Κάλλιο αργά παρά ποτέ
''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις
Η προπαίδεια των πρώτων αγωνιστικών και το κλίμα ευφορίας που απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του ποδοσφαιρικού Άρη είχε ως αποτέλεσμα την «τύφλωση» των υπευθύνων περί των (αδιαμφισβήτητων) αγωνιστικών αδυναμιών της ομάδας. Γιατί, πριν ξεμυτίσει το 2018, άπαντες διέψευδαν κατηγορηματικά τα σενάρια ενίσχυσης της ομάδας. Τόσο ο Δημήτρης Σπανός όσο και ο Παύλος Μυροφορίδης εκτιμούσαν ότι κάθε μεταγραφική κίνηση είναι περιττή για την ομάδα, μέχρι που ήρθαν οι δύο ισοπαλίες και η ανάδειξη του προβλήματος α) στη δημιουργία και β) στο σκοράρισμα.
Χθες, μετά τη νίκη επί της Βέροιας, ο Δημήτρης Σπανός ανέλαβε (μάλλον) μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που του αναλογεί σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε πιέσει καταστάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως και ο ίδιος καθυστέρησε να δει το πρόβλημα. Η ουσία για τον Άρη είναι ότι – έστω καθυστερημένα – προχώρησε σε 2+1 κινήσεις.
Σε σχέση με τους αρχικούς μεταγραφικούς στόχους, δεν πήρε τους παίκτες που ήθελε γιατί ήθελε τον Ταλέντο για τη μεσοεπιθετική γραμμή και τον Βουό για την κορυφή της επίθεσης. Η περίπτωση του πρώτου παραμένει αδιευκρίνιστη, ενώ για τον δεύτερο, όσο κι αν… χτυπιέται μια ομάδα ή ένας ατζέντης, όταν ένας παίκτης θέλει να πάει σε συγκεκριμένη ομάδα, ακόμη και με εγχείρηση μυαλού, δεν μπορείς να του αλλάξεις άποψη. Για μένα, δεν είναι επικοινωνιακή ήττα όπως σημειώθηκε.
Ο Άρης πήρε τον Μιχάλη Μπαστακό ελπίζοντας ότι ο νεαρός θα του λύσει το επιθετικό πρόβλημα. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στο βιογραφικό του αλλά και στην εκτελεστική του ικανότητα, θα δυσκολευτεί να στοιχειοθετήσει αυτήν την άποψη. Γιατί ο 21χρονος επιθετικός σημείωσε τέσσερα γκολ σε 24 συμμετοχές (σε συλλογικό επίπεδο) στα τελευταία 2½ χρόνια. Ωστόσο, οι αριθμοί του δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο, μπορεί να παραπλανήσουν γιατί πολύ απλά δεν ήταν στο rotation του Ατρομήτου, δεν πήρε ευκαιρίες και σε τελική ανάλυση ο ρόλος του στον Άρη θα είναι διαφορετικός.
Εκτός του Μπαστακού, ο Άρης πήρε τον Άγγελο Χαντί, έναν καθαρό μεσοεπιθετικό, με καλή κάθετη πάσα και ικανότητα στη δημιουργία ο οποίος κινείται από το «8» έως το «10» σε επίπεδο θέσης, δίχως ιδιαίτερη αρετή ανασταλτικά. Εφόσον είναι καλά, θα δώσει λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι και σε μια θέση όπου οι «κίτρινοι» υστερούν γιατί κανείς εκ των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν στη θέση «10», δεν είχαν τα στοιχεία για να ανταποκριθούν.
Ο Πέτρος Κανακούδης ήρθε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Θόδωρου Καρυπίδη με τον Τομ Παπαδόπουλο. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε αρέσει είτε όχι. Στα 33α του χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά του καθώς αγωνίστηκε κι εκτός συνόρων, θα χρησιμοποιηθεί είτε στο αριστερό άκρο της άμυνας και υπό προϋποθέσεις στη μεσαία γραμμή σε ρόλο κόφτη.
Στη συγκεκριμένη θέση, ο Άρης έχει μόνο τον Μουμίν γι’ αυτό… κάνει τον σταυρό του να τον έχει ο θεός καλά. Προσωπική άποψη: Θα έπρεπε να είχε πάρει και μια εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν άρχισε στον αγώνα με τον Καραϊσκάκη στο Χαριλάου. Γιατί οι επιτελείς του Άρη είδαν τα «νούμερά» του, αντιλήφθηκαν ότι κοντεύει να σκάσει και ουσιαστικά του έδωσαν επιπλέον ημέρες ξεκούρασης. Φοβήθηκαν τυχόν τραυματισμό. Τόσο απλά.
Το πρόβλημα του Άρη δεν επικεντρώνεται μόνο στην πληθώρα των χαμένων ευκαιριών στη Βέροια ή στο ντεφορμάρισμα αρκετών παικτών κυρίως του Δημήτρη Διαμαντόπουλου. Αυτό που επίσης του λείπει είναι η ηρεμία. Ο Δημήτρης Σπανός (και πάλι) ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι έβαλε επιπλέον πίεση στο μυαλό των αθλητών του. Μάταιη η προσπάθειά του γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο ρόλος του προπονητή. Συν τοις άλλοις, δεν φταίει αυτός που η ομάδα έζησε μια εβδομάδα την έντονη διαφωνία μεταξύ του Θόδωρου Καρυπίδη με τον Παύλο Μυροφορίδη, η οποία έφτασε στα πρόθυρα διαζυγίου. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο δεύτερος υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της περασμένης Κυριακής και χρειάστηκε να περάσει κάμποσες ώρες για να τα βρουν οι δυο τους.
Το είχαμε σημειώσει από την έναρξη της συγκεκριμένης συνεργασίας ό,τι η υλοποίηση του στόχου του Άρη θα εξαρτηθεί από τις… γραμμές του καρδιογραφήματος αυτής της σχέσης. Όταν θα είναι καλά, το ίδιο θα ισχύει και στην ομάδα. Αν όχι, θα μεταφέρεται στα εσώψυχά της. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η αλήθεια. Γι’ αυτό λοιπόν να φροντίσουν να μην πατάνε τις κόκκινες γραμμές και να «ανακαλύψουν» τον τρόπο για μια άρτια συνεργασίας.
Πάμε στα της Βέροιας. Ήταν το πιο διδακτικό παιχνίδι για τον Άρη από την αρχή της σεζόν. Ο χαρακτηρισμός δεν έχει να κάνει με τα αγωνιστικά, σε αυτά αναφερθήκαμε παραπάνω. Οι υποδείξεις του Κιοτζένη από την Ξάνθη με αποκορύφωμα την ανατροπή του Ντούνη εντός περιοχής στο 86ο λεπτό, έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο Άρης έχει να ανέβει ένα βουνό. Σαν κι αυτό της περσινής χρονιάς με τη Λαμία. Αυτό δυστυχώς είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσοι ισχυρίζονται ότι έχει αλλάξει και ότι ζούμε εποχές εξυγίανσης ουσιαστικά ρίχνουν νερό στο μύλο της ψευτιάς και της υποκρισίας ή έχουν όφελος. Τίποτε δεν άλλαξε.
ΥΓ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πέτρος Κανακούδης φωτογραφίζεται φορώντας κουστούμι σε παρουσίαση συμφωνίας με ποδοσφαιρικό σύλλογο. Απλά, αυτή τη φορά έχει σημειολογική σημασία. Προορίζεται να αναλάβει ελεγκτικό ρόλο σε περίπτωση που ο Τομ Παπαδόπουλος προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού εγχειρήματος στην ΠΑΕ Άρης. Αυτό προβλέπει μεγαλόπνοο σχέδιο με τη δημιουργία ποδοσφαιρικού σχολείου. Ο Κανακούδης θέλει να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου επί του συγκεκριμένου τομέα, θα καταθέσει τις εισηγήσεις του και θα περιμένει τον Τομ Παπαδόπουλο. Από τη στιγμή πάντως που ο 33χρονος ποδοσφαιριστής μπήκε στην οικογένεια του Άρη, προφανώς σημαίνει ότι ο ομογενής επιχειρηματίας θα υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε με τον Θόδωρο Καρυπίδη. Ίδωμεν…
ΥΓ1: Πολύ κρίσιμο το επόμενο 48ώρο για την ομάδα μπάσκετ. Αν ο Νίκος Λάσκαρης δεν συνειδητοποιήσει αυτό που είχαμε σημειώσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ό,τι δηλαδή έχει κλείσει ο κύκλος του στον Άρη, τότε ο σύλλογος θα επιστρέψει στην εποχή των πέτρινων χρόνων. Καλές οι νομικές διαδικασίες που (σχεδόν) ανακοινώθηκαν αλλά είναι χρονοβόρες. Συν τοις άλλοις, αυτό που χρειάζεται η ΚΑΕ είναι ζεστό χρήμα. Ούτε αμπελοφιλοσοφίες, ούτε αποφθέγματα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.