Παναθηναϊκός - Άρης: Οι αριθμοί δείχνουν... φαβορί το «τριφύλλι» απέναντι στους «κίτρινους»
- Η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού σε επίθεση και άμυνα κόντρα στον Άρη
- Passing game και πίεση για τον Παναθηναϊκό, μακρινές μπαλιές κι αντεπιθέσεις για τον Άρη
Απόψε ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το Σάββατο (25/05-20:30) με στόχο όχι μόνο την κούπα, αλλά και την εξασφάλιση ενός «εισιτήριο» για την έξοδό τους στην Ευρώπη τη νέα σεζόν.
Οι «πράσινοι» μπορεί να διαθέτουν ήδη ένα λόγω της τέταρτης θέσης, όμως αυτό θα χαθεί, αν εκείνοι χάσουν τον τελικό από τον Άρη, που είναι πέμπτος στην βαθμολογία κι αν πάρει την κούπα και μαζί το καλό εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, τότε ο δεύτερος θα πάρει το εισιτήριο του τρίτου και ο τρίτος του τέταρτου κι έτσι ο τέταρτος Παναθηναϊκός θα μείνει εκτός Ευρώπης.
Ο Άρης, ειδικά και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ μέσα στην έδρα του, είχε που είχε αναγάγει εδώ και καιρό τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ως ματς της σεζόν για κείνον, τώρα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μετά την πρόσφατη αυτή απογοήτευση.
Ο Παναθηναϊκός πάει στον τελικό με τον τρίτο του προπονητή για την φετινή σεζόν, με τον Χρήστο Κόντη να έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας μόλις για ένα ματς, αυτό με τον Ολυμπιακό (2-2) στην τελευταία αγωνιστική των Play Off της Stoiximan Superleague αν και γνωρίζει καλά την ομάδα, αφού εργάστηκε σ' αυτήν ως βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα 2,5 χρόνια που βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Σέρβος κόουτς.
Ο Άρης από την άλλη ξεκίνησε με τον Άκη Μάντζιο και συνεχίζει με εκείνον στο «τιμόνι» του, με τον Έλληνα τεχνικό να έχει μπροστά του την τεράστια πρόκληση να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του στο επίπεδο αυτό (έχει πάρει κι ένα πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας με τον Απόλλωνα Σμύρνης το 2017).
Οι δύο ομάδες θα παραταχθούν στο παιχνίδι με όλα τους τα... όπλα όπως φαίνεται. Οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν αποστολή έχοντας διαθέσιμους όλους τους ποδοσφαιριστές τους ενώ οι «κίτρινοι» μπορεί να μην γνωστοποίησαν τους παίκτες που ταξίδεψαν στον Βόλο, όμως είναι γνωστό πως δεν υπάρχει κανείς που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Παναθηναϊκός και Άρης έχουν από δύο νίκες ο καθένας στα ματς του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» κέρδισαν με 2-0 στην Λεωφόρο στην κανονική διάρκεια και με το ίδιο σκορ στο «Κλ. Βικελίδης» στα Play Off ενώ οι «κίτρινοι» κέρδισαν με 2-0 στην κανονική διάρκεια στην Θεσσαλονίκη και με 1-0 στα Play Off στην Λεωφόρο.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε με τη βοήθεια του Wyscout και τα πεπραγμένα των ομάδων αυτών στις 36 αγωνιστικές του πρωταθλήματος ποια από τις δύο είναι εκείνη που έχει το πάνω χέρι με βάση τους αριθμούς, που μπορεί να μην... παίζουν μπάλα, καταγράφουν όμως με ακρίβεια τα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν.
Η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού σε επίθεση και άμυνα κόντρα στον Άρη
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πάρει κανείς μία γενική... γεύση από τα πεπραγμένα μιας ομάδας σε επίθεση και άμυνα από τους δείκτες των xG και xGa, που δείχνουν την ποιότητα των ευκαιριών που φτιάχνει ή δέχεται μια ομάδα.
Όλοι οι δείκτες που θα δούμε όσον αφορά τον Παναθηναϊκό δεν αντικατοπτρίζουν προφανώς την περίοδο που η ομάδα έχει τον Χρήστο Κόντη στο «τιμόνι» της, αφού αυτός βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας μόλις για μία εβδομάδα κι ένα παιχνίδι ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ήταν οι Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Φατίχ Τερίμ. Οπότε τα κοιτάμε απλώς για να πάρουμε μια ιδέα του τι έκανε η ομάδα μέσα στην σεζόν. Βέβαια, με τον Σέρβο τεχνικό έχουν μερικά κοινά στην φιλοσοφία τους απ' όσα είδαμε και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όμως και πάλι τα νούμερα αυτά είναι «αλλοιωμένα» λόγω του περάσματος του Τερίμ.
Πάμε, λοιπόν, μετά την παραπάνω απαραίτητη διευκρίνιση να δούμε τα βασικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της επιθετικής και αμυντικούς λειτουργίας των δύο ομάδων.
Η απειλή του «τριφυλλιού» απέναντι στην άμυνα του αντιπάλου του φτάνει τα 1,81xG ανά αγώνα ενώ εκείνη που δέχεται ισούται με 1,18xGa, νούμερο αν μη τι άλλο ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με αυτά που μας είχε συνηθίσει η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα προβληματικό όταν πρόκειται για ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό. Αν κάνουμε ένα πρόχειρο... ταμείο, το xGD των «πρασίνων» βγαίνει +0,63.
Ο Άρης από την άλλη στην επίθεσή του φτάνει το 1,37 xG ανά αγώνα ενώ η άμυνά του δέχεται τελικές ίσες με 1,39 xGa ανά παιχνίδι. Ουσιαστικά οι «κίτρινοι» βρίσκονται σχεδον ίσα βάρκα ίσα νερά (-0,02), κάτι όμως που είναι ιδιαίτερα προβληματικό αν σκεφτεί κανείς πως στα 36 αυτά ματς, υπάρχουν και αρκετά με τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες, ενώ ο ο Άρης είναι, με βάση την βαθμολογία, η πέμπτη καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος φέτος.
Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο εκείνος που δημιουργεί περισσότερο (12,36 σουτ ανά αγώνα έναντι 10,19 του Άρη) και με μεγαλύτερη ποιότητα (0,137xG κάθε ευκαιρία του έναντι 0,122 του Άρη), αλλά κι εκείνος που είναι πιο αποτελεσματικός, αφού σκοράρει 2,05 γκολ σε κάθε ματς από τα 1,81xG ή αλλιώς κοιτώντας συνολικά τα αποτελέσματά του, 79 γκολ από ευκαιρίες που αξίζουν 65,2 xG. Κοινώς έχει σκοράρει 13,8 παραπάνω απ' όσα αναλογούσαν στις ευκαιρίες του. Ο Άρης από την άλλη έχει σκοράρει 51 τέρματα από ευκαιρίες που άξιζαν 49,3 xG, δηλαδή 1,7 παραπάνω από το αναμενόμενο.
Όσον αφορά την αμυντική τους λειτουργία, οι «πράσινοι» έχουν καλύτερους δείκτες από τον Άρη, επειδή δέχονται πολύ λιγότερα σουτ ανά αγώνα (8,51 το «τριφύλλι», 9,89 οι «κίτρινοι»). Ειδάλλως, αν κοιτάξουμε ποιοτικά τις ευκαιρίες που δέχονται οι δύο ομάδες θα δούμε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά, αφού κάθε ευκαιρία που δέχεται ο Παναθηναϊκός ισούται με 0,129xG ενώ του Άρη ισούται με 0,128, δηλαδή η διαφορά είναι ελάχιστη.
Ταυτόχρονα και οι δύο κατά τη διάρκεια της σεζόν έχουν παρουσιαστεί και λίγο τυχεροί, αφού έχουν δεχθεί λιγότερα γκολ απ' ότι αναμενόταν με βάση τις ευκαιρίες που δέχθηκαν. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου 44 από 49,97 (-5,97) και του Χρήστου Κόντη 37 από 42,37 (-5,37).
Κατηγορίες metrics | Παναθηναϊκός | Άρης |
Γκολ (xG) | 79 (65.20) | 51 (49.30) |
Γκολ (xGa) | 37 (42,37) | 44 (49,97) |
xG ανά αγώνα | 1,81 | 1,37 |
xGa ανά αγώνα | 1,18 | 1,39 |
Διαφορά xG - xGa ανά αγώνα | +0,63 | -0,02 |
Γκολ ανά αγώνα | 2,05 | 1,29 |
Γκολ κατά ανά αγώνα | 1,03 | 1,22 |
Μ.ο. xG κάθε τελικής | 0,137 | 0,122 |
Μ.ο. xGa κάθε τελικής | 0,129 | 0,128 |
Passing game και πίεση για τον Παναθηναϊκό, μακρινές μπαλιές κι αντεπιθέσεις για τον Άρη
Πάμε τώρα στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν οι δύο ομάδες να κερδίσουν τα παιχνίδια τους. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που θέλει την κατοχή για να μπορεί να κυκλοφορεί την μπάλα και να την ανεβάζει ορθολογικά από το ένα τρίτο γηπέδου στο άλλο με passing game, κατά κύριο λόγο ή και με το κουβάλημα κάποιων παικτών δευτερευόντως.
Οι «πράσινοι» ήταν η δεύτερη σε κατοχή ομάδα του πρωταθλήματος με 60,8%, η πρώτη σε πάσες ανά παιχνίδι (485,5 ανά αγώνα και 5,2 πάσες σε κάθε κατοχή) και σε ποσοστό επιτυχίας αυτών (86,7%), ενώ κατέχει στην ίδια θέση και στις πάσες που περνούν την μπάλα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου με 57,68 ανά αγώνα και 78,8% επιτυχία.
Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να επιτίθεται τόσο κάθετα όσο και από τα πλάγια εκμεταλλευόμενος τις επιθετικές ικανότητες των μπακ και των εξτρέμ του. Ο Άρης από την άλλη έχει κατά μέσο όρο 50,7% κατοχή της μπάλας, δεν αρέσκεται ιδιαίτερα στα γεμίσματα (μόλις 11,33 ανά αγώνα σε σχέση με τα 15,91 του Παναθηναϊκού) και προσπαθεί πολλές φορές να βγει στην επίθεση με μεγάλες μπαλιές (46,32 ανά αγώνα με 54,4% έναντι 41,17 με 61,5%) θέλοντας τόσο να χτυπήσει στην... πλάτη της άμυνς του αντιπάλου, όσο και να μην ρισκάρει κάποιο λάθος κατά το build up.
Οι παίκτες του αρέσκονται περισσότερο να πηγαίνουν σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και να προσπαθούν να βάλουν την μπάλα στην μεγάλη περιοχή με μία πάσα ή ένα γύρισμα απ' το να σεντράρουν.
Όσον αφορά το κομμάτι της πίεσης που είναι νευραλγικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Παρατηρώντας τον δείκτη PPDA που ουσιαστικά περιγράφει πόσες πάσες επιτρέπει μια ομάδα στην αντίπαλό της μέχρι να κάνει την πρώτη της αμυντική ενέργεια (τάκλιν, κόψιμο, φάουλ κλπ.) βλέπουμε πως ο Παναθηναϊκός είναι στο 7,91 ενώ ο Άρης στο 10,22, όντας κάτω και από ομάδες όπως ο Βόλος και ο ΟΦΗ στο φετινό πρωτάθλημα.
Κοινώς οι «κίτρινοι» επιτρέπουν στον αντίπαλό τους να κάνει 2,31 πάσες παραπάνω απ' ότι οι «πράσινοι» σε κάθε κατοχή μέχρι να κάνουν την πρώτη τους αμυντική ενέργεια.
Επομένως το μεν «τριφύλλι» είναι μια ομάδα που ψάχνει να κλέψει την μπάλα στο μισό του αντιπάλου προκειμένου και να μπορεί να γίνει άμεσα επικίνδυνος και να μειώσει τους κινδύνους που δέχεται ενώ ο Άρης προτιμάει να περιμένει τον αντίπαλό του σε χαμηλότερο μπλοκ και να μην ρισκάρει να πιέσει, με κίνδυνο, αν αυτό δεν γίνει σωστά, να βρεθεί εκτεθειμένος στα μετόπισθεν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.