ και σε 13 ντοκιμαντέρ των 13 λεπτών, ο Μόντσι που φορούσε πάντα τη φανέλα με το Νο 13 παραδίδει δωρεάν μαθήματα. Όχι μόνο για τεχνικούς διευθυντές. Αλλά και για προπονητές. Και για παίκτες. Ναι, ναι, και για δημοσιογράφους!
Ηδη στο πρώτο δωρεάν σεμινάριο που προβλήθηκε χθες, πρόλαβε με εύπεπτο και απόλυτα κατανοητό λόγο, χωρίς εντυπωσιασμούς, μεγάλα λόγια, αοριστίες και φανφάρες α) να μας αναλύσει τα τρία μοντέλα διοίκησης/διαχείρισης ενός ποδοσφαιρικού κλαμπ β) τους ρόλους μεγαλομετόχου, τεχνικού διευθυντή και προπονητή στην πυραμίδα ενός συλλόγου και στον τρόπο λήψης αποφάσεων γ) κατέθεσε το απόσταγμα της εμπειρίας του για τον παράγοντα «τύχη» και τον παράγοντα «δουλειά» σε μια ποδοσφαιρική ομάδα δ) μας περιέγραψε με σαφήνεια πώς και γιατί ένας τεχνικός διευθυντής πρέπει να ταυτόχρονα να διατηρεί την απόστασή του, αλλά και να στέκεται πολύ κοντά στον άνθρωπο - συνεργάτη, είτε αυτός είναι ο προπονητής είτε ο παίκτης.
Υπάρχουν προπονητές και τεχνικοί διευθυντές, πρώην, τωρινοί και… επόμενοι, που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για 13 μαθήματα με τον Mόντσι. Ο Profesor του ποδοσφαιρικού management, ο άνθρωπος που ο Χόρχε Καραμάνος είχε χαρακτηρίσει σ’ αυτό το κείμενό του το 2014 ως «το κορυφαίο μυαλό του ποδοσφαίρου», μας τα χαρίζει δωρεάν από το σπίτι του, μέσω του youtube και του συλλόγου του. Θα τα βλέπαμε σίγουρα ακόμα κι αν δεν ήμασταν κλεισμένοι σπίτια μας αυτή την περίοδο. Θα τα χάσουμε τώρα που έχουμε αυτή την… πολυτέλεια; Με τίποτα! Αχαστα και τα 13, κάναμε την αρχή χθες και συνεχίζουμε…
Y.Γ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας που διαβάζει τη σημερινή ανακοίνωση της UEFA, μετά την τηλε-διάσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των 55 ομοσπονδιών, όλα παραμένουν ρευστά σχετικά με την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η Ελλάδα συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε τόσο καλή (ή... καλύτερη) κατάσταση ως προς την καταπολέμηση του κορονοϊού που οι Ευρωπαίοι σχεδόν δεν… ασχολούνται μαζί μας, διότι θεωρούν βέβαιο ότι το δικό μας πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σίγουρα… κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού. Το βασικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έγκειται στις «special cases» όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Η Αγγλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι «special cases». Διότι ακόμα δεν φαίνεται πώς θα μπορέσουν να οδηγηθούν με ασφάλεια στο restart τόσο γρήγορα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματά τους στις αρχές Αυγούστου και να «δώσουν» τις ομάδες τους που συνεχίζουν στο Champions και στο Europa League. Ο κορονοϊός στην χώρα μας ολοένα και υποχωρεί, όμως ακόμα όλα παραμένουν στον αέρα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2019-2020. Διότι όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και ειδικά σ’ αυτές τις τρεις χώρες τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, μα δεν παρέχουν ακόμα συνθήκες επανεκκίνησης τόσο γρήγορα ώστε αρχές Αυγούστου να έχουν αναδειχθεί οι πρωταθλητές και να μπουν στην τελική «εξπρές» ευθεία τους οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.