Ο Πασχαλάκης και η αστοχία του Ολυμπιακού του έδωσαν την ευκαιρία και ο Γκαρσία την άρπαξε και πήρε το Κύπελλο

Ο Πασχαλάκης και η αστοχία του Ολυμπιακού του έδωσαν την ευκαιρία και ο Γκαρσία την άρπαξε και πήρε το Κύπελλο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το ξάφνιασμα του Ολυμπιακού στην αρχή του β’ ημιχρόνου, που αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή του, αλλά και για την διαχείριση που έκανε ο Ουρουγουανός στα τελευταία 15’ λεπτά του ντέρμπι, χάρη στην οποία έγινε Κυπελλούχος.

Στην διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του τελικού το αγωνιστικό σχέδιο του Πάμπλο Γκαρσία, η τακτική που ακολουθούσε με ή χωρίς την μπάλα είχε ενδιαφέρον και αποδεικνυόταν αποτελεσματική. O ΠΑΟΚ κράτησε ελαφρώς λιγότερο την μπάλα (51-49%), εκδήλωσε μικρότερο αριθμό επικίνδυνων επιθέσεων (24-19), αλλά ήταν εξίσου απειλητικός και τελικά πιο αποτελεσματικός στο πρώτο ημίχρονο. Εκμεταλλεύτηκε την δυναμική που δημιούργησε μετά την αποχώρηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου από το τερέν, έφτιαξε δύο καλές ευκαιρίες και στην μια από αυτές βρήκε το γκολ που του έδωσε το προβάδισμα. Θεωρητικά ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν είχε λόγο να αλλάξει κάτι. Στο ποδόσφαιρο όμως παίζουν δύο. Και ο Ολυμπιακός άλλαξε τόσο, που αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ στην έναρξη του β’ ημιχρόνου.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έβλεπε απέναντι του μια ομάδα που είχε πολύ καλή αμυντική οργάνωση και συμπεριφερόταν με μεγάλη συγκέντρωση. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ επέλεξε να επιτεθεί με άμεσο ποδόσφαιρο και να επενδύσει στο κυνήγι της “δεύτερης μπάλας” προκειμένου να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να τον ενοχλήσει με το επιθετικό πρέσινγκ ψηλά. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση παιχνιδιού ο Ολυμπιακός προσπαθούσε, στο πρώτο ημίχρονο, να μετατοπίσει την άμυνα του ΠΑΟΚ και να δημιουργήσει χώρους για να επιτεθεί αλλά δεν τα κατάφερνε.

Δεν κατάφερνε να δημιουργήσει καταστάσεις που θα του επέτρεπαν να ανεβάσει τον ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεων. Ο Μαρτίνς αντέδρασε σε αυτό: στην ανάπαυλα του ημιχρόνου έδειξε τις τοποθετήσεις που ήθελε να παίρνουν οι ποδοσφαιριστές του κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων, και έβαλε στο τερέν τον - υπόδειγμα σε αγωνιστική νοοτροπία - Κώστα Φορτούνη αντί του Μπρούμα. Χάρη στην κινητικότητα του Φορτούνη και στην δράση του στον κεντρικό άξονα και την αριστερή πλευρά με την στήριξη των Κάμαρα - Μπουχαλάκη - Μασούρα ο Ολυμπιακός πέτυχε να ανεβάσει τον ρυθμό. Αυτή η συνθήκη προκάλεσε την απώλεια συγκέντρωσης της άμυνας του ΠΑΟΚ. Και στην πρώτη φορά που έγινε φανερή η απώλεια συγκέντρωσης του ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός τιμώρησε το λάθος χάρη στο χτύπημα κόρνερ του Φορτούνη και την εκτέλεση του Εμβιλά.

Ο Ολυμπιακός επένδυσε στην δυναμική που δημιούργησε και ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε πολύ να ανασυνταχθεί. Στα περίπου 20’ λεπτά που ακολούθησαν το γκολ του Εμβιλά, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε, επιτέθηκε και δημιούργησε ποιοτικές ευκαιρίες. Μπροστά σε αυτό ο Πάμπλο Γκαρσία δεν είχε απάντηση. Ή, πιο σωστά, πήρε το ρίσκο να ζητήσει ή να επιτρέψει στην ομάδα του να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό στο υψηλό τέμπο που είχε δώσει εκείνος στο παιχνίδι.

 

Σε αυτό το διάστημα παιχνιδιού, που ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλα προβλήματα στον κεντρικό άξονα όπου διαρκώς μειονεκτούσε αριθμητικά, ο Γκαρσία έφτασε κοντά στο να πληρώσει με δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού την επιλογή του να μην αλλάξει τα δεδομένα ειδικά στον κεντρικό άξονα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν ήταν αποτελεσματικός, και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έγινε ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ, αποκρούοντας και κρατώντας το 1-1.

Ο Πασχαλάκης έδωσε χρόνο, ο ΠΑΟΚ άρχισε να ρίχνει τον ρυθμό του παιχνιδιού και ο Πάμπλο Γκαρσία πήρε την ευκαιρία περνώντας τον Τσιγγάρα και τον Κρμέντσικ να ξαναδημιουργήσει συνθήκες ντέρμπι στον τελικό. Χάρη στις αλλαγές του, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε τρεις κλασικές ευκαιρίες, ο Κρμέντσικ εκμεταλλεύτηκε τη μία από αυτές και πέτυχε το χρυσό γκολ.

Σε έναν τελικό που ήταν ντέρμπι, νικήτρια βγήκε η ομάδα που είχε ελαφρά υπεροχή στο α’ ημίχρονο και υπεροχή στα τελευταία περίπου 15’ αγωνιστικά λεπτά του παιχνιδιού. Και κάπως έτσι κρίνεται αποτελεσματικό το σχέδιο που εκπόνησε ο Γκαρσία με την επιθετική άμυνα και τις πολύ καλές μεταβάσεις που δημιουργούσαν καλή αμυντική οργάνωση στο μεσαίο και στο αμυντικό τρίτο του τερέν και συγχρόνως δημιουργούσαν προϋποθέσεις για επικίνδυνες επιθέσεις.

Σε έναν τελικό που ήταν ντέρμπι, ο Πέδρο Μαρτίνς έφυγε χωρίς το Κύπελλο όχι επειδή δεν βρήκε λύσεις στα προβλήματα και τις καταστάσεις αλλά επειδή οι παίκτες του δεν ήταν αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια. Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν δικαιολογείται, στην πρώτη ανάγνωση, για την αντίδρασή της στην κρίσιμη φάση που έφερε το καθοριστικό δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι είχε υπεραριθμία, αλλά αφενός επρόκειτο για μια υπηρεσιακή άμυνα χωρίς “κανονικούς” κεντρικούς αμυντικούς και αφετέρου είναι ποδόσφαιρο - παίζει και ο αντίπαλος. Και ο αντίπαλος σε αυτή τη φάση αναπτύχθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ μεγάλη υψηλή τεχνική.

Ο ΠΑΟΚ πήρε μια νίκη που θα κάνει πολύ καλό στην ψυχολογία του. Μένει να δούμε αν μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτό. Είναι δεδομένο ότι ο προπονητής του βγαίνει καλύτερος από αυτή την παράσταση. Μένει να δούμε αν θα είναι αυτός που θα έχει την ευκαιρία για να δώσει συνέχεια στο έργο του και εξέλιξη στην ομάδα που θέλει να χτίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.