Μπαπέ - Ρεάλ: Το χρονικό της πυροδότησης

Μπαπέ - Ρεάλ: Το χρονικό της πυροδότησης

Μπαπέ

bet365

Το πολύκροτο σίριαλ της μεταγραφής του Κιλιάν Μπαπέ στη Ρεάλ έφτασε στο τέλος του και το Gazzetta ξετυλίγει το κουβάρι των εξελίξεων που έστειλαν τον Γάλλο στη Μαδρίτη.

Ήταν το ξεκίνημα του 2024 που σηματοδότησε αυτήν την αρχή. Στις αρχές Γενάρη στο προπονητικό κέντρο της Μαδρίτης, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ρεάλ, είχε συμφωνηθεί ότι ήταν η τελική προσπάθεια των Μαδριλένων να κλείσουν τον Μπαπέ. Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις επί του θέματος όμως ορισμένα επιτελικά στελέχη στη Μαδρίτη δεν είχαν πειστεί ότι θα ήταν μία καλή ιδέα.

Οι αμφιβολίες των ανθρώπων της Ρεάλ ήταν σε διπλό επίπεδο. Πρώτα απ' όλα υπήρξαν ανησυχίες για το ότι η εικόνα του συλλόγου θα δεχόταν ξανά ένα... πλήγμα διότι ο Μπαπέ είχε απορρίψει τη Ρεάλ δυο χρόνια πριν. Άλλοι θεωρούσαν ότι το timing δεν ήταν σωστό για αθλητικούς και οικονομικούς λόγους.

Υπήρχαν άτομα μέσα στην ομάδα που προτιμούσαν να υπήρχε πιο μεγάλη προσοχή με τα οικονομικά του συλλόγου. Ήταν σε καλό επίπεδο ακόμα και με τις εργασίες για το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» που θα κόστιζαν τουλάχιστον 1,3 δις. Άλλοι εντός του Οργανισμού της Ρεάλ σκέφτονταν ότι τα καλά αποδυτήρια που είχε η ομάδα μπορεί να επηρεάζονταν από την παρουσία του Κιλιάν Μπαπέ.

Και αυτό διότι θα βρισκόταν στα αποδυτήρια ως πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης και γενικά αυτός με τις περισσότερες απολαβές από την πλειοψηφία των νέων συμπαικτών του που έχουν πάρει τα περισσότερα τρόπαια για τον σύλλογο. Υπήρχε και η άποψη πώς η Ρεάλ μπορεί χωρίς αυτόν. Ειδικά με την έλευση του 17χρονου και χαρισματικού Εντρικ που επρόκειτο να κλείσει από τη Βραζιλία. Εν ολίγοις υπήρχε μία άποψη ότι η Ρεάλ τα πήγαινε πολύ καλά και δεν χρειαζόταν έναν Μπαπέ.

Όμως ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, κόντρα σε όλους και σε όλα αποφάσισε να γίνει και άλλη προσπάθεια. Αποφασίστηκε επίσης ότι θα δοθεί ένα deadline στον Γάλλο σταρ για να αποφασίσει και σε μία πρόταση πιο χαμηλή από αυτή του 2022. Οι δημοσιογραφικές πηγές τότε έκαναν λόγο για ένα εξαετές συμβόλαιο με 130 εκατομμύρια ως μπόνους υπογραφής και μισθό 26 εκατ. τον χρόνο.

Ο Μπαπέ έκανε το πρώτο βήμα μόνος του. Το έκανε στις 3 Γενάρη χωρίς να μιλήσει με την Παρί. Τότε μίλησε στους ρεπόρτερ μετά από τη νίκη της Παρί με την Τουλούζ. "Το 2022 δεν ήξερα το τι θα αποφασίσω έως τον Μάιο. Εφόσον ξέρω το τι θα κάνω δεν χρειάζεται να τραβάει άλλο αυτό το θέμα. Δεν θα έχει νόημα", είχε πει.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, επισήμανε ότι η ομάδα ήθελε την παραμονή του: «Είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο και το πιο καλό πράγμα για αυτόν είναι η Παρί. Είναι η καρδιά αυτού του project. Ζητώ σε όλους να αφήσουν τον Κιλιάν στην ησυχία του». Τα λόγια του Μπαπέ είχαν αντιμετωπιστεί θετικά στην Ισπανία. Είχαν γίνει σε ένα διάστημα όπου η Ρεάλ Μαδρίτης προετοίμαζε την τελική της προσφορά. Όταν τις επόμενες ημέρες έγιναν γνωστές παραπάνω λεπτομέρειες προέκυψε ότι εφόσον έκλεινε το deal θα γινόταν ο πιο καλά αμειβόμενος παίκτης των Μαδριλένων.

Ο Πέρεθ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Μπαπέ. Κάτι που δεν το συνηθίζει. Συνήθως τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις τις έκανε το δεξί του χέρι, γενικός διευθυντής, Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ. Ο Μπαπέ είχε ενημερώσει τον Πέρεθ ότι ήθελε να γίνει η μεταγραφή. Την ίδια στιγμή η Ρεάλ έβγαζε προς τα έξω ότι δεν ήθελε τον παίκτη ενώ η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Σάντσεθ είχε ταξιδέψει στο Παρί πριν τη διοργάνωση του ισπανικού Supercopa που θα έδινε η Ρεάλ στη Σαουδική Αραβία στις 10-14 Γενάρη. Γύρισε με πολύ καλή διάθεση και αισιοδοξία για την υπόθεση. Μέχρι το τέλος εκείνου τη μήνα άπαντες στη Ρεάλ πίστευαν πώς η συμφωνία θα γινόταν.

Ο Πέρεθ καταλυτικός για τη συμφωνία

Στις συζητήσεις με τον Πέρεθ ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ πάντα αναδείκνυε τη σημασία μίας τέτοιας κίνησης σε αθλητικό level αλλά και σε επίπεδο μάρκετινγκ. Μία κίνηση με πολλά οφέλη για την ομάδα για το μέλλον. Εξαιρώντας τον Βινίσιους Τζούνιορ συνήθως με τα δικαιώματα ενός παίκτη ως προς τις φωτογραφίες του ισχύουν τα εξής: 50% για την ομάδα και 50% για τον παίκτη. Με τον Μπαπέ όμως το ποσοστό θα ήταν πιο μεγάλο και υπέρ του.

Στην Παρί Σεν Ζερμέν ειδικά από ένα σημείο και έπειτα έβλεπαν πώς ήταν ιδιαίτερα πιθανό ο Μπαπέ να φύγει. Ήξεραν στην ομάδα την εκτίμηση που διατύπωνε διαρκώς για τη Ρεάλ. Υπήρχαν και οι πηγές που διευκρίνιζαν ότι στην Παρί ο παίκτης 'ένιωθε προστατευμένος οικονομικά'.

Υπήρχε και μία αίσθηση ότι ένα πολύπλοκο σενάριο πραγμάτωσης ενός νέου deal θα έβγαινε στο προσκήνιο. Μία εκδοχή με έξτρα μπόνους για τον Μπαπέ. Στην Παρί υπήρχε ένα σημείο που ήλπιζαν ότι θα βρισκόταν μία φόρμουλα ώστε τουλάχιστον ο Γάλλος φορ να μην έφευγε ως ελεύθερος. Στις 13 Φλεβάρη που η Ρεάλ έπαιζε με τη Λειψία υπήρξαν νέες πληροφορίες. Μεταφέρθηκε προς τη Ρεάλ ότι ο Μπαπέ θα ενημέρωνε την Παρί για την απόφασή του να φύγει στο τέλος της σεζόν.

Τα νέα αυτά δεν διέρρευσαν αρχικά. Έφτασαν όμως στα αυτιά των ανθρώπων της Ρεάλ και ενημερώθηκε και ο Αντσελότι. Χωρίς του γίνεται ξεκάθαρο εάν ο Γάλλος υπέγραψε ή όχι ενημερώθηκε πώς θα μπορεί να υπολογίζει στον Μπαπέ. Δέκα μέρες μετά ο Μπαπέ βρέθηκε στην Ισπανία αλλά στη Βαρκελώνη για κάποιες ημέρες ξεκούρασης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Athletic» είχε βρεθεί στην Ισπανία για να υπογράψει με τη Ρεάλ. Στις αρχές Ιουνίου έγινε πια γνωστό ότι ήταν τον Φλεβάρη που είχε κλείσει η συμφωνία.

Τα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα. Η Ρεάλ γενικά λειτουργεί έτσι. Η μητέρα του Μπαπέ και μάνατζέρ του Φάιζα Λαμάρι, είχε ζητήσει να μην διαρρεύσει το παραμικρό. Υπήρξαν μετά στιγμές έντασης με τον Μπαπέ και την Παρί. Ο τεχνικός της ομάδας, Λουίς Ενρίκε, άλλες στιγμές τον έκανε αλλαγή ή τον άφηνε τελείως εκτός. Ο Ισπανός τεχνικός είχε πει τον Μάρτιο ότι πρέπει η ομάδα να μάθει να παίζει χωρίς αυτόν.

Ο Μπαπέ όταν έγινε αλλαγή στο 0-0 με τη Μονακό προτίμησε να βρεθεί στην εξέδρα με την οικογένειά του παρά στον πάγκο με τους συμπαίκτες του (στον αγώνα της 1ης Μαρτίου). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξε και μεγάλη αντιπαράθεση στελεχών της Παρί που ήταν στην εξέδρα με τη μητέρα του.

Στη Ρεάλ και στο περιβάλλον του παίκτη θεωρούσαν πώς η Παρί τον τιμωρούσε έτσι. Από τη γαλλική ομάδα τα διέψευσαν όλα αυτά. Το τέλος της σχέσης του Μπαπέ με την Παρί πλησίαζε. Τρεις ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Παρί από τη Ντόρτμουντ ο Μπαπέ επικοινώνησε τη θέση του. «Χρειάζομαι μία νέα πρόκληση μετά από επτά χρόνια», τόνισε ευχαριστώντας άπαντες στον σύλλογο αλλά κανείς δεν ήξερε επακριβώς το τι ερχόταν.

Ο Γάλλος σούπερ σταρ ήθελε να κάνει τις ανακοινώσεις του πριν το τελευταίο παιχνίδι της Παρί, στις 12 Μαΐου. Η ομάδα επέλεξε να μην κάνει τίποτα το ξεχωριστό για αυτόν αλλά οι Ultras των Παριζιάνων, που είχε βρεθεί μαζί τους σε μπάρμπεκιου, είχαν ένα μεγάλο κορεό για εκείνον.

Η Parisien τη Δευτέρα που ακολούθησε ανέδειξε ότι έπειτα από αυτόν τον αγώνα ο Αλ Κελαϊφί με τον Μπαπέ είχαν μία διαφωνία με τον ισχυρό άνδρα της Παρί να του ζητά τον λόγο γιατί δεν τον είχε στο αποχαιρετιστήριο βίντεό του. Πηγή κοντά στην Παρί διέψευσε ότι αυτό συνέβη και ανέφερε ότι οι όποιες διαφωνίες για οικονομικά θέματα είχαν λυθεί.

Εκείνη τη Δευτέρα ο Μπαπέ είχε αναδειχθεί για 5η σερί φορά κορυφαίος παίκτης στο Σαμπιονά. Στον λόγο που έβγαλε αναγνώρισε τον Αλ Κελαϊφί που το 2021, το 2022 και το 2023 είχε σχολιάσει ότι δεν θα έφευγε χωρίς χρήματα ο Μπαπέ. «Το νέο κεφάλαιο θα είναι πολύ συναρπαστικό. Ίσως δεν είναι ακόμα η ώρα να μάθουν όλοι ποια θα είναι (η επόμενη ομάδα)», είχε πει.

Η μεγάλη αποκάλυψη θα ερχόταν μετά τον τελικό του Champions League καθώς στη Ρεάλ δεν ήθελαν τίποτα να τους αποσπάσει την προσοχή του συλλόγου για τη διεκδίκηση του τροπαίου. Δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του 15ου τίτλου της σε επίπεδο Champions League/ Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Ρεάλ ήταν πια έτοιμη να καλωσορίσει το νέο της μεγάλο απόκτημα. Τώρα όλα τελείωσαν και οι φίλαθλοι της Ρεάλ ανυπομονούν να δουν τον Μπαπέ με τη φανέλα της αγαπημένης ομάδας τους.

Η οικονομία μιας Galactico μεταγραφής

Στην Ισπανία επιμένουν πως μόλις κατέφτασε η πρόταση της Ρεάλ οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τάχιστα. Παρά το γεγονός πως το στενό του περιβάλλον τον συμβούλεψε για... σκληρό παζάρι που θα μπορούσε να του επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, ο Μπαπέ δέχθηκε γρήγορα την πρόταση των Μερένγκες και οι υπογραφές έπεσαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ποιοι είναι όμως οι αριθμοί πίσω από τη συμφωνία; Με δεδομένο πως από το 2022 πολλά άλλαξαν στην λευκή πλευρά της Μαδρίτης, η Ρεάλ πρόσφερε ένα συμβόλαιο με χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με εκείνο που έστειλε δυο χρόνια νωρίτερα. Ο καθαρός μισθός του Γάλλου θα ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό παραπλήσιο με εκείνο που λαμβάνουν οι Βινίσιους και Μπέλινγκχαμ, αλλά οι μεγάλοι αριθμοί προκύπτουν από το μπόνους υπογραφής.

Σύμφωνα με «Marca» και «Sky Sports» το μπόνους ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα διαμοιραστεί σε βάθος πενταετίας προς τον Γάλλο, σε μια γενναία περικοπή που δέχθηκε ο 25χρονος επιθετικός σε σύγκριση με όσα έπαιρνε στην Παρί. Ο καθαρός μισθός του άλλωστε ήταν διπλάσιος (32 εκατομμύρια ευρώ), το μπόνους υπογραφής του 2022 ακόμα μεγαλύτερο (150 εκατ. ευρώ), ενώ υπήρχε κι ένα μπόνους αφοσίωσης ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023 και 80 εκατ. ευρώ για το 2024 το οποίο βέβαια περιπλέχθηκε στην πορεία.

Βλέποντας άλλωστε πως ο Μπαπέ δεν έχει καμία διάθεση να ανανεώσει, στο Παρίσι έκαναν έναν οικονομικό διακανονισμό μαζί του και τελικά το μεγαλύτερο μέρος των 80 εκατ. ευρώ από το μπόνους αφοσίωσης δεν θα μπει ποτέ στην τσέπη του. Την ίδια ώρα βέβαια, ακόμα και η Ρεάλ όφειλε να κάνει μια υποχώρηση αν ήθελε να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Επί εποχής Φλορεντίνο Πέρεθ οι Μερένγκες μοιράζουν τα image rights 50-50 με τους ποδοσφαιριστές που υπογράφουν, όμως η περίπτωση του Μπαπέ ήταν διαφορετική. Βαδίζοντας στα χνάρια της πρώτης και μοναδικής - μέχρι τώρα - εξαίρεσης που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γάλλος κράτησε το 80% των δικαιωμάτων της εικόνας του, ενώ το 20% ανήκουν πλέον στη Ρεάλ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα