Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Η κοινή γραμμή των Πέρεθ και Λαπόρτα, που έχουν δώσει «κόκκινη κάρτα» στους Ultras

real ultras bernabeu

bet365

Ο Πέρεθ έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά από τις κερκίδες του «Μπερναμπέου» τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς, μέθοδο την οποία εφάρμοσε και ο Ζοάν Λαπόρτα για την εξάλλειψη της βίας στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα.

Η εικόνες χάους που είδαμε στο ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα σε Ατλέτικο και Ρεάλ ήταν αφορμή να αναλογιστούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η κατάσταση με τα φαινόμενα βίας μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, ωστόσο, έχουν γίνει βήματα προς την εξάλλειψη αυτών των περιστατικών, κυρίως από τους προέδρους των δύο ισχυρότερων ομάδων της χώρας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να εξαλείψει την παρουσία των Ultras στο «Μπερναμπέου», ανακοινώνοντας την ολοκληρωτική αναδιοργάνωση της κερκίδας τους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από χρόνια προβλημάτων με τους «Ultras Sur», την πλέον σκληροπυρηνική ομάδα οπαδών, που συχνά εμπλέκονταν σε βίαια επεισόδια, ΄προέβαιναν σε ρατσιστικά σχόλια και απρεπείς πολιτικές δηλώσεις, γεγονός που προκαλούσε τις αντιδράσεις των υπόλοιπων θεατών αλλά και μελών της διοίκησης.

Η απόφαση για την αναδιοργάνωση αυτή δεν εύκολη και παρουσίασε πολλά εμπόδια μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως». Οι οργανωμένοι αντιστάθηκαν με διάφορους τρόπους, σηκώνοντας πανό κατά του Φλορεντίνο Πέρεθ, κάνοντας βανδαλισμούς, ακόμα και στο μνήμα της συζύγου του! Παρά τις απειλές, ο ισχυρός άνδρας των Μαδριλένων επέμεινε, δηλώνοντας ότι η βία και η παραβατική συμπεριφορά έχουν καμία θέση μέσα στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης. Στόχος του ήταν το να μετατρέψει τη νότια κερκίδα, σε ένα φιλικό προς τον κόσμο μέρος όπου θα λείπουν η βία και τα ρατσιστικά σχόλια που ακούγονταν.

Μετά την απομάκρυνση των «Ultras Sur», το 2014 δημιουργήθηκε η «Grada Fans», μια ομάδα οργανωμένων που είχε ως σκοπό το να προωθήσει την υποστήριξη στην ομάδα με έναν πιο... ειρηνικό τρόπο. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να υπογράψουν μια σύμβαση που προέβλεπε ότι θα έπρεπε να τηρούνται αρχές, όπως ο σεβασμός. Έκτοτε η νότια κερκίδα του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έχει μεταμορφωθεί και δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την οποία ο Πέρεθ ήθελε να κλείσει.

Η απομάκρυνση των στοιχείων που προκαλούσαν τη βία δεν ήταν μία καθόλου εύκολη υπόθεση, ωστόσο η Βασίλισσα δεν είναι η μοναδική που έχει πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παρόμοια βήματα έχουν γίνει και από άλλες ομάδες της Ισπανίας. Στη Μπαρτσελόνα, ο Ζοάν Λαπόρτα ακολούθησε μια παρόμοια μέθοδο για τους «Boixos Nois», μια άλλη επίσης βίαιη ομάδα οπαδών. Παρά τις απειλές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος, κατάφερε να τούς απομακρύνει, υποσχόμενος μηδενική ανοχή στη βία.

Η κοινή γραμμή που ακολούθησαν τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και οι Μπλαουγκράνα έδειξε ότι, παρά τις αντιξοότητες, οι μεγάλες ομάδες μπορούν να κερδίσουν τη μάχη κατά της βίας και να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους φιλάθλους που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Τόσο ο Πέρεθ, όσο και Λαπόρτα, «βομβαρδίστηκαν» από τις σκληρές αντιδράσεις, όμως κατάφεραν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα στα στάδια των ομάδων τους.

Σήμερα, η Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζει να δείχνει μηδενική ανοχή στη βία. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα περιστατικά, η γενική κατεύθυνση του συλλόγου ωστόσο, παραμένει σταθερή.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα