Wyscout Analysis - Μπαπέ: Το αναπόφευκτο αντάμωμα, την τέλεια στιγμή

Wyscout Analysis - Μπαπέ: Το αναπόφευκτο αντάμωμα, την τέλεια στιγμή

wyscout1_6

bet365

Το σίριαλ έφτασε στο τέλος του. Ο Κιλιάν Μπαπέ είναι παίκτης της Ρεάλ, ο Αντσελότι τρίβει τα χέρια του και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο Γάλλος φτάνει στο «Μπερναμπέου» την καταλληλότερη στιγμή.

Έδειχνε απλά αναπόφευκτο. Ο Κιλιάν Μπαπέ - επιτέλους - έγινε κι επίσημα παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και από τη νέα σεζόν θα φορά τη φανέλα που ανέκαθεν φάνταζε προορισμένος να φορά. Παρά τις προσπάθειες της Παρί Σεν Ζερμέν, το πισωγύρισμα του Γάλλου το 2022, τα πολιτικά παιχνίδια, αυτό το αντάμωμα δεν θα μπορούσε να μη λάβει χώρα εν τέλει, ήταν σαν γραφτό του. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως, παρ'ότι... άργησε, δείχνει να έγινε πραγματικότητα την τέλεια στιγμή.

Γιατί; Γιατί ο Μπαπέ έρχεται να γίνει ο απόλυτος ιππότης της Βασίλισσας όντας στο πιο ώριμο και εντυπωσιακό μομέντουμ της ποδοσφαιρικής του ζωής. Αλλά και επειδή στη Μαδρίτη θα βρει τον Κάρλο Αντσελότι, τον μάστερ των ισορροπιών, τον πιο κατάλληλο προπονητή για να τού βρει τον τέλειο ρόλο στην - ήδη απίθανη - Ρεάλ και να εκτοξεύσει τόσο τον Γάλλο, όσο και την ομάδα του. Και κάπως έτσι, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στο μικροσκόπιό του το αντάμωμα που ήρθε σε μια εξαιρετική ρωγμή του χρόνου, τόσο για τον Μπαπέ όσο και για τη Ρεάλ, και υπόσχεται να καθορίσει τα επόμενα χρόνια του ποδοσφαίρου.

Ο Μπαπέ σε... τρομακτική κατάσταση

Όμως, ας το πιάσουμε από το πρώτο δεδομένο: Από τον Κιλιάν Μπαπέ. Η σεζόν που πέρασε ήταν δύσκολη για πολλούς λόγους για τον Γάλλο. Βρέθηκε «εγκλωβισμένος» στο... πείραμα της Παρί Σεν Ζερμέν, δέχθηκε πιέσεις με την κατάσταση του συμβολαίου του, κουβάλησε το βάρος των προσδοκιών ολόκληρου του συλλόγου και επί της ουσίας - αγωνιστικά - δεν βρήκε ποτέ έναν ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα του. Ο Λουίς Ενρίκε τον χρησιμοποίησε ως εξτρέμ, ως φορ, ως δεκάρι, αλλά δεν ανακάλυψε πουθενά μια ισορροπία που θα λειτουργούσε σε βάθος χρόνου για τον 25χρονο και τους συμπαίκτες του στην επίθεση (Ντεμπελέ, Κολό Μουανί, Μπαρκολά, Ράμος).

Όλη αυτή η κατάσταση, θα «έπρεπε» να έχει αντίκτυπο στο παιχνίδι του Μπαπέ, στα νούμερα και τα data του. Μόνο που μιλάμε για έναν φοβερό ποδοσφαιριστή, που δεν... ένιωσε τίποτα και, ακόμα κι έτσι, σε επίπεδα απειλής έσπασε τα κοντέρ του. Ο Γάλλος μέτρησε κατά μέσο όρο φέτος σε πρωτάθλημα και Champions League 0,77 Expected Goals ανά 90 λεπτά, μια υψηλότατη επίδοση, την καλύτερη της καριέρας του. Και αν η Ligue 1 δεν... γεμίζει το μάτι, υπάρχει και το Champions League, εκεί που οι κορυφαίοι κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους. Εκεί που όλοι... βλέπουν τον Μπαπέ.

Δεν υπήρξε παίκτης φέτος που να είχε - συνδυαστικά - καλύτερα νούμερα σε Expected Goals και Expected Assists από τον Γάλλο (13,47 xG + xA σε 1080'). Με απλά λόγια ήταν ο παίκτης που προσέφερε περισσότερο από κάθε άλλον στον συνδυασμό απειλής και δημιουργίας, στο να εκτελεί μόνος του ή να φτιάχνει πράγματα για τους γύρω του. Άλλωστε, αυτό είναι δηλωτικού του ποδοσφαιρικού του πακέτου, μαζί με την τρομακτική ταχύτητα, τις ντρίμπλες και τα κουβαλήματα με την μπάλα. Ο Μπαπέ μπόρεσε ακόμα και σε μια τέτοια περίεργη για εκείνον χρονιά να είναι η καλύτερη έκδοση του εαυτού του, να διατηρηθεί σε ελίτ επίπεδα και φτάνει στη Ρεάλ όντας στην - ίσως - καλύτερη κατάσταση της καριέρας του.

Μόνο ο Αντσελότι μπορεί - και πρέπει - να ξέρει

Και αφού έχουμε τον Μπαπέ σε... τρομακτική κατάσταση, φτάνουμε και στο δεύτερο δεδομένο: Τη Ρεάλ. Πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης σε... μεταβατική σεζόν, με όλο το μέλλον μπροστά της. Η Βασίλισσα εδώ και καιρό λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, τόσο που ακόμα και στο εσωτερικό της υπήρχαν ερωτηματικά για το αν ο Μπαπέ τής χρειάζεται στα αλήθεια. Μα είναι πολύ δύσκολο κανείς να γυρίσει την πλάτη σε έναν τέτοιον παίκτη.

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το πού θα αγωνίζεται ο Γάλλος. Ο Αντσελότι φέτος επανεφηύρε τη Βασίλισσα με ένα 4-4-2 σε ρόμβο, τους δαιμονισμένους Βινίσιους και Ροντρίγκο στην κορυφή και από πίσω τους τον απίθανο Μπέλινγκχαμ. Φαινομενικά, η έλευση του Μπαπέ θα μπορούσε να διασπάσει αυτή την τέλεια ισορροπία που ήταν οδηγός για τη Βασίλισσα φέτος. Θα αλλάξει σύστημα; Θα χρειαστεί να πάρει τη θέση του Βινίσιους; Θα παίξει στην κορυφή; Θα χρειαστεί να «θυσιαστούν» οι υπόλοιποι για χάρη του; Τίποτα δεν έχει σημασία όσο ο Καρλέτο βρίσκεται στον πάγκο της. Μόνο εκείνος ξέρει.

Έχει ακούσει πολλά ο Αντσελότι, μα κανείς δεν μπορεί να του πει τίποτα, όσον αφορά τη βέλτιστη χρησιμοποίηση του - κατά κανόνα ελίτ - υλικού του. Αν υπήρχε ένας προπονητής ικανός να βρει στον Μπαπέ τον τέλειο ρόλο στο υπερταλαντούχο σύνολο της Ρεάλ, αυτός είναι ο Καρλέτο. Το έχει κάνει τόσες φορές. Με την μετατροπή του Κριστιάνο σε killer, την εκτόξευση του Ζιντάν στη Γιουβέντους, του Κακά στη Μίλαν, του Μπενζεμά στη Ρεάλ. Ο Ιταλός έχει τον τρόπο και να ράβει αψεγάδιαστα κοστούμια για τους παίκτες του και να δημιουργεί λειτουργικά σύνολα και να τους εμπνέει, να κερδίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους. Σε αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία.

Άλλωστε είναι γνωστό πως δεν έχει την παραμικρή... εμμονή και αυτό είναι το «όπλο» του. «Μπορείς να παίζεις ποδόσφαιρο με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει ένα νικητήριο σύστημα. Το νικητήριο σύστημα είναι να τοποθετείς τους παίκτες εκεί που είναι άνετοι στο γήπεδο», έχει πει, όπως και: «Το παιχνίδι ανήκει στους παίκτες. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας προπονητής είναι να εξασφαλίσει πως οι παίκτες καταλαβαίνουν καλά τι πρέπει να κάνει η ομάδα. Όλες οι ομάδες έχουν ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, η διαφορά έγκειται στο πώς χρησιμοποιούν αυτή την ποιότητα».

Και ο Αντσελότι είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση της φοβερής ποιότητας του Μπαπέ. Αυτή τη στιγμή, αφού στα αριστερά υπάρχει ο Βινίσιους, δείχνει πολύ πιθανό ο Γάλλος να παίξει ως σέντερ φορ. Και μπορεί να υπάρχει η παρεξήγηση πως «δεν του αρέσει» ή πως «δεν είναι αυτή η θέση του», αλλά το χορτάρι άλλα μαρτυρά, αφού ο Μπαπέ έχει δείξει πως κινείται το ίδιο φονικά και κεντρικά και μέσα στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η παρακάτω φάση, στην οποία ο 25χρονος έχει κινηθεί πανέξυπνα σαν... παραδοσιακό φορ. Με τον Σολέρ στα άκρα, ο Μπαπέ ξεκινά να σπριντάρει για να βρεθεί ανάμεσα στα στόπερ και να πάρει την πάσα του συμπαίκτη του μέσα στην περιοχή.

Η κίνηση του Μπαπέ

Η κίνηση του Μπαπέ

Πρόκειται όμως για σπριντ αντιπερισπασμού, καθώς με το που ο αμυντικός του γυρνά την πλάτη του, ο Μπαπέ κάνει φοβερή προσποίηση και φεύγει στην τυφλή του πλευρά για να βρεθεί φάτσα με το τέρμα και να σκοράρει ανενόχλητος.

Η κίνηση του Μπαπέ

Εξτρέμ ή φορ. Στα άκρα ή κεντρικά. Ίσως να παίξει μαζί με τον Βινίσιους, ίσως να εναλλάσονται σε χώρους και ρόλους στα αριστέρα, ίσως να παίξει μαζί με τον Ροντρίγκο, ίσως να παίξει μόνος του με τον Μπέλινγκχαμ από πίσω του. Αυτή τη στιγμή δεν έχει την παραμικρή σημασία. Κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν πρέπει να ξέρει. Μόνο ο Αντσελότι. Το μόνο που μετρά είναι πως ο Μπαπέ φτάνει στη Μαδρίτη όντας σε ένα φοβερό σημείο στην καριέρα του, ως πιθανώς ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Και εκεί θα βρει τον Αντσελότι, τον άνθρωπο που ξέρει όσο κανένας άλλος να διαχειρίζεται την ποιότητα, να τη μετατρέπει σε ασταμάτητη δύναμη, ανακαλύπτοντας τις ιδανικότερες ισορροπίες. Αυτά αρκούν για τώρα και τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο με τη νέα σεζόν. Ήδη από τη σκέψη και μόνο πάντως, αυτή η Ρεάλ φαντάζει απλά τρομακτική.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα