Μουντιάλ 2022: Χιλιάδες μετανάστες εργάτες εκδιώχθηκαν από την Ντόχα πριν φτάσουν οι τουρίστες
Σύμφωνα με το Reuters, χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι εκδιώχθηκαν αυτή την εβδομάδα από τα σπίτια τους στη Ντόχα. Τα εν λόγω κτίρια, περισσότερα από δώδεκα, βρίσκονται σε περιοχές της πρωτεύουσας όπου αναμένονται πολλοί τουρίστες για το Παγκόσμιο Κύπελλο (20 Νοεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου).
Οι απελαθέντες έμειναν χωρίς εναλλακτική στέγαση και θα αναγκάζονταν να κοιμούνται στο δρόμο. «Δεν έχουμε πού να πάμε», κατέθεσε ανώνυμα ένας εργαζόμενος που ετοιμαζόταν να περάσει δεύτερο βράδυ στον δρόμο. Το απόγευμα της Τετάρτης, σε ένα κτίριο που στεγάζει 1.200 άτομα, η ειδοποίηση έξωσης κοινοποιήθηκε μόλις δύο ώρες πριν την άφιξη των Αρχών για να αναγκάσουν τους κατοίκους να φύγουν και να κλειδώσουν τις προσβάσεις. Μέχρι και το ρεύμα κόπηκε. Κάποιοι δεν θα είχαν χρόνο να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους. Οι εξώσεις φέρεται να στόχευαν άνδρες που ζούσαν μόνοι τους, συμπεριλαμβανομένων Αφρικανών και Ασιατών. Οι εργαζόμενοι με οικογένειες δεν θα επηρεαστούν.
Η κυβέρνηση του Κατάρ διαβεβαιώνει ότι «όλοι έχουν μετεγκατασταθεί»
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε στο Reuters ότι οι εξώσεις δεν σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανταποκρίνονται σε «παγκόσμια και μακροπρόθεσμα σχέδια» για την αναδιοργάνωση της πόλης και συγκεκριμένα σε νόμο του Κατάρ που απαγορεύει τα «εργατικά στρατόπεδα» σε οικογενειακές κατοικημένες περιοχές.
«Όλοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή και κατάλληλα καταλύματα», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος διασφαλίζει επίσης ότι είχε δοθεί εύλογη ειδοποίηση. Η μαζική εισροή ξένων εργαζομένων έδωσε τη δυνατότητα στο Κατάρ να προετοιμάσει την απαραίτητη υποδομή για ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο.
Έπρεπε να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι, νέο αεροδρόμιο, ειδικά σχεδιασμένο σιδηροδρομικό δίκτυο και επτά νέα στάδια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αυτοί οι μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και την Ινδία ειδικότερα λάμβαναν μισθούς φτώχειας και εργάζονταν σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) μέτρησε πενήντα εργάτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου νεκρούς το 2020 και εκατοντάδες άλλους τραυματίες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησαν από το Κατάρ και τη FIFA να δημιουργήσουν ένα ταμείο αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που είναι θύματα των εργοταξίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με 440 εκατομμύρια δολάρια, ίσο με τα αθλητικά κονδύλια που υποσχέθηκαν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ προσέλαβε πρώην πράκτορα της CIA για να εξασφαλίσει τη διοργάνωσή του!
- Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ φέρεται να «χτίζει τείχη για να κρύψει τις φτωχές γειτονιές» πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο
- Μουντιάλ 2022: Ο Εμίρης του Κατάρ ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι στόχος «πρωτοφανών εκστρατειών συκοφαντικής δυσφήμισης»