Μουντιάλ 2030: Τα υπέρ και τα «αγκάθια» στο ενδεχόμενο της κοινής υποψηφιότητας Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας και Αιγύπτου
Πριν τρία χρόνια, η Ελλάδα, μαζί με την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ρουμανία, είχαν συμφωνήσει να εργαστούν για να διεκδικήσουν την ανάληψη του Μουντιάλ του 2030, όμως οι εργασίες για να τεθεί υποψηφιότητα, έμειναν στα λόγια.
Τώρα η Ελλάδα φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο «κόλπο» διεκδίκησης της διοργάνωσης, αλλά με άλλους «συνεργάτες».
Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, μαζί με την Ελλάδα φέρονται να εργάζονται ώστε να καταθέσουν υποψηφιότητα για το Μουντιάλ το 2030, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση προς το παρόν, πέρα από τον υπουργό των Σπορ της Αιγύπτου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως, διεκδίκησης της διοργάνωσης, υπάρχουν αρκετά υπέρ, αλλά ορισμένα κατά, τα οποία επισημαίνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η υποψηφιότητα αυτή, αν κατατεθεί επίσημα, θα έχει ως «όπλο» τις διπλωματικές σχέσεις κυρίως της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, φέρεται να ποντάρει πολλά σε μία τέτοια ανάληψη και θα ηγηθεί της τριπλής υποψηφιότητας.
Πρόσφατα είχε συναντήσει τον πρόεδρο της FIFA, Τζιανι Ιφαντίνο και είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του να επενδύσει σε μία μεγάλη διοργάνωση. Σε έναν πυγμαχικό αγώνα μάλιστα έκατσαν δίπλα ο ένας στον άλλο (και μαζί τους ο Βλάντιμιρ Πούτιν) και οι τακτικές επισκέψεις του Ινφαντίνο στη χώρα, έχουν «φουντώσει» τα σενάρια.
Η στενή συνεργασία Ινφαντίνο και Σαλμάν μάλιστα, έφερε στο τραπέζι και το σενάριο διοργάνωσης Μουντιάλ ανά δύο χρόνια (πρόταση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας), η οποία όμως παρά τις πιέσεις της FIFA έμεινε προς το παρόν στο συρτάρι λόγω αντιδράσεων από τις περισσότερες συνομοσπονδίες (με πρώτη την UEFA).
Η Σαουδική Αραβία, παίρνοντας το παράδειγμα του Κατάρ, προσπαθεί να δώσει βάρος στον αθλητικό τουρισμό, σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και για τον ρόλο της χώρας σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο Σαλμάν θέλει να τραβήξει τη προσοχή μακριά από όσα συμβαίνουν στην χώρα, με την ανάληψη μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης.
Μουντιάλ σε τρεις ηπείρους
Παράλληλα, η ανάληψη της διοργάνωσης από τις τρεις χώρες, θα είναι ιστορικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε τρεις ηπείρους, εγχείρημα… δελεαστικό για την FIFA ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αυτό θα γίνει στην χρονιά που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από το πρώτο Μουντιάλ.
Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ελλάδα συνεργάζονται παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, με τον Σαλμάν να έχει επισκεφτεί τον περασμένο Ιούλιο την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, συζητώντας για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και για ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο, την ασφάλεια, την οικονομία και άλλα ζητήματα. Μάλιστα, το project των Σαουδαράβων για επενδύσεις φέρει τον τίτλο «Vision 2030» και φαίνεται πως περιλαμβάνει και το Μουντιάλ, στο άνοιγμα που θέλει να κάνει η χώρα στη νότια Ευρώπη. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται και σε στρατιωτικές ασκήσεις (μαζί με Η.Α.Ε. και Κύπρο συμμετείχαν στην άσκηση «Ηρακλής 2022»).
Αρχικά οι Σαουδάραβες είχαν εκφράσει τη πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα μαζί με την Ιταλία (οι Ιταλοί απέρριψαν την πρόταση καθώς θέλουν το Euro του 2032), το Μαρόκο και την Αίγυπτο, με την τελευταία να μένει στο «κόλπο» και την Ελλάδα να προστίθεται λόγω της συνεργασίας των τριών χωρών σε ζητήματα επενδύσεων.
«Αγκάθι» οι ημερομηνίες
Το «αγκάθι» ωστόσο για μία τέτοια κοινή υποψηφιότητα, είναι ότι οι Σαουδάραβες, θέλουν να γίνει το Μουντιάλ χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών, που είναι παρόμοιες με αυτές του Κατάρ. Αυτό είναι ένα εμπόδιο καθώς στο βόρειο ημισφαίριο θα επικρατεί κρύο και την ίδια ώρα στη χώρα τους έντονη ζέστη, με την αντίθεση να είναι σημαντική και αυτό να αποτελεί πρόβλημα για όλες τις ομάδες.
Παράλληλα, το γεγονός ότι φέτος, 8 χρόνια πριν δηλαδή, θα έχει διεξαχθεί κι άλλο Μουντιάλ στην αραβική χερσόνησο, αποτελεί ένα ακόμη μείον.
Τα… πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας όμως και το ενδεχόμενο ενός Μουντιάλ σε 3 ηπείρους, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για την FIFA, αν τελικά δούμε και επίσημα φάκελο υποψηφιότητας από τις τρεις χώρες.
Ο Σαλμάν πιέζει έντονα να πάρει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (έχει ήδη αναλάβει επαγγελματικούς πυγμαχικούς αγώνες, Formula 1 και το Ασιατικό κύπελλο, αλλά αυτό φαίνεται πως είναι μόνο το… ζέσταμα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.