Μουντιάλ 2022: Ομοφυλόφιλοι του Κατάρ κακοποιήθηκαν σωματικά και στη συνέχεια στρατολογήθηκαν ως πράκτορες
Ο Δρ. Νασέρ Μοχάμεντ, διακεκριμένος γιατρός από το Κατάρ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζει στις ΗΠΑ αλλά διατηρεί επαφή με εκατοντάδες ομοφυλόφιλους ανθρώπους της χώρας και μιλώντας στον «Guardian» ανέφερε ότι ορισμένα μυστικά δίχτυα είχαν παραβιαστεί μετά τις συλλήψεις από το τμήμα προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ.
«Πολλοί [ομοφυλόφιλοι του Κατάρ] δεν γνωρίζουν ο ένας για τον άλλον», είπε ο Μοχάμεντ. «Και είναι πιο ασφαλές έτσι γιατί όταν οι αρχές επιβολής του νόμου βρίσκουν ένα άτομο, προσπαθούν ενεργά να βρουν ολόκληρο το δίκτυό του. Αλλά μερικοί από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν σωματικά στρατολογήθηκαν στη συνέχεια ως πράκτορες. Τώρα υπάρχουν πράκτορες στην ομοφυλοφιλική κοινότητα στους οποίους υποσχέθηκαν ασφάλεια από σωματικά βασανιστήρια με αντάλλαγμα να εργαστούν για το τμήμα προληπτικής ασφάλειας και να τους βοηθήσουν να βρουν ομάδες LGBTQ+ ατόμων».
Ο Μοχάμεντ ανέφερε ότι οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διώκονται ενώ βρίσκονταν στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τοπικοί υποστηρικτές LGBTQ+ αντιμετώπισαν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. «Πώς είναι να είσαι LGBT Κατάρ; Ζεις με φόβο, ζεις στη σκιά, διώκεσαι ενεργά. Υποβάλλεστε σε σωματική και ψυχική κακοποίηση που χορηγείται από το κράτος. Είναι επικίνδυνο να είσαι LGBT άτομο στο Κατάρ».
Τον περασμένο μήνα, το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ανέφερε ότι οι δυνάμεις του τμήματος προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς και τους υπέβαλαν σε κακομεταχείριση υπό κράτηση. Το HRW κατέγραψε επίσης έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης υπό αστυνομική κράτηση μεταξύ 2019 και 2022.
Η Ράσα Γιούνες ανώτερη ερευνήτρια του HRW, είπε στον «Guardian» ότι ορισμένες περιπτώσεις ήταν πιο εντυπωσιακές από τις περισσότερες. «Υπήρχε μια ιστορία μιας διεμφυλικής γυναίκας που κρατήθηκε στην απομόνωση για δύο μήνες υπόγεια, έχασε τη δουλειά της ως αποτέλεσμα της κράτησής της και δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τον εργοδότη της ότι είχε φύγει», είπε. «Της ξύρισαν τα 17 ιντσών μακριά μαλλιά της υπό κράτηση, την χτύπησαν άγρια μέχρι να αιμορραγήσει και αρνήθηκαν την ιατρική της περίθαλψη».
Το HRW καλεί τις αρχές του Κατάρ να καταργήσουν το άρθρο 285 και όλους τους άλλους νόμους που ποινικοποιούν τις συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και να εισαγάγουν νομοθεσία που προστατεύει από τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης. Θέλει επίσης να διασφαλίζεται μόνιμα η ελευθερία έκφρασης και η μη διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για όλους τους κατοίκους του Κατάρ.
Η Γιουνές επέκρινε επίσης τη FIFA ότι δεν κατάφερε να κάνει περισσότερα. «Συνεργαζόμαστε με τη FIFA με άλλους αθλητικούς οργανισμούς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των LGBT εδώ και χρόνια και δεν έχουν δώσει σημασία», είπε. «Δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου ούτε άκουσαν τους λογαριασμούς που έχουμε κοινοποιήσει. Τώρα που έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία, είναι πραγματικά καιρός η FIFA να σταματήσει να έχει τα δάχτυλά της στα αυτιά της και να ακούσει πραγματικά».
Η FIFA δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη συμπερίληψη και ότι είναι «σίγουρη ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους οπαδούς και τους συμμάχους LGBTIQ+ για να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως και για όλους τους άλλους». Σε μια δήλωση, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς του Κατάρ υποσχέθηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι απαλλαγμένο από κάθε διάκριση.
«Το SC έχει δεσμευτεί να προσφέρει μια περιεκτική και χωρίς διακρίσεις εμπειρία Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA που είναι φιλόξενη, ασφαλής και προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες, τους συμμετέχοντες και τις κοινότητες στο Κατάρ και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε. «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, αλλά είμαστε μια συντηρητική χώρα και κάθε δημόσια εκδήλωση στοργής, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, αποδοκιμάζεται. Απλώς ζητάμε από τους ανθρώπους να σέβονται τον πολιτισμό μας».
Η κυβέρνηση του Κατάρ κλήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Μοχάμεντ και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε προηγουμένως ότι οι ισχυρισμοί του HRW «περιέχουν πληροφορίες που είναι κατηγορηματικά και κατηγορηματικά ψευδείς», χωρίς να διευκρινίσει κάτι περαιτέρω.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.