Μουντιάλ 2022: Μετρό, αλκοόλ και... ομοφυλόφιλοι, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για το Κατάρ!

Μουντιάλ 2022: Μετρό, αλκοόλ και... ομοφυλόφιλοι, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για το Κατάρ!

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022: Μετρό, αλκοόλ και... ομοφυλόφιλοι, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για το Κατάρ!

bet365

Από το νέο δίκτυο του μετρό και τα γιγαντιαία Fan Zones, μέχρι το αλκοόλ και το... καλωσόρισμα στην LGBTQ κοινότητα, το Gazzetta παρουσιάζει όλα όσα θα συναντήσουν οι φίλαθλοι - ταξιδιώτες σε ένα πρωτόγνωρο Μουντιάλ!

Καθώς το Μουντιάλ του 2022 περιμένει υπομονετικά για να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί τους εκατομμύρια οπαδούς - ταξιδιώτες, ορισμένα ερωτηματικά και αμφιβολίες αναδύονται στην ατμόσφαιρα αναφορικά με τη... φιλοξενία που θα παρέχει το κράτος του Κατάρ.

Σε αντίθεση άλλωστε με τα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, το συγκεκριμένο αναμένεται να έχει ορισμένους πρωτόγνωρους... περιορισμούς για τους φιλάθλους, πολλοί εκ των οποίων ακόμα δεν ξέρουν τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουν κατά την επίσκεψή τους στην αραβική χώρα.

Ποια είναι όμως εκείνα τα σημεία κλειδιά που καταστούν τη συγκεκριμένη διοργάνωση... διαφορετική από τις άλλες;

 

Από τις υπερσύγχρονες υποδομές και τους νεόδμητους σταθμούς μετρό έξω από τα γήπεδα, μέχρι τα γιγαντιαία fan zones, τις προειδοποιήσεις για τους ομοφυλόφιλους και τον... κίνδυνο σύλληψης για μια μπύρα σε λάθος μέρος, το Gazzetta παρουσιάζει όλα όσα θα συναντήσουν οι φίλαθλοι στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου!

Μετρό, η λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης

Μια από τις υποσχέσεις που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το Κατάρ όταν κατάφερε να σφραγίσει τα δικαιώματα της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν να βελτιώσει τις υποδομές του γύρω από το δίκτυο μεταφορών! Η αρχή έγινε με τη δημιουργία ενός ολοκαίνουριου αεροδρομίου στη Ντόχα πίσω στο 2012, ενώ το 2016 ολοκληρώθηκε και το νέο λιμάνι στην Αλ Γουάκρα που έδωσε τη δυνατότητα στο Κατάρ να φέρει οικοδομικά υλικά που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων.

Ως κορωνίδα του νέου, ανανεωμένου δικτύου ωστόσο στέκεται το μετρό στη Ντόχα που ολοκληρώθηκε το 2019 και συνδέει επτά από τα οκτώ συνολικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια υποδομή που θα αποτελέσει και το κλειδί στον κυκλοφοριακό κομφούζιο που δεδομένα θα προκαλέσουν οι εκατομμύρια οπαδοί που θα κάνουν απόβαση στο Κατάρ.

«Το μετρό της Ντόχα είναι πλήρως λειτουργικό, αρκετά διευρυμένα δίκτυα δρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας που συνδέουν τα στάδια έχουν ολοκληρωθεί και νέα ξενοδοχεία και τουριστικά αξιοθέατα συνεχίζουν να ανοίγουν. 800 ηλεκτρικά λεωφορεία θα βοηθήσουν επίσης στη μετακίνηση των οπαδών» διαβεβαίωσε στο «Athletic» ένας επίσημος εκπρόσωπος της διοργάνωσης, προτού συνεχίσει: «Πέρυσι, δοκιμάσαμε την υποδομή του τουρνουά κατά τη διάρκεια του FIFA Arab Cup 2021 για να διασφαλίσουμε την ετοιμότητά, καθώς και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού του τουρνουά μας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού Μέσου, σε πρώτη ανάλυση η εξυπηρέτηση είναι άψογη, με συνεπή δρομολόγια και καθαρά τρένα. Τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 50 λεπτά, αν και σε κάθε τρένο υπάρχει ένα VIP βαγόνι με ωραιότερες θέσεις και φυσικά... ακριβότερα εισιτήρια. Διαθέσιμη επίσης είναι και μια άμαξα αφιερωμένη μόνο σε γυναίκες, παιδιά ή άνδρες που συνοδεύουν παιδιά - ένα κοινό θέαμα στον μουσουλμανικό κόσμο.

Πριν επιβιβαστούν στο τρένο, οι επιβάτες πρέπει να επιδείξουν μια εφαρμογή που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή που να πιστοποιεί ότι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε κάποιο τεστ. Οι έλεγχοι στο Κατάρ άλλωστε για την Covid-19 είναι πολύ πιο αυστηροί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή που παρά την βελτίωση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιοί του αναπνευστικού έχουν την τάση να επιδεινώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Fan Zones και ο «νόμος» του αλκοόλ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει και τα λεγόμενα Fan Zones ή για να το θέσουμε πιο σωστά: τα FIFA Fan Festivals της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας! Μια ιδέα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ της Γερμανίας πίσω στο 2006 και αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της διοργάνωσης, το οποίο φροντίζει να διατηρεί... εύφορο το κλίμα στις τάξεις των φιλάθλων.

Η συνταγή φυσικά δεν έχει αλλάξει για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αφού οι ιθύνοντες δημιούργησαν τρία γιγαντιαία Fan Zones για να καλωσορίσουν τους περίπου 1,2 εκατομμύρια οπαδούς που θα επισκεφθούν τη χώρα για το Μουντιάλ. Και το «Al Bidda Park» πρόκειται για το μεγαλύτερο! Εκτείνεται σε 500.000 τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος εκτιμάται ότι θα έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ έχουν προγραμματιστεί διάφορα events με ζωντανή μουσική και ντόπιους καλλιτέχνες για να διασκεδάσουν τους οπαδούς.

Μέσα στον ειδικό χώρο θα υπάρχουν επίσης καντίνες που θα σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα, ενώ οι παρευρισκόμενοι μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο και βιντεοπαιχνίδια σε ειδικά διαμορφωμένα gaming stations. Πάνω - κάτω οι ίδιες συνθήκες παρατηρούνται και στα άλλα δυο fan zones, Hayya και Qetai Fan Beach Fest, όλα εκ των οποίων θα έχουν δωρεάν είσοδο!

Κυρίως ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι χώροι είναι το... αλκοόλ! Πολλά έχουν ειπωθεί άλλωστε για την κατανάλωσή του, όμως το αλκοόλ θα είναι διαθέσιμο στα Fan Zones με ορισμένους όμως περιορισμούς. Ουσιαστικά οι φίλαθλοι θα μπορούν να... εξοπλίζονται με ποτά μόνο μεταξύ του διαστήματος 6.30μ.μ - 1.00 π.μ, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες ακόμα και σε επίσημους φορείς!

«Πώς θα πιούν οι άνθρωποι γνωρίζοντας ότι έχουν μόνο τρεις ώρες πριν από το παιχνίδι σε αυτή τη ζώνη; Νομίζω ότι αυτό είναι πιο ανησυχητικό», τόνισε στην «DW» η Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συμβουλίου Οπαδών Βόρειας Αμερικής, Μπέιλι Μπράουν, προτού συνεχίσει: «Πιστεύω ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σκεφτούν ότι έχουν μόλις τρεις ώρες να πιούν, οπότε θα προβούν σε υπερβολική κατανάλωση, περισσότερη από εκείνη που θα συναντούσαμε σε περίπτωση που δεν υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί».

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Φιλάθλων Ποδοσφαίρου Αγγλίας και Ουαλίας προειδοποιεί: «Μην παίρνετε αλκοόλ στο Κατάρ και μην πίνετε στους δρόμους. Μπορεί να σας στείλουν σπίτι ή ακόμα και να συλληφθείτε» ήταν το μήνυμα για όσους σκοπεύουν να... δοκιμάσουν την ανοχή και τα μέτρα του Κατάρ!

H oμοφυλοφιλία στο Κατάρ...

Το αλκοόλ ωστόσο δεν είναι το μοναδικό ταμπού στην κοινωνία του Κατάρ. Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις άλλωστε και για τους νόμους που έχει θεσπίσει η χώρα εις βάρος της LGBTQ+ κοινότητας, η οποία μόνο... καλοδεχούμενη δεν νιώθει στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Πρέπει να δεχθούν τους κανόνες μας. Η ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένη. Ξέρετε τι σημαίνει το haram; Δεν είμαι ένας αυστηρός μουσουλμάνος, αλλά γιατί είναι απαγορευμένη; Επειδή πρόκειται για ζημιά στο μυαλό» ανέφερε πρόσφατα ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Κατάρ και μέλος της διοργανώτριας αρχής, Κχαλίντ Σαλμάν, κάτι που συμμερίζεται συλλήβδην η κοινωνία της χώρας του.

Άλλβστε, παρά τις υποσχέσεις από τον ίδιο τον Εμίρη του Κατάρ πως τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας είναι ευπρόσδεκτα να ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι οδηγίες που τις συνοδεύουν σε αναγκάζουν να τις αμφισβητήσεις. «Η ομοφυλοφιλία δεν επιτρέπεται, οι δημόσιες εκδηλώσεις αισθημάτων αποδοκιμάζονται και αυτό ισχύει απαρέγκλιτα για όλους» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Κατάρ, Νασέρ Αλ Κατέρ, δηλώσεις που προκάλεσαν κύμα αντίδρασης σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια στιγμή τα μέλη της κοινότητας αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τη διαμονή τους! Δεν έχει περάσει πολύ καιρός άλλωστε από την περίοδο που δημοσιεύματα αποκάλυπταν πως τρία από τα συνολικά 69 ξενοδοχεία που που θα φιλοξενήσουν οπαδούς αρνούνταν κατηγορηματικά να δεχτούν ομοφυλόφιλους, ενώ τουλάχιστον 20 είχαν εκφράσει τις «ανησυχίες» τους για τη... συμπεριφορά και την ενδυμασία τους.

«Προφανώς και είναι απαράδεκτο. Δείχνει ξανά πως είναι λάθος να αναθέσεις ένα τουρνουά σε μία χώρα που δεν έχει σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το να σου επιτρέπεται να αγαπάς και να σου αρέσει όποιος θέλεις. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα πολλά χρόνια και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε. Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει και οι απαιτήσεις είναι λογικές» ήταν η δριμεία κριτική που είχε ασκήσει ο γενικός γραμματέας της σουηδικής ομοσπονδίας, Χακάν Σιέστραντ, ενώ από την πλευρά του ο ομόλογος του στην ομοσπονδία της Δανίας, Γιάκομπ Γένσεν, δήλωσε:

«Είναι μια απογοήτευση. Είναι λάθος για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν αισθάνονται ασφαλείς στο να κλείσουν ένα ξενοδοχείο και αυτό εξαρτάται από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Είναι παντελώς ανεξάρτητο και πρόκειται για ξεκάθαρη προσδοκία ότι θα ξεπεραστεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η γενική κατακραυγή πάντως (κυρίως) από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν πέσει στο κενό, με το Κατάρ να διατηρεί απαρέγκλιτη τη στάση του. Όπερ σημαίνει πως οποιοδήποτε μέλος της LGBTQ+ κοινότητας ταξιδέψει για το Μουντιάλ και παραβεί κάποιον από τους αυστηρούς κανόνες της χώρας κινδυνεύει από επιβολή χρηματικού προστίμου, μέχρι επταετή φυλάκιση....

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα