Άρης: Η κλήρωση του Κυπέλλου άναψε φωτεινό διάδρομο για την απόδραση από τις εμμονές του

Άρης: Η κλήρωση του Κυπέλλου άναψε φωτεινό διάδρομο για την απόδραση από τις εμμονές του

Άρης: Η κλήρωση του Κυπέλλου άναψε φωτεινό διάδρομο για την απόδραση από τις εμμονές του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το δύσβατο μονοπάτι που έχει να διαβεί ο Άρης για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και για έναν στόχο ο οποίος έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τον αντίστοιχο της τετράδας του Πρωταθλήματος.

Ναι, είναι αλήθεια ότι η διαχρονικότητα του στόχου της παρουσίας στον τελικό αλλά και κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας εξελίχθηκε σε εμμονή και σχημάτισε μια απύθμενη δεξαμενή στην οποία πνίγηκε κόσμος και κοσμάκης. Ακόμη και προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, σαν τον σπουδαίο Μπρούνο Γκάμα, έφτασαν στο σημείο παραδοχής αυτής της πραγματικότητας. Ο Πορτογάλος ξέρει κολύμπι αλλά μετά από ένα σημείο δεν τον υποστήριξαν οι δυνάμεις του με συνέπεια να πνιγεί κι αυτός, έχοντας την ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγράφηκε και στο παρελθόν στη συγκεκριμένη γωνιά, ωστόσο, δεν είναι κακή η επανάληψή του. Έγινε στα Γιάννινα, έπειτα από ένα παιχνίδι δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον διότι – έχοντας νικήσει τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στα Playoffs – ο Άρης είχε εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή συμμετοχή του. Το κλίμα ήταν ευχάριστο, έως γιορτινό, έως ότου ο Μπρούνο Γκάμα σταθεί μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου και εξηγήσει με συναισθήματα αλλά και λόγια για ένα από τα διαχρονικά ζητήματα της ομάδας. Στον επίλογο των δηλώσεών του ομολόγησε ότι ο στόχος της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε εμμονή η οποία «πνίγει» όποιον τον αφουγκραστεί και τελικώς λυγίσει από την πίεση. Ο Γκάμα δεν υπήρξε τυχαίος παίκτης αλλά ισχυρή προσωπικότητα με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο.

Αυτή η πίεση φάνηκε και στην τελευταία συμμετοχή του Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα αποδείχθηκε ανήμπορη στη διαχείριση της υψηλής πίεσης και κατώτερη των περιστάσεων στην αντίστοιχη των συναισθημάτων που γέννησαν οι στιγμές. Δεν είχε ηρεμία, της έλειψε η αυτοπεποίθηση μα πάνω απ’ όλα η αγωνιστική επίδοση που φέρνει τίτλους. Αντί υπέρβασης, τελικώς, έπαιξε κατώτερα και από το ούτως ή άλλως χαμηλό επίπεδο ποιότητάς της. Με πάσα ειλικρίνεια, εκείνη τη βραδιά στο Πανθεσσαλικό θυμήθηκα τα λόγια του Μπρούνο Γκάμα με τον εξής προβληματισμό: Όταν ποδοσφαιριστής της εμπειρίας, της ποιότητας και των υψηλών παραστάσεων σαν τον Πορτογάλο παραδέχεται τις συνέπειες της υψηλής πίεσης, τι θα πρέπει να περιμένω από παίκτες περιορισμένων εικόνων;

Πάμε στα σημερινά. Όπως χαριτολογώντας γράφουν και οι Αρειανοί στα social media… «αν περάσουμε στον τελικό θα παίξουμε με τη Ρεάλ» διασκεδάζοντας τη δυσκολία της κλήρωσης του Κυπέλλου Ελλάδας η κλήρωση είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, δυσκολότερη δεν θα γινόταν. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ή Ατρόμητος, Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός είναι τα εμπόδια που θα χρειαστεί να ξεπεράσει ο Άρης για να φτάσει στον στόχο του. Πραγματικός στίβος μάχης. Τουλάχιστον φέτος κανείς δεν θα ασχοληθεί με το γήπεδο διεξαγωγής του τελικού κι αν αυτός θα γεμίσει από παιδιά. Ο δε Αχιλλέας Μπέος θα κάνει Πάσχα με την ησυχία του γιατί κανείς δεν έχει ανάγκη τον Δήμαρχο Βόλου ή το γήπεδο που διαχειρίζεται. Ο δε πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, δεν θα έχει να διαχειριστεί οπαδούς δύο εμπορικών ομάδων ενώ και ο λόγος της Αστυνομίας δεν θα είναι τόσο βαρυσήμαντος.

Ο Άρης θα πρέπει να καταπιεί σπαθιά για να φτάσει στον τελικό, καθώς όμως το επίπεδο δυσκολίας της αποστολής του είναι αντίστοιχο μ’ αυτό ενός άλλου, της τετράδας στο Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά δεν θα έχει λόγο αποκλειστικής ενασχόλησης με το Κύπελλο. Αυτό γινόταν στο παρελθόν. Τον Αύγουστο ασχολούμασταν με τον αγώνα του Οκτώβρη και τον Νοέμβρη… όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στον Γενάρη. Το τέλος του χειμώνα ουδόλως απασχολούσε, ομοίως και η άνοιξη παρά μόνο όταν πλησίαζε το καλοκαίρι.

Η κλήρωση του Κυπέλλου άναψε φωτεινό διάδρομο απόδρασης από τις εμμονές του. Ναι, το Κύπελλο είναι στόχος αλλά όχι ο μοναδικός. Όσο δύσκολο είναι να φτάσει στον τελικό, το ίδιο ισχύει και για την τετράδα. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος διαχωρισμού των διοργανώσεων ή αναγωγής ενός αγώνα σε σπουδαιότερο από τον άλλον. Αυτή τη στιγμή για τον Άρη υπάρχει η Λαμία. Μετά θα έρθει η Καλλιθέα και το βατό πρόγραμμα του Πρωταθλήματος το οποίο προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία περαιτέρω βαθμολογικής αναρρίχησης. Προέχει η βελτίωση της συμπεριφοράς του συνόλου στην επίθεση παράλληλα της ανάπτυξης τακτικών για τη διάσπαση κλειστών αμυνών σαν αυτή που θα βρει μπροστά της η ομάδα στον αγώνα με τη Λαμία. Κανένα Κύπελλο δεν υπάρχει στο μυαλό και κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει την εισαγωγή του πριν ξημερώσει η 25η του Οκτώβρη, η προπαραμονή του πρώτου αγώνα με την ΑΕΚ για τη φάση των «16».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.