Οσασούνα – Μπαρτσελόνα 1-2: «Απόδραση» με πέναλτι – γκολ του Λεβαντόφσκι (vid)

Lewandowski

bet365

Με πέναλτι – γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο 86’ η Μπαρτσελόνα «απέδρασε» από την έδρα της Οσασούνα (2-1) και έφτασε τις τρεις διαδοχικές νίκες στη La Liga – Ντεμπούτο για Ζοάο Κανσέλο, Ζοάο Φέλιξ και Ίνιγκο Μαρτίνεθ.

Πέρυσι, η Μπαρτσελόνα έφυγε με τη νίκη από το «Σαδάρ» (2-1 την Οσασούνα) χάρη σε γκολ του Ραφίνια στο 85’ και παίζοντας με δέκα από το ημίωρο, λόγω αποβολής του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Και φέτος, οι Μπλαουγκράνα «απέδρασαν» από το ίδιο γήπεδο με το ίδιο σκορ και πέναλτι – γκολ του Πολωνού στο… 86’!

Ο Χαγκόμπα Αρασάτε, μετά τον αποκλεισμό από την Κλαμπ Μπριζ στα πλέι οφ του Europa Conference League, έκανε φουλ ροτέισον, αφού μόνο ο κεντρικός αμυντικός Αλεχάντρο Κατένα και ο αριστερός μπακ Χουάν Κρουθ έκαναν «ριπίτ» σε σχέση με την ενδεκάδα του αγώνα της Πέμπτης (31/08).

Ο Τσάβι, παρ’ ότι είχε και πάλι στη διάθεσή του τον Ραφίνια μετά από απουσία δύο αγώνων λόγω τιμωρίας, διατήρησε στην ενδεκάδα τον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ και, καταρχήν, κράτησε στον πάγκο τους νεοαποκτηθέντες Ζοάο Κανσέλο και Ζοάο Φέλιξ, επαναφέροντας τον Αλεχάντρο Μπάλντε στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του Μάρκος Αλόνσο.

Σωτήρας ο Τερ Στέγκεν, γκολ ο Κουντέ

Οι Μπλαουγκράνα μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και άγγιξαν το γκολ μόλις στο δεύτερο λεπτό, όταν ύστερα από φάση διαρκείας ο Φρένκι Ντε Γιονγκ είχε σουτ στο δοκάρι, με τον Ιλκάι Γκιντογκάν (σε θέση οφσάιντ) να παίρνει το ριμπάουντ και να στέλνει την μπάλα άουτ προ κενής εστίας.

Οι γηπεδούχοι… τρόμαξαν, αλλά δεν πτοήθηκαν στην ασφυκτική πίεση ψηλά που δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία της Μπάρτσα, χωρίς πάντως να προκαλέσει ιδιαίτερους πονοκεφάλους στον Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν στα πρώτα λεπτά.

Νέα μεγάλη ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου μετά από προσπάθεια του Γιαμάλ και άστοχο σουτ του Γκιντογκάν, ο οποίος έπαιζε λίγο πιο προωθημένος απ’ ότι συνήθως, δημιουργώντας προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα με τις πάσες και τα ξεμαρκαρίσματά του.

Η Μπάρτσα είχε ποσοστά κατοχής μπάλας που άγγιζαν το 75%, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα, με την Οσασούνα να ανεβάζει σταδιακά την απόδοσή της και να αγγίζει το γκολ με τον πρώην Μπλαουγκράνα Χοσέ Αρνάιθ, το σουτ του οποίου υποχρέωσε τον Τερ Στέγκεν σε δύσκολη απόκρουση (23’).

Ο Γερμανός φώναξε ξανά παρών εννέα λεπτά αργότερα και μάλιστα με πιο εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας μια σωτήρια απόκρουση σε σουτ του Αϊμάρ Ορόθ από το ύψος του πέναλτι (μπορούσε να εκτελέσει καλύτερα), ύστερα από ωραίο συνδυασμό των Χεσούς Αρέσο – Ρουμπέν Γκαρθία και συρτό γύρισμα του τελευταίου.

Οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν την απαιτούμενη αγωνιστική ένταση και γλίτωσαν το γκολ χάρη στον Τερ Στέγκεν, «απάντησαν» με σουτ του Ζιλ Κουντέ, με τον Αϊτόρ Φερνάντεθ να μπλοκάρει την μπάλα με διπλή προσπάθεια.

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός ευτύχησε εντέλει να σκοράρει στο φινάλε του πρώτου μέρους (44’), όταν ύστερα από κόρνερ του Γκιντογκάν, έπιασε πολυ καλή κεφαλιά, αιφνιδίασε τον Αϊτόρ και άνοιξε το σκορ για τους (αρκετά ανούσιους) φιλοξενούμενους.

Γκολάρα του Άβιλα για το 1-1...

Μεγαλύτερος έλεγχος από τους Καταλανούς στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς εκατέρωθεν ευκαιρίες, με τον Τσάβι να αλλάζει όλη την δεξιά πλευρά του, δίνοντας στον Ζοάο Κανσέλο την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο αντί του Σέρτζι Ρομπέρτο (μετά από μόλις μια προπόνηση) και βάζοντας τον Φεράν Τόρες αντί του Γιαμάλ, τον οποίο κυνηγούσε παντού ο Χουάν Κρουθ.

Κάλλιστα, πάντως, θα μπορούσαν να βγουν Μπάλντε και Γκάβι, οι οποίοι δεν ήταν σε καθόλου καλή βραδιά, με τον δεύτερο να γίνεται ο νεαρότερος παίκτης που φτάνει τα εκατό ματς με την φανέλα της Μπάρτσα, σε ηλικία 19 ετών και 29 ημερών.

Ο Αρασάτε απάντησε αλλάζοντας όλη την επιθετική του τριάδα, ρίχνοντας στη μάχη τους βασικούς Κίκε Μπάρχα, Άντε Μπούντιμιρ και Τσίμι Άβιλα αντί των Ρουμπέν Γκαρθία, Ραούλ Γκαρθία και Αρνάιθ.

Οι γηπεδούχοι αύξησαν την πίεση, οι φιλοξενούμενοι έχασαν τον έλεγχο που είχαν μέσω της κατοχής της μπάλας, χωρίς πάντως να απειληθούν ιδιαιτέρως, με εξαίρεση ένα σουτ (πολύ) άουτ του Άβιλα από καλή θέση, όταν το ματς είχε μπει στην τελική του ευθεία.

Ο Αργεντινός επιθετικός, η μεταγραφή του οποίου στη Μπάρτσα τον χειμώνα του 2020 δεν έγινε γιατί τραυματίστηκε σοβαρά, φώναξε βροντερό παρών στο 76’, όταν ισοφάρισε με καταπληκτικό αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, χωρίς κανέναν να τον μαρκάρει.

...πέναλτι- γκολ του Λεβαντόφσκι για το 1-2

Ο Τσάβι, απογοητευμένος με την έλλειψη έντασης των παικτών του, αποφάσισε να ρίξει στο παιχνίδι τον Ζοάο Φέλιξ αντί του Οριόλ Ρομέου, χωρίς να αλλάξει το 4-3-3, με τον Πορτογάλο να παίζει μπροστά και τον Γκάβι να γυρίζει στην τριάδα των χαφ.

Ο Ντε Γιονγκ, αγωνιζόμενος πλέον ως αμυντικό χαφ, βρήκε με εξαιρετική μπαλιά τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Πολωνός ανατράπηκε από τον Κατένα, ο οποίος αποβλήθηκε μέσω VAR, αφού αρχικά ο διαιτητής του είχε δείξει την κίτρινη κάρτα.

Ο «Λέβα», με ψυχραιμία και ένα μικρό σταμάτημα, νίκησε τον Αϊτόρ Φερνάντεθ από την άσπρη βούλα και έδωσε βαθιά ανάσα στους φιλοξενούμενους, τέσσερα λεπτά πριν από την συμπλήρωση των 90.

Ο Πολωνός έδωσε την θέση του στον Ραφίνια και ο Αντρέας Κρίστενσεν στον Ίνιγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος επίσης έκανε ντεμπούτο μπαίνοντας στο πρώτο λεπτό των δέκα (!), δικαιολογημένων, καθυστερήσεων.

Παρ’ ότι έπαιζε με δέκα, η Οσασούνα είχε την μπάλα και έψαχνε την ευκαιρία για το 2-2, χωρίς πάντως να απειλήσει ουσιαστικά την Μπάρτσα, η οποία έφτασε τις τρεις διαδοχικές νίκες στη La Liga και επέστρεψε στο -2 από την «απόλυτη» πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης.

Οσασούνα (Χαγκόμπα Αρασάτε): Αϊτόρ Φερνάντεθ – Αρέσο (80’ Νάτσο Βιδάλ), Κατένα, Εράντο, Κρουθ – Ιμπάνιεθ (72’ Μονκαγιόλα), Ίκερ Μουνιόθ, Αϊμάρ Ορόθ – Ρουμπέν Γκαρθία (62’ Κίκε Μπάρχα), Ραούλ Γκαρθία (62’ Μπούντιμιρ), Αρνάιθ (62’ Άβιλα).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Σέρτζι Ρομπέρτο (59’ Ζοάο Κανσέλο), Κουντέ, Κρίστενσεν (90’ Ίνιγκο Μαρτίνεθ), Μπάλντε – Γκιντογκάν, Ρομέου (80’ Ζοάο Φέλιξ), Ντε Γιονγκ – Γιαμάλ (59’ Φεράν Τόρες), Λεβαντόφσκι (90’ Ραφίνια), Γκάβι.

Οι πρώτοι στη La Liga (σε 4 αγώνες): Ρεάλ Μαδρίτης 12, Τζιρόνα 10, Μπαρτσελόνα 10, Ατλέτικο Μαδρίτης 7 (3), Αθλέτικ Μπιλμπάο 7, Κάντιθ 7, Μπέτις 7.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

LA LIGA Τελευταία Νέα