Μουντιάλ 2022: Οι οκτώ έδρες «διαμάντια» μάς ανοίγουν τις πύλες τους! (vid)
- Lusail Stadium
- Al Janoub Stadium
- Al Bayt Stadium
- Ahmad Bin Ali Stadium
- Al Thumama Stadium
- Khalifa International Stadium
- Education City Stadium
- Stadium 974
Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου βρίσκεται προ των πυλών, με τους φιλάθλους από όλο τον κόσμο να μετρούν αντίστροφα για την πρώτη σέντρα του Μουντιάλ στις 20 Νοεμβρίου!
Μια διοργάνωση που υπόσχεται γκολ, θέαμα, δράμα, συγκινήσεις, προκρίσεις και αποκλεισμούς από τα πόδια των μεγαλύτερων σταρ του αθλήματος, οι οποίοι σιγά - σιγά ετοιμάζονται για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού.
Ενόψει λοιπόν της έναρξης, το Κατάρ σχεδίασε και κατασκεύασε οκτώ εντυπωσιακά γήπεδα που ξεχωρίζουν για το δικό τους ξεχωριστό design και χαρακτήρα!
Από το υπερπολυτελές «Lusail» των 80 χιλιάδων θέσεων μέχρι το «Al Bayt» που μοιάζει με σκηνή.... νομάδων, το Gazzetta σας παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε για τα οκτώ γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που περιμένουν καρτερικά να ανοίξουν τις πύλες τους!
Lusail Stadium
Πρόκειται για το διαμάντι του Κατάρ, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα αλλά και τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εξοπλισμένο με 80.000 θέσεις, το «Lusail Stadium» αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό κόσμημα στο κέντρο της «πιο έξυπνης πόλης του κόσμου» με σχέδιο εμπνευσμένο από την αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς που παρατηρείται σε ένα φορητό φαναράκι.
Χωρητικότητα: 80.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 791 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το μεγαλύτερο γήπεδο του Κατάρ θα φιλοξενήσει τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ, καθώς και αγώνες από όλες τις φάσεις της διοργάνωσης. Αναλυτικά:
22 Νοεμβρίου
3ος Όμιλος: Αργεντινή - Σαουδική Αραβία
24 Νοεμβρίου
7ος όμιλος: Βραζιλία - Σερβία
26 Νοεμβρίου
3ος όμιλος: Αργεντινή - Μεξικό
28 Νοεμβρίου
8ος όμιλος: Πορτογαλία - Ουρουγουάη
30 Νοεμβρίου
3ος όμιλος: Σαουδική Αραβία - Μεξικό
2 Δεκεμβρίου
7ος όμιλος: Καμερούν - Βραζιλία
5 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 8ου ομίλου εναντίον 2ου 7ου ομίλου
9 Δεκεμβρίου
Προημιτελικά: Νικητής 49 εναντίον νικητή 50
13 Δεκεμβρίου
Ημιτελικός: Νικητής 57 εναντίον νικητή 58
18 Δεκεμβρίου
Τελικός
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Μετά το 2022, το υπερπολυτελές στάδιο θα μπορούσε να διαθέτει νοικιαζόμενα σπίτια, καταστήματα ρούχων, καταστήματα τροφίμων, κλινικές υγείας, ακόμη και σχολείο. Το πάνω διάζωμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε υπαίθριες βεράντες για τα νέα σπίτια, αλλά και σε ένα κοινοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου που ενδεχομένως θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων.
Για να ανοίξει βέβαια ο δρόμος για αυτές τις νέες ανέσεις, ορισμένες εγκαταστάσεις θα πρέπει να καταργηθούν. Τυχόν υλικά που αφαιρούνται θα αποθηκευτούν και - όπου είναι δυνατόν - θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα δοθούν σε κοινότητες που χρειάζονται βοήθεια για τη δημιουργία αθλητικών υποδομών.
Al Janoub Stadium
Ίσως πρόκειται για το γήπεδο με το πιο φουτουριστικό και συνάμα φιλόδοξο σχέδιο. Ένα design εμπνευσμένο από τα πανιά των πλοίων Dhow, παραδοσιακά στη χώρα του Κατάρ, σε μια χειρονομία αναγνώρισης της ναυτικής κληρονομιά της παράκτιας πόλης, Αλ Γουάκρα. Στα... ενδότερα, το «Al Janoub Stadium» διαθέτει μια αναδιπλούμενη οροφή και καινοτόμο σύστημα ψύξης που διασφαλίζει ότι μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και σε εποχές καύσωνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Χωρητικότητα: 40.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 587 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το στάδιο θα φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, καθώς και μια αναμέτρηση για τη φάση των «16».
22 Νοεμβρίου
4ος όμιλος: Γαλλία - Αυστραλία
24 Νοεμβρίου
7ος όμιλος: Ελβετία - Καμερούν
26 Νοεμβρίου
4ος όμιλος: Τυνησία - Αυστραλία
28 Νοεμβρίου
7ος όμιλος: Καμερούν - Σερβία
30 Νοεμβρίου
4ος όμιλος: Αυστραλία - Δανία
1 Δεκεμβρίου
8ος όμιλος: Γκάνα - Ουρουγουάη
5 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 5ου ομίλου εναντίον δεύτερου 6ου ομίλου
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Χάρη στην αρθρωτή δομή του, η χωρητικότητα του γηπέδου μπορεί να μειωθεί εύκολα κατά το ήμισυ (δηλαδή από 40.000 σε 20.000 χιλιάδες), με τις περισσότερες θέσεις από το πάνω διάζωμα να δωρίζονται σε υποανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες μετά το τέλος του τουρνουά.
Al Bayt Stadium
Αν μη τι άλλο το εν λόγω στάδιο παίρνει άριστα στην πρωτοτυπία. Σχεδιασμένο βάσει της παραδοσιακής σκηνής που χρησιμοποιούν οι νομάδες στον Περσικό Κόλπο, το «Al Bayt Stadium» καταφέρνει να ξεχωρίσει από την πρώτη κιόλας ματιά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές προορίζεται για να φιλοξενήσει τον έναν εκ των δυο ημιτελικών, παρέχοντας την ευκαιρία σε περίπου 60.000 φιλάθλους να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Λόγω της αφόρητης ζέστης που επικρατεί συχνά πυκνά στο Κατάρ, το γήπεδο διαθέτει με τη σειρά του αναδιπλούμενη οροφή προκειμένου να διατηρεί τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.
Χωρητικότητα: 60.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 770 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το Al Bayt Stadium θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και οκτώ ακόμα αγώνες συμπεριλαμβανομένου και ενός ημιτελικού.
20 Νοεμβρίου
1ος όμιλος: Κατάρ - Εκουαδόρ
23 Νοεμβρίου
6ος όμιλος: Μαρόκο - Σενεγάλη
25 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: Αγγλία - ΗΠΑ
27 Νοεμβρίου
5ος όμιλος: Ισπανία - Γερμανία
29 Νοεμβρίου
1ος όμιλος: Ολλανδία - Κατάρ
1 Δεκεμβρίου
5ος όμιλος: Κόστα Ρίκα - Γερμανία
4 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 2ου ομίλου εναντίον δεύτερου 1ου ομίλου
10 Δεκεμβρίου
Προημιτελικά: Νικητής 51 εναντίον νικητή 52
14 Δεκεμβρίου
Ημιτελικά: Νικητής 59 εναντίον νικητή 60
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
To πάνω διάζωμα θα αφαιρεθεί μετά το τέλος του Μουντιάλ, με τις περισσότερες θέσεις να ξηλώνονται για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κατάρ και το εξωτερικό. Παράλληλα τα sky boxes θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενώ προοδευτικά μέσα στο γήπεδο θα χτιστούν με τη σειρά τους ένα εμπορικό κέντρο, εστιατόριο, γυμναστήριο, καθώς και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Την ίδια στιγμή η FIFA ενημερώνει πως θα ανοίξει και ένα κορυφαίο νοσοκομείο που θα ειδικεύεται στην αθλητριατρική.
Ahmad Bin Ali Stadium
Εδώ και χρόνια έφερε την ονομασία «Al-Rayyan Stadium», όμως το Μουντιάλ γέννησε άλλα σχέδια. Επονομαζόμενο πλέον ως «Ahmad Bin Ali Stadium», το γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θεατών θα φιλοξενήσει αγώνες μέχρι και τη φάση των «16». Η πρόσοψή του διαθέτει περίπλοκα μοτίβα που αντιπροσωπεύουν τη χώρα του Κατάρ, από την άγρια ζωή του έως την ιστορία του εμπορίου του. Λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας του που ουσιαστικά συνορεύει με την έρημο, οι διοργανωτές αποφάσισαν πως οι χώροι φιλοξενίας και οι πάγκοι εμπορευμάτων έξω από το γήπεδο θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν... αμμόλοφους!
Χωρητικότητα: 44.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 371 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το γήπεδο θα φιλοξενήσει έξι αναμετρήσεις για τη φάση των ομίλων, καθώς και μια για τη φάση των «16».
21 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: ΗΠΑ - Ουαλία
23 Νοεμβρίου
6ος όμιλος: Βέλγιο - Καναδάς
25 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: Ουαλία - Ιράν
27 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: Ιαπωνία - Κόστα Ρίκα
29 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: Ουαλία - Αγγλία
1 Δεκεμβρίου
6ος όμιλος: Κροατία - Βέλγιο
3 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 3ου ομίλου εναντίον δεύτερου 4ου ομίλου
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Το πάνω διάζωμα θα αφαιρεθεί μετά το τουρνουά, με τις θέσεις να ξηλώνονται και να δωρίζονται για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κατάρ και το εξωτερικό.
Al Thumama Stadium
Με σχεδιασμό εμπνευσμένο από την παραδοσιακή πλεκτή gahfiya που φορούν οι άνδρες και τα αγόρια στη Μέση Ανατολή, το «Al Thumama Stadium» αποτελεί ίσως ένα από τα πιο επιβλητικά γήπεδα του Κατάρ. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό που έχει σχεδιαστεί από Καταριανό αρχιτέκτονα, τον Ιμπραχίμ Αλ Τζαϊντά.
Χωρητικότητα: 40.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 352 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το στάδιο θα φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων μαζί με έναν αγώνα της φάσης των 16 και έναν προημιτελικό.
21 Νοεμβρίου
1ος όμιλος: Σενεγάλη - Ολλανδία
23 Νοεμβρίου
5ος όμιλος: Ισπανία - Κόστα Ρίκα
25 Νοεμβρίου
1ος όμιλος: Κατάρ - Σενεγάλη
27 Νοεμβρίου
6ος όμιλος: Βέλγιο - Μαρόκο
29 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: Ιράν - ΗΠΑ
1 Δεκεμβρίου
6ος όμιλος: Καναδάς - Μαρόκο
4 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 4ου ομίλου εναντίον δεύτερου 3ου ομίλου
10 Δεκεμβρίου
Προημιτελικά: Νικητής 55 εναντίον νικητή 57
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Η χωρητικότητα του σταδίου θα μειωθεί για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες και να προσφέρει υλικά για τη δημιουργία αθλητικών υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η υπόλοιπη αρένα 20 χιλιάδων θέσεων θα χρησιμοποιηθεί για αγώνες ποδοσφαίρου, καθώς και για άλλες αθλητικές εκδηλώσεις. Στο γήπεδο κατόπιν θα ανοίξει μια κλινική, αλλά και μια μπουτίκ ξενοδοχείου που θα αντικαταστήσει τις πάνω κερκίδες.
Khalifa International Stadium
Πρόκειται για το πιο παλιό ποδοσφαιρικό γήπεδο του Κατάρ. Χτίστηκε το 1976, φιλοξένησε δεκάδες αγώνες για το Asian και Gulf Cup, άνοιξε τις πύλες του το 2019 για τον τελικό του Μουντιάλ Συλλόγων ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Φλαμένγκο, όμως φέτος ήρθε η ώρα του για να γίνει γνωστό σε ολόκληρη την οικουμένη. Όλα τα υπόλοιπα event άλλωστε που φιλοξένησε υπολείπονται και εξαϋλώνονται μπροστά στη λάμψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο καταφθάνει για να βάλει το Κατάρ - έστω και προσωρινά - στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.
Χωρητικότητα: 45.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 385 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το στάδιο θα φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των 16, καθώς και τον μικρό τελικό του Μουντιάλ.
21 Νοεμβρίου
2ος όμιλος: Αγγλία - Ιράν
23 Νοεμβρίου
5ος όμιλος: Γερμανία - Ιαπωνία
25 Νοεμβρίου
1ος όμιλος: Ολλανδία - Εκουαδόρ
27 Νοεμβρίου
6ος όμιλος: Κροατία - Καναδάς
29 Νοεμβρίου
1ος όμιλος: Εκουαδόρ - Σενεγάλη
1 Δεκεμβρίου
5ος όμιλος: Ιαπωνία - Ισπανία
3 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 1ου ομίλου εναντίον δεύτερου 2ου ομίλου
17 Δεκεμβρίου
Μικρός τελικός
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Το γήπεδο θα παραμείνει ανέγγιχτο και θα εξακολουθεί να αποτελεί τη φυσική έδρα της εθνικής ομάδας του Κατάρ. Την ίδια ώρα πάντως δεν θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ποδόσφαιρο, μιας και διαθέτει ειδικό χώρο για στίβο στον οποίο διεξάγεται ο ετήσιος αγώνας Doha Diamond League.
Education City Stadium
Το «διαμάντι της ερήμου», ένα γήπεδο 40.000 θέσεων σχεδιασμένο να λάμπει την ημέρα και να φωτίζει τη νύχτα. Το «Education City Stadium» στέκεται περήφανα ανάμεσα σε μια «πανεπιστημιούπολη» που περιστοιχίζει το περιβόητο Qatar Foundation και χτίστηκε από την από την κυπριακή κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Αν και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2020, το γήπεδο έχει προλάβει να φιλοξενήσει ήδη ένα μεγάλο ραντεβού, καθώς εκεί διεξήχθη ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ Συλλόγων για το 2021 ανάμεσα σε Μπάγερν και Τίγκρες.
Χωρητικότητα: 45.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 710 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το στάδιο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων μαζί με έναν αγώνα της φάσης των «16», καθώς και έναν προημιτελικό.
22 Νοεμβρίου
4ος όμιλος: Δανία - Τυνησία
24 Νοεμβρίου
8ος όμιλος: Ουρουγουάη - Νότια Κορέα
26 Νοεμβρίου
3ος όμιλος: Πολωνία - Σαουδική Αραβία
28 Νοεμβρίου
8ος όμιλος: Νότια Κορέα - Γκάνα
30 Νοεμβρίου
4ος όμιλος: Τυνησία - Γαλλία
2 Δεκεμβρίου
8ος όμιλος: Νότια Κορέα - Πορτογαλία
6 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 6ου ομίλου εναντίον δεύτερου 5ου ομίλου
9 Δεκεμβρίου
Προημιτελικά: Νικητής 53 εναντίον Νικητής 54
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Το σπονδυλωτό πάνω διάζωμα του σταδίου θα αφαιρεθεί και οι θέσεις θα δωριστούν σε χώρες που υπολείπονται σε αθλητικές υποδομές. Παράλληλα το στάδιο θα μετατραπεί σε αθλητικό κόμβο για την τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών.
Stadium 974
Ακόμα ένα γήπεδο που κάλλιστα θα μπορούσε να κερδίσει βραβείο φαντασίας και ευρηματικότητας. Όχι τόσο βέβαια για τον σχεδιασμό του, αλλά για τον τρόπο κατασκευής του! Άλλωστε δεν υπάρχουν πολλά στάδια στον πλανήτη που να έχουν χτιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με... 974 κοντέινερ. Το «Stadium 974» ωστόσο (να από που προέκυψε το όνομα) κατάφερε να κάνει τη διαφορά!
Χωρητικότητα: 40.000 θεατές
Κόστος κατασκευής: 352 εκατομμύρια ευρώ
Τα ματς που θα φιλοξενήσει:
Το Stadium 974 θα φιλοξενήσει επτά αγώνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με έξι αγώνες ομίλων και έναν αγώνα για τη φάση των «16».
22 Νοεμβρίου
3ος όμιλος: Μεξικό - Πολωνία
24 Νοεμβρίου
8ος όμιλος: Πορτογαλία - Γκάνα
26 Νοεμβρίου
4ος όμιλος: Γαλλία - Δανία
28 Νοεμβρίου
7ος όμιλος: Βραζιλία - Ελβετία
30 Νοεμβρίου
8ος όμιλος: Πολωνία - Αργεντινή
2 Δεκεμβρίου
7ος όμιλος: Σερβία - Ελβετία
5 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: Πρώτος 7ου ομίλου εναντίον δεύτερου 8ου ομίλου
Χρησιμότητα μετά το Μουντιάλ:
Αποτελεί το πρώτο στάδιο με πιστοποίηση της FIFA που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τέλος της διοργάνωσης. Κάπως έτσι, το γήπεδο είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στον σχεδιασμό του, καθώς μπορεί να ανοικοδομηθεί πολύ εύκολα σε διαφορετική τοποθεσία χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.