ΠΑΟΚ: Το παράδειγμα του Τάισον, του Τζήλου, του Τσαγκαράκη…

ΠΑΟΚ: Το παράδειγμα του Τάισον, του Τζήλου, του Τσαγκαράκη…

ΠΑΟΚ: Το παράδειγμα του Τάισον, του Τζήλου, του Τσαγκαράκη…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την εκπληκτική νοοτροπία του Τάισον που είναι απαραίτητη στον ΠΑΟΚ και φυσικά για τις εξελίξεις μετά τη διαιτησία στον αγώνα με την Καλλιθέα.

Στον αγώνα ΠΑΟΚ-Καλλιθέα μείναμε άφωνοι με την προσπάθεια που κατέβαλε ο Βαλμπουενά! Χθες, σε ένα αδιάφορο ΠΑΟΚ-Αιγάλεω, ο Τάισον ήταν εκείνος που έκανε πολλούς μικρότερούς του να ντραπούν. Ααααα, ναι! Μέσα σε αυτούς τους πρωταγωνιστές των γηπέδων, έχουμε και τους διαιτητές…

Ρωτήσαμε τον Λουτσέσκου αν εντός ΠΑΟΚ αισθάνεται ότι φέτος και μετά από μία τέτοια κατάκτηση πρωταθλήματος, υπάρχουν φαινόμενα κορεσμού, μία επικίνδυνη… «χορτασίλα» που μειώνει την όποια διάθεση-κάψα-δίψα για νέες επιτυχίες ή ένα ακόμη πρωτάθλημα. Το σκέφτηκε και απάντησε: «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, είναι φυσιολογικό για πολλούς παίκτες, μιλάω γενικά, που δεν κερδίζουν τίτλους κάθε χρόνο στην καριέρα τους. Μιλώντας για την ομάδα μας, κερδίζοντας τον τίτλο πέρσι, ίσως αυτό να άδειασε όλους τους παίκτες από την ενέργεια που είχαν και τώρα πρέπει να παλέψουμε για να αποκτήσουμε την ίδια συγκέντρωση, το ίδιο κίνητρο, την ίδια διάθεση για μάχη σε όλα τα παιχνίδια».

 

Εκείνο που πάντα θαύμαζα σε μερικούς ποδοσφαιρικούς μύθους ήταν το κίνητρο που κατάφερναν να βρουν σε κάθε ποδοσφαιρική τους προσπάθεια, σε κάθε εμφάνιση, προφανώς και σε κάθε προπόνηση. Γιατί… όταν σε κάτι συνηθίζεις καθημερινά, θα το βγάλεις και στον αγώνα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν το πρότυπο για εμένα. Τον έβλεπες σε αγώνα… Ρεάλ-Κάντιθ, ή… Ρεάλ-Οβιέδο να σκυλιάζει για κάθε μπάλα, να ψάχνει την ενέργεια ή το γκολ στο 60’ στο 70’ στο 80΄. Να πανηγυρίζει το 4-0 και το… 6-0 λες και ήταν το πιο κρίσιμο γκολ της καριέρας του! Ποιος; Ο καλύτερος, ο πιο ακριβοπληρωμένος, αυτός που τα έχει κερδίσει όλα ξανά και ξανά. Κι όμως! Αυτός εκεί. Αυτός…εδώ ακόμη. Λίγο πριν τα 40 και το «παλεύει» ακόμη, βασιζόμενος κυρίως στην επιμονή και στη νοοτροπία του.

Ρονάλντο σε ποιότητα δεν θέλουμε γιατί δεν θα βρούμε, αλλά… τη νοοτροπία του Ρονάλντου γιατί να μην την αναζητάμε;

ΠΑΟΚ-Αιγάλεω στο ημίχρονο 3-1 με συνολικό σκορ 6-1! Και μπαίνει αλλαγή για να παίξει ο 37χρονος Τάισον! Δεν σταμάτησε να τρέχει. Δεν υπήρχε στιγμή να μην ζητάει μπάλα! Ήταν παντού για να «παλέψει» κάθε φάση και να διεκδικήσει κάθε κόντρα. Μέσα σε όλες τις φάσεις, έβαλε και γκολ και το πανηγύρισε λες και ήταν στον τελικό του κυπέλου και όχι στους 16 και αφού όλα είχαν κριθεί. Κατηύθυνε όλη την ομάδα και με τον τρόπο του πίεζε τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Το σκέφτηκε απλά: «Όταν με βλέπουν όλοι εμένα να τρέχω και να μάχομαι έτσι, πώς δεν θα κάνουν το ίδιο»; Σε πιάνει μία ντροπή αν το κάνει ο 37χρονος και εσύ… ολιγωρείς! Ποιος το έκανε; Ο Τάισον με τους 22 τίτλους σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική! Ε δεν είναι τυχαίο. Ισχύει απόλυτα το ότι… έχει τόσους τίτλους και έμαθε την σωστή νοοτροπία, μαζί όμως και το αντίστροφο: Έχει τη νοοτροπία γι αυτό και κατέκτησε στην καριέρα του τόσους τίτλους.

Ο Λουτσέσκου είπε ότι… δεν έχουμε πολλούς τέτοιους που θα βγάζουν την buck to buck… κάψα για να κατακτήσουν τίτλους. Τους ψάχνει, τους πιέζει, τους έχει με το μαστίγιο και με το καρότο για να βρεθεί χημεία, γιατί εκείνος το θέλει πολύ. Το έχει τεράστια ανάγκη: Ο ΠΑΟΚ μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει και φέτος τον τίτλο. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και να λυγίζει στις στραβές. Θα δούμε…

* Πώς το είπε χθες ο Λουτσέσκου: « Οι παλιοί με τους νέους παίκτες δεν βρίσκονταν στο γήπεδο και τώρα άρχισε να συμβαίνει αυτό. Επίσης άφησαν τα προσωπικά τους και άρχισαν να λειτουργούν για το καλό της ομάδας». Τα έχετε διαβάσει εδώ και πολύ καιρό τα σοβαρά αυτά ζητήματα. Για να δούμε αν πράγματι ξεπερνιούνται…

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ…

Να και τα άλλα παραδείγματα! Ο Λανουά δεν ήταν δυνατόν να μην τιμωρήσει Τζήλο και Τσαγκαράκη για τα κατορθώματά τους σε έναν αγώνα ΠΑΟΚ-Καλλιθέα! Κατάφεραν πέρα από όλα τα άλλα λάθη, να μην δώσουν ένα πέναλτι και μία κόκκινη υπέρ του ΠΑΟΚ και στο τέλος-τέλος του αγώνα αποδεχόμενοι τις ευθύνες τους για όλες τις άλλες φάσεις, δεν τόλμησαν να αποβάλουν και τον Κωνσταντέλια με τη γνωστή λογική… «πάνω να διορθώσω το λάθος (τα λάθη εδώ) με ένα άλλο λάθος».

Η αλλοίωση αποτελέσματος κατά του ΠΑΟΚ τους αφήνει έξω από τις κληρώσεις σε περίοδο που ο πίνακας δεν δίνει πολλές επιλογές αντικατάστασης! Το λες και «κατόρθωμα». Ο Τσαγκαράκης το «έπαθε» και στο Βόλος-ΠΑΟΚ όπου ένα επιθετικό φάουλ στον Καμαρά το μετέτρεψε σε πέναλτι σε βάρος του Δικεφάλου, στην πιο απίστευτη απόφαση για φέτος! Πόσες φορές ακόμη χρειάζεται για να τελειώσει μία τέτοια κατάσταση με έναν διαιτητή; Τα ίδια και για τον Τζήλο για τον οποίο καλύτερα να μην συνεχιστούν τα σχόλια…

Ο Λανουά έπρεπε να κόψει τον Τσαγκαράκη και από τους ορισμούς στο κύπελλο, παρεμβαίνοντας σε αυτούς αν τους έκανε νωρίτερα από το ματς, όπως φυσικά έπρεπε από την ίδια εκείνη στιγμή του Παναχαϊκή-Κηφισιά να καλέσει τον Ζαμπαλά που δεν κατάλαβε ότι ομάδα με αποβολή συνέχιζε να παίζει με 11, να τον καλέσει και να του πει ότι… ΤΕΛΟΣ. Όσο ο Ζαμπαλάς σφυρίζει ακόμη μετά από αυτό που έκανε, τόσο κανείς δεν θα πιστεύει σε πρόοδο της ελληνικής διαιτησίας.

*Ευτυχώς, πριν λίγη ώρα ο Ζαμπάλας κόπηκε.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.