Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: ο Αλεξανδρόπουλος είναι ο πρώτος που δεν πανηγύρισε ως «πρώην» σε ντέρμπι αιωνίων

Γιάννης Σερέτης
Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος σηκώνει τα χέρια ψηλά στο γκολ του επί του Παναθηναϊκού

bet365

Οι παίκτες των «αιωνίων» που σκόραραν εναντίον των πρώην ομάδων τους, η μοναδικότητα του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, μια σύντομη αναδρομή σε ντέρμπι και γκολ που έμειναν αξέχαστα...

Κόρνερ o Καρβάλιο, στα... χαμένα ο Τσέριν, η μπάλα του στρώνεται στον αριστερό μηρό: κοντρόλ καλό, πλασέ γρήγορο. Δεν σημαδεύει. Να πάει η μπάλα εντός εστίας, αυτό τον νοιάζει. Δρα με ταχύτητα, δεν τον προλαβαίνει ο Μλαντένοβιτς, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1. Το πρώτο γκολ του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου με την ερυθρόλευκη εναντίον ελληνικής ομάδας επιτεύχθηκε εναντίον της ομάδας που τον «γέννησε» και τον ανέθρεψε και τον... μοσχοπούλησε στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Τα παράξενα παιχνίδια της μπάλας, τα περίεργα παιχνίδια της ζωής.

Στην ίδια εστία όπου στις 9 Νοεμβρίου 2021 είχε πετύχει το πρώτο επαγγελματικό του γκολ, στο Παναθηναϊκός – Απόλλων 4-0 ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος συνειδητοποίησε άμεσα τι συνέβη. Χρειάστηκε... ένα δευτερόλεπτο για να σηκώσει ψηλά τα χέρια του, δύο δευτερόλεπτα για να βάλει τα χέρια του και να κρύψει το πρόσωπό του, τρία δευτερόλεπτα για να το αφιερώσει σε κάποιον εκεί ψηλά στον ουρανό, δέκα δευτερόλεπτα για να κάνει το σπριντ προς τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη και να τυλιχτεί σαν παιδί στην «πατρική» αγκαλιά του ψηλού.

«Ξέρει ο “Πάσχα”, ξέρω και εγώ. Είχα πει στον εαυτό μου να μην πανηγυρίσω, γιατί έχω περάσει χρόνια στην αντίπαλη ομάδα. Κράτησα το συναίσθημά μου, τα κατάφερα, μετά ξέσπασα στον κολλητό μου. Εάν δεν είχαμε δεχθεί το γκολ θα ήμασταν περισσότερο χαρούμενοι»: τα λόγια του με σεβασμό στην ομάδα όπου παίζει ως δανεικός, με σεβασμό στην ομάδα που τον ανέδειξε. Με ειλικρίνεια, χωρίς κόμπλεξ.

Θα μπορούσε σε άλλες εποχές, σε προηγούμενες δεκαετίες, ένας παίκτης του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού να μην πανηγυρίσει σημαντικό γκολ εναντίον του «αιωνίου». Δύσκολο! Σχεδόν απίθανο, ίσως και εξωπραγματικό μέχρι το 2000. Το έχει κάνει το 2004 ο Νίκος Λυμπερόπουλος σε Παναθηναϊκός – ΑΕΚ στη Λεωφόρο, ίσως και περισσότεροι σε... άλλα μεγάλα ματς. Οχι σε ντέρμπι αιωνίων. Ο Αλεξανδρόπουλος ήταν ο πρώτος. Μπορεί σε κάποιους φίλους του Ολυμπιακού να μην άρεσε. Μπορεί κάποιοι φίλοι του Παναθηναϊκού να ενοχλήθηκαν από τη φράση «αντίπαλη ομάδα». Ομως σε κάθε περίπτωση, η στάση του δεν προσέβαλε κανέναν. Και όλοι ξέρουν ότι σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται, θα δίνει το 100%. Το ίδιο έκαναν και όλοι όσοι ως «πρώην» είχαν σκοράρει σε τέτοια ντέρμπι.

Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Για την ακρίβεια, μόλις πέντε στην ιστορία της Α' Εθνικής, από το 1960.

Πρώτος ήταν ο Κρις Καλατζής. Eνα ηλιόλουστο μεσημέρι στο ΟΑΚΑ, τέτοιες μέρες ήταν, στις 5 Ιανουαρίου 1994. Πρώτη αγωνιστική του β΄γύρου. Με ασύλληπτη γκολάρα, με αριστερό εναέριο ψαλίδι από σέντρα του Μπεντ Κρίστενσεν. Ο Ολυμπιακός νικά 2-1 (0-2 ο Μηνάς Χατζίδης, 1-2 με απευθείας φάουλ ο Σαραβάκος), γκρεμίζει τους Πράσινους από την κορυφή και... αρχίζει η επέλαση της ΑΕΚ που τελικά κατέκτησε τον τίτλο με διαφορά επτά βαθμών από τον Παναθηναϊκό. Τρίτος ο Ολυμπιακός, στο -11.

Δεύτερος, ο Γιώργος Καπουράνης. Σεζόν 1995-1996, πρώτος γύρος στο «Γ. Καραϊσκάκης»: 0-1 ο Μπορέλι, 1-1 ο Καραπιάλης, 1-2 ο πρώην αριστερός μπακ του Ολυμπιακού με διαγώνιο σουτ στο 88'.

Τρίτος ο Στράτος Αποστολάκης. Ως αμυντικός χαφ πια, όχι ως δεξιός μπακ. Ιδια σεζόν, 1995-1996. Δεύτερος γύρος, 1-0 στο ΟΑΚΑ με δικό του σλάλομ και πλασέ. Στη σπουδαία σεζόν του Παναθηναϊκού, με πρωτάθλημα (θρίλερ, εναντίον της σούπερ ΑΕΚ) και ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Τρίτος ο Ολυμπιακός τότε, με διαφορά 18 βαθμών από το Τριφύλλι (83-65).

Τέταρτος, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Σεζόν 2005-2006, η πρώτη του στον Ολυμπιακό. Μετά από τέσσερα πράσινα γκολ εναντίον των Ερυθρόλευκων, σκοράρει από λάθος του Νασίφ Μόρις στο 3-2 του «Γ. Καραϊσκάκης» και πανηγυρίζει... κανονικά. Ηταν η 15η νίκη του Ολυμπιακού σε 16 ματς πρωταθλήματος (1η αγωνιστική β΄ γύρου), σε πρωτάθλημα που οι Ερυθρόλευκοι «καθάρισαν» πολύ πολύ νωρίς!

Πέμπτος και πιο... πρόσφατος μέχρι τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, ο Σεμπαστιάν Λέτο. Ισως το έχουν ξεχάσει πολλοί αυτό το γκολ, στο «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη» ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης». Οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε, ο Ολυμπιακός είναι στο +7. Ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει ΑΕΚ, ΠΑΟΚ σε δυο σερί ντέρμπι και παίζει τα ρέστα του για να ξαναμπεί στη μάχη. Οι γηπεδούχοι προηγούνται με τον Μιραλάς, ο Λέτο ισοφαρίζει με φάουλ – σέντρα που μετατράπηκε σε φάουλ – γκολ, γίνονται όσα γίνονται με τη διαιτησία εκείνου του αγώνα, ο Τζιμπούρ πετυχαίνει νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις, τελικό 2-1.

Ο Παναθηναϊκός, μετά από εκείνο το ντέρμπι, νίκησε μόνο σε δύο από τα τελευταία επτά ματς πρωταθλήματος και ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο με διαφορά 13 βαθμών (73-60)!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα