Γιακούμπ Κιβιόρ: Ο «μπαμπάκιας» που... μεγάλωσε απότομα στο Μουντιάλ (vids)
- Δεν θα έπαιζε ποδόσφαιρο χωρίς τον Μπέργκερ και τον... πατέρα του
- Ο όρος που τον έκανε να επιλέξει την Άντερλεχτ από Άγιαξ και Ντόρτμουντ
- Στη Σλοβακία έναντι δέκα χιλιάδων ευρώ (!)...
- Το «άλμα» στην Σπέτσια, η σχέση με τον Νικολάου και η αλλαγή θέσης από τον Μότα!
- Η «αδυναμία» του Λεβαντόφσκι, το Μουντιάλ και η απίστευτη τιμή του!
Ο Άντριες Νόπερτ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ολλανδίας στη νίκη κόντρα στη Σενεγάλη για την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρόλο που δύο χρόνια πριν, ήταν έτοιμος να... παρατήσει το ποδόσφαιρο. Το πείσμα, η επιμονή και η τύχη, τού πρόσφεραν την ευκαιρία να συμπεριληφθεί και να αγωνιστεί στο κορυφαίο γεγονός του αθλήματος.
Λίγες ώρες μετά, ένας άλλος ποδοσφαιριστής, αυτή τη φορά της Πολωνίας, ζει παρόμοιο όνειρο με αυτό του 28χρονου πορτιέρε. Ο Γιακούμπ Κιβιόρ ήταν βασικός με την εθνική ομάδα του κόντρα στο Μεξικό, διατήρησε το... μηδέν ως στόπερ και το καλοκαίρι του 2019, ζούσε τον άβολο συναίσθημα του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία της Σλοβακίας (!).
Το Gazzetta σας παρουσιάζει τον ποδοσφαιριστή που ήθελε πάντα μαζί του τον... μπαμπά του, έκανε άλματα προόδου και τώρα εντυπωσιάζει δίπλα στον Δημήτρη Νικολάου.
Δεν θα έπαιζε ποδόσφαιρο χωρίς τον Μπέργκερ και τον... πατέρα του
«Θυμάμαι που η μπάλα τον χτύπησε δυνατά στο πρόσωπο. Είχε έναν τραυματισμό και από τότε με ήθελε μαζί του εκείνη τη στιγμή. Επειδή ήταν ο μικρότερος, ο προπονητής έκανε μια εξαίρεση και είχα πρόσβαση στις προπονήσεις όταν οι υπόλοιποι γονείς δεν είχαν. Μέχρι σήμερα, θυμούνται ότι ο Γιακούμπ δεν ήθελε να κάνει τίποτα χωρίς εμένα».
Μέσα από αυτή την ανάμνηση, ο Πιοτρ Κιβιόρ δείχνει την τεράστια αγάπη που τού είχε ο γιος του, Γιακούμπ. Μία σχέση που καθιέρωσε τον μικρό στο άθλημα και αυτή τη στιγμή, 15 χρόνια μετά, μπορεί να τον καμαρώνει όλη η Πολωνία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ιστορία όμως, ξεκινάει κάπως διαφορετικά για τον μικρό Κιβιόρ στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ήταν τεσσάρων ετών, όταν ο πατέρας μου αποφάσισε να τον γράψει στις ακαδημίες του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Κρίστοφ Μπέργκερ, παρότι στο γκρούπ των προπονήσεων ήταν τρία χρόνια μικρότερος από ότι οι υπόλοιποι. Ο Πολωνός προπονητής το αποδέχθηκε καθώς στο Τίχι δεν υπήρχε ακαδημία που να δέχεται παιδιά που ήταν γεννηθής του 2000.
Ουσιαστικά, ο Γιακούμπ χρωστάει στον Μπέργκερ το γεγονός πως αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο αλλά φυσικά, σε όλα αυτά έπαιξε ρόλο και ο πατέρας του. Ο Πιοτρ, με τα παραπάνω λόγια, παραδέχθηκε πως ο γιος του δεν... ξεκολλούσε από πάνω του, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε μία προπόνηση, που ο πατέρας αποχώρησε για λίγο από το γήπεδο και ο νεαρός ποδοσφαιριστής έτρεξε πίσω του και δεν επέστρεψε στην προπόνηση, μέχρι να πάνε μαζί.
Ο όρος που τον έκανε να επιλέξει την Άντερλεχτ από Άγιαξ και Ντόρτμουντ
Σε ηλικία 15 ετών, η ομάδα της πόλης, η Τίχι τον ξεχώρισε ανάμεσα σε αρκετά ταλέντα της ηλικία του. Μάλιστα, ήταν ο νεότερος που επιλέχθηκε από τον τότε προπονητή και μέσα σε λίγους μήνες, έφτασε σημείο να παίζει στην πρώτη ομάδα της πολωνικής ομάδας (!). Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους συλλόγους της Ευρώπης, με την Άντερλεχτ να γίνεται η πρώτη «μνηστήρας» για την απόκτησή του.
Ο όρος για να υπάρξει θετική απάντηση ήταν ένας. Να νοικιάσει η ομάδα ένα σπίτι στους γονείς του μικρού Γιακούμπ για να μείνουν μαζί του στο Βέλγιο. Η Άντερλεχτ σεβάστηκε το αίτημα που ταλαντούχου αμυντικού και έδωσε τα χέρια τόσο με τον νεαρό ποδοσφαιριστή όσο και με τους δικούς του.
Εκεί όμως ήρθαν ακόμα δύο προτάσεις. Τόσο ο Άγιαξ όσο και η Ντόρτμουντ είχαν ξεχωρίσει τον Πολωνό αμυντικό μέσα σε αρκετά ταλέντα της ηλικίας του τότε, κάνοντας τις απαραίτητες προσπάθειες για να τον... κλέψουν από την Άντερλεχτ. Η οικογένεια Κιβιόρ όμως, επέλεξε να δείξει την ηθική που είχε και να τηρήσει τη συμφωνία με τον βελγικό σύλλογο, απορρίπτοντας τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.
Coach Peeters: "Champions grâce au collectif" https://t.co/PcvL7CTklA ⚽️ #RSCA #COYM pic.twitter.com/EVbspjfNej
— RSC Anderlecht (@rscanderlecht) May 2, 2017
Στη Σλοβακία έναντι δέκα χιλιάδων ευρώ (!)...
Ο, τότε 16χρονος στόπερ προσαρμόστηκε αρκετά δύσκολα στα νέα δεδομένα, καθώς δεν ήξερε καθόλου τη γλώσσα και η επικοινωνία ήταν σχετικά δύσκολη τόσο με τους προπονητές όσο και με τους συμπαίκτες του. Ο πατέρας του ήταν που τον βοήθησε να νιώσει πιο άνετα στο νέο περιβάλλον και ο ίδιος κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους του βελγικού συλλόγου για το ταλέντο του, χωρίς αυτό του δώσει το... εισιτήριο για την πρώτη ομάδα.
Συγκεκριμένα, παρότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής ανέβηκε μέσα σε δύο χρόνια από την Κ17 στην Κ21, εν τέλει αντιλήφθηκε πως το επόμενο βήμα προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν είναι και τόσο εφικτό να συμβεί. Έτσι, τον Γενάρη του 2019, δηλαδή λίγο πριν κλείσει τα 19 χρόνια ζωής, αποφάσισε να αποχωρήσει από το Βέλγιο και να βρει διέξοδο στη Σλοβακία.
Το πόσο που έδωσε η Ζελεζιαρν Ποντμπρεζόβα (πρώτη κατηγορία), ήταν μόλις δέκα χιλιάδες ευρώ (!) για την απόκτησή του. Παρότι η ομάδα στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε, ο νεαρός στόπερ πρόλαβε να ξεχωρίσει μέσα από 14 παιχνίδια που αγωνίστηκε (με ένα γκολ στο ενεργητικό του) και έτσι η Ζιλίνα τον έκανε δικό της το ίδιο καλοκαίρι.
Το «άλμα» στην Σπέτσια, η σχέση με τον Νικολάου και η αλλαγή θέσης από τον Μότα!
Η συγκεκριμένη μετακίνηση ήταν απλά η... αφετηρία προς την κορυφή για τον 19χρονο αμυντικό. Η Ζιλίνα ήταν από τις δυνάμεις της Σλοβακίας, με τον ίδιο να πραγματοποιεί δύο γεμάτες σεζόν στο πρωτάθλημα της χώρας. Ο απολογισμός του; Συνολικά 61 παιχνίδια, τέσσερα γκολ και επτά ασίστ στο ενεργητικό του σε όλες τις διοργανώσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό.
Το καλοκαίρι του 2021, η Σπέτσια επιλέγει να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχύσει την αμυντική λειτουργία της. Την ίδια στιγμή, το κατώφλι του ιταλικού συλλόγου περνάει και ο Δημήτρης Νικολάου έναντι τριών εκατ. ευρώ από την Έμπολι και μαζί, αναλαμβάνουν το κέντρο της άμυνας.
Ωστόσο, τα «σχέδια» τους, τα άλλαξε ένας τραυματισμός του Πολωνού στόπερ, με αποτέλεσμα ο Νικολάου να... κερδίσει τη θέση του βασικού στο αριστερό άκρο του κέντρου της άμυνας. Με την επιστροφή του Κιβιόρ, ο Τιάγκο Μότα δεν ήθελε να αφήσει ούτε τον έναν αλλά ούτε τον άλλον εκτός ομάδας. Έτσι τον μετέτρεψε σε αμυντικό μέσο.
Ο Πολωνός ποδοσφαιριστής άρπαξε την ευκαιρία από τα... μαλλιά και έπαιξε σε 31 παιχνίδια μέσα στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα και έτσι ήρθε και η κλήση του στην Εθνική Πολωνίας, όμως φέτος, η πρόσληψη του Λούκα Γκότι, άλλαξε και πάλι τη θέση του 22χρονου ποδοσφαιριστή. Ο Ιταλός τεχνικός επέλεξε να μετατρέψει τον σχηματισμό σε 3-5-2, με αποτέλεσμα να συνδυάσει τον Νικολάου με τον Κιβιόρ αλλά και τον Καλντάρα στο κέντρο της άμυνας.
Η «αδυναμία» του Λεβαντόφσκι, το Μουντιάλ και η απίστευτη τιμή του!
Και έρχεται η κορυφαία στιγμή για κάθε ποδοσφαιριστή. Το όνομα του 22χρονου αμυντικού βρίσκεται στην 26άδα της Πολωνίας για τα τελικά του Μουντιάλ στα γήπεδα του Κατάρ. Η επιβράβευση για την επιμονή του μεταφράζεται σε αυτή την κλήση, με τον νεαρό ποδοσφαιριστή να βρίσκεται στο βασικό σχήμα στο ματς της πρεμιέρας κόντρα στο Μεξικό.
Ωστόσο αυτό που τον ξεχωρίζει στη χώρα του, είναι το πόσο... αδυναμία έχει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για την περίπτωσή του. Ο έμπειρος επιθετικός έχει ξεχωρίσει το ταλέντο του νεαρού αμυντικού και μέσα από τις προπονήσεις αλλά και τις εμφανίσεις με το εθνόσημο, δείχνει να τον πιστεύει πολύ για το μέλλον της χώρας. Το Μουντιάλ βέβαια, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να του εκτοξεύσει την αξία του.
Συγκεκριμένα, η Σπέτσια έχει κάνει γνωστό πώς, εφόσον ο 22χρονος στόπερ έχει βασικό ρόλο στο Μουντιάλ, αναμένεται να τον πουλήσει έναντι 25 εκατ. ευρώ (ήδη ενδιαφέρονται Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης) ενώ θα του ανανεωθεί αυτόματα το συμβόλαιο.
Όπως και να έχει, ο Γιακούμπ Κιβιόρ είναι μία από τις ξεχωριστές ιστορίες του φετινού Μουντιάλ, καθώς 3,5 χρόνια πριν πάλευε για την παραμονή στην πρώτη κατηγορία της Σλοβακίας και τώρα βρίσκεται ανάμεσα στους αστέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.