Μουντιάλ 2022: Όταν είσαι (ποδοσφαιρικό) μέγεθος δεν «κλείνεις το στόμα», το ανοίγεις πιο δυνατά!

Μουντιάλ 2022: Όταν είσαι (ποδοσφαιρικό) μέγεθος δεν «κλείνεις το στόμα», το ανοίγεις πιο δυνατά!

Μιχάλης Τσαμπάς Μιχάλης Τσαμπάς
Μουντιάλ 2022: Όταν είσαι (ποδοσφαιρικό) μέγεθος δεν «κλείνεις το στόμα», το ανοίγεις πιο δυνατά!

bet365

Η Εθνική Γερμανίας έχει ως τώρα το «κλικ» του Μουντιάλ και ο Μιχάλης Τσαμπάς αναρωτιέται αν αυτά τα ποδοσφαιρικά «θηρία» μπορούν να κάνουν και κάτι περισσότερο από μια (έστω και ιστορική) φωτογραφία!

Η ομαδική φωτογραφίας της εθνικής Γερμανίας, που προηγήθηκε του αγώνα -κάζο με την Ιαπωνία, έκανε το γύρο του πλανήτη και συζητήθηκε περισσότερο από κάθε τι άλλο μη αγωνιστικό ως τώρα όσο αφορά το Μουντιάλ.

Ο Μίλερ, ο Νόιερ, ο Γκιντογκάν και η παρέα τους βάζοντας το χέρι μπροστά στο στόμα τους θέλησαν με ένα... κλικ να πουν πάρα πολλά. Βασικά να διαμαρτυρηθούν προς την FIFA που δεν επέτρεψε σε καμία ομάδα που βρίσκεται στο Κατάρ και το επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το περιβραχιόνιο – ουράνιο τόξο ως ένδειξη στήριξης προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μια κοινότητα που στην χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρείται... παράνομη.

Κι ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν από το 2023 έτσι και όχι στην δεκαετία του 50! Το στιγμιότυπο των Γερμανών αφενός πέρασε στην ιστορία των Μουντιάλ (η δύναμη της εικόνας) κι αφετέρου βρήκε πολλούς υποστηριχτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λογικό.

Ακόμη κι από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο, που μπορεί να μην ξέρουν καν τι γίνεται αυτές τις μέρες στο «χρυσό» Εμιράτο του Κόλπου. Αλλωστε το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν τα «πάντσερ» με την συγκεκριμένη πόζα είναι πολύ πιο σημαντικό και δυνατό από ένα γκολ, από μια ωραία φάση, ακόμη κι από μια πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ.

 

Ως εδώ όλα καλά. Πάμε όμως και στο δια ταύτα. Και ο Νόιερ ως αρχηγός της Γερμανίας και ο Κέιν ως αρχηγός της Αγγλίας και ο Ερικσεν ως captain της Δανίας, πιθανότατα κι άλλοι πρωταγωνιστές, με δηλώσεις τους παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαν τονίσει πως θα φορέσουν το πολύχρωμο περιβραχιόνιο αδιαφορώντας για την απειλή τιμωρίας από την FIFA.

Ακόμη και την ημέρα των αγώνων τους ήταν ακόμη ανοιχτό το τι θα πράξουν. Όταν όμως έφτασε εκείνη η ώρα απλώς πειθάρχησαν. Ο διαιτητής τσέκαρε, το περιβραχιόνιο με το C είχε το «σωστό» (για την FIFA) χρώμα και πάμε για σέντρα. Μπροστά στο... φόβο για μια κίτρινη κάρτα ή όποια άλλη τιμωρία πήγαν στράφι και οι δηλώσεις και τα θέλω. Λάθος.

Χάθηκε και η στιγμή, χάθηκε και η ευκαιρία για μια πραγματική αλλαγή και όχι απλά για μια φωτογραφία που σαφώς μαζεύει εντυπώσεις και... likes, αλλά ως εκεί. To Mουντιάλ είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, ένα κοινωνικό φαινόμενο και όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Όλος ο πλανήτης έχει τον βλέμμα του στο Κατάρ αυτές τις μέρες. Ομοσπονδίες, πολιτικές ηγεσίες, κινήματα.

Οι πάντες. Ιδού η μεγάλη ευκαιρία λοιπόν. Όταν είσαι μέγεθος δεν «κλείνεις το στόμα», το ανοίγεις πιο δυνατά! Όταν είσαι Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Βραζιλία, Αργεντινή, όταν είσαι μια χώρα... μύθος στην ιστορία των Μουντιάλ δεν μπορεί να φοβάσαι μια κίτρινη κάρτα. Ούτε καν την τιμωρία ενός παίκτη σου. Φωνάζεις δυνατά. Κάνεις ντόρο, θόρυβο, σαματά. Ταρακουνάς το σύστημα. «Μετριέσαι» μαζί του αν μπορεί να κάνει πράξη τις απειλές του. Που δεν θα τις κάνει.

Γιατί το οικοδόμημα από αυτά τα μεγέθη κρατιέται από... 4ετία σε 4ετία. Αυτά το στηρίζουν ιστορικά και όχι πρόσκαιρα, όπως για παράδειγμα το Κατάρ και τα δολάρια του. Μόνο έτσι υπάρχει πραγματικό κέρδος και μπορεί να αλλάξει κάτι. Να γραφτεί ιστορία.

Μια φωτογραφία απλά κερδίζει εκατομμύρια likes και συζητιέται. Μπορεί και τα επόμενα χρόνια, αλλά από ουσία τί;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...

  • Tags: