Μουντιάλ 2022: Γιατί η τεχνολογία του ημι-αυτόματου οφσάιντ ακύρωσε το γκολ του Εκουαδόρ;

Ιάσονας Θεριός
Μουντιάλ 2022: Γιατί η τεχνολογία του ημι-αυτόματου οφσάιντ ακύρωσε το γκολ του Εκουαδόρ;

bet365

Μια ακύρωση γκολ που έριξε... λάδι στη...φωτιά του αμφιλεγόμενου «τιτιβίσματος» για δωροδοκία των παικτών του Εκουαδόρ και μια νέα τεχνολογία που ήρθε να φέρει τη λύση.

Τα τρία πρώτα λεπτά της πρεμιέρας του Μουντιάλ φάνηκαν αρκετά για την πρώτη διαιτητική... μουρμούρα. Το Εκουαδόρ πίστεψε ότι άνοιξε το σκορ απέναντι στο Κατάρ. Οι παίκτες του εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του Αλσίμπ σε φάση διαρκείας μετά από εκτέλεση φάουλ και ο Ένερ Βαλέντσια σκόραρε από κοντά. Οι παίκτες της ομάδας του Γκουστάβο Αλφάρο πανηγύρισαν, με τους αντιπάλους τους να προχωρούν απογοητευμένοι προς τη σέντρα. Το γκολ αυτό θα ήταν το γρηγορότερο που θα σημειωνόταν ποτέ σε πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά το υψωμένο χέρι του Ντανιέλ Ορσάτο, μετά από υπόδειξη του VAR, σήμανε το οφσάιντ και άρα την ακύρωσή του.

Γιατί το γκολ του Εκουαδόρ ήταν οφσάιντ;

Το φάουλ του Εστουπινιάν βρήκε τον Φέλιξ Σάντσες (2) ο οποίος πήρε την πρώτη κεφαλιά. Μετά το μπέρδεμα με τη λανθασμένη έξοδο του Αλσίμπ, ο Εστράδα (11) βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και με το κεφάλι την έδωσε και πάλι στον Σάντσες, ο οποίος στη συνέχεια «σέρβιρε» με αυτό το γυριστό τον Βαλέντσια.

Ο Εστράδα έρχεται και συμμετέχει στη φάση από θέση οφσάιντ. Βρίσκεται μπροστά από τον τερματοφύλακα και καλύπτεται μόνο από έναν αμυντικό του Κατάρ. Για αυτό και θεωρείται εκτεθειμένος, αφού ο κανονισμός ορίζει πως για να είναι onside ένας παίκτης πρέπει να καλύπτεται από δύο ποδοσφαιριστές.

Η χρήση του ημι-αυτόματου οφσάιντ, που λανσαρίστηκε στο φετινό Μουντιάλ, ήταν κομβική για τη σωστή απόφαση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο Champions League, στη φετινή φάση των ομίλων για την ακρίβεια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει καταφέρει να πάρει τις σωστές αποφάσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Χρησιμοποιούνται συνολικά 12 ειδικές κάμερες στο χώρο του γηπέδου και 29 σημεία αναφοράς συα σώματα των ποδοσφαιριστών. Σχεδόν άμεσα στέλνει μήνυμα για υπόδειξη οφσάιντ, η οποία επικυρώνεται από τους διαιτητές, ως προς την ορθότητα των γραμμών και του χρονικού σημείου στο οποίο έχει παιχτεί η μπάλα. Θεωρητικά, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα.

 

Η κουβέντα για το... στήσιμο

Το «τιτίβισμα» του Αμτζάντ Ταχά έβαλε... φωτιά στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Αν και δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να αποδείκνυε πως παίκτες του Εκουαδόρ πράγματι δωροδοκήθηκαν, πολλοί πίστεψαν πως η πληροφορία αυτή είχε κάποια στοιχεία αλήθειας. Επόμενο ήταν λοιπόν, αυτή η ομολογουμένως δύσκολη φάση να «σηκώσει» μπόλικη κουβέντα, η οποία φυσικά...σίγησε με την εικόνα του ημι-αυτόματου οφσάιντ στο ακυρωθέν γκολ και την υπόδειξη πέναλτι υπέρ του Εκουαδόρ λίγα λεπτά αργότερα. «Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση. Το διαδίκτυο είναι ένα φοβερό εργαλείο, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο. Κανείς δεν θα μπορέσει να μας αναστατώσει με αυτές τις κατηγορίες, δεν μας επηρεάζουν καθόλου» ανέφερε ο προπονητής του Κατάρ, Φέλιξ Σάντσες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα