Wyscout Analysis - Μπαρτσελόνα: Σπατάλη, τρωτότητα και... γκρίζα σύννεφα

Wyscout Analysis - Μπαρτσελόνα: Σπατάλη, τρωτότητα και... γκρίζα σύννεφα

Ιάσονας Θεριός
wyscout1_1

bet365

Όσο ο προβληματισμός γύρω από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι γιγαντώνεται, το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, επιχειρεί να εντοπίσει τα - επιθετικά και ανασταλτικά - ζητήματα που, προς το παρόν, «χαλάνε» τη σεζόν των Μπλαουγκράνα.

Είναι η πρόσφατη τεσσάρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η... ζόρικη πρόκριση κόντρα στην Ουνιονίστας της τρίτης κατηγορίας, είναι το βαρύ κλίμα στα αποδυτήρια. Από όπου κι αν το πιάσει κανείς, η σεζόν της Μπαρτσελόνα δεν έχει κυλήσει με τον τρόπο που οι περισσότεροι θα ανέμεναν. Οι Καταλανοί διανύουν ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, προβληματίζουν με την εικόνα τους και βρίσκονται ήδη στο -8 από την πρωτοπόρο Τζιρόνα στη La Liga, έτοιμοι να παραδώσουν από πολύ νωρίς τα σκήπτρα του πρωταθλήματος.

Ο υπ'ατμόν Τσάβι, τα φθηνά γκολ και η αναποτελεσματικότητα δείχνουν να μονοπωλούν με συνέπεια την επικαιρότητα στη Βαρκελώνη και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να εντοπίσει τα - επιθετικά και ανασταλτικά - προβλήματα που κρύβονται πίσω από τη φετινή μπλαουγκράνα... κατρακύλα.

Μπαρτσελόνα: Η πιο... σπάταλη ομάδα στη La Liga

Ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν κι ας εστιάσουμε στο ένα από τα δύο βασικότερα ζητήματα των Μπλαουγκράνα τη φετινή σεζόν. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την αδυναμία τους να βρουν δίχτυα. Μια αδυναμία που τους στοιχειώνει. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα είναι αυτή τη στιγμή η πιο απειλητική αλλά και η πιο... σπάταλη ομάδα σε όλη τη La Liga.

Τα Expected Goals των Καταλανών - χωρίς τα πέναλτι - αγγίζουν τα 2,17/90' xG φέτος και αποτελούν την καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα. Τα τέρματά της όμως - και πάλι αφαιρώντας τα πέναλτι - είναι μόλις 33. Η διαφορά δε (8,4), ανάμεσα στα γκολ της (33) και τα Expected Goals της (41,4) είναι η υψηλότερη σε όλη τη λίγκα γεγονός που την καθιστά την πιο... δυσκοίλια ομάδα του πρωταθλήματος μπροστά από την αντίπαλη εστία.

 

Ρίχνοντας μια ακόμα πιο βαθιά ματιά μάλιστα, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως η Μπάρτσα δεν χάνει απλά ευκαιρίες, χάνει καλές ευκαιρίες ακριβώς επειδή τέτοιες δημιουργεί. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και το 0,14xG/shot των Μπλαουγκράνα, νούμερο που υποδηλώνει την ποιότητα των τελικών που φτιάχνουν. Κατά μέσο όρο στο ποδόσφαιρο κάθε ευκαιρία έχει 10% πιθανότητες να γίνει γκολ και αυτή τη στιγμή τα σουτ της Μπαρτσελόνα έχουν 14%, όπερ σημαίνει πως πρόκειται για τελικές με μεγαλύτερη αξία, όχι «σκοτωμένες», από καλές θέσεις και υπό καλές συνθήκες.

Τα παραπάνω έχουν δύο αναγνώσεις. Από τη μια είναι κάτι πραγματικά ενθαρρυντικό το ότι οι Μπλαουγκράνα απειλούν με αυτόν τον τρόπο. Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή η ρέντα... θα γυρίσει, τα σουτ θα πάνε στα δίχτυα. Εκτός των άλλων, η Μπαρτσελόνα έχει φέτος 12 δοκάρια, τα περισσότερα από κάθε άλλη ισπανική ομάδα.

Από την άλλη ωστόσο, αυτή η αναποτελεσματικότητα δεν μπορεί να μην προβληματίσει. Είναι κάπως... extreme. Ίσως πρόκειται για θέμα ψυχολογίας, έλλειψης συγκέντρωσης, ίσως είναι ένα γενικότερο ντεφορμάρισμα που συμπίπτει με αυτό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός σκοράρει 0,40 γκολ από τα 0,68xG ανά 90 λεπτά και για καιρό δεν θυμίζει τον καλό του εαυτό. Το σίγουρο πάντως είναι πως αυτό το πρόβλημα, η αδυναμία της Μπαρτσελόνα να τελειώσει τις φάσεις της έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο στο χορτάρι και στον βαθμολογικό πίνακα. Και σε συνδυασμό με όσα θα συζητήσουμε παρακάτω συνεργεί στα «γκρίζα σύννεφα» πάνω από τη σεζόν των Καταλανών.

Τα προβλήματα στην αμυντική λειτουργία της Μπαρτσελόνα

Αυτό που ίσως θα έπρεπε πραγματικά να ανησυχεί τον Τσάβι πάντως, είναι η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Την περασμένη σεζόν άλλωστε, η Μπάρτσα κατέκτησε την κορυφή της La Liga με κύριο όπλο της αυτή και την ικανότητά της να διατηρεί το μηδέν στα μετόπισθεν. Φέτος ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί οι Καταλανοί δεν θυμίζουν σε τίποτα τη στιβαρή περυσινή τους εκδοχή.

Αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στα Expected Goals Against, τα οποία αξιολογούν την ποιότητα των ευκαιριών που δέχεται μια ομάδα από τους αντιπάλους της, πάντα εξαιρώντας τα πέναλτι. Πέρυσι η Μπάρτσα μετρούσε 0,93xGA/90' και φέτος αυτό το νούμερο έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 1,17. Μια διόλου ασήμαντη άνοδος που υποδηλώνει πως πλέον οι Μπλαουγκράνα απειλούνται αρκετά περισσότερο.

Αυτό δε, δεν είναι τυχαίο, ούτε προέρχεται από πολλές μαζεμένες τελικές χαμηλής αξίας. Αντίθετα, το xG/shot των αντιπάλων της ομάδας του Τσάβι αγγίζει το 0,13, κάτι που σημαίνει πως - όπως είδαμε και παραπάνω - οι ευκαιρίες που δέχεται είναι πιο σημαντικές και πιο ποιοτικές από τον μέσο όρο.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Επειδή η Μπαρτσελόνα έχει επιδείξει φέτος μια ιδιαίτερη αδυναμία να διαχειριστεί τις επιθετικές μεταβάσεις που δέχεται, τις αντεπιθέσεις. Κακή αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις σημαίνει περισσότερος χώρος και περισσότερος χώρος σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για πιο επικίνδυνες τελικές. Οι Μπλαουγκράνα είναι ευάλωτοι όταν χάνουν την μπάλα και συχνά έτσι ξεκινούν οι ευκαιρίες των αντιπάλων της. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη φάση του πρώτου γκολ που δέχθηκαν από την Τζιρόνα σε εκείνο το 4-2.

Η μακρινή μπαλιά του Ντε Γιόνγκ με στόχο τον Κανσέλο δεν θα φτάσει ποτέ στον Πορτογάλο. Οι παίκτες της Τζιρόνα παίρνουν τη δεύτερη μπάλα και αυτοί της Μπαρτσελόνα είναι πλήρως αποργανωμένοι, σε θέσεις που δεν μπορούν να πιέσουν για την άμεση επανάκτησή της.

Το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα στις αμυντικές μεταβάσεις

Το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα στις αμυντικές μεταβάσεις

Ο Κόουτο την κουβαλά σαν να... κάνει βόλτα στο γήπεδο και ταυτόχρονα η αμυντική γραμμή των Μπλαουγκράνα βρίσκεται πολύ ψηλά. Υψηλή γραμμή + κακό πρέσινγκ = κίνδυνος... θάνατος. Η Τζιρόνα στέλνει την μπάλα με άνεση στην πλάτη της Μπάρτσα και οι παίκτες της φεύγουν ανενόχλητοι στην επιθετική μετάβαση, κάνοντας γκολ στη συνέχεια την τεράστια ευκαιρία που βρήκαν.

Το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα στις αμυντικές μεταβάσεις

Το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα στις αμυντικές μεταβάσεις

Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο μοτίβο για την ομάδα του Τσάβι φέτος. Ακόμα ένα πρόβλημα είναι και η απουσία ενός ball-winner προφίλ στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Γκουντογκάν, Ντε Γιόνγκ, Πέδρι είναι εξαιρετικοί χειριστές της μπάλας αλλα χωρίς αυτή δεν έχουν την ίδια ένταση ή έφεση στις αμυντικές μονομαχίες. Πέρυσι οι δύο παίκτες της με τις περισσότερες ανακτήσεις και αναχαιτίσεις ήταν ο Μπουσκέτς και ο Γκάβι. Φέτος, λείπουν αμφότεροι και η απουσία τους έχει δημιουργήσει ένα κενό στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Και κάπως έτσι τα προβλήματα σαν να είναι πολλά για την Μπαρτσελόνα, βάζοντας σε παρένθεση τα πολλά ατομικά λάθη από τα οποία έχει πληγωθεί. Ίσως να μπορούσε να «αντέξει» την αναποτελεσματικότητά της αν έδειχνε το ίδιο στιβαρό πρόσωπο στην άμυνά της. Και φυσικά το αντίστροφο. Μα όταν ταυτόχρονα και δυσκολεύεσαι να σκοράρεις και δέχεσαι εύκολα γκολ τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε και πολύ καλά. Ο Τσάβι μπορεί να αισιοδοξεί όσον αφορά την απειλητικότητα της ομάδας του, είναι σημαντικό αυτό. Μα κυρίως πρέπει να δουλέψει και να βρει λύσεις - πιθανότατα και στο ψυχολογικό κομμάτι. Γιατί μόνο έτσι μπορεί η Μπαρτσελόνα να βελτιωθεί και να επιστρέψει δυνατά στη σεζόν.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα