Για όσους τυχόν αμφέβαλλαν, η Βραζιλία έχει πάει στο Κατάρ για να διεκδικήσει μέχρι τέλους το έκτο αστέρι στην φανέλα της. Παρ’ ότι ζορίστηκε για ένα ημίχρονο κόντρα στη φουλ αμυντική Σερβία, η Σελεσάο επέβαλε την ανωτερότητά της και, με δύο γκολ του καταπληκτικού Ριτσάρλισον, έφτασε δικαίως και άνετα στη πρώτη της νίκη (2-0), στο πλαίσιο του όγδοου ομίλου.
Ο Νεϊμάρ είχε πλήρη ελευθερία για να κινείται μέσα και, κυρίως, έξω από την περιοχή, με τη Βραζιλία να «φορτώνει» τα άκρα με Ραφίνια (δεξιά) και Βινίσιους Ζούνιορ (αριστερά), στην (ανεπιτυχή στο πρώτο ημίχρονο) προσπάθειά της να διασπάσει την καλά στημένη άμυνα των Σέρβων.
Ο «Νέι» απείλησε πραγματικά για πρώτη φορά με απευθείας εκτέλεση… κόρνερ, με τον σταθερό Βάνια Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, τον μικρό αδελφό του Σεργκέι, να διώχνει με σιγουριά την μπάλα σε νέο κόρνερ.
Ο Βινίσιους Ζούνιορ ήταν ο πιο δραστήριος, με τη Σελεσάο να ρίχνει το βάρος στην αριστερή πλευρά, αλλά να υποχρεούται να δοκιμάζει και από μακριά αφού δεν έβρισκε διαδρόμους, με τον Νεϊμάρ να σουτάρει πάνω σε αμυντικό και τον Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια ένα σουτ του Καζεμίρο.
Η Σερβία, η οποία επέστρεφε πολύ γρήγορα στην άμυνά της, αιφνιδιάστηκε μόνο σε μια κάθετη πάσα του Καζεμίρο για τον Βινίσιους, με τον τερματοφύλακα να βγαίνει γρήγορα και να αποτρέπει, επί της ουσίας, το γκολ του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Βραζιλία είχε την κατοχή της μπάλας (59%) και τις ευκαιρίες, έστω και αν αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κλασικές, όπως ένα αδύναμο σουτ του Ραφίνια στα χέρια του τερματοφύλακα και ένα σουτ χωρίς αποτέλεσμα του Βινίσιους από δύσκολη γωνία.
Ο Ριτσάρλισον απέδωσε δικαιοσύνη
Η Βραζιλία δεν έκανε αλλαγές στην ανάπαυλα, αλλά μπήκε μεταμορφωμένη στο δεύτερο ημίχρονο. Ανέβασε ρυθμούς, άρχισε να μπαίνει στην περιοχή με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και, σε λίγα λεπτά, δημιούργησε όσες ευκαιρίες δεν είχε σε όλο το πρώτο μέρος.
Ο Ραφίνια απέτυχε να νικήσει τον Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς σε τετ – α – τετ, ο Νεϊμάρ πλάσαρε άουτ από το ύψος του πέναλτι ύστερα από παράλληλη σέντρα του Βινίσιους και ο Άλεξ Σάντρο άγγιξε μια γκολάρα με σουτ από σαράντα μέτρα, με την μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι της σερβικής εστίας.
Αν άξιζε το γκολ στο πρώτο ημίχρονο, η Σελεσάο το… κέρδισε στο δεύτερο. Ο Νεϊμάρ έκανε ωραία κίνηση μέσα στην περιοχή, ο Βινίσιους σούταρε όταν «μπλόκαρε» ο «Νέι» και ο Ριτσάρλισον, μετά την απόκρουση του Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς, καραδοκούσε στο ύψος της μικρής περιοχής για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα (63’).
Με το πρώτο του γκολ στο πρώτο του παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο επιθετικός της Τότεναμ απέδιδε (ποδοσφαιρική) δικαιοσύνη για την ανώτερη ομάδα του Τίτε, η οποία έδειξε υπομονή και σωστή προσέγγιση μέχρι να φτάσει στον στόχο της.
Γκολάρα Ριτσάρλισον, αγωνία για Νεϊμάρ
Η Σερβία, το σχέδιο της οποίας είχε πάει πλέον… περίπατο, υποχρεώθηκε να ανοιχτεί, με τον Ντράγκαν Στοΐκοβιτς να κάνει επιθετικές αλλαγές, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Ντούσαν Βλάχοβιτς και αφού λίγο πριν από το γκολ είχε αντικαταστήσει τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, με τον άσο του ΠΑΟΚ να τα έχει δώσει όλα στη θέση του δεξιού μπακ – χαφ, όπου παίζει στην εθνική ομάδα.
Μια κεφαλιά άουτ του Στράνιγια Πάβλοβιτς ύστερα από κόρνερ, με τους Βραζιλιάνους να ζορίζονται κάπως μόνο από στατικές φάσεις, με τον βράχο Τιάγκο Σίλβα να μην δείχνει ότι είναι 38 ετών και 63 ημερών, ηλικία που τον έκανε τον πιο βετεράνο Βραζιλιάνο που αγωνίζεται σε Μουντιάλ, ξεπερνώντας τον θρυλικό Τζάλμα Σάντος (37 ετών, 138 ημερών).
Η Σερβία άφησε διαδρόμους, η Βραζιλία έπαιζε πολύ πιο άνετα και, κάπως έτσι, ήρθε και το πιο ωραίο γκολ του Μουντιάλ μέχρι τώρα. Και, ενδεχομένως, το πιο θεαματικό σε όλη την φετινή διοργάνωση.
Ο Βινίσιους Ζούνιορ γύρισε την μπάλα στην περιοχή και ο Ριτσάρλισον, αφού κοντρόλαρε την μπάλα και της έδωσε ύψος, με ένα υπέροχο εναέριο γυριστό δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς και την σερβική άμυνα για το 2-0 (74’).
Η… σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος, αλλά η Βραζιλία ήθελε και άλλα, έχοντας και δεύτερο δοκάρι σε σουτ του Καζεμίρο. Τα τελευταία λεπτά… περίσσευαν και οι Βραζιλιάνοι στις εξέδρες φώναζαν «όλε» όταν οι παίκτες τους αντάλλασσαν πάσες, αλλά το πάρτι δεν ήταν απόλυτο.
Ο Νεϊμάρ αποχώρησε με έντονους πόνους στον αστράγαλο και έκλαιγε (!) στον πάγκο. Και με το... παρελθόν του στους τραυματισμούς, είναι λογικό να αγωνιούν στη Βραζιλία...
MVP: Θέλει και ερώτημα; Στο μουντιαλικό του ντεμπούτο, ο Ριτσάρλισον έζησε το απόλυτο όνειρο. Δύο γκολ (το δεύτερο γκο-λά-ρα) και ήρωας για την Σελεσάο στην πρώτη νίκη της, στον δρόμο για το έκτο αστέρι.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Νεϊμάρ. Μέχρι που αποχώρησε με έντονες ενοχλήσεις στον αστράγαλο, ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν πολύ δραστήριος, είχε συμμετοχή στο πρώτο γκολ και, μαζί με τον Βινίσιους Ζούνιορ κατά κύριο λόγο, ταλαιπώρησαν την μαζική άμυνα των Σέρβων.
Η ΓΚΑΦΑ: Ο Νίκολα Μιλένκοβιτς δεν υπολόγισε σωστά την πορεία της μπάλας, έδιωξε πάνω στον Βινίσιους Ζούνιορ και αυτός βρέθηκε πολύ κοντά στο 1-0, αποτυγχάνοντας όμως στην τελική προσπάθεια.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς. Άχαρος ο ρόλος του με τη φουλ αμυντική προσέγγιση της ομάδας του, έδειξε και επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, αφού η συμμετοχή του ήταν αμφίβολη μέχρι τελευταία στιγμή. Θα έχει την ευκαιρία να ρεφάρει στα επόμενα παιχνίδια.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Ιρανός Αλιρεζά Φαγκανί επιβεβαίωσε την πολύ καλή φήμη του. Έδειξε την πρώτη κίτρινη κάρτα μόλις στο έβδομο λεπτό, για να δείξει στους Σέρβους ότι δεν θα ανεχτεί το σκληρό παιχνίδι. Δεν είχε κάποια δύσκολη φάση, αλλά ακόμα και έτσι απέπνεε σιγουριά σε κάθε του σφύριγμα.
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Πειστική έως… τρομακτική η πρεμιέρα της Βραζιλίας, η οποία είχε υπομονή και επιμονή, δεν πανικοβλήθηκε σε κανένα σημείο και έφτασε δικαίως και με άνεση στη νίκη επί μιας Σερβίας που υποχρεώθηκε να κάνει κάτι που, αποδεδειγμένα, δεν ξέρει: Να αμύνεται αποτελεσματικά για ολόκληρο παιχνίδι.
Βραζιλία (Τίτε): Άλισον – Ντανίλο, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Άλεξ Σάντρο – Λούκας Πακετά (76’ Φρεντ), Καζεμίρο - Ραφίνια (88’ Μαρτινέλι), Νεϊμάρ (80’ Άντονι), Βινίσιους Ζούνιορ (76’ Ροντρίγκο) – Ριτσάρλισον (80’ Γκαμπριέλ Ζεσούς).
Σερβία (Ντράγκαν Στοΐκοβιτς): Β. Μιλίνκοβιτς Σάβιτς – Μιλίνκοβιτς, Βελίκοβιτς, Πάβλοβιτς – Ζίβκοβιτς (58’ Ράντονιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, Γκούντελι (58’ Ίλιτς), Λούκιτς (67’ Λάζοβιτς), Μλαντένοβιτς (67’ Βλάχοβιτς) – Τάντιτς – Μίτροβιτς (84’ Μακσίμοβιτς).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.