Οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν τη διαφθορά με έρευνες και συλλήψεις, οι Ελληνες με λόγια, ταξίδια και μνημόνια συναντίληψης

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν τη διαφθορά με έρευνες και συλλήψεις, οι Ελληνες με λόγια, ταξίδια και μνημόνια συναντίληψης

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος μελετά τη δουλειά της LaLiga για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και συγκρίνει τα όσα κάνουν οι Ισπανοί με τα όσα λένε οι Ελληνες.

Τον περασμένο Μάιο η είδηση ότι η ισπανική Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ποδοσφαιριστών και διοικητικών στελεχών ομάδων από τις πρώτες τρεις κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου έκανε τον γύρο του κόσμου. Επικοινώνησε ένα μήνυμα προς την παγκόσμια αγορά του ποδοσφαίρου. Ηταν σαν ξαφνικά η Ισπανία να αποφάσιζε να φωνάξει τόσο προς το εσωτερικό της όσο και προς τον έξω κόσμο ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την διαφθορά και το στήσιμο των αγώνων του ποδοσφαίρου της. Πώς έγινε αυτό; Όχι κατά τύχη. Δεν ήταν γέννημα μιας στιγμής ή μιας έρευνας που έτυχε να κάνουν οι ισπανικές αρχές επειδή έτυχε να βρεθεί σε θέση ευθύνης κάποιος με όραμα την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Αυτό που είδαμε στις εικόνες ήταν ένα από τα πρώτα τρανταχτά αποτελέσματα, ένας από τους πρώτους καρπούς που δρέπει η LaLiga από την διαδικασία αυτοκάθαρσης στην οποία έχει μπει εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Το ισπανικό πρωτάθλημα ζει αυτό τον καιρό στην εποχή που μπορεί να καμαρώνει ότι είναι αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη, στις πράξεις, προσπάθεια για την καταπολέμηση του match fixing. Ολο αυτό ξεκίνησε όταν η LaLiga μπήκε ως οργανισμός σε μια διαδικασία αυτοεπίγνωσης. Εκανε ενδοσκόπηση, αναγνώρισε τα προβλήματά της, δηλαδή έκανε την αρχή για να τα λύσει. Με πράξεις. Βρήκε νόημα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, εσωτερικά, τεχνολογίας παρατήρησης και επεξεργασίας των ποδοσφαιρικών και στοιχηματικών δεδομένων, και συνεργάστηκε με την Αστυνομία προκειμένου να αρχίσει να λύνει το πρόβλημα επεμβαίνοντας κάθε φορά που έχει βάσιμες ενδείξεις ότι έχει «στηθεί» ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Η LaLiga εργάστηκε όλον αυτό τον καιρό και για την πρόληψη, με τα σεμινάρια που παραδίδει κάθε χρόνο σε χιλιάδες ποδοσφαιριστές και εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο προκειμένου να παγιοποιήσει αυτή τη νέα αντίληψη και να την μετατρέψει σε νοοτροπία και συνείδηση.

Ποια είναι η γενική ιδέα της λειτουργίας του τμήματος Ακεραιότητας και Ασφάλειας της LaLiga; Αυτό το τμήμα, που αναπτύχθηκε εσωτερικά και λειτουργεί εσωτερικά, ενισχύθηκε με ειδικούς της τεχνολογίας και των νόμων και πήρε όλους τους πόρους που ζήτησε προκειμένου να μπορεί να εγγυηθεί ότι παρακολουθεί όλους τους αγώνες και έχει την επάρκεια για να ελέγχει την καθαρότητά τους. «Σήμερα παρακολουθούνται όλοι οι αγώνες της LaLiga Santander και της LaLiga SmartBank, καθώς και οι περισσότεροι από αυτούς της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας. Και αυτό περιορίζει πάρα πολύ την πιθανότητα να μην ανιχνευθεί ένας αγώνας στον οποίο μπορεί να υπάρχει περίπτωση στησίματος», λέει σήμερα με καμάρι ο επικεφαλής του τμήματος Pedro Varas.

Στη διάρκεια της σεζόν 2018 – ’19 η LaLiga διοργάνωσε 183 σεμινάρια για 5.300 συμμετέχοντες προκειμένου να επενδύσει πάνω στην πρόληψη. Όλα αυτά όμως θα ήταν μόνο λόγια, στα οποία κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία αν δεν είχαν συμβεί και οι πράξεις, δηλαδή οι συλλήψεις. «Κάθε ποδοσφαιριστής περνά από τουλάχιστον ένα σεμινάριο ετησίως. Και φροντίζουμε να κατανοούν τους κινδύνους και τις νομικές συνέπειες για αυτόν που στήνει παιχνίδι στην Ισπανία. Φροντίζουμε να κατανοούν ότι έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς εντοπισμού και έρευνας κάθε υπόθεσης που αφορά πιθανό στήσιμο αγώνα», λέει ο Varas. Τα σεμινάρια γίνονται προκειμένου να διαλύονται οι ψευδαισθήσεις ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιρανθρώπων που νομίζουν ότι δεν θα τιμωρηθούν αν παρέχουν εσωτερική πληροφόρηση που βοηθά στο στήσιμο αγώνα, ή αν αποδεχθούν να πάρουν ένα πριμ από έναν τρίτο για να προσπαθήσουν ή να μην προσπαθήσουν πολύ για τη νίκη σε ένα παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές, όπως και οι διαιτητές μαθαίνουν στα σεμινάρια ότι μπορεί να τους περιμένει μέχρι και 4ετης φυλάκιση για συμμετοχή σε στήσιμο αγώνα, μαζί με την απαγόρευση να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο ή να ξανασφυρίξουν. Και οι συλλήψεις είναι εκεί για να τους δείχνουν ότι οι Ισπανοί δεν μένουν στα λόγια· έχουν μπει στην φάση των έργων.

 

Χάρη στο λογισμικό που ανέπτυξε, το Tyche 3.0, η LaLiga αναλύει καθημερινά περισσότερα από 800.000 αρχεία που λαμβάνει από τις 40 μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρείες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ακεραιότητας και Ασφάλειας της LaLiga, τον Jose Ignacio Arbea, αυτή η ικανότητα του λογισμικού το καθιστά ως το πιο προηγμένο εργαλείο ανίχνευσης στημένου αγώνα στον κόσμο.

Τι κάνει το λογισμικό; Λαμβάνει και επεξεργάζεται στοιχηματικά δεδομένα από όλους τους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες της Ισπανίας και τα αναλύει σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με τα αγωνιστικά δεδομένα που δημιουργούνται ζωντανά. Με άλλα λόγια, φτάνει σε θέση να αντιλαμβάνεται αν προκύπτουν στοιχήματα που δείχνουν παράλογα με βάση την εξέλιξη ενός αγώνα. Το λογισμικό ενεργοποιεί τον συναγερμό του κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά σε έναν ύποπτο αγώνα, και οι αναλυτές ασχολούνται με κάθε περίπτωση συναγερμού προκειμένου να αντιλαμβάνονται αν υπάρχει λογική ή ποδοσφαιρική εξήγηση για κάθε φαινόμενο. Και όταν οι αναλυτές συμφωνούν με το λογισμικό ότι «κάτι τρέχει», ειδοποιείται η ισπανική Αστυνομία.

Η LaLiga δεν αρκείται στο γεγονός ότι μπορεί να καμαρώνει πως είναι το μοναδικό πρωτάθλημα που ανέπτυξε τέτοια τεχνολογία εσωτερικά. Εργάζεται ήδη για να εξελίξει το λογισμικό της, ενσωματώνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από τα κοινωνικά δίκτυα. Δηλαδή ανοίγει ακόμη περισσότερο τα αυτιά της και τα μάτια της προκειμένου να αντιλαμβάνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τα ύποπτα φαινόμενα ώστε να επεμβαίνει άμεσα.

Χάρη στη συνεργασία της με την Αστυνομία και την κυβερνητική υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος, η LaLiga ζει στην εποχή που τα στοιχεία του λογισμικού της χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία εγκλήματος και εξετάζονται ως τέτοια, με την βοήθεια της Γενικής Διεύθυνσης για την ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών στην Ισπανία. Κρατήστε την ανάσα σας και διαβάστε: «Κατά τις τελευταίες τρεις σεζόν έχουμε καταθέσει περισσότερες από 15 καταγγελίες σχετικές με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οι οποίες οδήγησαν στις επιχειρήσεις «Pizarro» και «Cortés» που πραγματοποιήθηκαν από την εθνική Αστυνομία με περισσότερες από 50 συλλήψεις», δηλώνει ο Arbea. «Υποκινήσαμε επίσης τη λειτουργία της «Oikos» επιχείρησης, που οδήγησε σε αρκετούς κρατούμενους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των παρατυπιών κατά τις δύο τελευταίες σεζόν και την περαιτέρω εξάλειψη της διαφθοράς στον αθλητισμό».

Ο επικεφαλής του τμήματος Ακεραιότητας της LaLiga καταλήγει: «Είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στον μηδενικό κίνδυνο, αλλά το σύστημα που έχουμε μας έχει ήδη βάλει σε καλύτερη θέση για να απομακρύνουμε πλήρως τη διαφθορά από το παιχνίδι». Κατά την αντίληψή του, «όλες οι οργανώσεις πρέπει να συμμετέχουν στην εξάλειψη αυτών των κινδύνων. Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μια μοναδική παρέμβαση και απαιτεί συνεχή και μόνιμη δραστηριότητα».

Και τώρα θα μοιραστώ μαζί σας και το καλύτερο: η LaLiga επικοινωνεί τη διάθεσή της να βοηθήσει οποιοδήποτε πρωτάθλημα θελήσει να πορευθεί στα βήματά της. «Το γεγονός ότι αναπτύσσουμε αυτό το λογισμικό εσωτερικά μας επιτρέπει να βοηθήσουμε άλλα πρωταθλήματα και αθλήματα που προσπαθούν αυτή την εποχή να αναπτύξουν προγράμματα ακεραιότητας».

Ανακεφαλαιώνω. Σκέφτομαι τι μήνυμα επικοινωνεί η διοίκηση του ισπανικού ποδοσφαίρου προς τον εσωτερικό της κόσμο, αλλά και προς τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τους ποδοσφαιρόφιλους και την ισπανική κοινωνία. Σκέφτομαι τι μήνυμα επικοινωνεί και προς τα έξω, δηλαδή προς τον υπόλοιπο πλανήτη και τους ποδοσφαιρόφιλους όλου του πλανήτη σε μια εποχή που η LaLiga προσπαθεί να πουλάει όλο και πιο ακριβά το πρωτάθλημά τις στις αγορές του πλανήτη. Κι ύστερα σκέφτομαι τι κάνουμε εμείς στην Ελλάδα.

Αν θέλεις πραγματικά να καθαρίσεις το ποδόσφαιρο, να πατάξεις τη διαφθορά και να διώξεις τον υπόκοσμο από τα γήπεδά σου, είναι τόσο απλό να αρχίσεις να το επικοινωνείς και να φωνάζεις με τη στάση σου ότι σοβαρολογείς, διότι μιλούν οι πράξεις. Η παρακολούθηση. Οι έρευνες. Οι συλλήψεις. Οι καταδίκες. Οι Ισπανοί επενδύουν και δουλεύουν επί μια 3ετία με υπομονή και συνέπεια, και σήμερα φτάνουν να πείθουν ότι έχουν πάρει το στήσιμο πιο πολύ στα σοβαρά από οποιονδήποτε άλλο. Οι Ελληνες δεν δουλεύουν. Μας δουλεύουν. Μόνο. Γι’ αυτό και σήμερα ετοιμαζόμαστε για ακόμη μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα συμφωνηθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, και ύστερα θα υπογραφεί ακόμη ένα κενό μνημόνιο γεμάτο από αφηρημένες διακηρύξεις. Θα βγούμε και δύο φωτογραφίες που θα εξυπηρετούν την επικοινωνία των διπλωματών και των πολιτικών. Και ύστερα θα αφήσουμε το ποδόσφαιρο στα χέρια της ΕΠΟ.
Αν θέλεις να λύσεις το πρόβλημα, σε 3 ώρες και 55’ λεπτά προσγειώνεσαι στη Μαδρίτη και ζητείς βοήθεια. Αν έχεις τα κότσια να κάνεις αυτό που έκαναν οι Ισπανοί, δηλαδή να μη φοβηθείς να συλλάβεις πρόσωπα που συνδέονται με μεγάλες ομάδες, ζητάς την βοήθειά τους και το λογισμικό τους. Αν δεν θέλεις να λύσεις το πρόβλημα, το αφήνεις στα χέρια της ΕΠΟ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.