La Liga: Το «τανγκό» των Ρεάλ - Μπάρτσα και η απαράλλαχτη συνταγή της Ατλέτικο
- Ρεάλ Μαδρίτης: Η Βασίλισσα στο θρόνο της
- Μπαρτσελόνα: Το μεταγραφικό ντεμαράζ και η αναγέννηση
- Ατλέτικο Μαδρίτης: Πιστή στα ιδεώδη του Σιμεόνε
- Ανδαλουσία και Βιγιαρεάλ για το βήμα παραπάνω
- Το μεταγραφικό «πάνθεο» στη La Liga
Αυτό το «τανγκό» θα το χορέψουν δυο! Σε αντίθεση με την προηγούμενη σεζόν όπου η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε... πάρτι στη La Liga, με τις Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο να μετρούν ακόμα τις βαθύτατες πληγές τους, τα πράγματα φέτος δείχνουν διαφορετικά.
Οι Καταλανοί βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν (έστω και βραχυπρόθεσμα) τα οικονομικά τους προβλήματα και έστησαν ένα φεστιβάλ μεταγραφών καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί και να επαναφέρουν εαυτόν σε εποχές δόξας.
Και μπορεί ακόμα το αποτέλεσμα της νέας πολιτικής να παραμένει ερωτηματικό, όμως λίγες ώρες πριν από την πρώτη σέντρα της La Liga για τη σεζόν 2022-2023 το κλίμα στα ενδότερα δείχνει πως οι επικές τιτανομαχίες ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπάρτσα επιστρέφουν για τα καλά. Ωστόσο η κούρσα του πρωταθλητή και τα μεταξύ τους Clasico δεν είναι τα μοναδικά που εξιτάρουν.
Το ισπανικό πρωτάθλημα επιστρέφει άλλωστε δυναμικά και κρατά έκδηλη την ανυπομονησία μέχρι να αποκαλύψει τα νέα του «χαρτιά». Την Ατλέτικο του Σιμέονε δηλαδή που ψάχνει να ξαναβρεί τα πατήματά της, την κραταιά Ανδαλουσία που συνεχίζει να ονειρεύεται, τη Βιγιαρεάλ που... όλο και κάτι θα σκαρφιστεί για να μας εκπλήξει, καθώς και τα νέα ονόματα που θα μας συντροφεύσουν καθ΄όλη τη διάρκεια του νέου ταξιδιού.
Η La Liga μπαίνει ξανά στο πεδίο της μάχης, κάνει πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής (12/8) και το Gazzetta μαζεύει πληροφορίες και... συναισθήματα για να παρουσιάσει το προφίλ της στη νέα της εκδοχή.
Ρεάλ Μαδρίτης: Η Βασίλισσα στο θρόνο της
«Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» λέει ο θυμόσοφος (φίλαθλος) λαός, ένα ρητό που φαίνεται να υιοθετεί πλήρως και η Ρεάλ Μαδρίτης. Προερχόμενη από μια σεζόν όπου σάρωσε τα πάντα στο διάβα της (Champions League, La Liga, Ισπανικό Super Cup), η ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας διατήρησε σχεδόν ίδιο τον κορμό της, τον οποίο απλώς αρκέστηκε να εμπλουτίσει μέσω ελάχιστων μα ποιοτικών μεταγραφών.
Αφού τα όνειρα για τη «βόμβα» Κιλιάν Μπαπέ εξατμίστηκαν από νωρίς, στη Μαδρίτη περιορίστηκαν στην προσθήκη μερικών ονομάτων που θα την ενίσχυαν σημαντικά κυρίως στην αμυντική γραμμή. Ο λόγος για τον Αντόνιο Ρούντιγκερ που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Τσέλσι, αλλά και για τον Ορελιέν Τσουαμενί, το «διαμαντάκι» της Μονακό για χάρη του οποίου η Ρεάλ διέθεσε το ποσό των 80+20 εκατομμύρια ευρώ, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν αντάξιο διάδοχο του Κασεμίρο στη θέση του αμυντικού χαφ.
Παράλληλα, στη Μαδρίτη κινήθηκαν και με φόντο το μέλλον αφού έκαναν δικό τους τον 18χρονο Βραζιλιάνο δεξιό μπακ της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Βινίσιους Τομπίας, ενώ φέρεται να βρίσκονται μια ανάσα και από την μεταγραφή του 17χρονου επιθετικού της Λεβερκούζεν, Ίκερ Μπράβο. Η προσθήκη ωστόσο του Ισπανού (εφόσον ολοκληρωθεί) πιθανότατα θα είναι και η τελευταία για τη Ρεάλ, η οποία δεν σκοπεύει να διαθέσει άλλα χρήματα στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.
Σε πρώτο πλάνο άλλωστε ήταν πάντα το... ξεσκαρτάρισμα, μια αποστολή που πάντως φαινομενικά στέφθηκε με σχεδόν απόλυτη επιτυχία. Γκάρεθ Μπέιλ, Ίσκο και Μαρσέλο αποχαιρέτησαν την ισπανική πρωτεύουσα, την ίδια ώρα που πολλοί δανεικοί χωρίς... μέλλον στη Μαδρίτη (Κούμπο, Μαγιοράλ μεταξύ άλλων) βρήκαν οριστικά νέο προορισμό για την καριέρα τους. Σαν αγκάθι στις προσπάθειες των Μαδριλένων στέκεται ο Μαριάνο που δεν είναι πρόθυμος να αποχωρήσει αν δεν βρει ένα παχυλό συμβόλαιο σε κάποια άλλη ομάδα, γεγονός που δένει χειροπόδαρα τη Ρεάλ στο θέμα της απόκτησης ενός νέου επιθετικού για αλλαγή του Καρίμ Μπενζεμά.
Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η Ρεάλ νιώθει άνετη, γεμάτη και με την εμπιστοσύνη διάχυτη προς τον γερασμένο μα έμπειρο κορμό της, ο οποίος την έχει οδηγήσει σε μια εποχή που βρίθει από επιτυχίες. Ήδη άλλωστε η νέα σεζόν ξεκίνησε ονειρικά για το σύνολο του Αντσελότι, καθώς στο UEFA Super Cup σήκωσαν σβηστά το τρόπαιο απέναντι στην Άιντραχτ και εμφανίστηκαν έτοιμοι για ένα νέο ποδοσφαιρικό έτος που θα σφύζει από λάμψη και τίτλους.
Μπαρτσελόνα: Το μεταγραφικό ντεμαράζ και η αναγέννηση
Το θερινό μεταγραφικό παζάρι πήρε τη μορφή μιας κρίσιμης ζαριάς για τη Μπαρτσελόνα. Ούσα βυθισμένη για χρόνια στην ανυποληψία, η ομάδα της Καταλονίας βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων και τελικά επέλεξε να ακολουθήσει τον φανταχτερό μα συνάμα ριψοκίνδυνο δρόμο, ο οποίος στο τέλος της διαδρομής μπορεί να την βγάλει από το τέλμα ή να τον οδηγήσει σε ένα ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο.
Ένας δρόμος που την ήθελε να προβαίνει σε συμφωνίες και ξεπουλήματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους και να ολοκληρώσει μια χούφτα από εντυπωσιακές μεταγραφές. Με τέσσερις οικονομικές ενέσεις που της απέφεραν περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ, η Μπαρτσελόνα βγήκε με... άγριες διαθέσεις στη μεταγραφική αγορά, προσθέτοντας το ένα όνομα μετά το άλλο.
Στην αρχή ακολούθησε μια πιο φειδωλή προσέγγιση με τις μεταγραφές των ελεύθερων Κρίστενσεν και Κεσί από Τσέλσι και Μίλαν αντίστοιχα, όμως πολύ σύντομα η κατάσταση... ξέφυγε. Η διοίκηση Λαπόρτα ήθελε να κάνει το παν για να καταστήσει το κλαμπ ξανά ανταγωνιστικό και ένας τρόπος για να το καταφέρει ήταν με την απόκτηση ενός γεννημένου σταρ. Αυτή ήταν και η συλλογιστική πορεία άλλωστε που τους οδήγησε και στο όνομα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι!
Έπειτα από ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια, η Μπάγερν τελικά αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στην τελευταία πρόταση των Μπλαουγκράνα ύψους 45+5 εκατομμυρίων ευρώ, με τους Καταλανούς να ολοκληρώνουν μια «βόμβα» που δεδομένα συντάραξε τα νερά της ποδοσφαιρικής οικουμένης. Στη Βαρκελώνη ωστόσο δεν είχαν καμία όρεξη να πατήσουν ακόμα φρένο...
Πολύ σύντομα οι Ραφίνια και Κουντέ φόρεσαν με τη σειρά τους τη Μπλαουγκράνα φανέλα, με τους Καταλανούς από το.... πουθενά να σχηματίζουν μια νέα dream team γεμάτη φιλοδοξίες και όνειρα. Το ρόστερ ανανεώθηκε, η ποιότητα τονώθηκε και η Μπάρτσα κατέστησε σαφές πως φέτος θα παλέψει για τα πάντα, κάνοντας μια δυναμική επιστροφή στην ποδοσφαιρική ελίτ.
Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν πως στον πλανήτη Μπάρτσα όλα έγιναν ξαφνικά... ρόδινα. Το στοίχημα εκατομμυρίων εξακολουθεί να ταλανίζει τον σύλλογο, το χρέος παραμένει υψηλό, όπως και το μισθολόγιο με παίκτες να αρνούνται να απαρνηθούν το ηγεμονικό τους συμβόλαιο. Την ίδια ώρα η La Liga δεν επιτρέπει ακόμα τη δήλωση των νέων μεταγραφών ενώ απέχουμε.... ώρες από την πρώτη σέντρα του πρωταθλήματος, με τη Μπάρτσα να δίνει μάχη με το χρόνο για να λύσει αυτή την οικονομική και γραφειοκρατική σπαζοκεφαλιά.
Ακόμα και με τα δεδομένα της προβλήματα ωστόσο, είναι σαφές πως τη φετινή περίοδο ο Τζουάν Λαπόρτα παρέα με τους συνεργάτες του έστησαν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αγωνιστικής αναγέννησης. Και αν αφήσουμε προς στιγμήν στην άκρη τον οικονομικό «πυρετό», τότε είναι σίγουρο πως έχτισαν στέρεες βάσεις για να το πετύχουν!
Ατλέτικο Μαδρίτης: Πιστή στα ιδεώδη του Σιμεόνε
Στην «ροχιμπλάνκο» πλευρά της Μαδρίτης, η... ζωή παραμένει ίδια. Παρά τις έντονες φήμες αποχώρησης που τον ακολουθούσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν, ο Ντιέγκο Σιμεόνε τελικά δεν το... κουνάει από την πρωτεύουσα. Τουναντίον είναι έτοιμος να ενορχηστρώσει ακόμα ένα ποδοσφαιρικό πλάνο για να συνεχίσει να «ενοχλεί» τους άλλους δύο γίγαντες της Ισπανίας.
Και μπορεί η περσινή περίοδος να μην ήταν αυτή που θα ήθελε, όμως το εντυπωσιακό κλείσιμο στη La Liga και η κατάληψη της τρίτης θέσης του παρείχαν την κατάλληλη ηρεμία προκειμένου να δουλέψει πάνω σε ένα πλάνο αντεπίθεσης. Πιστή στη στρατηγική της αλλά και βάσει των οικονομικών της περιορισμών, η Ατλέτικο του Σιμεόνε για ακόμα ένα καλοκαίρι αποδείχθηκε φειδωλή στο μεταγραφικό παζάρι.
Αποφάσισε να καλύψει το κενό του Σουάρες μέσω της επιστροφής του Αλβάρο Μοράτα, καλωσόρισε πίσω τον Σαούλ μετά τη σύντομη θητεία του στην Τσέλσι, απέκτησε ως ελεύθερο τον Βίτσελ από την Ντόρτμουντ, ενώ τελικά χρήματα διέθεσε μόνο για δυο παίκτες. Ο λόγος για τους Ναουέλ Μολίνα από την Ουντινέζε και Σάμουελ Λίνο από τη Ζιλ Βιθέντε.
Ο πρώτος αποκτήθηκε έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει το κενό του Βρσάλικο στο δεξί φτερό της άμυνας που έφυγε για τον Ολυμπιακό, ενώ ο δεύτερος κόστισε 6,5 εκατομμύρια και κατέφτασε στη Μαδρίτη με τον τίτλο ενός 22χρονου ταλαντούχου αριστερού εξτρέμ. Ένα μεταγραφικό παζάρι που δεν ξεφεύγει από την παράδοση της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία βέβαια στηριζόμενη σε ανάλογες «συνταγές» έχει καταφέρει να δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα τόσο στη Ρεάλ, όσο και στη Μπαρτσελόνα.
Ανδαλουσία και Βιγιαρεάλ για το βήμα παραπάνω
Λίγο πιο νότια από την πρωτεύουσα εδρεύουν δυο ομάδες που χρόνο με το χρόνο παρουσιάζονται όλο και πιο βελτιωμένες. Η ηλιόλουστη Ανδαλουσία αποτελούσε ανέκαθεν το «οχυρό» για τις Σεβίλλη και Μπέτις, σύλλογοι με έχθρα που έχει ριζώσει στον τόπο τους εδώ και δεκαετίες. Την περσινή περίοδο πάντως, αμφότερες βίωσαν μια ξεχωριστή σεζόν.
Στο πρώτο μισό η Σεβίλλη ντύθηκε διεκδικήτρια του τίτλου και έβαλε... δύσκολα στη Ρεάλ Μαδρίτης, προτού καταρρεύσει από τον Φλεβάρη με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην τέταρτη θέση. Στον αντίποδα οι Βερδιμπλάνκος τερμάτισαν στην 5η θέση και εξασφάλισαν ένα εισιτήριο για το Europa League, μα κυρίως έφτασαν στην κατάκτηση του Copa Del Rey για πρώτη φορά έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια.
Πόσο διαφορετικές θα παρουσιαστούν ωστόσο ενόψει της νέας σεζόν; Σε ό,τι αφορά τη Σεβίλλη, οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στα στόπερ. Το απόλυτα επιτυχημένο αμυντικό δίδυμο των Κουντέ - Ντιέγκο Κάρλος αποχώρησε για... άλλες πολιτείες, ενώ παρελθόν αποτελεί και ο πανύψηλος φορ, Λουκ Ντε Γιονγκ.
Από την άλλη βέβαια οι Ισπανοί δεν έχουν μείνει απαθείς στη διάρκεια του καλοκαιριού και ολοκλήρωσαν εντυπωσιακές κινήσεις, με κορωνίδα εκείνη του Ίσκο που έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος Μαρκάο από τη Γαλατάσαραϊ για να ενισχύσει τα στόπερ, ενώ τις επικεφαλίδες έκλεψε και ο δανεισμός του Άλεξ Τέλες από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στην αντίπερα όχθη, η Μπέτις μπορεί να αποδείχθηκε πιο φειδωλή στα μεταγραφικά, αλλά συνέχισε να δίνει βάση στην εξέλιξη. Διατηρώντας τον βασικό κορμό και με έξυπνες προσθήκες όπως εκείνες των Λουίς Φελίπε από τη Λάτσιο και Λουίς Ενρίκε από τη Φλουμινένσε, οι Βερδιμπλάνκος του Πελεγκρίνι διαθέτουν όλα τα υλικά για να χτίσουν ακόμα μια αξιομνημόνευτη πορεία σε Ισπανία και Ευρώπη.
Στα ίδια πλαίσια και η Βιγιαρεάλ, η οποία έπειτα από δυο τρομερές σεζόν με κατάκτηση Europa League και παρουσία στα ημιτελικά του Champions League φιλοδοξεί να επαναλάβει τις εντυπωσιακές επιδόσεις της. Αν και αθόρυβοι στο μεταγραφικό παζάρι, οι Κίτρινοι έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως διαθέτουν το know how για να κάνουν την έκπληξη στην Ευρώπη και να γνωρίσουν ακόμα μια αποθέωση από τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Το μεταγραφικό «πάνθεο» στη La Liga
Μεταγραφές - πολλές και ακριβές. Η La Liga εξοπλίστηκε με ποιότητα και νέο αίμα ενόψει της πρώτης σέντρας στη σεζόν, ολοκληρώνοντας προσθήκες που δεδομένα έχουν όλα τα φόντα για να την ανεβάσουν επίπεδο.
Μπαρτσελόνα (κυρίως) και Ρεάλ έκλεψαν ως συνήθως τα περισσότερα βλέμματα, όμως δεν ήταν οι μοναδικές που ολοκλήρωσαν εντυπωσιακές κινήσεις. Ποιες ήταν ωστόσο οι δέκα κορυφαίες μεταγραφές που προκάλεσαν τον μεγαλύτερο «κρότο»; Η απάντηση στο... πινακάκι!
Όνομα | Ομάδα | Τιμή |
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι | Μπαρτσελόνα | 45 εκατ. ευρώ |
Ραφίνια | Μπαρτσελόνα | 58 εκατ. ευρώ |
Αντόνιο Ρούντιγκερ | Ρεάλ Μαδρίτης | Ελεύθερος |
Ζιλ Κουντέ | Μπαρτσελόνα | 50 εκατ. ευρώ |
Ορελιέν Τσουαμενί | Ρεάλ Μαδρίτης | 80 εκατ. ευρώ |
Ισκο | Σεβίλλη | Ελεύθερος |
Φρανκ Κεσί | Μπαρτσελόνα | Ελεύθερος |
Ναουέλ Μολίνα | Ατλέτικο Μαδρίτης | 20 εκατ. ευρώ |
Άλεξ Τέλες | Σεβίλλη | Δανεικός |
Άξελ Βίτσελ | Ατλέτικο Μαδρίτης | Ελεύθερος |
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.