Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ στρατολογεί υποχρεωτικά πολίτες για την ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Το Κατάρ έχει καλέσει εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών που έχουν κληθεί πίσω στη χώρα από το εξωτερικό, για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε σημεία ελέγχου ασφαλείας στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με το Reuters.
Η αποστολή στρατεύσιμων, ορισμένοι από τους οποίους κανονικά θα αναβάλουν την εθνική τους θητεία επειδή η εργασία τους θεωρείται ζωτικής σημασίας, υπογραμμίζει ουσιαστικά την υλικοτεχνική πρόκληση που αντιμετωπίζει το μικροσκοπικό αραβικό κράτος του Κόλπου που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά τουρνουά στον κόσμο. Το Κατάρ έχει πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων - εκ των οποίων μόλις 380.000 είναι υπήκοοι του Κατάρ - και αναμένει μια άνευ προηγουμένου εισροή 1,2 εκατομμυρίων επισκεπτών για το τουρνουά.
Όσοι είναι κατάλληλοι για στράτευση εκπαιδεύονται για να διαχειριστούν τις ουρές στα γήπεδα, να ξεσηκώνουν τους οπαδούς και να ανιχνεύουν λαθραία προϊόντα όπως αλκοόλ, ναρκωτικά ή όπλα. Θυμίζουμε ότι το κράτος του Κόλπου έχει ήδη μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία προμηθεύει 3.000 αστυνομικούς.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι πολίτες έλαβαν εντολή να παρουσιαστούν για υπηρεσία πριν από την αυγή στο στρατόπεδο εθνικών υπηρεσιών βόρεια της πρωτεύουσας του Κατάρ Ντόχα, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Reuters, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη του τουρνουά. Οι πολίτες είπαν ότι είχαν κληθεί να βοηθήσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ότι ήταν «πατριωτικό τους καθήκον» να το κάνουν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εκεί γιατί πρέπει να είναι – δεν θέλουν να μπουν σε μπελάδες», αναφέρεται επίσης.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ σχολίασε σχετικά πως το πρόγραμμα εθνικών υπηρεσιών του Κατάρ θα συνεχιστεί κανονικά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Οι νεοσύλλεκτοι θα παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του τουρνουά ως μέρος του τακτικού προγράμματος, όπως κάνουν κάθε χρόνο σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως οι εορτασμοί της Εθνικής Ημέρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από το 2014, άνδρες από το Κατάρ ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών εκπαιδεύονται στον στρατό για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ως μέρος της υποχρεωτικής εθνικής θητείας που εισήγαγε ο εμίρης, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι. Η αποφυγή του καθήκοντος μπορεί να επιφέρει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 50.000 ριάλ Κατάρ (13.700 δολάρια).
Ο στόχος είναι λιγότερο η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και περισσότερο η οικοδόμηση πειθαρχίας και η «ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής ενότητας», σύμφωνα με την Eleonora Ardemagni, συνεργάτη ερευνητή για τον Κόλπο και την Υεμένη στο Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.