Μπαρτσελόνα: Οι κατηγορίες και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας!
Το «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης ήταν εκείνο που κατεδαφίστηκε μερικώς το καλοκαίρι, ωστόσο δεν είναι λίγες οι αμφιβολίες που υπάρχουν πάνω από το νέο project. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανοιχτή υπόθεση δωροδοκίας (σε σχέση με διαιτητές) στα ισπανικά δικαστήρια που θα μπορούσε να τη βάλει σε μεγάλες... περιπέτειες και να την οδηγήσει ακόμα και σε ποδοσφαιρικό αποκλεισμό. Και όλα αυτά με το «Καμπ Νόου» να έχει κατεδαφιστεί μερικώς για να χτιστεί ξανά ως το γηπεδικό συγκρότημα «Espai Barca».
Μία κατηγορία που την σχετίζει με- φερόμενες - πληρωμές προς τον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, τον πρώην αντιπρόεδρο της ισπανικής Επιτροπής Διαιτησίας. Η υπόθεση αφορά - φερόμενες - πληρωμές της τάξεως των 7.7 εκατ. ευρώ προς τον Νεγκρέιρα από το 2001 έως το 2018. Δεν κατηγορείται μόνο η ομάδα, αλά και οι πρώην πρόεδροι Μπερτομέου, Ροσέλ ενώ εμπλέκεται και στις κατηγορίες και ο γιος του Νεγκρέιρα, Χαβιέρ Ενρίκες.
Εάν κριθούν ένοχοι, οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι είναι από τρία έως έξι χρόνια φυλάκισης. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη κινδυνεύει με πολύ σοβαρές τιμωρίες που μπορεί να βάλουν τέλος στην παρουσία της ως επαγγελματική ομάδα. Εάν συνέβαινε αυτό θα βύθιζε μία ομάδα 124 ετών στην απόλυτη χρεοκοπία.
Στις παρατηρήσεις του αρμόδιου δικαστή σχετικά με την υπόθεση υπάρχει η επισήμανση πως ο Νεγκρέιρα εκείνη την εποχή ήταν δημόσιος υπάλληλος. Κάτι που καθιστά ακόμα πιο σοβαρές τις κατηγορίες περί δωροδοκίας.
Ο δικαστής θεωρεί πως η Μπαρτσελόνα μέσα από αυτή τη διαδικασία είχε ευνοϊκή μεταχείριση από διαιτητές. Θα είναι μία επιτροπή εννέα ανθρώπων που με βάση την ισπανική νομοθεσία θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση.
H Μπαρτσελόνα φτιάχνει το νέο της γηπεδικό συγκρότημα «Espai Barca» με τα ισπανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν πάντως πως οι επενδυτές είχαν μεγάλη νευρικότητα και αγωνία για τα χρήματα που δίνουν. Ειδικότερα, 20 επενδυτές θα προσφέρουν ένα ποσό που αγγίζει τα 1.5 δις. ευρώ. Εάν η Μπάρτσα βρεθεί ένοχη με τις κατηγορίες που αποδίδονται δεν θα χάσει μόνο τη χρηματοδότησή της για αυτό το νέο γήπεδο, αλλά θα μείνει και χωρίς το δικό της «σπίτι».
Εκτός από τα χρήματα για την κατασκευή του νέου της σταδίου η Μπαρτσελόνα έχει και ένα ποσό στο 1,5 δις ευρώ σε πιστωτές. Οφειλές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το ποσό είναι και η παραχώρηση των μελλοντικών της εσόδων (ένα ποσό περίπου στα 700 εκατ. ευρώ). Χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν την ομάδα του Τσάβι που πήρε πέρυσι το Πρωτάθλημα. Εάν και οι ακριβείς υποχρεώσεις του συλλόγου δεν είναι επιβεβαιωμένες η επενδυτική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών «Goldman Sachs» είναι εκείνη που αποτελεί τον πιο μεγάλο πιστωτή του.
Υπάρχει όμως και η UEFA που ερευνά την ίδια υπόθεση. Πάντως, πειθάρχησε όταν τα ισπανικά δικαστήρια δεν της επέτρεψαν να τιμωρήσει Ρεάλ και Μπαρτσελόνα για την ευρωπαϊκή Super League. Αυτό σημαίνει ότι η UEFA είναι πιθανό να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η υπόθεση επί ισπανικού εδάφους και να βγει απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Η Γιουβέντους από την άλλη είχε αποδεχθεί την ποινή της από την UEFA (με αποκλεισμό ενός έτους).
Στην Ισπανία είχε μεταδοθεί η πληροφορία πως ο Αλεξ Μπαρμπάνι, ο διευθύνων σύμβουλος του project «Espai Barca», υπέβαλλε την παραίτησή του. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη και όσοι κατηγορούνται για δωροδοκία αρνούνται κάθε κατηγορία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.