Μεταγραφάρα η επιστροφή Ντάνι Άλβες στην Μπαρτσελόνα

Μεταγραφάρα η επιστροφή Ντάνι Άλβες στην Μπαρτσελόνα

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Μεταγραφάρα η επιστροφή Ντάνι Άλβες στην Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί γιατί θεωρεί πολύ καλή κίνηση για την Μπαρτσελόνα την απόκτηση του Ντάνι Άλβες, ακόμα και στα 38 του χρόνια.

Εντρύφησα για πρώτη φορά στο «φαινόμενο Ντάνι Άλβες» τον χειμώνα του 2004. Τότε που, για λογαριασμό της εφημερίδας «Goal», βρέθηκα στην Σεβίλλη για μια σειρά από ρεπορτάζ και συνεντεύξεις που αφορούσαν την τότε αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο UEFA.

Τότε ο Ντάνι ήταν μόλις 21 ετών, αλλά είχε αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνει τις αρετές του. Εξαιτίας αυτών, άλλωστε, όσοι παρακολουθούσαν την ομάδα της Ανδαλουσίας, τον χαρακτήριζαν MVP, βαρόμετρο και σημείο αναφοράς της. Και προσοχή, μιλάμε για το δεξί μπακ, όχι για τον τερματοφύλακα, τον κεντρικό αμυντικό, τον πλέι μέικερ ή τον σέντερ φορ.

Έκτοτε, πέρασαν 17 χρόνια και ο ποδοσφαιριστής από το Ζουαζέιρο της Μπαΐα που στοίχισε μόλις 550 χιλιάδες ευρώ στους Σεβιλιάνους και πωλήθηκε έναντι 35,5 εκατομμυρίων στην Μπαρτσελόνα πέντε χρόνια αργότερα, εξελίχθηκε στον κορυφαίο δεξιό μπακ της εποχής του.

Ένα τέρας της φύσης που «κατάπινε» χιλιόμετρα και συνδύαζε την τρομερή φυσική του κατάσταση με ποιότητα, σέντρες ακριβείας και πολλή δουλειά σε όλα τα σημεία του γηπέδου όπου έδινε το παρών.

 

Σε αυτά τα 17 χρόνια, ο Άλβες φόρεσε τις φανέλες ομάδων – θρύλων (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Σάο Πάουλο) και μιας εκ των πλέον ανερχόμενων στην Ευρώπη (Παρί Σεν Ζερμέν), ξεπέρασε τις εκατό συμμετοχές με την Εθνική Βραζιλίας και δημιούργησε ένα θρυλικό παλμαρέ με 44 (!) τίτλους, όντας ο πλέον πολυνίκης αθλητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο χρόνος, βεβαίως, είναι αμείλικτος για όλους και ο Ντάνι είναι πλέον 38 ετών και έξι μηνών (όταν θα παίξει, θα γίνει ο πλέον βετεράνος στην ιστορία της Μπάρτσα). Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να παραμένει ανταγωνιστικός, να δίνει μέσα στο γήπεδο ό, τι έχει και να επιβεβαιώνει πως η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός.

Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, η επιστροφή – σοκ στην Μπαρτσελόνα συνιστά, κατά την ταπεινή μου άποψη, μια πολύ καλή κίνηση για τους Μπλαουγκράνα. Και εξηγούμαι.

Κατά σύμπτωση (;), η πρώτη μεταγραφή της εποχής Πεπ Γκουαρδιόλα το 2008 ήταν ο Ντάνι Άλβες και η πρώτη μεταγραφή της εποχής Τσάβι, 13 χρόνια αργότερα, είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής.

Οι λόγοι; Ο νέος προπονητής της Μπάρτσα θέλει στα αποδυτήρια έναν γεννημένο νικητή όπως ο Άλβες, για να διδάξει με την συμπεριφορά του την κατάλληλη νοοτροπία σε υπέρ ταλαντούχα, αλλά άγουρα παιδιά όπως ο Πέδρι, ο Γκάβι ή ο Νίκο.

Θέλει τον Ντάνι στην ομάδα για να μάθει από τον ίδιο τα μυστικά της θέσης ένας ποδοσφαιριστής που προσπαθεί, αλλά προς το παρόν δεν του μοιάζει σχεδόν καθόλου, όπως είναι ο πολλά υποσχόμενος (και μόλις 21 ετών) Σερζίνιο Ντεστ.

Θέλει στα αποδυτήρια που φλερτάρουν επικίνδυνα με την… κατάθλιψη έναν ποδοσφαιριστή που αναβλύζει χαρά και χαμόγελο απ’ όλους τους πόρους του κορμιού του. Και, βεβαίως, φέρνει ταυτόχρονα απόλυτο επαγγελματισμό και νοοτροπία νικητή.

Το ρίσκο της μεταγραφής είναι μηδενικό για την οικονομικά βασανισμένη Μπαρτσελόνα. Ο Άλβες αποκτήθηκε ως ελεύθερος (άρα δωρεάν) και θα πληρώνεται βάσει συμμετοχών και απόδοσης. Αν δεν ανταποκριθεί, δηλαδή, θα στοιχίσει ελάχιστα, αλλά θα έχει δώσει πολλά, ειδικά μέσα στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις.

Αν επιβεβαιώσει ότι τα καταφέρνει και στα 38 του, θα έχει δώσει μια πολύτιμη λύση σε μια θέση που η Μπαρτσελόνα πονάει απίστευτα εδώ και πέντε χρόνια. Από τότε, δηλαδή, που οι διαφορές του Άλβες με τον τότε πρόεδρο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, τον οδήγησαν εκτός «Καμπ Νόου».

Η τωρινή ομάδα της μεταβατικής περιόδου, χωρίς τον καλύτερο παρτενέρ του Άλβες (λέγε με Λιονέλ Μέσι), θέλει τσαμπουκά, προσωπικότητα, χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή.

Όλα τα παραπάνω τα διαθέτει εν αφθονία ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ, ο οποίος δεν ήθελε ποτέ να φύγει από την ομάδα και τώρα πανηγυρίζει σαν τρελός που γύρισε, έστω και αν το έκανε με εξάμηνο συμβόλαιο (και προοπτική επέκτασης ενός έτους).

Ναι, πράγματι, φαντάζει οξύμωρο μια ομάδα που κάνει ανανέωση να προχωράει στην μεταγραφή ενός 38χρονου. Δεν είναι, όμως, οποιοσδήποτε 38χρονος. Και, παρά την ηλικία του, είναι απόλυτα ενεργός, κάτι που επιβεβαίωσε και το καλοκαίρι, όντας πολύτιμος στην κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου από την Σελεσάο στο Τόκιο.

«Επιστρέφω στο σπίτι μου» έγραψε στα social media ο Βραζιλιάνος, ο οποίος έσκυψε και φίλησε το τεράστιο έμβλημα που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο του «Καμπ Νόου», όταν επέστρεψε για πρώτη φορά μετά το «αντίο» στην ομάδα της καρδιάς του.

Ο Ντάνι Άλβες δεν γύρισε στην Βαρκελώνη για τα ποδοσφαιρικά του… ένσημα, ούτε για να εμπλουτίσει και άλλο τον ήδη πολύ μεγάλο τραπεζικό του λογαριασμό κοροϊδεύοντας με την απόδοσή του μέσα στο γήπεδο.

Γύρισε για να προσφέρει εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών στην πιο δύσκολη συγκυρία στην σύγχρονη ιστορία του καταλανικού συλλόγου. Και είναι δεδομένο ότι, όπως έκανε πάντα, θα τα δώσει όλα για να τα καταφέρει.

Υπήρξε ο κορυφαίος δεξιός μπακ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, έπαιξε πάνω από 33 χιλιάδες λεπτά με την φανέλα της, έδωσε πάνω από εκατό ασίστ και κατέκτησε τα πάντα. Και, μάλιστα, κατ’ επανάληψη, αφού έφτασε τους 23 τίτλους σε οκτώ χρόνια.

Δεν είναι, βεβαίως, ο Ντάνι Άλβες του 2008 (πως θα μπορούσε άλλωστε;), αλλά έχω την εντύπωση ότι και την δεύτερη φορά του ως Μπλαουγκράνα θα προσφέρει σημαντικά. Ακόμα και αν πολλά από αυτά που θα προσφέρει, δεν θα τα δούμε να τα κάνει ο ίδιος στην δεξιά πλευρά της κυανέρυθρης άμυνας.

Photo credit: Instargam/Danialves

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...