Wyscout Analysis - Ραφίνια: Η επανεφεύρεσή του στον πυρήνα της Μπαρτσελόνα

Wyscout Analysis - Ραφίνια: Η επανεφεύρεσή του στον πυρήνα της Μπαρτσελόνα

Ιάσονας Θεριός
Ραφίνια - Wyscout

bet365

Από την πόρτα της εξόδου, στο περιβραχιόνιο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει πώς ο Φλικ μεταμόρφωσε τον Ραφίνια σε έναν από τους πιο κομβικούς ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα.

Τα παιδιά της Masia ενσωματώνονται με γοργούς ρυθμούς στην πρώτη ομάδα, ο Λεβαντόφσκι αγνοεί τα χρόνια του και σκοράρει κατά ριπάς, ο Γιαμάλ είναι ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη, η νέα Μπαρτσελόνα του Χάνσι Φλικ καλπάζει στη νέα σεζόν με επιβλητική φρεσκάδα και ορμή. Όμως κανένας δεν θα μπορούσε να προσωποποιήσει αυτή τη μεταμόρφωση με πιο εμφατικό τρόπο από τον Ραφίνια.

Ο Βραζιλιάνος μέχρι πριν λίγο καιρό δυσκολευόταν να δικαιολογήσει τα σχεδόν 60 εκατομμύρια που οι Μπλαουγκράνα δαπάνησαν για να τον κάνουν δικό τους, έδειχνε παραγκωνισμένος, έτοιμος να παραχωρηθεί για να χρηματοδοτήσει έμμεσα την ανανέωση της ομάδας. Μα η ανανέωση εν τέλει ήρθε μέσα από τον ίδιο και τη δική του επανεφεύρεση. Ένας νέος Ραφίνια στον πυρήνα της Μπάρτσα, πιο κομβικός και σημαντικός από ποτέ. Πλέον και αρχηγός. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρική ανάλυσης, στρέφει τον βλέμμα του στον αναγεννημένο Βραζιλιάνο που έγινε η καλύτερη έκδοση του εαυτού του.

Ραφίνια: Απειλή, δημιουργία, ένταση

Έντεκα εμφανίσεις, έξι γκολ, έξι ασίστ. Αυτά και μόνο θα ήταν ικανά να υπογραμμίσουν τη σημασία του στην Μπαρτσελόνα φέτος, όμως ο Ραφίνια δεν έγινε... τυχαία τόσο κομβικός. Ο Φλικ χρειάστηκε να ξεκλειδώσει τον «φανταστικό ποδοσφαιριστή» που «γνώριζε και θαύμαζε πριν αναλάβει την Μπαρτσελόνα».

 

Ο Ραφίνια για χρόνια ήταν ένα κλασικό αριστεροπόδαρο δεξί εξτρέμ, όμως αφενός η εικόνα του σε αυτόν τον ρόλο τις τελευταίες σεζόν στην Ισπανία και αφετέρου η ύπαρξη του Λαμίν Γιαμάλ δεν τού άφηναν πολλά περιθώρια να παραμείνει εκεί. Και είναι γεγονός πως φέτος κινείται σε πολύ διαφορετικούς χώρους με την μπάλα. Είναι εμφανές και στο heatmap του.

Ραφίνια - Heatmaps

Πέρυσι λειτουργούσε κολλημένος στη γραμμή και φέτος παίζει σε πολύ πιο κεντρικά σημεία του γηπέδου. Στα «χαρτιά» ξεκινάει ως αριστερό εξτρέμ ή ακόμα και ως δεκάρι, σημασία όμως έχει πως ο Φλικ, ειδικά με τον Όλμο νοκ-άουτ, τού έχει δώσει ελευθερία και τον θέλει σε κεντρικούς χώρους. Και αυτή η ελευθερία κινήσεων έχει δώσει... φτερά στον Ραφίνια, που, για να το θέσουμε απλά, αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ραφίνια έχει εκτοξεύσει τους δείκτες του σε απειλητικότητα και δημιουργία. Από το περυσινό 0,37xG/90' πλέον βρίσκεται στο 0,67xG/90' και από το 0,25 στις Expected Assists/90', φέτος ανέβηκε στο 0,48. Η μεταφορά του σε πιο κεντρικές περιοχές του γηπέδου τον έχει βοηθήσει σημαντικά στο να βρίσκει περισσότερες συνεργασίες με τους συμπαίκτες του και να εκτελεί από καλύτερες θέσεις και ευνοϊκότερες συνθήκες. Από εκεί κι έπειτα είναι θέμα της - αδιαμφισβήτητης για εκείνον - ποιότητας και της αυτοπεποίθησης που έχει.

Αυτή τη στιγμή πάντως κανένας παίκτης στη La Liga - χωρίς τα πέναλτι φυσικά - δεν έχει καλύτερη επίδοση σε xG + xA/90', κανείς δεν είναι δηλαδή ταυτόχρονα τόσο απειλητικός και τόσο δημιουργικός όσο εκείνος. Κανένας άλλος μεσοεπιθετικός δεν έχει περισσότερες τελικές, κανένας άλλος γενικά στη La Liga δεν έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του (36) μέχρι τώρα. Σε αυτόν τον νέο του ρόλο ο Ραφίνια είναι πυρήνας για την επιθετική λειτουργία της Μπαρτσελόνα.

Και ενώ αυτό θα ήταν αρκετό για να τον καταστήσει πολύτιμο, ο Βραζιλιάνος δεν... επαναπαύεται και αποτελεί σημαντικότατο γρανάζι και για την ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας του. Η Μπάρτσα έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες πίεσης (PPDA) στο πρωτάθλημα, η ένταση, το counterpressing, η μανιασμένο πίεση για άμεση ανάκτηση της κατοχής είναι κάτι που ο Φλικ θέλησε να εμφυσήσει από την πρώτη στιγμή στην ομάδα του και τα έχει καταφέρει εξαιρετικά. Σε αυτό τον έχει βοηθήσει σημαντικά ο Ραφίνια και το προφίλ του, καθώς ο Γερμανός επένδυσε πολλά στην αθλητικότητα του Βραζιλιάνου και τον «έχρισε» ηγέτη του πρέσινγκ.

Ο Ραφίνια ξεκινά από τα «φτερά» αλλά είναι ο πρώτος παίκτης - μαζί με τον Γιαμάλ - που πιέζει τα αντίπαλα στόπερ, λειτουργία στην οποία διαπρέπει ξανά και ξανά χάρη στην ένταση και τη φυσική του κατάσταση. Μέχρι τώρα δε, μόνο ο Πέδρι μετρά περισσότερες ανακτήσεις κατοχής από αυτόν (35) και την ίδια στιγμή έχει φοβερό ποσοστό επιτυχίας στις αμυντικές του μονομαχίες (76,9%).

Από την πόρτα της εξόδου, μέχρι το περιβραχιόνιο και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο με επέκταση και σημαντική επιρροή σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Ο νέος, αναγεννημένος Ραφίνια κάνει τα πάντα για την ομάδα του και αναδύεται στην ελίτ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα