«Ο Χατζισαφί έχει διχάσει τον κόσμο στο Ιράν, ήρωας ο Στραματσόνι»
Το Ιράν έχει κλέψει την παράσταση σε αυτό το Μουντιάλ, όχι μόνο εξαιτίας της σπουδαίας νίκης του επί της Ουαλίας αλλά κυρίως για τα όσα συμβαίνουν εκτός αγωνιστικού χώρου. Το Gazzetta, συνάντησε στο Κέντρο Τύπου του «Ahmed bin Ali Stadium», τον Ιρανό δημοσιογράφο Αλί Ρεζάι, που εργάζεται στο «Borna News Agency» και εκείνος έδωσε απαντήσεις τόσο για τις αντιδράσεις του κόσμου μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι από την αστυνομία ηθών, αλλά και για θέματα που σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πιστεύεις πως η κατάσταση στο Ιράν με τα όσα συμβαίνουν εκτός ποδοσφαίρου έχει επηρεάσει και την εθνική ομάδα;
Υπάρχει διχασμός στο Ιράν, αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ποδόσφαιρο. Είναι σαφές, όμως, πως η κατάσταση επηρέασε και την εθνική ομάδα, ειδικά στο ματς κόντρα στην Αγγλία. Σήμερα, οι παίκτες εμφανίστηκαν περισσότερο συγκεντρωμένοι στον αγώνα, σαν να είχαν ξεπεράσει το σοκ. Οι οπαδοί υποστήριξαν την ομάδα και οι ποδοσφαιριστές εμφανίστηκαν ενωμένοι. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν πολύ πιο ωραία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις και θέσεις στη χώρα. Νομίζω, όμως, πως η σημερινή νίκη θα φέρει τους ανθρώπους ακόμα πιο κοντά. Οι Ιρανοί είμαστε πολύ συναισθηματικός λαός.
Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και σήμερα αποδοκιμασίες στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Μπορεί να υπήρξαν αποδοκιμασίες όταν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, αλλά συνολικά το κλίμα ήταν αρκετά καλύτερο σε σχέση με αυτό που περίμενα.
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο τι γνωρίζει ο ιρανικός λαός;
Όλοι στο Ιράν έμαθαν για την Ελλάδα το 2004 όταν κατέκτησε το Euro. Όλος ο κόσμος στη χώρα τότε την ελληνική ομάδα. Μπορεί το ποδόσφαιρο το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ να μην ήταν το πιο ελκυστικό, όμως, οι Ιρανοί άρχισαν να ακολουθούν την Ελλάδα. Αυτό κράτησε μέχρι το 2008. Ο κόσμος του Ιράν δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ΑΕΚ, αγωνίζονται δύο Ιρανοί ποδοσφαιριστές. Ο Χατζισαφί και ο Μοχαμαντί. Τι άποψη επικρατεί στη χώρα σας για αυτούς τους δύο;
Πριν από 3-4 μήνες ήταν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Ιράν, ο Αζίζι Χάντεμ. Δεν τα είχε καταφέρει καλά. Είχε δεχθεί πολύ αυστηρή κριτική για τις αποφάσεις του. Όλος ο κόσμος τον κατέκρινε και τελικώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τότε ξεκίνησαν τα σενάρια περί επιστροφής του Μεχντί Ταζ στη θέση του προέδρου. Υπήρξαν άνθρωποι που στήριξαν τον Αζίζι Χάντεμ. Ο Χατζισαφί ως αρχηγός της εθνικής ομάδας πίστευε ότι οι οπαδοί πρέπει να στηρίξουν την επιστροφή του Μεχντί Ταζ. Αυτό προκάλεσε διχασμό στον κόσμο, γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως ο Χατζισαφί δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε τέτοια θέματα και θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει μόνο το ποδόσφαιρο.
Ο Μεχντί Ταζ τελικώς πήρε τη θέση του προέδρου και μαζί του προπονητής ανέλαβε και ο Κάρλος Κεϊρόζ στη θέση του Σκότσιτς που παραιτήθηκε. Ο Σκότσιτς παραιτήθηκε γιατί ουσιαστικά ο κόσμος τον ανάγκασε. Μπορεί να μην ήταν ένα μεγάλο όνομα, όμως τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν καλά. Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος στηρίζει τον Μεχντί Ταζ και τον Χατζισαφί, αλλά ακόμα υπάρχουν εκείνοι που στέκονται στο πλευρό του Αζίζι Χάντεμ, όπως ο προηγούμενος αρχηγός της εθνικής, Χαλιζάντε που σήμερα καθόταν στον πάγκο.
Ο Μίλαν Μοχαμαντί είναι ένας πολύ ευχάριστος τύπος και ο κόσμος τον αγαπάει πολύ. Πολύ ενεργός στα social media, κάνει συχνά τους οπαδούς να γελάνε με τις αναρτήσεις του. Είναι καλό παιδί και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Ακόμα και όταν κάποιος τον κοροϊδεύει για εκείνο το κακό πλάγιο που είχε εκτελέσει, αυτός αποδέχεται την πλάκα και γελάει. Από την άλλη, επικρατεί γενικά η άποψη πως, με εξαίρεση την ΑΕΚ, δεν έχει κάνει σωστές επιλογές στην καριέρα του γιατί ποτέ δεν έπαιξε σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα ή σε μία μεγάλη ομάδα του Ιράν.
Σε μία από τις πιο μεγάλες ομάδες της χώρας, την Εστεγλάλ, πέρασε ένα διάστημα ο Αντρέα Στραματσόνι, τον οποίο οι Έλληνες γνωρίζουμε καθώς είχε αναλάβει στο παρελθόν και τον Παναθηναϊκό. Τι άποψη έχουν για αυτόν οι Ιρανοί;
Ο Αντρέα Στραματσόνι είναι ήρωας για την Εστεγλάλ. Όταν έφυγε από το Ιράν, η ομάδα ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Κανείς δεν κατάλαβε τι συνέβη και τελικώς ο προπονητής αποχώρησε. Κανείς δεν μιλάει ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα. Ένα βραδύ ξαφνικά, ενώ ήταν στο σπίτι του, αποχώρησε. Παρ’ όλα αυτά, σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου του Ιράν μόλις μία φορά υπήρξε τόσο έντονη αντίδραση στην αποχώρηση ενός προπονητή ή ενός ποδοσφαιριστή και αυτή ήταν για τον Αντρέα Στραματσόνι. Έφυγε στις 4 το πρωί και ο 2.000-3.000 κόσμου είχαν μαζευτεί από τις 2 έξω από τα γραφεία της Εστεγλάλ. Για έναν περίπου μήνα, όλοι οι οπαδοί ζητούσαν να επιστρέψει ο Ιταλός. Τελικώς, αυτό δεν συνέβη και η ομάδα προσέλαβε άλλον προπονητή.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.