Wyscout analysis: Σένκεφελντ vs Ινγκασον! (vids)

Wyscout analysis: Σένκεφελντ vs Ινγκασον! (vids)

bet365

Ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού και ο ομόλογός του Ισλανδός του ΠΑΟΚ αποτελούν «εγγύηση» για την ανασταλτική λειτουργία των ομάδων τους ενόψει του μεγάλου τελικού του ΟΑΚΑ.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, καθώς μετράμε αντίστροφα για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (21/5) όπου οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδος και θα επιδιώξουν να κλείσουν τη σεζόν με μία κούπα στο παλμαρέ τους.

Σε ματς όπως το συγκεκριμένο θα «μετρήσει» πολύ το «καθαρό μυαλό» και οι «μονομάχοι» του ΟΑΚΑ διαθέτουν παίκτες κλάσης που είναι σε θέση να διαχειριστούν την πίεση που εύλογα θα υπάρχει. Πόσο δε σε εκείνους που αγωνίζονται στα μετόπισθεν όπου η παραμικρή λανθασμένη εκτίμηση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού συχνά-πυκνά ανάλογες αναμετρήσεις ολοκληρώνονται με «μισό-μηδέν». Αλλωστε η ιστορία θα καταγράψει το νικητή και όχι εάν το παιχνίδι ήταν καλό/χορταστικό/θεαματικό ή το πώς διαμορφώθηκε το τελικό σκορ.

Αυτόματα τα φώτα θα πέσουν (και) στους Μπαρτ Σένκεφελντ, Σβέριρ Ινγκασον που είναι δύο εξαιρετικοί κεντρικοί αμυντικοί που παράλληλα έχουν αποδείξει πως μπορούν να «ηγηθούν» της ανασταλτικής λειτουργίας των «πράσινων» και του «Δικέφαλου του Βορρά» αντίστοιχα.

Μάλιστα τους «ενώνει» ο παράγοντας ατυχία αφού αμφότεροι έμειναν εκτός στις αρχές της σεζόν καθώς προέρχονταν από τραυματισμούς και δεν αγωνίστηκαν στα πρώτα παιχνίδια.

 

Μέσω του Wyscout θα δούμε τα φετινά τους πεπραγμένα σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, όπου προσέχουμε αυτόματα ότι με εκείνους στο γήπεδο οι ομάδες τους δέχονται δύσκολα γκολ και πως διατηρούν πολύ καλά ποσοστά στις προσωπικές «μονομαχίες» που έχουν εμπλακεί.

Μάλιστα προκύπτει και μία λεπτομέρεια που είναι πολύ σημαντική για τη θέση τους και δεν περνά απαρατήρητη και αφορά το πώς διαχειρίζονται το ενδεχόμενο να «κιτρινιστούν», όπου μέχρι στιγμής φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν τους επηρεάζει, όποτε βέβαια συνέβη κάτι αντίστοιχο.

Μπαρτ Σένκεφελντ
Αγώνες: 26
Λεπτά 2.390'
Γκολ: 2
...
Το «heatmap» του Ολλανδού.

Στις αρχές της σεζόν συγκαταλέγονταν στους μεγάλους/σημαντικούς απόντες του Παναθηναϊκού, αφού ένα πρόβλημα τραυματισμού δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στα πρώτα παιχνίδια του. Μόλις τον Νοέμβριο άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής (και με τη Β' ομάδα) και επί της ουσίας από τον Δεκέμβριο και ύστερα μπήκε στην αγωνιστική «εξίσωση» του club. Η παρουσία του αυτόματα έλυσε, σε μεγάλο βαθμό, τα «χέρια» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθώς αποτελεί μία εξαιρετική λύση για τα μετόπισθεν και οι αριθμοί αποτυπώνουν ανάγλυφα του λόγου το αληθές.

Πλέον έφτασε τις 26 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, όπου αθροιστικά μαζί με τις καθυστερήσεις μετρά 2.390 λεπτά παρουσίας. Σε αυτό το διάστημα το «τριφύλλι» δέχθηκε μόλις 14 γκολ εκ των οποίων τα δύο ήταν με πέναλτι, κάτι που σημαίνει πως με την μπάλα «ζωντανή», έστω και σε στατική φάση, και εκείνον στο γήπεδο η εστία των «πράσινων» παραβιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 199' και ευρύτερα κάθε 170' υπό όλες τις συνθήκες. Δηλαδή «χοντρικά» μία φορά στα δύο ματς.

Ο δεξιοπόδαρος Ολλανδός στόπερ πάει στον τελικό με ρεκόρ 69,6% κερδισμένων «μονομαχιών» στις εγχώριες διοργανώσεις (πλην Super League 2) καθώς «πήρε» τις 78 από τις 112 που ενεπλάκη μέχρι στιγμής και 60,9% στις εναέριες που συμμετείχε μπροστά και από τις δύο εστίες (67/110). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και οι έξι τελικές του στη σεζόν είναι με το κεφάλι, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν στα δίχτυα (με Αρη, Ολυμπιακό στα play offs) και οι τρεις από τις τέσσερις που δε βρήκαν στόχο ήταν «καθαρές» ευκαιρίες (με Αρη, ΑΕΚ, ΠΑΣ).

Ευρύτερα «καθαρίζει» κατά μέσο όρο σε κάθε «full» ματς που παίζει πέντε μακρινές μπαλιές/παράλληλες/ κάθετες/σέντρες των αντιπάλων του, δείγμα πως «γεμίζει» με ασφάλεια τα καρέ του εκάστοτε γκολκίπερ του, ενώ «συνεισφέρει» και στο δημιουργικό σκέλος αφού στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα βρει σχεδόν δύο φορές κάποιον συμπαίκτη του στο επιθετικό τρίτο του «τριφυλλιού». Γενικότερα πάει στα «σίγουρα» και πασάρει με ποσοστό επιτυχίας άνω του 95% (95,7% για την ακρίβεια).

Την ίδια στιγμή ελέω θέσης και εμπειρίας είναι «γνώστης» και του πώς θα κινηθεί έχοντας ήδη τιμωρηθεί με μία κίτρινη κάρτα, αφού ενδεχόμενη δεύτερη θα τον οδηγήσει εκτός και θα αφήσει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Ο 31χρονος άλλωστε δεν παρουσιάζεται «επιρρεπής» στην κίτρινη και μέχρι στιγμής βρέθηκε μόνο για 99 αγωνιστικά λεπτά σε ανάλογη κατάσταση. Ο απολογισμός του ήταν άκρως θετικός, αφού και δεν αποβλήθηκε και μέτρησε 5/7 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες όπως και έξι απομακρύνσεις, δείγμα πως δεν τον επηρεάζει ο πιθανός «φόβος» της κόκκινης.

Σβέριρ Ινγκασον
Αγώνες
: 26
Λεπτά: 2.232'
Γκολ: 2
...
Το «heatmap» του Ισλανδού.

Ηταν Γενάρης του 2019 όταν έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης και από την επόμενη σεζόν αναγορεύτηκε σε έναν από τους πλέον κομβικούς παίκτες του ΠΑΟΚ. Στις αρχές της τρέχουσας προέρχονταν από τραυματισμό και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου τον είδαμε μόνο σε ορισμένα ματς της Β' ομάδας, αλλά τότε ντεμπουτάρισε για φέτος με τους «μεγάλους» (στο 1-1 του Κυπέλλου με την ΑΕΛ) και επί της ουσίας λογίζεται ως «χειμερινή» προσθήκη του club.

Η αξία του αδιαμφισβήτητη και αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και την ανασταλτική του λειτουργία. Πλέον σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο έφτασε τις 26 εμφανίσεις και τα 2.232 λεπτά συμμετοχής, στα οποία ο «Δικέφαλος του Βορρά» δέχθηκε μόλις 14 τέρματα εκ των οποίων το ένα ήταν με πέναλτι. Αυτό σημαίνει πως με εκείνον στο γήπεδο η εστία του παραβιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 159', ενώ αν αφαιρέσουμε την εσχάτη των ποινών το σχετικό νούμερο «ανεβαίνει» στα 172'. Δηλαδή σε... ελεύθερη «μετάφραση» δέχεται ένα τέρμα κάθε 1,5 και (πολύ) κάτι παιχνίδι.

Ο 28χρονος είναι ένας στόπερ που συμμετέχει αρκετά, τηρουμένων των αναλογιών, στο κομμάτι της ανάπτυξης, όχι μόνο γιατί διαθέτει υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις μεταβιβάσεις του (90.1%, 1.314/1.458) αλλά επειδή κατά μέσο όρο σε κάθε «γεμάτο» παιχνίδι που παίζει βγάζει δύο με τρεις σωστές μακρινές μπαλιές και γενικότερα μεταφέρει τρεις φορές την μπάλα στα επιθετικό τρίτο της ομάδας του. Αυτό σημαίνει πως «ψάχνει» συμπαίκτες του στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Στο επιθετικό του... παλμαρέ υπάρχουν και δύο γκολ (με Βόλο, Παναθηναϊκό στην κανονική διάρκεια), ενώ οι δύο από τις άλλες έξι τελικές που έκανε ως τώρα (οκτώ αθροιστικά) χαρακτηρίζονται ως «καθαρές» φάσεις (με Ολυμπιακό, ΑΕΛ).

Βέβαια την ίδια στιγμή πρωταρχικό ρόλο για εκείνον έχουν τα ανασταλτικά του καθήκοντα, όπου και καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις. Ο διεθνής στόπερ θα πάει στο ΟΑΚΑ με 78,2% ποσοστό κερδισμένων προσωπικών αμυντικών «μονομαχιών» (93/119) και 67,8% κερδισμένων εναέριων διεκδικήσεων που ενεπλάκη μπροστά και από τις δύο εστίες. Παράλληλα κατά μέσο όρο σε κάθε «full» 90λεπτο που εμφανίζεται «καθαρίζει» 6 μακρινές μπαλιές/παράλληλες/κάθετες/σέντρες των αντιπάλων του, κάτι που προσφέρει «εγγύηση» σε όλη την ομάδα.

Ο Ισλανδός, ως έμπειρος γαρ, έχει «μάθει» να... ζει και με τον κίνδυνο της κόκκινης και όχι μόνο επειδή δεν αποβλήθηκε στα 193 λεπτά που αγωνίστηκε μέχρι στιγμής φέτος έχοντας ήδη δει κίτρινη, εκ των οποίων μάλιστα τα 160 ήταν σε ντέρμπι με Αρη, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει επειδή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κέρδισε τις 10 από τις 13 αμυντικές «μονομαχίες» που ενεπλάκη και «καθάρισε» 5 επικίνδυνες καταστάσεις για τα μετόπισθέν του, δηλαδή συνέχισε να παίζει επιτυχώς στα «κόκκινα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα