Βρουσάι και Κίτσος, οι καλύτερες ιδέες του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Βρουσάι και Κίτσος, οι καλύτερες ιδέες του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τον Ολυμπιακό, τις μάχες με τον ΠΑΟΚ σε δύο μέτωπα και τα δύο του ακραία μπακ χθες.

Ήταν καλή η πρόκριση του Ολυμπιακού χθες. Έπρεπε να προκριθεί, έστω μέσα από τη διαδικασία ενός θρίλερ. Δεν θα ήταν ωραίο, από κάθε άποψη, να έμενε έξω από τον Παναιτωλικό. Την είχε πατήσει από τη Λαμία πριν μόλις λίγα χρόνια, να έβγαινε εκτός Κυπέλλου τώρα κι από το Αγρίνιο.

Όλα αυτά ισχύουν ανεξάρτητα του τι θα γίνει στους ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ, που δεν ξέρουμε καν πότε θα οριστούν από την ΕΠΟ. Ας σκεφθούμε ότι θεωρητικά η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να μην περάσει ο Ολυμπιακός την Αταλάντα στο Europa League. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα συνέχιζε ο πρωταθλητής Ελλάδας όλη την άνοιξη (Μάρτη, Απρίλη, Μάη) και θα έπαιζε μόνο πρωτάθλημα. Ενώ πλέον θα υπάρχει κι άλλο ενδιαφέρον, με τα παιχνίδια κόντρα στον ΠΑΟΚ, την αντικειμενικά δεύτερη καλύτερη ελληνική ομάδα αυτή την τριετία στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν πρωταθλητισμό με επιτυχία. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα και πρόπερσι και πέρυσι και φέτος, αλλά και ότι στο Κύπελλο πρόπερσι ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά (2-3, 2-0), πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό (2-1) και φέτος παίζουν ξανά μεταξύ τους ημιτελικά!

Επιπλέον, για να είμαστε ρεαλιστές, ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να πιέζει τον Ολυμπιακό στη μάχη του πρωταθλήματος. Η διαφορά των εννέα βαθμών είναι σημαντική, αλλά δεν διασφαλίζει τίποτα, από την στιγμή που υπάρχουν ακόμη 45 βαθμοί, με τους δύο αντιπάλους να έχουν και τα μεταξύ τους δύο ντέρμπι των πλέι οφς. Θα είναι αφελές να υποτιμήσει ο Ολυμπιακός την προσπάθεια του ΠΑΟΚ, που στα 13 τελευταία παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις έχει 11 νίκες και δύο ισοπαλίες, τη μία στο παιχνίδι ανάμεσα τους στην Τούμπα και την άλλη στο πρώτο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, την οποία εν τέλει απέκλεισε. Το δε ακόμη πιο ωραίο είναι ότι και οι δύο ομάδες συνεχίζουν και στην Ευρώπη, οπότε μιλάμε για τριπλό μέτωπο, με τον Ολυμπιακό να έχει το υψηλό εμπόδιο της Αταλάντα και τον ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει τη Μίντιλαντ που βέβαια δεν έχει καμία σχέση από πλευράς δυναμικότητας με την ιταλική ομάδα, αλλά της πλάκας δεν είναι-πρώτη στο πρωτάθλημα της, στη Δανία.

Τέλος πάντων, εκεί που θα ήθελα να σταθώ για το χθεσινό παιχνίδι ήταν στα δύο ακραία μπακ του Ολυμπιακού! Πολύ απλά γιατί φέτος ελάχιστες ήταν οι φορές που είδαμε την ομάδα να παίρνει τόσα πολλά πράγματα από τα μπακ της! Νομίζω δε ότι ίσως να πρόκειται για μία από τις πιο καλές ιδέες του Μαρτίνς αυτή, να μετατρέψει δηλαδή δύο εξτρέμ σε μπακ! Τον Βρουσάι αριστερά και τον Κίτσο αριστερά!

 

O Βρουσάι, τον οποίο είχε βάλει ο Πέδρο για 70 λεπτά δεξί μπακ και πέρυσι με τη Μάντσεστερ Σίτι στο Καραϊσκάκη σε 3-4-3, μου άρεσε πολύ χθες. Έφευγε συνεχώς σφαίρα μπροστά και ο Ολυμπιακός ήταν σαν να είχε ένα επιπλέον εξτρέμ. Και σέντραρε και σούταρε και ντρίμπλαρε κι αντεπιθέσεις έβγαλε, μέχρι που χώθηκε στην αντίπαλη μικρή περιοχή για να σκοράρει, αλλά δεν του «βγήκε» το μυτάκι που επιχείρησε. Αμυντικά δε έδωσε πάρα πολλές μάχες, έκοψε, έδιωξε, πήρε κεφαλιές, βγήκε πρώτος στην μπάλα. Και δεν είχε κανένα εύκολο αντίπαλο-αυτός ο Νταγκό είναι ευέλικτος εξτρέμ και μία φορά τον πλαγιοκόπησε άσχημα.

Ο Βρουσάι με τον βοηθό του Μαρτινς

Το κερασάκι στην τούρτα για τον Βρουσάι ήταν να βάλει εκείνο το γκολ στο 105’, στο διάστημα των 22 τελευταίων λεπτών στα οποία ο Μαρτίνς τον γύρισε από δεξί μπακ σε αριστερό εξτρέμ! Ο Μάριος ντρίμπλαρε τόσο ωραία, βρέθηκε φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ, αλλά αστόχησε! Κι η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που χάνει μεγάλη ευκαιρία. Τέλος πάντων, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι ο προπονητής θέλει να τον καθιερώσει στα άκρα της άμυνας-μπορεί να το έκανε και για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αγώνα, όπως το είχε κάνει πέρυσι με τη Σίτι. Ενδεχομένως κι ο παίκτης να μην τρελαίνεται. Αλλά απ΄ όσα θυμάμαι να είχαμε δει και τότε κόντρα στην ομάδα του Γκουαρντιόλα, αλλά και χθες, ο διεθνής άσος αν μάθει τις τοποθετήσεις, τα οφσάιντ κλπ, μπορεί να παίξει στα άκρα της άμυνας και να αποτελέσει τεράστιο επιθετικό όπλο του Ολυμπιακού. Άλλωστε, είναι και 23,5 ετών και δεν έχει μπορέσει να καθιερωθεί στην επίθεση της ομάδας…

Φαντάζομαι ότι αυτός που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα επειδή ο Μαρτίνς τον γύρισε σε θέση μπακ από εξτρέμ είναι ο Κίτσος, καθώς έχει μία ευκαιρία καριέρας, ειδικά από την στιγμή που η αλλαγή θέσης γίνεται μόλις στα 19 χρόνια του. Η χθεσινή εικόνα του, στο πρώτο του παιχνίδι σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, ήταν όχι απλά πειστική, αλλά εντυπωσιακή. Για να είμαι δε ειλικρινής, ούτε εγώ που τον έχω δει επανειλημμένως στον Ολυμπιακό Β δεν τον περίμενα τόσο καλό. Τον περίμενε, όμως, αυτός που πρέπει, ο προπονητής! Πολύ απλά, γιατί και τις δύο άλλες φορές που τον είχε δοκιμάσει σε αυτή τη θέση σε αγώνες Κυπέλλου, ένα ημίχρονο στη Λιβαδειά και μισή ώρα στο Αγρίνιο, το παιδί είχε σταθεί. Και χθες απλά έδωσε συνέχεια σε εκείνες τις εμφανίσεις, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση! Σε αμφότερα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

O Κίτσος σε προσπάθεια στο ματς με τον Παναιτωλικό

Πραγματικά πρέπει να ψάξεις για να βρεις ψεγάδι στην απόδοση του Κίτσου-μάλλον από υπερβολικό ενθουσιασμό έχασε δύο φορές την μπάλα έξω από την περιοχή του Τζολάκη κι αυτό ήταν σαφώς χειρότερο από τη μία φορά που του ξέφυγε ένας αντίπαλος. Δεν χρειάζεται να ρισκάρει με ντρίμπλες σε τόσο επικίνδυνα τετραγωνικά μέτρα, ας έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Να κοιτάξει να βελτιωθεί κι άλλο στο ψηλό παιχνίδι κι απλά να συνεχίσει έτσι, αφού φαίνεται το μέλλον να είναι όλο δικό του.

Αμυντικά κέρδισε σχεδόν όλες τις μάχες, μπλόκαρε δύο σουτ αντίπαλων, κοντραρίστηκε, έκοψε, έκλεψε, κράτησε γενικά μια χαρά τη θέση του (μία ντρίμπλα που έφαγε είναι κι αυτή στο πρόγραμμα) κι επιθετικά βγήκε μπροστά όπως έπρεπε να βγει, πέρασε καλές σέντρες (δύο από τις οποίες θα μπορούσαν να φέρουν γκολ για Βρουσάι και Τικίνιο), ενώ είχε πολλές καλές ενέργειες, πλαγιοκόπησε, πάσαρε σωστά, ντρίμπλαρε, βγάζοντας μία άνεση στο παιχνίδι, που δεν την συναντάς εύκολα σε ένα παιδί. Και βεβαίως κέρδισε μέσα σε ένα δεκάλεπτο και τις δύο κίτρινες που έφεραν την αποβολή του Ντουάρτε-χωρίς την οποία δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν χθες προκρίνονταν ο Ολυμπιακός...

Να ξαναπώ, έχω την εντύπωση ότι ίσως ο Μαρτίνς έχει δύο από τις καλύτερες ιδέες της καριέρας του για μετατροπή του Κίτσου, αλλά ενδεχομένως και του Βρουσάι, από εξτρέμ σε μπακ, με βάση όσα, λίγα ασφαλώς, έχουμε δει μέχρι στιγμής. Κι είναι κι Ελληνόπουλα και δεν πιάνουν και θέση στις λίστες της UEFA…

Άσχετο: Διαιτητής στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ θα είναι ο Ισραηλινός Γκρίνφελντ. Δεν το λέω εγώ, αλλά το γνωστοποίησε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ισραήλ. Και VAR άλλος Ισραηλινός, ο Άντλερ.

Ο Γκρίνφελντ είχε σφυρίξει στο Λούντογκορετς-Ολυμπιακός με τον αποκλεισμό των «ερυθρόλευκων» από το Champions League (ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα κι αποβολή του Μπα), αλλά και το ΑΕΚ-Μπενφίκα 2-3, με αποβολή παίκτη της Μπενφίκα από το 46’, το ΠΑΟΚ-Σπαρτάκ 3-2 (ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα) και το Μπασάκ-Ολυμπιακός 0-1 (αποβολή Τούρκου στο 80' και πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού στο 91΄).

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.