Ζεράρ Πικέ, ο επόμενος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Ζεράρ Πικέ, ο επόμενος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

Ζεράρ Πικέ, ο επόμενος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί τους λόγους του «αντίο» του Ζεράρ Πικέ στο ποδόσφαιρο, του βγάζει το καπέλο για την αυθεντικότητά του και αποκρυπτογραφεί το μήνυμά του όλο νόημα για το μέλλον, στο βίντεο του αποχαιρετισμού.

Έντεκα ετών, φορούσε ήδη δύο και κάτι την φανέλα της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο βίντεο του αποχαιρετισμού, όταν ο Ζεράρ Πικέ ήταν μικρός δεν ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά να παίξει στη Μπάρτσα.

Ως μέλος της ομάδας Κ12 των Μπλαουγκράνα, είχε μια πρώτη, τραυματία γνωριμία με τον τότε προπονητή της πρώτης ομάδας, Λουίς Φαν Χάαλ. Ο παππούς του και ιστορικός παράγοντας του συλλόγου, Αμαδόρ Μπερναμπέου (ναι, αυτό είναι το δεύτερο επίθετο του «Γκέρι»), είχε καλέσει τον Ολλανδό στο σπίτι της οικογένειας Πικέ για φαγητό.

«Είναι ο εγγονός μου και παίζει ως κεντρικός αμυντικός στη Μπάρτσα» είπε στις συστάσεις ο σενιόρ Μπερναμπέου στον Φαν Χάαλ ο οποίος, αφού χαιρέτησε τον πιτσιρικά, τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω!

«Πρέπει να γίνει πιο δυνατός για να παίξει ως κεντρικός αμυντικός» είπε γελώντας ο φλεγματικός Ολλανδός, με όλη την οικογένεια του «Γκέρι» να τον κοιτάει έκπληκτη. Ο Πικέ τον άκουσε. Έγινε πιο δυνατός. Άντεξε να αφήσει την οικογένεια του σε ηλικία 17 ετών για να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δεν… βολεύτηκε ως τρίτη λύση πίσω από το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο εκείνη την εποχή (Ρίο Φέρντιναντ – Νεμάνια Βίντιτς) και, μετά το «αγροτικό» του στη Σαραγόσα (όπου έπαιξε περισσότερο ως αμυντικός μέσος), αποφάσισε να επιστρέψει στη Μπάρτσα με στόχο να γίνει βασικός στο πρότζεκτ του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Υπό την καθοδήγηση του χαρισματικού Καταλανού προπονητή και χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά, έγινε ένας αρχοντικός, ξεχωριστός στόπερ με εξαιρετική αίσθηση του χώρου, με ιδανική τοποθέτηση, ο οποίος δεν δίσταζε να κάνει ντρίμπλες στην μικρή περιοχή της ομάδας του για να βγει με την μπάλα κολλημένη στο πόδι, όπως του ζητούσε επιτακτικά ο προπονητής του.

Έγινε ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, με ιδανικούς παρτενέρ τον καλό του φίλο Κάρλες Πουγιόλ (»είμαι σοκαρισμένος» ανέφερε στο αποχαιρετιστήριο τιτίβισμά του ο Ταρζάν) και τον Χαβιέρ Μαστσεράνο.

Εκείνη η σπρωξιά του Φαν Χάαλ, παρ’ ότι πραγματική, ήταν επί της ουσίας συμβολική. Και έμαθε στον Πικέ ότι, για να πετύχει, θα έπρεπε να μάθει να σηκώνεται από τις σπρωξιές – αναποδιές που θα έβρισκε συνεχώς μπροστά του. Η τελευταία σπρωξιά, όπως αποδείχθηκε, τον λύγισε. Επέλεξε, όμως, να πει το «αντίο» με τους δικούς του όρους, όπως έκανε πάντα και σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Οι λόγοι του «αντίο»

Το περασμένο καλοκαίρι συναντήθηκε με τον Τσάβι πριν από την έναρξη της προετοιμασίας. Ο άλλοτε συμπαίκτης και νυν προπονητής του, όντας απόλυτα ειλικρινής μαζί του, του ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήταν στις πρώτες επιλογές για το κέντρο της άμυνας, όπου μάλιστα ο σύλλογος επρόκειτο να κάνει μεταγραφές.

Ο Πικέ αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του Τσάβι, αλλά του επισήμανε ότι θα μείνει, όντας σίγουρος με την σειρά του ότι θα κατάφερνε να ανατρέψει την κατάσταση και θα τον «υποχρέωνε» να τον θεωρεί βασικό του παίκτη. Για κακή του τύχη, διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Τα λάθη του στο καταδικαστικό 3-3 με την Ίντερ στο Champions League, οι αποδοκιμασίες από τους ομοϊδεάτες του στο «Καμπ Νόου» και η διαπίστωση ότι πλέον δεν είναι σε θέση να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, τον οδήγησαν στην απόφαση της συνταξιοδότησης σε ηλικία 35 ετών.

Ο Τσάβι έφτασε στο σημείο να προτιμάει τον (φύσει και θέσει μπακ) Μάρκος Αλόνσο αντί για τον Πικέ, ο οποίος πέρυσι τέτοια εποχή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Pais», ξεκαθάριζε ότι «όταν θα δω ότι δεν είμαι τόσο σημαντικός όσο ήμουν πάντα, θα φύγω». Το είπε και το έκανε.

Τα συχνά μυϊκά του προβλήματα τον βοήθησαν να πάρει αυτή την σκληρή απόφαση, προς την οποία τον ώθησε και η δύσκολη προσωπική κατάσταση που βιώνει εδώ και αρκετούς μήνες. Ο χωρισμός με την Σακίρα μετά από δώδεκα χρόνια και η προτεραιότητά του να προστατεύσει τα δύο αγόρια του, Μίλαν και Σάσα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να αποφασίσει να απομονωθεί από το κυνήγι των ΜΜΕ και να αφοσιωθεί στα παιδιά του.

Όρθιος στον γκρεμό

Τι επιφυλάσσει, όμως, η επόμενη μέρα για τον παλαίμαχο πια Ζεράρ Πικέ; Ο ίδιος έχει φροντίσει προ πολλού για το «μετά ποδόσφαιρο» μέλλον του, με αποτέλεσμα να μην νιώθει γυμνός απέναντι στη νέα, καθημερινή πραγματικότητα, για την οποία είχε μιλήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

«Κάθε μέρα από το πρωί είναι προπόνηση, ντουζ, έχεις μια ρουτίνα. Και, ξαφνικά, φτάνει μια μέρα που όλα τελειώνουν. Όσο έτοιμος και να είσαι, ακόμα και πολύ προσγειωμένοι και έξυπνοι άνθρωποι με τους οποίους είχα την τύχη να βρεθώ στα ίδια αποδυτήρια, δεν ήταν. Είναι γκρεμός» έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο Πικέ, όμως, εμφανίζεται έτοιμος για να αντιμετωπίσει τον γκρεμό. Πετυχημένος επιχειρηματίας, η προσωπική του περιουσία από τις δουλειές και το ποδόσφαιρο ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο «Γκέρι» έχει μια εταιρεία παραγωγής με ελληνικό όνομα («Kosmos»), μια ποδοσφαιρική ομάδα στην δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου (Ανδόρα), μια ομάδα eSports που δημιούργησε με έναν πολύ πετυχημένο streamer ονόματι Ιμπάι Γιάνος (KOI) και μια εταιρεία που αγοράζει, διαχειρίζεται και ανακαινίζει ακίνητα (Kerad Holding).

Αν πολλοί επαγγελματίες αθλητές πελαγώνουν όταν σβήνουν τα φώτα της ράμπας, ο Πικέ δεν έχει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Δεν θα έχει χρόνο, άλλωστε, για να προβληματιστεί με το πώς θα τον γεμίζει με δημιουργικές ασχολίες.

Και, βεβαίως, θα συνεχίσει να λέει την γνώμη του, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες, χωρίς να επιδιώκει δημόσιες σχέσεις, χωρίς να τον απασχολεί αν κάποιοι τον στοχοποιήσουν επειδή δεν κωλώνει να εκφράσει απόψη περί πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων, κάτι που σπάνια κάνουν αθλητές και μάλιστα πρώτης γραμμής.

Γεννημένος για πρόεδρος

Ο Πικέ ενημέρωσε τον πρόεδρο Τζουάν Λαπόρτα για την απόφασή του το μεσημέρι της Τετάρτης (03/11). Το βράδυ, μετά τον δείπνο σύσφιξης της ομάδας με πρωτοβουλία του αρχηγού Σέρχιο Μπουσκέτς, στον οποίο δεν είπε τίποτα για το «αντίο» του, πήγε στο άδειο «Καμπ Νόου» για να γυρίσει τις σκηνές που ξετυλίγονται στο εντυπωσιακό – συγκινητικό βίντεο του αποχαιρετισμού.

Αυτά τα 137 δευτερόλεπτα γεμάτα λατρεία για τη Μπάρτσα και το ποδόσφαιρο, καταλήγουν με μια σημειολογική φράση και ταυτόχρονη εικόνα. «Και με γνωρίζετε (σ.σ. απευθυνόμενους στους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα), αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψω» λέει ο Πικέ, κοιτώντας προς τα επίσημα. Εκεί, δηλαδή, όπου κάθεται ο πρόεδρος.

Σε συνέντευξή του, είχε παραδεχθεί ότι θα ήθελε να γίνει πρόεδρος του συλλόγου της καρδιάς του, γιατί δεν βλέπει εαυτόν ως προπονητή. Σε τέσσερα χρόνια ολοκληρώνεται η θητεία του Λαπόρτα. Όταν, δηλαδή, ο Πικέ θα αγγίζει τα σαράντα του χρόνια, όντας ένας θρύλος της Μπάρτσα, ένας υπέρ επιτυχημένος επιχειρηματίας με φρέσκιες ιδέες και πολύ ισχυρούς φίλους.

Μεταξύ αυτών ο «κύριος Facebook» Μαρκ Ζούκενμπεργκ και ο Ιάπωνας μεγιστάνας, Χιρόσι Μικιτάνι ο οποίος, μέσω της εταιρείας Rakuten. έβαλε πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μπάρτσα για την χορηγία της φανέλας από το 2017 μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα βεβαίως από προτροπή του ίδιου του Πικέ.

Ο μέγας ρήτορας Λαπόρτα τον χαρακτήρισε «μέρος του εμβλήματος της Μπαρτσελόνα». Και ξέρει ότι, αν βρεθεί απέναντί του σε μια εκλογική μάχη, δεν θα έχει μεγάλη τύχη. Ο Πικέ δέχθηκε μείωση της τάξεως του 70% του μισθού του, στη διάρκεια της πανδημίας, για να βοηθήσει τον σύλλογο.

Και, παρ’ ότι δεν δέχθηκε νέα μείωση πριν από λίγες εβδομάδες, τώρα αναμένεται να «χαρίσει» τον ενάμισι χρόνο που είχε ακόμα συμβόλαιο, ήτοι περί τα 20-25 εκατομμύρια ευρώ μεικτά, τα οποία για τον σύλλογο συνιστούν έξοδα που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια.

«Ο Πικέ δεν αγαπάει να παίζει ποδόσφαιρο. Αγαπάει να παίζει στη Μπαρτσελόνα» λένε όσοι τον ξέρουν. Ήδη στα διαδικτυακά γκάλοπ που κυκλοφορούν με ερώτημα «Θα ψήφιζες τον Ζεράρ Πικέ για πρόεδρο;», πάνω από το 70% απαντάει «ναι».

Και, όταν έρθει η ώρα να θέσει υποψηφιότητα, με το αυθεντικό του χαρακτήρα του (για καλό και για κακό), ο Ζεράρ Πικέ Μπερναμπέου θα είναι έτοιμος για να παράσχει την ύστατη υπηρεσία του στον σύλλογο της ζωής του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...