Wyscout Analysis - Κρόος: Σταθερά... τσακωμένος με τις λάθος πάσες

Wyscout Analysis - Κρόος: Σταθερά... τσακωμένος με τις λάθος πάσες

wyscout_real

bet365

Ο Τόνι Κρόος εξακολουθεί να... διαλύει τα πάντα με την ακρίβεια και την αξία των μεταβιβάσεών του και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, «υποκλίνεται» στον ασύλληπτο Γερμανό.

Δεν ευθύνονται τα περίφημα τυχερά του παπούτσια, τα λευκά Predator που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Οι προκαταλήψεις και τα γούρια δεν θα μπορούσαν να πάρουν ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κουβέντα για τον Τόνι Κρόος. Άλλωστε, μιλάμε για πραγματική ποδοσφαιρική ευφυΐα, αντίληψη και ποιότητα βγαλμένες κατευθείαν από την αφρόκρεμα και τις φαντασιώσεις κάθε ποδοσφαιρόφιλου, όχι για... τύχη. Η Ρεάλ Μαδρίτης σιγά σιγά αλλάζει, βαδίζει προς τη νέα της εποχή με τους νέους της ήρωας. Όμως ο Γερμανός είναι εκεί, το ίδιο καλός - αν όχι καλύτερος - και συνεχίζει να ασκεί την τέχνη του στις πάσες με τον ίδιο μοναδικό τρόπο, με αστεία αλάνθαστους ρυθμούς. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει την περίπτωση του... τσακωμένου με τα λάθη Κρόος και τη σημασία του για τη μεσαία γραμμή της Ρεάλ.

Τόνι Κρόος, ο - οριακά - αλάνθαστος

Είναι πραγματικά απλό: Ο Τόνι Κρόος είναι ο καλύτερος πασέρ στην Ισπανία. Η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί του μιλούν από μόνοι τους, έχουμε να κάνουμε με έναν μέσο που οριακά ξεχνά πώς είναι το να κάνει λάθος σε κάποια μεταβίβασή του. Τη φετινή σεζόν στη La Liga η ακρίβεια των μεταβιβάσεών του αγγίζει κατά μέσο όρο το «τρελό» 95% και μάλιστα με 85 πάσες ανά 90 λεπτά και άρα στατιστικά σημαντικό δείγμα. Φυσικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μέσος στο ισπανικό πρωτάθλημα που να τον... βλέπει.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή πάντως είναι η συνέπειά του σε αυτές τις επιδόσεις. Ο Κρόος δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από το 90% στο συγκεκριμένο κομμάτι. Για την ακρίβεια για να εντοπίσουμε την τελευταία φορά που ο Γερμανός βρέθηκε σε σχετικά «κακή» μέρα όσον αφορά την ευστοχία των πασών του - να έπεσε κάτω από το 85% για παράδειγμα δηλαδή - πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον Ιούνιο του... 2020 (!!!) και ένα παιχνίδι κόντρα στην Εϊμπάρ, στο οποίο κινήθηκε στο 79%.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια και... αμέτρητες - σε εξωφρενικά μεγάλο βαθμό επιτυχημένες - πάσες. Άλλωστε, και οι μέσοι όροι της ακρίβειας των μεταβιβάσεών του είναι καρφωμένοι στο ταβάνι εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2015/16, όταν το Wyscout άρχισε να συλλέγει δεδομένα.

Οι μέσοι όροι ακρίβειας μεταβιβάσεων του Κρόος ανά σεζόν
2023/2495%
2022/2394%
2021/2295%
2020/2193%
2019/2093%
2018/1993%
2017/1894%
2016/1793%
2015/1694%

Το ρεπερτόριο του Κρόος ανεβάζει την αξία των αριθμών του

Όμως εντάξει, ο Τόνι Κρόος είναι... αρνητής των άστοχων ή κομμένων μεταβιβάσεων, αυτό είναι φανερό, αλλά γιατί τα τρελά του νούμερα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά σε συνάρτηση με τον ρόλο του και τι κερδίζει η Ρεάλ Μαδρίτης από αυτόν; Είναι ένα πράγμα το να πασάρεις και άλλο το τι είδους πάσες κάνεις. Υπάρχουν κεντρικοί αμυντικοί που ίσως να «χτυπάνε» ανάλογους ή υψηλότερους με τον Γερμανό ή ακόμα και αμυντικά χαφ. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Κρόος δεν είναι ένας παίκτης που απλά πασάρει πολύ και κοντά του. Ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτό.

Στο 4-4-2 - με ρόμβο ή χωρίς - του Κάρλο Αντσελότι συνήθως βρίσκει τον εαυτό του ως οκτάρι, ακόμα κι αν συχνά λειτουργεί ως εξάρι και κατεβαίνει χαμηλά σε φάση ανάπτυξης. Το θέμα πάντως είναι πως ο Κρόος έχει αυτή την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, ενώ πασάρει πολύ πιο ριψοκίνδυνα και σημαντικά για την ομάδα του.

Οι μεταβιβάσεις του Κρόος απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης
Οι μεταβιβάσεις του Κρόος απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης

Στον χάρτη των μεταβιβάσεών του στο πρόσφατο ντέρμπι με την Ατλέτικο για παράδειγμα (96% ακρίβεια) είναι φανερή η ποικιλία στο ρεπερτόριό του. Πάσες σε όλο το μήκος του γηπέδου. Κοντινές και μακρινές προς κάθε κατεύθυνση. Είναι ταυτόχρονα μετρόνομος που εγγυάται τον έλεγχο, αλλά και δημιουργός από χαμηλές ζώνες. Άλλωστε οι μακρινές του μπαλιές και ο τρόπος που «διαβάζει» τα πράγματα στο χορτάρι αποτελούν δύο από τα πιο κοφτερά βέλη της φαρέτρας του. Ως deep lying playmaker α λα Πίρλο, ο Γερμανός φτιάχνει πράγματα για τους συμπαίκτες του με φοβερό τρόπο.

Η μακρινή μπαλιά του Κρόος

Με γεωμετρικές μακρινές μεταβιβάσεις και πάσες που διασπούν τις αντίπαλες γραμμές. Με κάθετες και προωθητικές. Στο παρακάτω γράφημα, ο Γερμανός μπαίνει στη «ζυγαριά» με τους υπόλοιπους μέσους στη La Liga και φυσικά ξεχωρίζει. Πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (P3/90), μακρινές μπαλιές (LP/90), ευστοχία σε μπροστινές πάσες (FP%) δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα. Και ταυτόχρονα, οι απώλειες κατοχής (L/SAA) σε πολύ χαμηλά.

Κρόος - Percentiles

Ο Κρόος πασάρει με ρίσκο και νόημα, δοκιμάζει δύσκολες μεταβιβάσεις και αυτό είναι που καθιστά ακόμα πιο εξωφρενικά τα νούμερά του όσον αφορά την ακρίβεια. Πολύ απλά γιατί από το passing οπλοστάσιό του δεν λείπει τίποτα. Ρυθμιστής του ελέγχου, δημιουργός και κυρίως - οριακά - αλάνθαστος. Πώς να μην τρίβει τα χέρια της η Ρεάλ Μαδρίτης για έναν τέτοιον παίκτη;

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Ευαγγελία Λώλου
 

LA LIGA Τελευταία Νέα