Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ έθεσε υπό κράτηση 60 μετανάστες εργάτες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για καθυστερημένη αμοιβή
Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα το «The Athletic» μα δεν προκαλεί έκπληξη. Οι συνθήκες εργασίες στα έργα υποδομής για το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και οι χαμένες ψυχές κατά τη διάρκεια αυτών των έργων, είναι γνωστά εδώ και καιρό. Εσχάτως φαίνεται πως στη χώρα του Κόλπου, όσοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους θέτονται υπό κράτηση και απελαύνονται. Οι υπεύθυνοι του Κατάρ έθεσε συγκεκριμένα υπό κράτηση 60 μετανάστες εργάτες, μερικοί εκ των οποίων απελάθηκαν τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει δεχτεί επανειλημμένες επικρίσεις λόγω των εργασιακών πρακτικών της από τότε που ανακηρύχθηκε διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη FIFA το 2010. Ο Guardian ανέφερε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι χιλιάδες μετανάστες εργάτες από χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει σε κατασκευαστικά έργα στο Κατάρ.
Σε ό,τι αφορά στις συλλήψεις, η κυβέρνηση του Κατάρ επιβεβαίωσε στο «The Athletic» ότι ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν για «παραβίαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια». Ενώ ισχυρίζεται ότι θα καταβληθούν όλοι οι καθυστερημένοι μισθοί και τα επιδόματα.
«Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν για παραβίαση των νόμων για τη δημόσια ασφάλεια. Δεδομένου ότι αυτή παραμένει μια εν εξελίξει έρευνα, δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για μεμονωμένες περιπτώσεις. Όλοι οι καθυστερημένοι μισθοί και επιδόματα πληρώνονται από το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Ταμείου Στήριξης και Ασφάλισης Εργαζομένων. Η εταιρεία (Al Bandary International Group) βρισκόταν ήδη υπό έρευνα από τις αρχές για μη καταβολή μισθών πριν από το συμβάν, και τώρα λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα μετά τη μη λήξη προθεσμίας για τη διευθέτηση των εκκρεμών πληρωμών. Στις 14 Αυγούστου, περίπου 60 εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του Al Bandary International Group στη Ντόχα — ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει κατασκευές, ακίνητα, ξενοδοχεία, υπηρεσίες εστίασης και άλλες επιχειρήσεις — καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους έως και επτά μήνες» Υποστηρίχθηκε ότι οι συλληφθέντες κρατούνταν σε κακές συνθήκες με θερμοκρασία έως και 41 βαθμούς Κελσίου και χωρίς κλιματισμό.
Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο αποκαλύφθηκε ότι οι διαδηλωτές στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών για «διέγερση της κοινής γνώμης» σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα του Κατάρ. Ο νόμος, ο οποίος ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, εγείρει ανησυχίες για το αν θα παραχωρηθεί στους φιλάθλους ελευθερία έκφρασης κατά τη διάρκεια του επερχόμενου τουρνουά. Οι παραβάτες θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε μέγιστη φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 100.000 ριάλ Κατάρ (περίπου 25.000 δολάρια). Ο νόμος έχει καταδικαστεί από την Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία είπε στο βρετανικό Μέσο ότι η «ασαφής» ορολογία του νόμου «θα μπορούσε να φιμώσει την ειρηνική διαμαρτυρία». Αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή έχουν διαταραχθεί από διαμαρτυρίες σχετικές με το περιβάλλον τους τελευταίους μήνες.
Για παράδειγμα, το Just Stop Oil προκάλεσε καθυστερήσεις σε αρκετούς αγώνες της Premier League τον Μάρτιο. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του Κατάρ. Μια κρατική εταιρεία πετρελαίου, η QatarEnergy, ονομάστηκε επίσημος εταίρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Φεβρουάριο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.