Ligue 1: Η Παριζιάνικη αυτοκρατορία, οι εστίες επανάστασης και το «τέρας» στις εξέδρες
- Παρί Σεν Ζερμέν, η κραταιά αυτοκρατορία
- Μαρσέιγ και Μονακό στην αντίσταση, Λυών για την αναγέννηση
- Οι «σταχτοπούτες» της Ligue 1 και η Σεντ Ετιέν
- Το μεταγραφικό παζάρι
- Σχέδια για εξάλειψη της οπαδικής βίας
Παρίσι, η πόλη του φωτός. Από τις ηλιόλουστες αποβάθρες κατά μήκος του Σικουάνα μέχρι τα φιλήσυχα καφέ γεμάτα νοσταλγία, η πρωτεύουσα της Γαλλίας ήταν ανέκαθεν γνωστή ως μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου.
Πέρα από τη γραφική της γοητεία, είναι επίσης μια πόλη που σφύζει από πολιτισμό, κουζίνα, τέχνη, αρχιτεκτονική και ιστορία. Ένα μικρό κέντρο του κόσμου που γύρω του περιστρέφεται ολόκληρη η γαλλική επικράτεια (κι όχι μόνο). Από το 2011 κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Από τότε που το QSI του Κατάρ αποφάσισε να επενδύσει στην Παρί Σεν Ζερμέν και να την αναδείξει ως τον απόλυτο γίγαντα του πρωταθλήματος. Οι Παριζιάνοι αποτελούν την κορωνίδα της Ligue 1, η οποία βρίσκεται στην εκκίνηση ενόψει της ίσως πιο απαιτητικής σεζόν της σύγχρονης ιστορίας.
Γύρω από την Παρί ωστόσο περιστρέφονται κι άλλες δυνάμεις με φιλοδοξίες, προβληματισμούς, όνειρα, δυναμικές. Μαρσέιγ, Μονακό, Λυών, Λιλ και πολλές ακόμα ομάδες ετοιμάζονται να δώσουν μια άγρια ομορφιά στη Ligue 1, ενώ μερικές πιο... ατίθασες θα επιχειρήσουν να πάρουν τη δόξα από τους Παριζιάνους και να τους ρίξουν από την κορυφή. Ποια είναι όμως τα δεδομένα στη Γαλλία λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του πρωταθλήματος; Το Gazzetta αναλύει...
Παρί Σεν Ζερμέν, η κραταιά αυτοκρατορία
Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τους λόγους που η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί την κορωνίδα και επομένως την καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Διατηρώντας τον Κίλιαν Μπαπέ στις τάξεις της τον οποίο θα πλαισιώσει για ακόμα μια σεζόν μαζί με τους Μέσι και Νεϊμάρ, η ομάδα του Παρισιού παραμένει το απόλυτο φαβορί για ακόμα έναν τίτλο στη Ligue 1.
Ωστόσο, τη φετινή σεζόν ενδεχομένως να αντικρίσουμε μια διαφορετική εκδοχή τους. Μετά τη σφαλιάρα στο Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Νασέρ Αλ Κελαϊφι προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και στη δομή των πρωταθλητών Γαλλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να αποτινάξουν από πάνω τους το... γκλίτερ και τα φανταχτερά πετράδια προς όφελος ενός πιο ορθολογικού ποδοσφαιρικού μοντέλου.
Πρώτη κίνηση ήταν η αλλαγή του τεχνικού διευθυντή, με τον περιβόητο Λουίς Κάμπος να διαδέχεται τον Λεονάρντο και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο αίμα. Την ίδια ώρα ο Πορτογάλος επέλεξε τον Κριστόφ Γκαλτιέ για διάδοχο του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο οποίος έδωσε συνέχεια στο σερί των αποτυχημένων προπονητών που πέρασαν από το Παρίσι και έφυγαν από την πίσω πόρτα.
Με τον Γκαλτιέ ωστόσο στα ηνία και με την ανανεωμένη της στρατηγική, η Παρί φιλοδοξεί να κυριαρχήσει (ξανά) με άνεση στα εγχώρια, αλλά αυτή τη φορά να επεκτείνει την αυτοκρατορία της και έξω από τα γαλλικά σύνορα.
Μαρσέιγ και Μονακό στην αντίσταση, Λυών για την αναγέννηση
Όπου ωστόσο υπάρχει μια αυταρχική εξουσία, κάπου τριγύρω θα σιγοκαίει και η φλόγα για μια επανάσταση. Μαρσέιγ και Μονακό δεν ήταν σε θέση πέρσι για να απειλήσουν την Παρί Σεν Ζερμέν για το πρωτάθλημα και οι πιθανότητες λένε πως ούτε φέτος θα το καταφέρουν. Ωστόσο, σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο που τα πάντα παραμένουν ρευστά, τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Λιλ και Μονπελιέ άλλωστε είναι τα καλύτερα παραδείγματα για ένα αουτσάιντερ που τα έβαλε με τις πιθανότητες και αναδείχθηκε νικητής. Μια αντίστοιχη απόπειρα ενδεχομένως να γίνει και φέτος, με τις Μαρσέιγ και Μονακό να διαθέτουν τα πιο δυνατά ρόστερ - άρα και τις μεγαλύτερες προοπτικές - για να το πετύχουν.
Την ίδια ώρα ένας κοιμώμενος γίγαντας επιθυμεί να ανασύρει το... κουφάρι του προς την επιφάνεια. Η Λυών άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και ευελπιστεί πως με την είσοδο των Αμερικανών θα καταφέρει να γίνει ξανά ανταγωνιστική.
Ήδη οι μεταγραφές των Λακαζέτ, Ταλιαφίκο και Τολισό έχουν αφήσει ένα πρώτο δείγμα για τις... διαθέσεις των Λιονέ, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τα περσινά (8οι στη βαθμολογία) και να αναγεννηθούν μετά από χρόνια μέσα από τις στάχτες τους.
Οι «σταχτοπούτες» της Ligue 1 και η Σεντ Ετιέν
Οι νέες παρουσίες στο φετινό πρωτάθλημα λέγονται Οσέρ, Αζαξιό και Τουλούζ. Τρεις ομάδες που κατάφεραν να επιστρέψουν στα σαλόνια της Ligue 1, με την ελπίδα να καταφέρουν να μονιμοποιήσουν την παραμονή τους. Μπροστά τους ωστόσο έχουν μια γιγαντιαία μάχη κόντρα σε ανταγωνιστικά σύνολα που υπόσχονται ένα συγκλονιστικό σίριαλ στην ουρά της κατηγορίας.
Κανείς άλλωστε δεν έχει εγγυημένη θέση στο πρωτάθλημα και καλύτερος μάρτυρας για αυτό είναι η Σεντ Ετιέν. Οι ιστορικοί Στεφανουά δεν κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και παρά την αντεπίθεση στις τελευταίες αγωνιστικές, βίωσαν τον υποβιβασμό.
Για πρώτη φορά έπειτα από 18 χρόνια το γαλλικό ποδόσφαιρο θα κάνει σέντρα στην πρώτη κατηγορία χωρίς τη συντροφιά της Σεντ Ετιέν, η οποία ηττήθηκε το καλοκαίρι από την Οσέρ στα μπαράζ ανόδου και κηλίδωσε την ένδοξη ιστορία της.
Το μεταγραφικό παζάρι
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό (και) σε αυτή την κατηγορία νικήτρια στα χαρτιά αναδεικνύεται η Παρί Σεν Ζερμέν. Έχοντας αφήσει περιθώριο και για ακόμα περισσότερες, οι Παριζιάνοι έχουν ολοκληρώσει τέσσερις μεταγραφικές προσθήκες που δεδομένα τους ανεβάζουν επίπεδο.
Ο λόγος για τους Βιτίνια (Πόρτο), Μουκελέ (Λειψία), Εκιτικέ (Ρεμς) και Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην διαθέτουν το star status, όμως δεδομένα αποτελούν φρέσκο αίμα και εμπεριέχουν το ταλέντο για να εξελιχθούν σε... λίρες εκατό για την ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Από την άλλη, δευτεραθλήτρια στις μεταγραφές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Λυών. Μετά την είσοδο των Αμερικανών στα ιδιοκτησιακά, το κλαμπ είδε επιτέλους να μπαίνει ρευστό στα ταμεία το οποίο χρησιμοποιήθηκε για ορισμένες αξιόλογες προσθήκες. Λακαζέτ και Τολισό επέστρεψαν από Άρσεναλ και Μπάγερν αντίστοιχα για να δώσουν ποιότητα στους Λιονέ, την ίδια ώρα που ο σύλλογος συγκλόνισε την Ευρώπη με την αγορά του Αργεντινού μπακ, Νικολάς Ταλιαφίκο, από τον Άγιαξ.
Άξια αναφοράς είναι και η Μονακό μετά τις μεταγραφές του Ελβετού φορ, Εμπολό, από τη Γκλάντμπαχ και του Μιναμίνο από τη Λίβερπουλ, ενώ η Μαρσέιγ έχει αποδειχθεί πιο... φειδωλή με κινήσεις όπως των Ταβάρες (Άρσεναλ) και Κλος (Λανς).
Σε επίπεδο αποχωρήσεων, τον μεγαλύτερο θόρυβο προκάλεσε ο Ορελιέν Τσουαμενί, το «διαμάντι» στον χώρο του άξονα της Μονακό που πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα ο Ντι Μαρία εγκατέλειψε μετά από χρόνια την αγαπημένη του Παρί Σεν Ζερμέν για να πάει ως ελεύθερος στη Γιουβέντους, ενώ αίσθηση προκαλούν και οι μετακινήσεις των Μπότμαν (Λιλ) και Τελ (Ρεν) σε Νιούκαστλ και Μπάγερν αντίστοιχα.
Σχέδια για εξάλειψη της οπαδικής βίας
Νίκαια, Μασσαλία, Παρίσι. Η βία δεν γνωρίζει σύνορα και την περσινή περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος για να κουλουριαστεί και να αναπτυχθεί με τον καιρό στα γήπεδα της Γαλλίας. Επεισόδια, ξύλο, ρίψεις δακρυγόνων, Αστυνομία, συμπλοκές, συγκλονισμένα ΜΜΕ. Ο φίλαθλος κόσμος βρέθηκε επανειλημμένως στο ίδιο έργο θεατής καθ΄ όλη τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος, βλέποντας το τέρας της βίας να βρυχάται πιο δυνατά και αλαζονικά από ποτέ.
Το πάθημα ωστόσο έγινε μάθημα για τη Ligue 1 που αποφάσισε να προνοήσει προκειμένου να προστατέψει το image της, μα προπαντός τον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο και κινδυνεύει να βρεθεί σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με το «RMC», οι αρμόδιοι έχουν πάρει τα... μέτρα τους ενόψει της φετινής περιόδου, με πρωτόκολλα που θα περιορίσουν την έξαρση της βίας και την γέννηση εκτεταμένων επεισοδίων.
Η Γαλλική Ομοσπονδία ζήτησε από τα 40 μέλη της Ligue 1 και της Ligue 2 να προσθέσουν εμπόδια κατά των εισβολών και προστατευτικά δίχτυα για συναντήσεις υψηλού κινδύνου, ενώ οι ομάδες είναι αναγκασμένες να επενδύσουν στην ασφάλεια με πλέγματα, πλεξιγκλάς και φράγματα που θα μπορούν να αφαιρούνται και να επανατοποθετούνται κατόπιν σύστασης του νομάρχη ή του Εθνικού Τμήματος Καταπολέμησης Χουλιγκανισμού. (DNLH).
Μέτρα τα οποία πάρθηκαν με γνώμονα πως η Γαλλία δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ στο μάτι του κυκλώνα, όπως δυστυχώς συνέβη στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.